Logo Rijksoverheid
Vloerisolatie 2 Credit Chantal Bekker Milieu Centraal 1920Px

Vloerisolatie: warmere voeten

Warmere voeten, minder tocht en minder vocht in huis en een lagere energierekening. Met vloerisolatie ervaar je direct deze voordelen.

Niet voor niets worden sinds 1992 nieuwe woningen standaard met goede vloerisolatie gebouwd. De helft van de eigenaren van oudere woningen heeft al vloerisolatie, de andere helft nog niet.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of vloerisolatie bij jou mogelijk is.

 • Heeft je huis een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan is isolatie tegen de onderkant van de vloer makkelijk aan te brengen.

   

 • Heb je geen kruipruimte of is die lager dan 35 centimeter? Ook dan kun je de vloer isoleren. Door bijvoorbeeld de bodem van de kruipruimte of de vloer van bovenaf te isoleren.

   

Bij appartementen is het isoleren van de vloer een verantwoordelijkheid voor de VvE. Lees tips over hoe je dit als appartementseigenaar bij je VvE kunt aankaarten.

Kosten en besparingen vloerisolatie

  Kosten Je bespaart ieder jaar
Tussenwoning 1.400 euro 200 euro
Hoekwoning/2-1 kap 1.600 euro 230 euro
Vrijstaande woning 2.800 euro 400 euro

Van geen naar zeer goede isolatie onderkant vloer (Rc=3,5). Besparing berekend met een hr-ketel en gasprijs van 81,4 cent per m3.

8 procent spaarrente

Vloerisolatie aan de onderkant van je vloer levert je een rendement van 8 procent ten opzichte van een spaarrekening op, blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal. De huidige rente op een spaarrekening ligt onder de 2 procent. Een goed geïsoleerde vloer heeft bovendien een gunstig effect op de waarde van je huis en je wooncomfort.

Heb je geen spaargeld of wil je liever geld achter de hand houden? Er zijn tal van mogelijkheden om energiebesparing in huis op een andere manier te financieren, zoals de gunstige Energiebespaarlening.

Ervaring van de familie Keesmaat

"We hadden het jaren eerder moeten doen"

De familie Keesmaat loopt nu niet meer met dikke sokken aan, maar heeft ook geen last meer van muffe geurtjes uit de kelder. Bekijk hun ervaring.

VOICE-OVER: Dit is de familie Keesmaat (de familie staat voor hun huis). En de familie Keesmaat houdt van comfort. Dus laten ze vandaag hun vloer isoleren (er komt een busje van een aannemer aangereden). (Korte animatie duurzame woning)

VIDEOBLOG: We wonen hier vanaf medio 2007. Het huis was in de toestand zoals het vanuit de bouw in 1956 opgeleverd was. Toen werd er geen isolatie toegepast, dat kan eigenlijk niet meer in deze tijd. In de loop van de jaren hebben we een aantal dingen toegepast, isolatievormen. Waaronder dubbel glas, daar zijn we mee begonnen. En spouwisolatie is intussen ook al gedaan. Maar toch was er nog één probleem. De vloer is gewoon 's winters echt koud. Ik loop dan op sokken. Ik denk dat je niet eens op blote voeten kan lopen, zo koud is hij. Het wordt tijd hier iets aan te doen.

VOICE-OVER: De familie Keesmaat laat haar vloer isoleren (beelden van het aanbrengen van de vloerisolatie).

VIDEOBLOG: De vloerisolatie is puur voor het comfort vooral. Natuurlijk ook energiekosten besparen, maar comfort is wel een belangrijk punt. Ik heb snel last van koude voeten. Dat is gewoon niet fijn. De kinderen spelen heel graag hier beneden op de vloer. Dat is ook veel comfortabeler voor hen (je ziet de kinderen op de vloer spelen). En ja, het milieu speelt ook mee. Het is me enorm meegevallen (een paar beelden van het isoleren). Het levert eigenlijk helemaal geen rommel op. Het isolatiemateriaal ligt buiten in de tuin en de jongens gaan via het kruipgat erin. Ik heb gewoon lekker m'n ding kunnen doen, en ook qua tijd: Ze zijn er eigenlijk maar een halve dag mee bezig geweest.

Zo werkt vloerisolatie

Vloerisolatie is al binnen een halve dag geregeld. Het werk vindt onder de vloer plaats. Zorg ervoor dat de kruipruimte goed bereikbaar is, dan kan het isolatiebedrijf er makkelijk bij. Daarna ruimt het bedrijf alles weer netjes op.

Wil je kosten besparen? Als je handig bent, kun je er ook voor kiezen om zelf je vloer te isoleren. Hoe? Bekijk de tips op milieucentraal.nl

Vloerisolatie Aanbrengen 800X500

Het isolatiemateriaal wordt aan de onderkant van de vloer vastgemaakt

Vloerisolatie Kruipruimte

Via het luik is de kruipruimte bereikbaar. Op de bodem wordt folie gelegd

Tips vloerisolatie

 1. Vloerisolatie aan de onderkant van de vloer levert meer besparing en comfort op dan bodemisolatie (uitgaande van dezelfde isolatiewaarden). Lees hier meer over bodemisolatie.

 2. Ga je je vloer isoleren, kies dan meteen voor een goede, hoge isolatiewaarde (zogeheten Rc-waarde). Bij isolatie aan de onderzijde van de vloer is dat minstens 3,5.

 3. Kies materiaal dat geschikt is voor jouw type vloer (hout of beton). Vraag om advies bij een isolatiebedrijf. Vrijwel alle isolatiematerialen hebben een lage milieubelasting. Alleen schapenwol en gespoten PUR met HFK's als blaasmiddel zijn op milieugronden afraders. Kies bij gespoten PUR voor HFO’s of water als blaasmiddel. Zie milieucentraal.nl voor de vergelijking van isolatiematerialen.

 4. Vraag het isolatiebedrijf om op de bodem van de kruipruimte een dampremmende folie van kunststof (PE) te leggen. Zo wordt het isolatiemateriaal niet vochtig en blijft het goed werken.

 5. Laat de ventilatiegaten van de kruipruimte open. Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk om vochtproblemen tegen te gaan.

Vind een vakkundig isolatiebedrijf

Heb je interesse in vloerisolatie? Ga naar het overzicht van bedrijven. 

Isolatiebedrijven

Lees meer over vloerisolatie

Je kunt ook de bodem van de kruipruimte isoleren.

Bij bodemisolatie ligt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte. Het is een geschikte optie als de onderkant van je vloer door een te lage of ontoegankelijke kruipruimte niet mogelijk is. Op www.milieucentraal.nl/bodemisolatie vind je meer informatie.

Ervaren doe-het-zelvers kunnen de onderkant van de vloer ook zelf isoleren en daarmee kosten besparen. Praktische informatie hierover vind je op www.milieucentraal.nl/zelf-vloer-isoleren

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket in jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.

Vind hier het energieloket van jouw gemeente