Logo Rijksoverheid

Zonneboiler: warmte van de zon

Een zonneboiler zorgt voor warm water in de douche en keuken. Je gebruikt hem in combinatie met je hr-ketel op gas of warmtepomp. Er is een aantrekkelijke subsidie op zonneboilers.

In de zomer levert de zonneboiler bijna al je warme water. In de winter springt je cv-ketel of warmtepomp bij: je hebt dus altijd een warme douche. Met een zonneboiler bespaar je over het hele jaar ongeveer de helft op je energiekosten voor warm water. Bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij: dat is goed voor het klimaat.

Er is ook een zonneboilercombi, die zorgt naast warm water ook voor een deel van de verwarming van je huis.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of een zonneboiler bij jou mogelijk is.

 • Je hebt op je dak ruimte vrij van 2 tot 4 vierkante meter voor de zonnecollector.

 • Je hebt bij je cv-ketel ruimte voor een voorraadvat voor warm water van 50 cm doorsnee en 1 meter lang (liggend of staand).

Kosten, subsidie en besparing zonneboiler

Je kunt een aantrekkelijke subsidie krijgen als je een zonneboiler laat installeren. 

  Kosten Subsidie Je bespaart elk jaar aan energiekosten 
4 personen (collector 3,5 m2) 3.300 euro 1.000 euro 180 euro
6 personen (collector 5 m2) 4.300 euro 1.350 euro 240 euro

Besparing berekend met een gasprijs voor de langere termijn van 1 euro per m3 (kijk voor een toelichting op de energieprijs op milieucentraal.nl). Betaal je nu een hogere gasprijs, dan is de besparing op de korte termijn hoger.

Een zonneboiler voor 4 personen heeft een collector van 3,5 m2. Gebruik je veel water, bijvoorbeeld omdat je met meer mensen in huis woont, of een regendouche hebt of regelmatig in bad gaat? Dan heb je een groter systeem met een collector van 5 m2 nodig.

Ervaringen van Willem en Saskia

Het was even uitzoeken, maar ik kan het iedereen aanraden!

Willem en Saskia zijn blij met hun zonneboiler en vertellen enthousiast over het gebruik in de video. 

Hoi, ik ben Tijmen, ik ben Milan en ik ben Willem. Ik ben Saskia en wij willen onze ervaring met de zonneboiler delen (het gezin staat in de tuin voor het huis). (Korte animatie duurzame woning)

WILLEM: We hebben gekozen voor een zonneboiler (het huis is te zien op de achtergrond), omdat je met direct zonlicht ook rechtstreeks warm water maakt. Dat kun je achter me zien. Daar zitten drie van die grijze panelen. Dat zijn de zonnecollectoren. Het is begin april (Willem laat de meterkast zien). De zon schijnt goed. En je kunt nu al merken dat de zonneboiler z'n werk doet. Je ziet op dit moment dat de zonneboiler op het dak buiten 50 graden is (Willem wijst dit aan op een kastje aan de muur). Het buffervat zelf heeft een vattemperatuur van 33 en nu is hij al aan het rondpompen en warm water aan het maken.

WILLEM: Als je in de zomermaanden kijkt, is het één dag zon en daar kunnen we zeker twee dagen van douchen met z'n vieren, los van elkaar (Willem laat de badkamer zien). De jongens douchen vaak samen. We merken wel dat we iets makkelijker zijn om iets langer onder de douche te staan. De vaatwasser zit ook aan de zonneboiler vast (in de keuken). Waarom hebben we dat gedaan? Dat scheelt heel veel energie. Warm water gaat direct de vaatwasser in en hoeft niet meer verwarmd te worden. Let er wel bij op, niet elke vaatwasser kan dat hebben. Er moet in de voorschriften staan dat er een vaatwasser aangesloten mag worden op een warmwaterleiding.

WILLEM: Toen wij het systeem hebben aangelegd, was er nog geen subsidie (Willem aan de keukentafel met een kop thee). Ondertussen is het er wel, dus het wordt alleen maar interessanter om het te doen. Je terugverdientijd wordt natuurlijk verkort. Vraag naar referenties van de betreffende bedrijven. Waar hebben ze wat al gedaan, mag je kijken daar? Kun je mensen zelf die dat in gebruik hebben vragen naar hun ervaringen? Ik zou wel als je met zo'n bedrijf zit van hun willen weten wat het beste past bij je eigen situatie. Durf te vragen!

Tips zonneboiler

 1. Hoe meer warm water je thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler financieel is. Met de zonneboiler bespaar je ongeveer de helft op je kosten voor warm water.

   

 2. Verbruik je heel weinig warm water verbruik of woon je alleen? Dan is de zonneboiler vooral voor het milieu een aanrader.

   

 3. Vraag de installateur of je jouw hr-ketel met een zonneboiler kunt combineren. Staat er Gaskeur-NZ op je cv-ketel? Dan is deze geschikt voor Naverwarming Zonneboiler. Soms is wel een aansluitset nodig (kosten ruim 100 euro). Ketels zonder NZ-keurmerk zijn meestal niet geschikt om te combineren met een zonneboiler.

   

 4. Vraag de installateur of je jouw hr-ketel met een zonneboiler kunt combineren. Staat er Gaskeur-NZ op je cv-ketel? Dan is deze geschikt voor Naverwarming Zonneboiler. Soms is wel een aansluitset nodig (kosten ruim 100 euro). Ketels zonder NZ-keurmerk zijn meestal niet geschikt om te combineren met een zonneboiler.

 5. Kies voor een goede installateur met voldoende ervaring

Op het dak: de heatpipes die de warmte van de zon opvangen

In huis: het voorraadvat met warm water (rechts)

Vind een vakkundige installateur

Interesse in een zonneboiler? Bekijk waar je een vakkundig installatiebedrijf kunt vinden.

Lees meer over de zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat om het warme water in op te slaan. De collector neemt niet veel ruimte in op je dak: gemiddeld heb je aan een collector van 3,5 m2 voldoende. De beste opbrengst heb je als de collector op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten wordt geplaatst, met een hoek tussen de 20 en 60 graden. Zorg ervoor dat de collector niet in de schaduw komt te liggen. Het opslagvat staat of ligt in huis, meestal op zolder.

Er is ook een zonneboilercombi die niet alleen voor warm water zorgt, maar ook voor verwarming van je huis. Je hoeft niet bang te zijn voor een koude douche of koude voeten: als er minder zon(licht) is, zorgt een ander apparaat voor warmte (bijvoorbeeld je hr-combiketel, warmtepomp, elektrisch element of ander toestel).

Een zonneboilercombi is het zuinigst in combinatie met goede isolatie. Zorg dus dat je woning goed geïsoleerd is voordat je een zonneboilercombi koopt. Een zonneboilercombi werkt het beste in combinatie met lage temperatuur verwarming (LTV), bijvoorbeeld vloerverwarming.

Een zonneboilercombi kost ongeveer € 4.800 inclusief installeren en btw. Heb je ook een nieuwe hr-ketel nodig, dan ben je in totaal ongeveer € 5.900 kwijt. De subsidie voor zo’n zonneboilercombi is ongeveer € 2.000.

Met een zonneboilercombi bespaar je naast 180 m3 gas voor warm water (bij 4 personen) ook nog zo'n 150 m3 gas per jaar voor verwarming. Dat is 330 euro per jaar aan gaskosten. Daarvan blijft zo'n 300 euro over als de stroomkosten voor de pomp en het onderhoud betaald zijn. Met een groter systeem (in combinatie met een groter verbruik voor verwarming en warm water) bespaar je per jaar zo'n 500 op je gasrekening (500 m3).

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.