Logo Rijksoverheid

Volledig elektrische warmtepomp: van gas naar stroom

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor de verwarming van je huis en het warme water in de keuken en badkamer. De warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen. Met een volledig elektrische warmtepomp kan je huis op een energiezuinige manier van het aardgas af. Er is een aantrekkelijke subsidie op warmtepompen.

Een volledig elektrische warmtepomp is goed voor het klimaat: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 40 tot 55 procent. Deze klimaatwinst wordt groter als er meer groene stroom in Nederland komt. En ook je energierekening gaat omlaag.

Een volledig elektrische warmtepomp is geschikt voor huizen met redelijk tot (zeer) goede  isolatie. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water. Je combineert hem met vloerverwarming, wandverwarming of radiatoren die veel warmte kunnen afgeven.

Is je huis nog niet geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp? Kijk dan eens of een hybride warmtepomp iets voor jou is, dit is een kleine warmtepomp die samenwerkt met de cv-ketel en is een goede tussenstap naar een aardgasvrij huis. 

Is mijn woning geschikt?

Check hier of een volledig elektrische warmtepomp bij jou mogelijk is.

 • Je huis is redelijk tot (zeer) goed geïsoleerd. Dat wil zeggen: je hebt goede dak- en vloerisolatie en een geïsoleerde spouwmuur. In de ramen zit HR++ glas of triple glas (in elk geval in de ruimtes die je verwarmt: woonkamer, keuken, badkamer). 

 • In huizen die vanaf 1992 gebouwd zijn kan je zonder veel aanpassingen overstappen op een volledig elektrische warmtepomp. Check wel of jouw huis al HR++ glas heeft, want dit was tot 2000 nog niet standaard. Huizen van vóór 1992 zijn geschikt als ze goed zijn na-geïsoleerd.

 • Vloerverwarming is heel geschikt in combinatie met een warmtepomp. Maar met gewone radiatoren of convectoren kun je het huis ook warm krijgen, als ze maar groot genoeg zijn. Misschien moet je er een paar vervangen of bijplaatsen. Soms helpt een radiatorventilator al voldoende (een eenvoudig apparaatje dat je onder de verwarming klikt en dat de warmte sneller verspreidt).

 • Er is in huis ruimte voor de warmtepomp met voorraadvat (denk aan een grote koelkast: 60 bij 60 cm, 180 cm hoog).

 • Er is buiten plek voor de buitenunit (die lijkt op de buitenunit van een airco). Of er is genoeg ruimte om in de tuin een bodembron aan te boren.

Kosten en subsidie volledig elektrische warmtepomp

Je kan subsidie krijgen voor een volledig elektrische warmtepomp. Daarmee verlaag je het bedrag van de aanschafkosten met gemiddeld 3.000 tot 4.500 euro. De extra kosten voor lage temperatuur verwarming (LTV) zijn niet altijd nodig.

Kosten voor  Warmtepomp lucht Warmtepomp bodem
Aanschaf gemiddeld (inclusief installatie en btw) 12.000 euro 26.000 euro
Extra kosten aanleggen LTV 2.500 euro 2.500 euro
Subsidie gemiddeld 3.000 euro 4.500 euro

Besparing volledige lucht-water warmtepomp

In een goed geïsoleerde hoekwoning met 2 personen verbruik je jaarlijks zo’n 1.000 kuub gas voor verwarming en warm water. Met een warmtepomp vervang je het gasverbruik door stroom. Daarmee ben je een stuk goedkoper uit. Afhankelijk van je energieprijs bespaar je met een lucht-water warmtepomp 750 tot 1.050 euro per jaar (inclusief het vastrecht voor de gasaansluiting die weg kan).

Apparaat Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water (m3 en kWh) Kosten per jaar bij 3 euro/m3 en 0,70 euro/kWh Kosten per jaar bij 1,20 euro/m3 en 0,22 euro/kWh
Hr-ketel 1.000 m3 gas + 180 kWh stroom 3.100 euro 1.200 euro
Vastrecht gasaansluiting   250 euro 250 euro
Lucht-water warmtepomp 3.300 kWh 2.300 euro 700 euro
Je bespaart per jaar   1.050 euro 750 euro

Kosten en subsidie voor een warmtepomp van 8kW. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het vermogen en energielabel van de warmtepomp. Voor een lucht-water warmtepomp van 8 kW met een A++ energielabel krijg je ongeveer 3.150 euro subsidie. Lees meer op Subsidies.

Besparing berekend voor een goed geïsoleerde hoekwoning met 2 personen. Goed geïsoleerd wil zeggen: in dak en vloer goede isolatie, in de buitenmuur matige isolatie (na-isolatie spouw) en in de ramen in de woonkamer en de slaapkamers hr++. 

Energieprijzen. Hoge gasprijs voor de korte termijn van 3 euro/m3 en 70 cent/ kWh. Lage gasprijs voor de lange termijn van 1 euro per m3 en stroomprijs van 22 cent per kWh.

En wat bespaar je met een bodemwarmtepomp?

Een bodemwarmtepomp verbruikt minder stroom dan een lucht-water-warmtepomp. Hieronder zie je het verbruik en de besparing in een goed geïsoleerde hoekwoning met 2 personen.

Apparaat Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water (m3 en kWh) Kosten per jaar bij 3 euro/m3 en 0,70 euro/kWh Kosten per jaar bij 1,20 euro/m3 en 0,22 euro/kWh
Hr-ketel 1.000 m3 gas + 180 kWh stroom 3.100 euro 1.200 euro
Vastrecht gasaansluiting   250 euro 250 euro
Bodemwarmtepomp 2.500 kWh 1.800 euro 550 euro
Je bespaart per jaar   1.550 euro 900 euro

Alternatief: PVT-panelen of monoblock

Een warmtepomp kan ook warmte halen uit panelen op het dak: PVT-panelen. Deze panelen wekken stroom op én halen warmte uit het zonlicht en de buitenlucht. Je hebt wel voldoende ruimte nodig op het dak en de aanschafkosten zijn hoger dan die voor een standaard warmtepomp met buitenunit.

Je kunt ook kiezen voor een monoblock-warmtepomp. Hierin zijn de binnen en buitenunit samengevoegd in één apparaat. Als je buiten geen ruimte hebt, kun je kiezen voor een monoblock binnen, en als je binnen geen ruimte hebt, kun je kiezen voor een monoblock buiten. Binnen komt nog wel een voorraadvat voor warm water.

Nieuwbouw

Het energieverbruik van de warmtepomp is berekend voor een bestaande woning waarvan de isolatie en installaties zijn verbeterd. In een nieuwbouwwoning is een warmtepomp nog zuiniger: een nieuwbouwhuis heeft namelijk zeer goede isolatie, ventilatie en vloerverwarming. Daardoor kan de warmtepomp met een nog lagere verwarmingstemperatuur en verbruikt hij minder stroom. Dat betekent ook: lagere energiekosten per jaar.

Besparing in 2023 met prijsplafond energie

Vanaf 1 januari 2023 stelt het kabinet voor energieprijzen een tijdelijk prijsplafond van een jaar in: maximaal 1,45 euro voor gas tot een verbruik van 1200 m3 gas, en 0,40 euro voor stroom tot een verbruik van 2900 kWh stroom.

Je gaat met een volledig elektrische warmtepomp veel extra stroom verbruiken (zo’n 3300 kWh meer per jaar), dat valt voor een groot deel boven het prijsplafond voor stroomverbruik. Je betaalt daarvoor de volledige marktprijs. De besparing van een volledige warmtepomp in een goed geïsoleerde hoekwoning, vergeleken met verwarmen met een hr-ketel op gas, zal daardoor in 2023 verdwijnen. Mogelijk stijgt je energierekening in 2023 zelfs een beetje (uitgaande van marktprijzen van 3,00 euro per m3 gas en 0,70 euro per kWh stroom).

Hierop zijn twee uitzonderingen:

 • Je hebt zonnepanelen. Met een set van 10 zonnepanelen die jaarlijks 3200 kWh opwekken, blijft je stroomverbruik onder het prijsplafond. Je bespaart dan 1700 euro.
 • Je hebt een vast contract met relatief lage stroomtarieven. Je betaalt dan voor stroom een lagere prijs, ook voor het gedeelte dat boven het prijsplafond uitkomt. Heb je bijvoorbeeld een vast contract met tarieven van 1,45 euro voor aardgas en 0,40 cent voor stroom, dan bespaar je 450 euro.

Een berekening voor jouw huis

Vul de vragen in en ontdek wat je in jouw huis bespaart met een volledig elektrische warmtepomp. Je ziet bovendien wat je verder nog kunt verbeteren aan de isolatie en verwarming van je huis.

Ervaring van Marjanne en Gerard

Het klimaat is gewoon belangrijk voor ons!

Majanne en Gerard vertellen in de video waarom ze bewust hebben gekozen om hun cv-ketel te vervangen door een warmtepomp.

VOICE-OVER: In deze bijzondere straat wonen mensen die blij zijn dat ze hun huis energiezuiniger hebben gemaakt zoals de familie Verweij uit Amersfoort.
Hallo, wij zijn Majanne en Gerard en wij hebben onze cv-ketel met subsidie vervangen door een warmtepomp.
Kom maar, hier is-tie.
Ja, het is een beetje krap, maar hij zit hier achter de deur.
Dit is dus de warmtepomp, die draait op elektriciteit.
Daarmee haalt hij warmte op het dak uit de buitenlucht en die gaat dan hiernaartoe en die warmte wordt dan gebruikt voor lagetemperatuurradiatoren.
Dus, ja, dat is ook gewoon energiezuinig.
De aanleiding was simpel voor een warmtepomp.
De cv-ketel was oud, was al vijftien jaar en we zullen toch een keer van het gas afgaan.

(Ze zitten te kaarten.)

GERARD: Voor ons was de keuze voor een warmtepomp heel vanzelfsprekend.
Er is aardig wat subsidie voor te krijgen, makkelijk te installeren in dit huis en als je duurzaam wilt zijn, een voor de hand liggende keuze.
MAJANNE: Ja, het klimaat is gewoon belangrijk voor mij en ik vind het ook echt belangrijk om de aarde goed door te geven.
VOICE-OVER: Bekijk alle verhalen en ontdek wat energie besparen jou oplevert.

(Boven huizen vliegen vogels.)

Tips volledig elektrische warmtepomp

 1. Is je huis vóór 1992 gebouwd? Zorg eerst dat de isolatie van je huis overal redelijk tot zeer goed is.

 2. De warmtepomp werkt met een lagere temperatuur van het verwarmingswater. Zorg daarom dat de radiatoren en vloerverwarming voldoende warmte af kunnen geven. Je kan de warmte-afgifte van een radiator verbeteren met een radiatorventilator (een simpel apparaatje dat je onder de verwarming klikt). Is dat niet voldoende, dan kan je een of meer radiatoren vervangen door grotere of modernere. 

 3. Verwarmen met een warmtepomp werkt anders dan met een cv-ketel. Met een warmtepomp warmt je huis trager op. Daarom is het goed om de instelling van de thermostaat constanter te houden.

 4. Bij een lucht-water-warmtepomp maakt de ventilator van de buitenunit geluid als de warmtepomp aan staat. Voorkom geluidsoverlast voor jezelf en voor de buren en zet de buitenunit op een slimme plek neer. Er zijn geluiddempende kasten die je om de buitenunit neer kan zetten. Een bodemwarmtepomp maakt buiten geen geluid.

 5. Kies voor een goede installateur met kennis van zaken

 6. In sommige gemeenten zijn er plannen om woonwijken van het aardgas af te koppelen. In een deel van de wijken komt mogelijk een duurzaam warmtenet in plaats van een ‘all-electric’ oplossing met warmtepompen. Vraag je gemeente of er plannen zijn, en op welke termijn.

De warmtepomp is ongeveer zo groot als een koelvriescombinatie. Hij staat hier in de bijkeuken

Vind een installateur

Offerte opvragen voor een warmtepomp? In het overzicht vind je installatiebedrijven van warmtepompen. Ook handig: je kunt filteren op kwaliteit en reviews.

 

Lees meer over de volledig elektrische warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Met een elektrische pomp wordt deze warmte opgewaardeerd tot een hogere temperatuur waarmee je het huis kunt verwarmen. Bij een volledig elektrische warmtepomp heb je geen hr-ketel op gas - en als je ook elektrisch kookt dus ook geen gasaansluiting - meer nodig. Een volledig elektrische warmtepomp werkt met lage temperatuur verwarming (LTV), namelijk vloer- en wandverwarming of lage temperatuur radiatoren. Daarmee kun je de warmte via een groter oppervlakte door het huis verspreiden, en kan je huis toch goed warm worden. Een voorwaarde is wel dat je huis goed geïsoleerd is.

Een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt heet een lucht-water-warmtepomp (of lucht-lucht-warmtepomp als je de ruimtes verwarmt met warme lucht). Een warmtepomp die de warmte uit de bodem haalt noemen we een bodemwarmtepomp.

Een warmtepomp gaat veel efficiënter met energie om dan een cv-ketel op gas. Dat maakt de warmtepomp duurzaam. Doordat een warmtepomp gebruik maakt van omgevingswarmte, produceert hij met 1 kW opgenomen elektrisch vermogen gemiddeld 4 kW warmte (een 'COP' van 4), een rendement van 400 procent als je rekent met de stroom uit het stopcontact. Maar stroom moet je opwekken. Tel je dat mee, ligt het rendement van een volledige warmtepomp op lucht op 140 tot 200 procent voor verwarming, en 80 tot 140 procent voor warm water. Dat is veel hoger dan het rendement van een hr-ketel op gas (94 procent voor verwarming en 70 procent voor warm water). 

Het jaarrendement van een bodem-warmtepomp is fors hoger dan van een lucht-warmtepomp. Dit kan namelijk 270 procent zijn voor verwarming en 160 procent voor warm water (het opwekken van stroom meegerekend). Een bodem-warmtepomp is meestal wel duurder dan een lucht-warmtepomp, maar daar staat tegenover dat hij minder stroom verbruikt. Een ander voordeel van de bodem-warmtepomp is, dat je je huis er 's zomers mee kunt koelen.

Hoe groener die stroom is, hoe duurzamer de warmtepomp wordt. Maar zelfs met de huidige stroommix, die deels groen is en deels grijs, is er al milieuwinst.

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.