Logo Rijksoverheid

Warmtepomp: van gas naar stroom

Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van je huis en eventueel warm water. Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen. Er is nu een aantrekkelijke subsidie op warmtepompen.

Een warmtepomp is goed voor het klimaat: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 20 tot 45 procent. En ook je energierekening gaat omlaag.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een hybride warmtepomp werkt samen met een hr-ketel op gas en is geschikt voor huizen met matige isolatie. Een volledig elektrische warmtepomp vervangt je hr-ketel op gas en is geschikt voor huizen met goede tot zeer goede isolatie. Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht en is geschikt voor huizen met mechanische ventilatie. 

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp gebruik je in combinatie met je hr-ketel op gas. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de verwarming van je huis.

Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Als het buiten te koud is, springt je hr-ketel bij. Je hr-ketel zorgt ook voor warm water in de douche en keuken. Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp. Je kunt hem tegelijk met een nieuwe hr-ketel kopen, of combineren met je huidige hr-ketel.

Met een hybride warmtepomp doe je het klimaat een plezier: je CO2-uitstoot door verwarming daalt met zo'n 25 procent. En je bent minder kwijt aan energiekosten.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of een hybride warmtepomp bij jou mogelijk is.

 • Je dak, gevel (buitenmuur) én vloer zijn geïsoleerd. Voor een hybride warmtepomp is matige isolatie (aangebracht vóór 1992) voldoende.

   

 • In alle ramen zit dubbel glas (hoeft niet HR++ of triple glas te zijn).

 • Er is in de buurt van de hr-ketel ruimte voor een extra apparaat (30 x 30, 60 cm hoog) en er is buiten ruimte voor de buitenunit (lijkt op de buitenunit van een airco).

   

Kosten en subsidie hybride warmtepomp

Je kunt nu nog profiteren van de subsidie op een warmtepomp . Het subsidiebedrag voor een hybride warmtepomp van 5 kW ligt tussen de 2.250 en 2.700 euro, afhankelijk van het vermogen en energielabel. Lees meer op Subsidies.

Warmtepomp 5 kW Prijs Subsidie
Exclusief cv-ketel 3.600-4.600 euro  vanaf 2.250 euro
Inclusief cv-ketel 4.700-6.700 euro vanaf 2.250 euro

Besparing

Een gemiddelde eengezinswoning verbruikt zo’n € 1.350 per jaar aan gas voor verwarming en warm water (1.700 m3). Met een hybride warmtepomp breng je dit terug naar zo’n € 1.110 per jaar (900 m3 voor gas en 1.900 kWh voor extra stroomverbruik). Je voordeel is dus zo’n € 240 per jaar.

  Energieverbruik voor verwarming en warm water per jaar  Energiekosten per jaar   Je bespaart per jaar CO2-uitstoot per jaar
Hr-ketel 1.700 m3 gas 1.350 euro -  3.250 kilo
Warmtepomp 5 kW met hr-ketel 1.900 kWh + 900 m3 gas 1.110 euro 240 euro 2.600 kilo

Berekend met een gasprijs van 79 cent per m3 en stroomprijs van 22 cent per kWh (prijspeil januari 2021).

Tips hybride warmtepomp

 1. Een hybride warmtepomp kun je goed combineren met je huidige radiatoren. Maar hij is het meest efficiënt met lage-temperatuur-verwarming, bijvoorbeeld vloerverwarming of speciale lage-temperatuur-radiatoren: die hebben een groter oppervlak waardoor ze de warmte beter afgeven.

 2. Je kunt ook een deel van je radiatoren vervangen door speciale lage-temperatuur-radiatoren. Begin je met de ruimtes die je het meest verwarmt (woonkamer, keuken, badkamer) dan kost het je zo'n € 2.500.

 3. De ventilator van de buitenunit maakt in het stookseizoen geluid als de warmtepomp aan staat. Voorkom geluidsoverlast voor jezelf en voor de buren door de buitenunit slim te plaatsen.

 4. Kies voor een goede installateur met voldoende ervaring

De warmtepomp komt bij je cv-ketel te hangen. Links zie je de hybride warmtepomp, rechts de cv-ketel

Zo ziet de buitenunit van de hybride warmtepomp eruit

Vind een vakkundige installateur

Heb je interesse in een hybride warmtepomp? Bekijk waar je een vakkundig installatiebedrijf kunt vinden.

Lees meer over de hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en waardeert die met een elektrische pomp op tot een bruikbare temperatuur.

Bij een hybride warmtepomp heb je nog wel een hr-ketel op gas nodig voor je warme water. De cv-ketel springt ook bij als je warmtevraag groot is of als het erg koud is. Een hybride warmtepomp kun je combineren met je huidige radiatoren of vloerverwarming. Hij werkt wel het beste met lage temperatuur verwarming (LTV: vloer- of wandverwarming of lagetemperatuur-radiatoren). Daarmee kun je de warmte via een groter oppervlakte door het huis verspreiden, en kan je huis toch goed warm worden.

Een warmtepomp gaat veel efficiënter met energie om dan een cv-ketel op gas. Daarnaast maakt hij gebruik van omgevingswarmte. Dat maakt de warmtepomp duurzaam. Ter vergelijking: het rendement van een hybride warmtepomp ligt op 130 tot 250 procent voor verwarming. Dat is hoger dan het rendement van een hr-ketel op gas (94 procent voor verwarming). Daarbij is meegenomen dat de warmtepomp stroom gebruikt. Hoe groener die stroom is, hoe duurzamer de warmtepomp wordt. Maar zelfs met de huidige stroommix, die zo´n 10 procent groen is en voor de rest grijs, is er al winst voor het klimaat.

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de ventilatielucht. Je kunt er in de meeste gevallen niet je hele huis mee verwarmen, het is een energiezuinige aanvulling op een andere verwarmingsinstallatie.

De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van de ventilatie-unit. Je hebt geen aparte buiten-unit voor je warmtepomp nodig. Omdat hij warme ventilatielucht gebruikt, heeft de warmtepomp ook een hoog rendement als het buiten heel koud is. Maar de hoeveelheid ventilatielucht is wel beperkt, waardoor het vermogen niet heel groot is.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of een ventilatiewarmtepomp bij jou mogelijk is.

 

 • Je huis heeft ventilatie met mechanische afvoer.

   

 • Mechanische ventilatie zit vooral in woningen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd. Je herkent het aan de ventilatie-box (unit) vlak bij de cv-ketel.

Kosten en subsidie ventilatiewarmtepomp

Ook voor een ventilatiewarmtepomp kun je nu nog profiteren van de subsidie. Je kunt tussen de 1.650  en 2.250 euro subsidie krijgen, afhankelijk van het vermogen en energielabel. Een ventilatiewarmtepomp kost (zonder hr-ketel) 2.500 tot 4.700 euro inclusief installatie. 

  Jaarverbruik verwarming en warm water Energiekosten per jaar  Je bespaart elk jaar CO2-uitstoot per jaar
hr-ketel  1.700 m3 gas 1.350 euro  - 3.250 kilo
Ventilatiewarmtepomp met hr-ketel 1.000 m3 gas + 1.600 kWh per jaar 1.160 euro  190 euro 2.700 kilo

Berekend met een gasprijs van 79 cent per m3 en stroomprijs van 22 cent per kWh (prijspeil januari 2021).

Vind een vakkundige installateur

Heb je interesse in een ventilatiewarmtepomp? Bekijk waar je een vakkundig installatiebedrijf kunt vinden.

Lees meer over de ventilatiewarmtepomp

Woon je in een zeer goed geïsoleerde nieuwbouwwoning of renovatiewoning en heb je ventilatie met mechanische afvoer? Dan kan een ventilatiewarmtepomp met een elektrische naverwarmer jouw huis volledig verwarmen. De ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de afgevoerde ventilatielucht. De warmtepomp met naverwarmer kost € 4.500 tot 5.500 inclusief btw en installatie. Je kunt € 1.350 tot 1.450 subsidie krijgen. Voor een heel zuinig apparaat krijg je € 300 extra subsidie.

Voor warm water heb je een andere installatie nodig, bijvoorbeeld een zonneboiler met elektrische naverwarming. Je kunt je hr-ketel op gas dan de deur uit doen.

 

Een ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van de afvoerunit van de mechanische ventilatie.

Volledige warmtepomp 

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en warm water in de douche en keuken. Hij vervangt je hr-ketel op gas: die kan dus de deur uit.

Een volledige warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Je combineert een volledige warmtepomp met een voorraadvat voor warm water en lage temperatuur verwarming (LTV): dat is vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren die op lage temperatuur werken.

Met een volledige warmtepomp doe je het klimaat een plezier: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 25 tot 45 procent. En je bent minder kwijt aan energiekosten.

Kosten en subsidie volledige warmtepomp

Je kunt nu nog profiteren van de subsidie op een volledig elektrische warmtepomp. Als je een volledige warmtepomp koopt, kun je 1.950 en 5.100 euro subsidie krijgen, afhankelijk van het type, vermogen en energielabel. 

  Warmtepomp lucht Warmtepomp bodem
Aanschaf (inclusief installatie en btw) 6.500-14.000 euro 8.500-19.500 euro
Extra kosten aanleggen LTV 2.500 euro 2.500 euro
Subsidie  1.950 tot 3.750 euro 3.750 tot 5.100 euro

Besparing

In een goed geïsoleerde eengezinswoning ben je zo’n € 840 per jaar kwijt aan gas voor verwarming en warm water (1.050 m3). Met een warmtepomp ga je stroom in plaats van gas gebruiken. Je bent € 140 tot € 310 goedkoper uit. Ga je ook elektrisch koken, dan kan je gasaansluiting de deur uit, wat je nog eens € 260 per jaar scheelt.

  Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water (m3 en kWh) Kosten energieverbruik per jaar Je bespaart elk jaar CO2-uitstoot per jaar
Hr-ketel 1.050 m3 gas 1.100 euro (840 euro gas + 260 euro voor de aansluiting) - 2.000 kilo
Warmtepomp lucht 3.200 kWh 700 euro 400 euro (140 euro energie + 260 euro op de gasaansluiting) 1.500 kilo
Warmtepomp bodem 2.400 kWh 530 euro 570 euro (310 euro energie + 260 euro op de gasaansluiting) 850 kilo

Berekend met een gasprijs van 79 cent per m3 en stroomprijs van 22 cent per kWh (prijspeil januari 2021).

Nieuwbouw

Het energieverbruik van de warmtepomp is berekend voor een bestaande woning waarvan de isolatie en installaties zijn verbeterd. In een nieuwbouwwoning is een warmtepomp nog zuiniger: een nieuwbouwhuis heeft namelijk zeer goede isolatie, ventilatie en vloerverwarming. Daardoor kan de warmtepomp met een nog lagere verwarmingstemperatuur en verbruikt hij minder stroom. Dat betekent ook: lagere energiekosten per jaar.

Ervaring van Marjanne en Gerard

Het klimaat is gewoon belangrijk voor ons!

Majanne en Gerard vertellen in de video waarom ze bewust hebben gekozen om hun cv-ketel te vervangen door een warmtepomp.

VOICE-OVER: In deze bijzondere straat wonen mensen die blij zijn dat ze hun huis energiezuiniger hebben gemaakt zoals de familie Verweij uit Amersfoort.
Hallo, wij zijn Majanne en Gerard en wij hebben onze cv-ketel met subsidie vervangen door een warmtepomp.
Kom maar, hier is-tie.
Ja, het is een beetje krap, maar hij zit hier achter de deur.
Dit is dus de warmtepomp, die draait op elektriciteit.
Daarmee haalt hij warmte op het dak uit de buitenlucht en die gaat dan hiernaartoe en die warmte wordt dan gebruikt voor lagetemperatuurradiatoren.
Dus, ja, dat is ook gewoon energiezuinig.
De aanleiding was simpel voor een warmtepomp.
De cv-ketel was oud, was al vijftien jaar en we zullen toch een keer van het gas afgaan.

(Ze zitten te kaarten.)

GERARD: Voor ons was de keuze voor een warmtepomp heel vanzelfsprekend.
Er is aardig wat subsidie voor te krijgen, makkelijk te installeren in dit huis en als je duurzaam wilt zijn, een voor de hand liggende keuze.
MAJANNE: Ja, het klimaat is gewoon belangrijk voor mij en ik vind het ook echt belangrijk om de aarde goed door te geven.
VOICE-OVER: Bekijk alle verhalen en ontdek wat energie besparen jou oplevert.

(Boven huizen vliegen vogels.)

Tips volledige warmtepomp

 1. Is je huis vóór 1992 gebouwd? Zorg eerst dat de isolatie van je huis overal goed tot zeer goed is.

 2. Lage temperatuur verwarming werkt anders dan verwarming met gewone radiatoren: je huis warmt trager op. Daarom is het goed om de instelling van de thermostaat zo constant mogelijk te houden.

 3. Bij een lucht warmtepomp maakt de ventilator van de buitenunit geluid als de warmtepomp aan staat. Voorkom geluidsoverlast voor jezelf en voor de buren door de buitenunit slim te plaatsen.

 4. Kies voor een goede installateur met voldoende ervaring

 5. In sommige gemeenten zijn er plannen om woonwijken van het aardgas af te koppelen. In een deel van de wijken komt mogelijk een duurzaam warmtenet in plaats van een ‘all-electric’ oplossing met warmtepompen. Vraag je gemeente of er plannen zijn, en op welke termijn.

De warmtepomp is ongeveer zo groot als een koelvriescombinatie. Hij staat hier in de bijkeuken

Vind een vakkundige installateur

Heb je interesse in een volledige warmtepomp? Bekijk waar je een vakkundig installatiebedrijf kunt vinden.

Lees meer over de volledige warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Met een elektrische pomp wordt deze warmte opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur. Bij een volledig elektrische warmtepomp heb je geen hr-ketel op gas - en als je ook elektrisch kookt dus ook geen gasaansluiting - meer nodig. Een volledig elektrische warmtepomp werkt met lage temperatuur verwarming (LTV), namelijk vloer- en wandverwarming of lage temperatuur radiatoren. Daarmee kun je de warmte via een groter oppervlakte door het huis verspreiden, en kan je huis toch goed warm worden. Een voorwaarde is wel dat je huis goed geïsoleerd is.

Een warmtepomp gaat veel efficiënter met energie om dan een cv-ketel op gas. Dat maakt de warmtepomp duurzaam. Ter vergelijking: het rendement van een volledige warmtepomp op lucht ligt op 140 tot 200 procent voor verwarming, en 80 tot 140 procent voor warm water. Dat is veel hoger dan het rendement van een hr-ketel op gas (94 procent voor verwarming en 70 procent voor warm water). Doordat een warmtepomp gebruik maakt van omgevingswarmte, produceert hij met 1 kW opgenomen elektrisch vermogen gemiddeld 4 kW warmte (een 'COP' van 4).

Het jaarrendement van een bodem-warmtepomp is fors hoger dan van een lucht-warmtepomp. Dit kan namelijk 270 procent zijn voor verwarming en 160 procent voor warm water. Een bodem-warmtepomp is meestal wel duurder dan een lucht-warmtepomp, maar daar staat tegenover dat hij minder stroom verbruikt. Dat scheelt elk jaar zo'n € 180. Een ander voordeel van de bodem-warmtepomp is, dat je je huis er 's zomers mee kunt koelen.

In het rendement is meegenomen dat de warmtepomp stroom gebruikt. Hoe groener die stroom is, hoe duurzamer de warmtepomp wordt. Maar zelfs met de huidige stroommix, die zo´n 10 procent groen is en voor de rest grijs, is er al milieuwinst.

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.