Zonnepanelen: wek je eigen stroom op

Met zonnepanelen op je dak kun je eigen duurzame energie opwekken en besparen op je energierekening. Een dak op het zuiden is niet per se nodig. Ook bij daken die liggen op het oosten of het westen is er een goede opbrengst.

Man kijkt uit raam, op het dak liggen zonnepanelen. Wek zelf duurzame stroom op.

Zonnepanelen zijn duurzaam. Zonlicht raakt namelijk niet op en bij het omzetten van zonlicht naar elektriciteit ontstaan geen broeikasgassen of schadelijke stoffen. Bij het maken van zonnepanelen komen wel broeikasgassen vrij, maar dat is weinig in verhouding tot alle stroom die je opwekt.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of zonnepanelen op jouw dak mogelijk zijn.

 • Een dak op het zuiden is gunstig om zonnepanelen op te leggen. Maar bij een oost-west ligging is de stroomopwekking beter over de dag verdeeld.

 • Zonnepanelen kunnen zowel op een plat dak als op een schuin dak geplaatst worden.

 • Als je dak een aanzienlijk deel van de dag in de schaduw ligt, zal de opbrengst van zonnepanelen een stuk lager zijn. Een beetje schaduw is niet erg, daar zijn oplossingen voor.

Bij appartementen is het plaatsen van zonnepanelen een verantwoordelijkheid voor de Vereniging van Eigenaren (VvE). Heb je een huurhuis? Dan is je verhuurder verantwoordelijk voor grote verbeteringen aan je huis. Lees hoe je je verhuurder kunt aansporen om zonnepanelen te plaatsen.

Kosten en besparingen zonnepanelen

De kosten en besparingen in de tabel gaan uit van zonnepanelen met een vermogen van 400 Wattpiek (Wp) die je in 2024 koopt. Stroom die je aan het elektriciteitsnet levert kan je salderen. We houden ook rekening met terugleverkosten die je aan je energiebedrijf betaalt. Belangrijk om te weten: voor de terugverdientijd kun je niet simpelweg de prijs delen door de jaarlijkse opbrengst. Dat komt onder andere doordat de opbrengst elk jaar iets afneemt. Je leest hier meer over in de toelichting onder de tabel.

Aantal panelen Kosten Je bespaart gemiddeld per jaar Terugverdientijd
6 panelen 3.200 euro 350 euro 8 jaar
10 panelen 5.000 euro 500 euro 8 jaar

De jaarlijkse opbrengst is de gemiddelde opbrengst per jaar, berekend over een periode van 25 jaar. Voor de terugverdientijd kan je niet simpelweg de prijs delen door de jaarlijkse opbrengst. Dat komt doordat we in 2024 rekenen met een hogere stroomprijs, de opbrengst elk jaar wat afneemt, en je na 12 jaar kosten hebt om de omvormer te vervangen.

De kosten zijn inclusief omvormer en installatie (prijs november 2023). De zonnepanelen hebben een vermogen van 400 Wattpiek per paneel en liggen op het zuiden in een hoek van 36 graden.

Opgewekte stroom. De 6 panelen wekken jaarlijks 2.100 kWh stroom op, 10 panelen 3.500 kWh.

Stroomverbruik en salderen. Bij 6 en 10 panelen gaan we uit van een huishouden met een stroomverbruik van 3.200 kWh per jaar (dit is van belang voor de saldering). Bij 10 panelen kun je niet alle stroom salderen, voor het deel dat je niet kunt salderen rekenen we met een terugleververgoeding van 10 cent per kWh.

De opbrengst is de gemiddelde opbrengst over 25 jaar, en dus niet de opbrengst in het eerste jaar. Zonnepanelen wekken elk jaar iets minder stroom op. En na 12 jaar moet je de omvormer vervangen, dat kost ongeveer 1.200 euro.

Stroomprijs. Voor 2024 rekenen we met een stroomprijs van 37 cent per kilowattuur, voor de jaren erna met 25 cent per kilowattuur.

Terugleverkosten. We gaan bij de berekening uit van de volgende terugleverkosten: gemiddeld 135 euro bij 6 panelen en 250 euro bij 10 panelen.

Met 18 zonnepanelen wek je veel meer stroom op dan je verbruikt. Hoeveel terugleverkosten je in dat geval betaalt, verschilt sterk per energieleverancier. Bekijk in dat geval extra goed bij welke leverancier je het beste uit bent. Milieu Centraal kan hiervoor geen berekening maken.

Tot wel 6,5 procent spaarrente

Zonnepanelen gaan zo'n 25 jaar mee. Milieu Centraal rekent uit dat een investering in 10  zonnepanelen vergelijkbaar is met een rente van 6,5 procent op je spaarrekening. De huidige rente op een spaarrekening ligt onder de 2 procent. Ook verbetert het energielabel en daarmee de waarde van je woning.

Heb je geen spaargeld of wil je liever geld achter de hand houden? Er zijn tal van mogelijkheden om energiebesparing in huis op een andere manier te financieren, zoals de gunstige Energiebespaarlening.

Ervaring van Mike en Evelien

Op een zonnige dag draai ik gratis wasjes

Mike en Evelien hebben totaal geen spijt dat ze zonnepanelen op hun dak hebben laten leggen.

Wij zijn Mike en Evelien (ze staan samen voor hun woning). En we wonen in dit huis sinds mei. En we willen graag jullie iets vertellen over onze ervaringen met zonnepanelen (korte animatie duurzame woning).

EVELIEN: Voordat ik Mike leerde kennen, was ik al energiezuinig bezig door spaarlampen te nemen en afval te scheiden. En toen ik Mike leerde kennen, was hij dus ook van de energiezuinig. Toen we ons eigen huis hebben gekocht, hadden we zoiets van: Nou, laten we zonnepanelen op het dak gaan leggen. Mike is dat uit gaan zoeken.

MIKE: Ik wilde het ook gelijk goed uitzoeken, dus ik heb meerdere offertes aangevraagd. Ik was ook in contact met alle andere nieuwe bewoners van ons nieuwbouwproject. En daardoor heb ik met 20 nieuwe bewoners samen een collectieve offerte aangevraagd. Dat is heel goed bevallen want door het collectief te vormen, zijn we ongeveer 1000 euro per bewoner minder kwijt aan onze zonnepanelen.

EVELIEN: Nu het zo lekker zonnig is, is het heerlijk de was doen want die draait eigenlijk gratis. Op dit moment wekken de panelen namelijk zoveel stroom op dat de wasmachine er volledig op kan draaien.

MIKE: Dit zijn onze tien zonnepanelen (Mike laat een dak volgelegd met zonnepanelen zien). Het zijn er genoeg om ons jaarlijkse energieverbruik te dekken en het is ook het maximum dat op ons dak past. Je denkt, dat zijn er misschien veel meer dan tien, maar dat komt doordat onze buren aan deze kant en daarachter ook zonnepanelen hebben genomen. In de toekomst willen we waarschijnlijk ook een elektrische auto kopen en dan kunnen we mooi de energie van onze zonnepanelen gebruiken om die elektrische auto op te laden. We verbruiken op dit moment ongeveer 2000 kWh per jaar. We verwachten dat de zonnepanelen net iets meer opbrengen dan die 2000 kWh en dat we voor onze elektriciteitsrekening alleen het vastrecht hoeven te betalen.

EVELIEN: Zonnepanelen zijn heel handig, want ze hebben bijna geen onderhoud nodig. Eén keer per jaar even nakijken en voor de rest spoelt de regen ze gewoon schoon. Hierboven staat de omvormer (Evelien laat de meterkast zien). Daarop is te zien hoeveel de zonnepanelen op dit moment opleveren en dat is bijna 1000 watt. Verder is er ook op af te lezen hoeveel we vandaag al hebben opgebracht en dat is 6,5 kWh. De omvormer is gelukkig een stuk kleiner dan ik verwacht had en dat scheelt een hoop in de ruimte. Let goed op als de panelen geplaatst worden dat het ligt zoals jij graag wilt en dat alles klopt (Mike en Evelien staan samen voor het huis).

MIKE: Zelfs als je het geld moet lenen voor je zonnepanelen, is het vaak alsnog een goeie investering. Met andere woorden: Gewoon doen!

Zo werken zonnepanelen

Zonnepanelen zijn binnen één dag op je dak gelegd. Je hoeft voor het plaatsen zelf niets voor te bereiden.

Wel is het handig om van tevoren te checken of je meter in je meterkast geschikt is om de geleverde zonnestroom te registreren. Dit kun je laten checken via je netbeheerder. En zorg ervoor dat de zonnepanelen na plaatsing aanmeldt bij je netbeheerder en je energieleverancier. Dat is nodig om de vergoeding voor de levering van jouw opgewekte eigen zonnestroom te krijgen. Via Energieleveren.nl kun je zien wie jouw netbeheerder is en kun je je zonnepanelen na plaatsing aanmelden.

Twee mannen plaatsen zonnepanelen op het dak van een huis.

Twee mannen plaatsen zonnepanelen op een schuin dak.

Een installateur plaatst zonnepanelen op een plat schuurdak.

Een installateur plaatst zonnepanelen op een plat schuurdak.

Tips zonnepanelen

 1. Een nieuw zonnepaneel is gemiddeld ongeveer 172 bij 113 centimeter groot. Ontdek met het Advies op maat Zonnepanelen in een paar vragen of en voor hoeveel panelen jouw dak geschikt is en wat de panelen je opleveren

   

 2. Je hebt geen vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen, al zijn er regels waar je je aan moet houden. Bij monumenten of beschermde stadsgezichten heb je wel een vergunning nodig.

   

 3. Kies voor een vakbekwame installateur, dan voorkom je fouten in de installatie. Let op het keurmerk Zonnekeur.

   

Vind een installateur

Offerte opvragen voor zonnepanelen? In het overzicht vind je bedrijven die zonnepanelen installeren. Ook handig: je kunt filteren op kwaliteit en reviews.

Lees meer over zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak ben je eigenlijk een heel klein energiebedrijfje, en dus ondernemer voor de Belastingdienst. Maar als het opwekvermogen van de panelen minder is dan 15.000 Wattpiek, hoef je geen btw-aangifte te doen over de stroom die je opwekt. Voor de meeste particulieren is dit het geval. Lees meer op de website van de Belastingdienst.

Vanaf 2023 betaal je geen btw meer over de aanschaf van zonnepanelen. Het btw-tarief is 0 procent.

Zonnepanelen moeten aan Europese kwaliteitsnormen voldoen om verkocht te mogen worden. Zonnepanelen van slechte kwaliteit worden dus niet meer verkocht. Het belangrijkste is dat de installatie van zonnepanelen door een professioneel bedrijf gebeurt.

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen en voor onafhankelijk advies. Veel informatie vind je via de website, maar je kunt vaak ook bellen, chatten of een e-mail sturen.