Logo Rijksoverheid
Energiebronnen Credit Chantal Bekker Milieu Centraal 1920Px

Warmtepomp: van gas naar stroom

Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van je huis en eventueel warm water. Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen. Er is nu een aantrekkelijke subsidie op warmtepompen.

Een warmtepomp is goed voor het klimaat: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 20 tot 50 procent. En ook je energierekening gaat omlaag.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een hybride warmtepomp werkt samen met een hr-ketel op gas en is geschikt voor huizen met matige isolatie. Een volledig elektrische warmtepomp vervangt je hr-ketel op gas en is geschikt voor huizen met goede tot zeer goede isolatie. Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht en is geschikt voor huizen met mechanische ventilatie. 

Is mijn woning geschikt?

Check hier of een hybride warmtepomp bij jou mogelijk is.

 • Je dak, gevel (buitenmuur) én vloer zijn geïsoleerd. Voor een hybride warmtepomp is matige isolatie (aangebracht vóór 1992) voldoende.

   

 • In alle ramen zit dubbel glas (hoeft niet HR++ of triple glas te zijn).

 • Er is in de buurt van de hr-ketel ruimte voor een extra apparaat (30 x 30, 60 cm hoog) en er is buiten ruimte voor de buitenunit (lijkt op de buitenunit van een airco).

   

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp gebruik je in combinatie met je hr-ketel op gas. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de verwarming van je huis.

Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Als het buiten te koud is, springt je hr-ketel bij. Je hr-ketel zorgt ook voor warm water in de douche en keuken. Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp. Je kunt hem tegelijk met een nieuwe hr-ketel kopen, of combineren met je huidige hr-ketel.

Met een hybride warmtepomp doe je het klimaat een plezier: je CO2-uitstoot door verwarming daalt met zo'n 25 procent. En je bent minder kwijt aan energiekosten.

Heb je belangstelling? Ga naar het overzicht van leveranciers en vraag meteen een offerte aan.

Kosten en subsidie hybride warmtepomp

Je kunt nu nog profiteren van de subsidie op een warmtepomp . Het subsidiebedrag voor een hybride warmtepomp van 5 kW is vanaf € 1.500. Voor een heel zuinig apparaat krijg je € 300 euro meer. Vraag de subsidie binnen 6 maanden na het installeren aan. Lees meer op Subsidies en leningen.

  Prijs Subsidie
Exclusief cv-ketel 3.600-4.600 euro  vanaf 1.500 euro
Inclusief cv-ketel 4.700-6.700 euro vanaf 1.500 euro

Besparing

Een gemiddelde eengezinswoning verbruikt zo’n € 1.400 per jaar aan gas voor verwarming en warm water (1.700 m3). Met een hybride warmtepomp breng je dit terug naar zo’n € 1.150 per jaar (850 m3 voor gas en 2.000 kWh voor extra stroomverbruik). Je voordeel is dus zo’n € 250 per jaar.

  Energieverbruik voor verwarming en warm water per jaar  Energiekosten per jaar   Je bespaart per jaar CO2-uitstoot per jaar
Hr-ketel 1.700 m3 gas 1.400 euro -  3.250 kilo
Warmtepomp 5 kW met hr-ketel 2.000 kwH + 850 m3 gas 1.150 euro 250 euro 2.600 kilo

 

Tips hybride warmtepomp

 1. Een hybride warmtepomp kun je goed combineren met je huidige radiatoren. Maar hij is het meest efficiënt met lage-temperatuur-verwarming, bijvoorbeeld vloerverwarming of speciale lage-temperatuur-radiatoren: die hebben een groter oppervlak waardoor ze de warmte beter afgeven.

 2. Je kunt ook een deel van je radiatoren vervangen door speciale lage-temperatuur-radiatoren. Begin je met de ruimtes die je het meest verwarmt (woonkamer, keuken, badkamer) dan kost het je zo'n € 2.500.

 3. De ventilator van de buitenunit maakt in het stookseizoen geluid als de warmtepomp aan staat. Voorkom geluidsoverlast voor jezelf en voor de buren door de buitenunit slim te plaatsen.

 4. Kies voor een goede installateur met voldoende ervaring. De leverancier van je warmtepomp kan je naar een goede installateur doorverwijzen.

D Hybride Warmtepomp Klaar Binnen 800X533

De warmtepomp komt bij je cv-ketel te hangen. Links zie je de hybride warmtepomp, rechts de cv-ketel

H Hybride Warmtepomp Buiten Klaar 800X533

Zo ziet de buitenunit van de hybride warmtepomp eruit

Vind een vakkundige installateur

Heb je interesse in een hybride warmtepomp? Ga naar het overzicht van installateurs.

Leveranciers hybride warmtepomp

Lees meer over de hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en waardeert die met een elektrische pomp op tot een bruikbare temperatuur.

Bij een hybride warmtepomp heb je nog wel een hr-ketel op gas nodig voor je warme water. De cv-ketel springt ook bij als je warmtevraag groot is of als het erg koud is. Een hybride warmtepomp kun je combineren met je huidige radiatoren of vloerverwarming. Hij werkt wel het beste met lage temperatuur verwarming (LTV: vloer- of wandverwarming of lagetemperatuur-radiatoren). Daarmee kun je de warmte via een groter oppervlakte door het huis verspreiden, en kan je huis toch goed warm worden.

Een warmtepomp gaat veel efficiënter met energie om dan een cv-ketel op gas. Daarnaast maakt hij gebruik van omgevingswarmte. Dat maakt de warmtepomp duurzaam. Ter vergelijking: het rendement van een hybride warmtepomp ligt op 130 tot 250 procent voor verwarming. Dat is hoger dan het rendement van een hr-ketel op gas (94 procent voor verwarming). Daarbij is meegenomen dat de warmtepomp stroom gebruikt. Hoe groener die stroom is, hoe duurzamer de warmtepomp wordt. Maar zelfs met de huidige stroommix, die zo´n 10 procent groen is en voor de rest grijs, is er al winst voor het klimaat.

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de ventilatielucht. Je kunt er in de meeste gevallen niet je hele huis mee verwarmen, het is een energiezuinige aanvulling op een andere verwarmingsinstallatie.

De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van de ventilatie-unit. Je hebt geen aparte buiten-unit voor je warmtepomp nodig. Omdat hij warme ventilatielucht gebruikt, heeft de warmtepomp ook een hoog rendement als het buiten heel koud is. Maar de hoeveelheid ventilatielucht is wel beperkt, waardoor het vermogen niet heel groot is.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of een ventilatiewarmtepomp bij jou mogelijk is.

 

 • Je huis heeft ventilatie met mechanische afvoer.

   

 • Mechanische ventilatie zit vooral in woningen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd. Je herkent het aan de ventilatie-box (unit) vlak bij de cv-ketel.

Kosten en subsidie ventilatiewarmtepomp

Ook voor een ventilatiewarmtepomp kun je nu nog profiteren van de subsidie . Je kunt vanaf € 1.350 subsidie krijgen, voor een heel zuinig apparaat krijg je € 300 extra. Een ventilatiewarmtepomp kost (zonder hr-ketel) € 2.500 tot 4.700 inclusief installatie. Vraag de subsidie binnen 6 maanden na het installeren aan.

  Jaarverbruik verwarming en warm water Energiekosten per jaar  Je bespaart elk jaar CO2-uitstoot per jaar
hr-ketel  1.700 m3 gas 1.400 euro  - 3.250 kilo
Ventilatiewarmtepomp met hr-ketel 1.000 m3 gas + 1.600 kWh per jaar 1.190 euro  210 euro 2.700 kilo

Berekend met een gasprijs van 81.4 cent per m3 en stroomprijs van 22,5 cent per kWh.

Vind een vakkundige installateur

Heb je interesse in een ventilatiewarmtepomp? Ga naar het overzicht van installateurs.

Leveranciers ventilatiewarmtepomp

Lees meer over de ventilatiewarmtepomp

Woon je in een zeer goed geïsoleerde nieuwbouwwoning of renovatiewoning en heb je ventilatie met mechanische afvoer? Dan kan een ventilatiewarmtepomp met een elektrische naverwarmer jouw huis volledig verwarmen. De ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de afgevoerde ventilatielucht. De warmtepomp met naverwarmer kost € 4.500 tot 5.500 inclusief btw en installatie. Je kunt € 1.350 tot 1.450 subsidie krijgen. Voor een heel zuinig apparaat krijg je € 300 extra subsidie.

Voor warm water heb je een andere installatie nodig, bijvoorbeeld een zonneboiler met elektrische naverwarming. Je kunt je hr-ketel op gas dan de deur uit doen.

 

Mechanische Afvoer Unit

Een ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van de afvoerunit van de mechanische ventilatie.

Volledige warmtepomp 

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en warm water in de douche en keuken. Hij vervangt je hr-ketel op gas: die kan dus de deur uit.

Een volledige warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Je combineert een volledige warmtepomp met een voorraadvat voor warm water en lage temperatuur verwarming (LTV): dat is vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren die op lage temperatuur werken.

Met een volledige warmtepomp doe je het klimaat een plezier: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 30 tot 45 procent. En je bent minder kwijt aan energiekosten.

Kosten en subsidie volledige warmtepomp

Je kunt nu nog profiteren van de subsidie op een volledig elektrische warmtepomp. Als je een volledige warmtepomp koopt, kun je € 1.300 tot € 3.400 subsidie krijgen. Vraag de subsidie binnen 6 maanden na het installeren aan.

  Warmtepomp lucht Warmtepomp bodem
Aanschaf (inclusief installatie en btw) 6.500-14.000 euro 8.500-19.500 euro
Extra kosten aanleggen LTV 2.500 euro 2.500 euro
Subsidie  1.300-2.500 euro 2.650-3.400 euro

Besparing

In een goed geïsoleerde eengezinswoning ben je zo’n € 840 per jaar kwijt aan gas voor verwarming en warm water (1.050 m3). Met een warmtepomp ga je stroom in plaats van gas gebruiken. Je bent € 160 tot € 290 goedkoper uit. Ga je ook elektrisch koken, dan kan je gasaansluiting de deur uit, wat je nog eens € 250 per jaar scheelt.

  Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water (m3 en kWh) Kosten energieverbruik per jaar Je bespaart elk jaar CO2-uitstoot per jaar
Hr-ketel 1.050 m3 gas 1120 euro (870 euro gas + 250 euro voor de aansluiting) - 2.000 kilo
Warmtepomp lucht 3.000 kWh 670 euro 450 euro (200 euro energie + 250 euro op de gasaansluiting) 1.300 kilo
Warmtepomp bodem 2.200 kWh 500 euro 620 euro (370 euro energie + 250 euro op de gasaansluiting) 1.100 kilo

Berekend met een gasprijs van 81,4 cent per m3 en stroomprijs van 22,5 cent per kWh.

Nieuwbouw

Het energieverbruik van de warmtepomp is berekend voor een bestaande woning waarvan de isolatie en installaties zijn verbeterd. In een nieuwbouwwoning is een warmtepomp nog zuiniger: een nieuwbouwhuis heeft namelijk zeer goede isolatie, ventilatie en vloerverwarming. Daardoor kan de warmtepomp met een nog lagere verwarmingstemperatuur en verbruikt hij minder stroom. Dat betekent ook: lagere energiekosten per jaar.

Ervaring van Marjanne en Gerard

"Het klimaat is gewoon belangrijk voor ons!"

Majanne en Gerard vertellen in de video waarom ze bewust hebben gekozen om hun cv-ketel te vervangen door een warmtepomp.

VOICE-OVER: In deze bijzondere straat wonen mensen die blij zijn dat ze hun huis energiezuiniger hebben gemaakt zoals de familie Verweij uit Amersfoort.
Hallo, wij zijn Majanne en Gerard en wij hebben onze cv-ketel met subsidie vervangen door een warmtepomp.
Kom maar, hier is-tie.
Ja, het is een beetje krap, maar hij zit hier achter de deur.
Dit is dus de warmtepomp, die draait op elektriciteit.
Daarmee haalt hij warmte op het dak uit de buitenlucht en die gaat dan hiernaartoe en die warmte wordt dan gebruikt voor lagetemperatuurradiatoren.
Dus, ja, dat is ook gewoon energiezuinig.
De aanleiding was simpel voor een warmtepomp.
De cv-ketel was oud, was al vijftien jaar en we zullen toch een keer van het gas afgaan.

(Ze zitten te kaarten.)

GERARD: Voor ons was de keuze voor een warmtepomp heel vanzelfsprekend.
Er is aardig wat subsidie voor te krijgen, makkelijk te installeren in dit huis en als je duurzaam wilt zijn, een voor de hand liggende keuze.
MAJANNE: Ja, het klimaat is gewoon belangrijk voor mij en ik vind het ook echt belangrijk om de aarde goed door te geven.
VOICE-OVER: Bekijk alle verhalen en ontdek wat energie besparen jou oplevert.

(Boven huizen vliegen vogels.)
Warmtepomp In Bijkeuken 800X500

De warmtepomp is ongeveer zo groot als een koelvriescombinatie. Hij staat hier in de bijkeuken

Vind een vakkundige installateur

Heb je interesse in een volledige warmtepomp? Ga naar het overzicht van installateurs.

Leveranciers volledige warmtepomp

Lees meer over de volledige warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Met een elektrische pomp wordt deze warmte opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur. Bij een volledig elektrische warmtepomp heb je geen hr-ketel op gas - en als je ook elektrisch kookt dus ook geen gasaansluiting - meer nodig. Een volledig elektrische warmtepomp werkt met lage temperatuur verwarming (LTV), namelijk vloer- en wandverwarming of lage temperatuur radiatoren. Daarmee kun je de warmte via een groter oppervlakte door het huis verspreiden, en kan je huis toch goed warm worden. Een voorwaarde is wel dat je huis goed geïsoleerd is.

Een warmtepomp gaat veel efficiënter met energie om dan een cv-ketel op gas. Dat maakt de warmtepomp duurzaam. Ter vergelijking: het rendement van een volledige warmtepomp op lucht ligt op 140 tot 200 procent voor verwarming, en 80 tot 140 procent voor warm water. Dat is veel hoger dan het rendement van een hr-ketel op gas (94 procent voor verwarming en 70 procent voor warm water). Doordat een warmtepomp gebruik maakt van omgevingswarmte, produceert hij met 1 kW opgenomen elektrisch vermogen gemiddeld 4 kW warmte (een 'COP' van 4).

Het jaarrendement van een bodem-warmtepomp is fors hoger dan van een lucht-warmtepomp. Dit kan namelijk 270 procent zijn voor verwarming en 160 procent voor warm water. Een bodem-warmtepomp is meestal wel duurder dan een lucht-warmtepomp, maar daar staat tegenover dat hij minder stroom verbruikt. Dat scheelt elk jaar zo'n € 180. Een ander voordeel van de bodem-warmtepomp is, dat je je huis er 's zomers mee kunt koelen.

In het rendement is meegenomen dat de warmtepomp stroom gebruikt. Hoe groener die stroom is, hoe duurzamer de warmtepomp wordt. Maar zelfs met de huidige stroommix, die zo´n 10 procent groen is en voor de rest grijs, is er al milieuwinst.

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket in jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.

Vind hier het energieloket van jouw gemeente