Logo Rijksoverheid

Volledig elektrische warmtepomp: van gas naar stroom

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor de verwarming van je huis en het warme water in de keuken en badkamer. De warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen. Met een volledig elektrische warmtepomp kan je huis dus van het aardgas af. Er is een aantrekkelijke subsidie op warmtepompen.

Een volledig elektrische warmtepomp is goed voor het klimaat: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 45 tot 55 procent. En ook je energierekening gaat omlaag.

Een volledig elektrische warmtepomp is geschikt voor huizen met goede tot zeer goede isolatie. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water. Je combineert hem met vloerverwarming, wandverwarming of radiatoren die veel warmte kunnen afgeven.

Is je huis nog niet geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp? Kijk dan eens of een hybride warmtepomp iets voor jou is, die werkt samen met de cv-ketel en is een goede tussenstap naar een aardgasvrij huis. 

Is mijn woning geschikt?

Check hier of een volledig elektrische warmtepomp bij jou mogelijk is.

 • Je huis is redelijk tot (zeer) goed geïsoleerd. Dat wil zeggen: je hebt goede dak- en vloerisolatie en een gevulde spouwmuur. In de ramen zit HR++ glas of triple glas (in elk geval in de ruimtes die je verwarmt: woonkamer, keuken, badkamer). 

 • In huizen die vanaf 1992 gebouwd zijn kan je zonder veel aanpassingen overstappen op een volledig elektrische warmtepomp. Check wel of jouw huis al HR++ glas heeft, want dit was tot 2000 nog niet standaard. Oudere huizen zijn geschikt als ze goed zijn na-geïsoleerd.

 • Vloerverwarming is heel geschikt in combinatie met een warmtepomp. Maar met gewone radiatoren of convectoren kun je het huis ook warm krijgen, als ze maar groot genoeg zijn. Misschien moet je er een paar vervangen of bijplaatsen. Soms helpt een radiatorventilator al voldoende (een eenvoudig apparaatje dat je onder de verwarming klikt en dat de warmte sneller verspreidt).

 • Er is in huis ruimte voor de warmtepomp met voorraadvat (denk aan een grote koelkast: 60 bij 60 cm, 180 cm hoog).

 • Er is buiten plek voor de buitenunit (die lijkt op de buitenunit van een airco). Of er is genoeg ruimte om in de tuin een bodembron aan te boren.

Kosten en subsidie volledig elektrische warmtepomp

Je kan subsidie krijgen voor een volledig elektrische warmtepomp. De subsidie is gemiddeld 2.850 euro voor een lucht-water warmtepomp en 4.200 euro voor een bodemwarmtepomp. 

  Warmtepomp lucht Warmtepomp bodem
Aanschaf gemiddeld (inclusief installatie en btw) 10.000 euro 19.500 euro
Extra kosten aanleggen LTV 2.500 euro 2.500 euro
Subsidie gemiddeld 2.850 euro 4.200 euro

Besparing

In een redelijk geïsoleerde hoekwoning (3 personen) ben je zo’n € 1.000 per jaar kwijt aan gas voor verwarming en warm water (1.000 m3). Met een warmtepomp ga je stroom in plaats van gas gebruiken. Je bent € 300 tot € 500 goedkoper uit. Ga je ook elektrisch koken, dan kan je gasaansluiting de deur uit. Dat scheelt nog eens € 260 per jaar.

  Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water (m3 en kWh) Kosten energieverbruik per jaar Je bespaart elk jaar CO2-uitstoot per jaar
Hr-ketel 1.000 m3 gas 1.260 euro (1.000 euro gas + 260 euro voor de aansluiting) - 2.100 kilo
Warmtepomp lucht 3.000 kWh 650 euro 610 euro 1.300 kilo
Warmtepomp bodem 2.300 kWh 500 euro 760 euro 1.100 kilo

Berekend met een gasprijs van 1 euro per m3 en stroomprijs van 22 cent per kWh (prijzen voor de langere termijn, kijk voor een toelichting op milieucentraal.nl). Betaal je nu hogere energieprijzen, dan is de besparing op de korte termijn hoger. In de besparing zitten ook de kosten die je bespaart doordat de gasaansluiting weg kan (260 euro).

Nieuwbouw

Het energieverbruik van de warmtepomp is berekend voor een bestaande woning waarvan de isolatie en installaties zijn verbeterd. In een nieuwbouwwoning is een warmtepomp nog zuiniger: een nieuwbouwhuis heeft namelijk zeer goede isolatie, ventilatie en vloerverwarming. Daardoor kan de warmtepomp met een nog lagere verwarmingstemperatuur en verbruikt hij minder stroom. Dat betekent ook: lagere energiekosten per jaar.

Ervaring van Marjanne en Gerard

Het klimaat is gewoon belangrijk voor ons!

Majanne en Gerard vertellen in de video waarom ze bewust hebben gekozen om hun cv-ketel te vervangen door een warmtepomp.

VOICE-OVER: In deze bijzondere straat wonen mensen die blij zijn dat ze hun huis energiezuiniger hebben gemaakt zoals de familie Verweij uit Amersfoort.
Hallo, wij zijn Majanne en Gerard en wij hebben onze cv-ketel met subsidie vervangen door een warmtepomp.
Kom maar, hier is-tie.
Ja, het is een beetje krap, maar hij zit hier achter de deur.
Dit is dus de warmtepomp, die draait op elektriciteit.
Daarmee haalt hij warmte op het dak uit de buitenlucht en die gaat dan hiernaartoe en die warmte wordt dan gebruikt voor lagetemperatuurradiatoren.
Dus, ja, dat is ook gewoon energiezuinig.
De aanleiding was simpel voor een warmtepomp.
De cv-ketel was oud, was al vijftien jaar en we zullen toch een keer van het gas afgaan.

(Ze zitten te kaarten.)

GERARD: Voor ons was de keuze voor een warmtepomp heel vanzelfsprekend.
Er is aardig wat subsidie voor te krijgen, makkelijk te installeren in dit huis en als je duurzaam wilt zijn, een voor de hand liggende keuze.
MAJANNE: Ja, het klimaat is gewoon belangrijk voor mij en ik vind het ook echt belangrijk om de aarde goed door te geven.
VOICE-OVER: Bekijk alle verhalen en ontdek wat energie besparen jou oplevert.

(Boven huizen vliegen vogels.)

Tips volledig elektrische warmtepomp

 1. Is je huis vóór 1992 gebouwd? Zorg eerst dat de isolatie van je huis overal redelijk tot zeer goed is.

 2. De warmtepomp werkt met een lagere temperatuur van het verwarmingswater. Zorg daarom dat de radiatoren en vloerverwarming voldoende warmte af kunnen geven. Je kan de warmte-afgifte van een radiator verbeteren met een radiatorventilator (een simpel apparaatje dat je onder de verwarming klikt). Is dat niet voldoende, dan kan je een of meer radiatoren vervangen door grotere of modernere. 

 3. Verwarmen met een warmtepomp werkt anders dan met een cv-ketel. Met een warmtepomp warmt je huis trager op. Daarom is het goed om de instelling van de thermostaat constanter te houden.

 4. Bij een lucht-water-warmtepomp maakt de ventilator van de buitenunit geluid als de warmtepomp aan staat. Voorkom geluidsoverlast voor jezelf en voor de buren en zet de buitenunit op een slimme plek neer. Er zijn geluiddempende kasten die je om de buitenunit neer kan zetten. Een bodemwarmtepomp maakt buiten geen geluid.

 5. Kies voor een goede installateur met kennis van zaken

 6. In sommige gemeenten zijn er plannen om woonwijken van het aardgas af te koppelen. In een deel van de wijken komt mogelijk een duurzaam warmtenet in plaats van een ‘all-electric’ oplossing met warmtepompen. Vraag je gemeente of er plannen zijn, en op welke termijn.

De warmtepomp is ongeveer zo groot als een koelvriescombinatie. Hij staat hier in de bijkeuken

Vind een vakkundige installateur

Heb je interesse in een volledige warmtepomp? Bekijk waar je een vakkundig installatiebedrijf kunt vinden.

Lees meer over de volledig elektrische warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Met een elektrische pomp wordt deze warmte opgewaardeerd tot een hogere temperatuur waarmee je het huis kunt verwarmen. Bij een volledig elektrische warmtepomp heb je geen hr-ketel op gas - en als je ook elektrisch kookt dus ook geen gasaansluiting - meer nodig. Een volledig elektrische warmtepomp werkt met lage temperatuur verwarming (LTV), namelijk vloer- en wandverwarming of lage temperatuur radiatoren. Daarmee kun je de warmte via een groter oppervlakte door het huis verspreiden, en kan je huis toch goed warm worden. Een voorwaarde is wel dat je huis goed geïsoleerd is.

Een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt heet een lucht-water-warmtepomp (of lucht-lucht-warmtepomp als je de ruimtes verwarmt met warme lucht). Een warmtepomp die de warmte uit de bodem haalt noemen we een bodemwarmtepomp.

Een warmtepomp gaat veel efficiënter met energie om dan een cv-ketel op gas. Dat maakt de warmtepomp duurzaam. Ter vergelijking: het rendement van een volledige warmtepomp op lucht ligt op 140 tot 200 procent voor verwarming, en 80 tot 140 procent voor warm water. Dat is veel hoger dan het rendement van een hr-ketel op gas (94 procent voor verwarming en 70 procent voor warm water). Doordat een warmtepomp gebruik maakt van omgevingswarmte, produceert hij met 1 kW opgenomen elektrisch vermogen gemiddeld 4 kW warmte (een 'COP' van 4).

Het jaarrendement van een bodem-warmtepomp is fors hoger dan van een lucht-warmtepomp. Dit kan namelijk 270 procent zijn voor verwarming en 160 procent voor warm water. Een bodem-warmtepomp is meestal wel duurder dan een lucht-warmtepomp, maar daar staat tegenover dat hij minder stroom verbruikt. Dat scheelt elk jaar zo'n € 180. Een ander voordeel van de bodem-warmtepomp is, dat je je huis er 's zomers mee kunt koelen.

In het rendement is meegenomen dat de warmtepomp stroom gebruikt. Hoe groener die stroom is, hoe duurzamer de warmtepomp wordt. Maar zelfs met de huidige stroommix, die zo´n 10 procent groen is en voor de rest grijs, is er al milieuwinst.

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.