Logo Rijksoverheid

Vloerisolatie: warmere voeten

Warmere voeten, minder tocht en minder vocht in huis en een lagere energierekening. Met vloerisolatie ervaar je direct deze voordelen.

Niet voor niets worden sinds 1992 nieuwe woningen standaard met goede vloerisolatie gebouwd. De helft van de eigenaren van oudere woningen heeft al vloerisolatie, de andere helft nog niet.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of vloerisolatie bij jou mogelijk is.

  • Heeft je huis een kruipruimte? Neem eens een kijkje. Zie je isolatie aan de onderkant van de vloer? Op de bodem van de kruipruimte? Hoe dik is de isolatie? Wat is de ruimte tussen onderkant vloerbalken en bodem kruipruimte?

  • Heeft je huis een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan is (extra) isolatie tegen de onderkant van de vloer makkelijk aan te brengen. Ga voor goede vloerisolatie (11 - 13 cm of meer).

  • Heb je geen kruipruimte of is die lager dan 35 centimeter? Ook dan kun je de vloer isoleren. Door bijvoorbeeld de bodem van de kruipruimte of de vloer van bovenaf te isoleren.

     

Bij appartementen is het isoleren van de vloer een verantwoordelijkheid voor de VvE. Lees tips over hoe je dit als appartementseigenaar bij je VvE kunt aankaarten.

Kosten en besparingen vloerisolatie

Soort woning Kosten (eenmalig) Subsidie (eenmalig) Je bespaart ieder jaar
Tussenwoning 1.500 euro 500 euro 250 euro
Hoekwoning 1.500 euro 500 euro 260 euro
2-onder-1-kap 1.900 euro 650 euro 330 euro
Vrijstaande woning 2.900 euro 1.000 euro 500 euro

Van geen naar goede isolatie onderkant vloer (Rc=3,5). Besparing berekend met een hr-ketel, standaard gebruik van verwarming en gasprijs voor de langere termijn van 1 euro per m3 (kijk voor een toelichting op de energieprijs op milieucentraal.nl). Betaal je nu een hogere gasprijs, dan is de besparing op de korte termijn hoger. Subsidie 11 euro per m2. De stap van matige naar goede vloerisolatie levert minder besparing op.

Een berekening voor jouw huis

Ga naar de Verbetercheck voor een berekening van de kosten en besparing van vloerisolatie voor jouw huis. En ontdek meteen andere verbeteropties.

Kosten verlagen

Je kunt zo'n 30 procent subsidie krijgen voor het isoleren van je gevel, vloer, dak en ramen. Voorwaarde is dat je binnen een jaar twee maatregelen neemt. Dat kunnen 2 isolatiemaatregelen zijn (bijvoorbeeld vloer en dak), of 1 isolatiemaatregel en een warmtepomp of zonneboiler. Je krijgt alleen subsidie als je de klus uitbesteedt. Daarnaast zijn er in veel gemeentes en provincies ook lokale subsidies voor isolatie. Lees meer op de pagina Subsidies, of kijk in de Energiesubsidiewijzer.

Of je kunt zelf je vloer isoleren, je hebt dan alleen de kosten voor het materiaal. Lees meer op milieucentraal.nl/vloerisolatie.

Nu of later

Heeft je vloer geen isolatie, ga dan nu aan de slag. De voordelen zijn groot.

Heeft je vloer matige isolatie, dan zou je het nu kunnen verbeteren. De kosten zijn te overzien, zeker als dit je 'tweede maatregel' kan zijn voor de isolatiesubsidie of als je de klus zelf doet. Een aanbouw aan de woonkamer is ook een geschikt moment om de isolatie van de vloer te verbeteren. Door de combinatie met andere werkzaamheden is isoleren goedkoper en makkelijker.

7 procent spaarrente

Vloerisolatie aan de onderkant van je vloer (van geen naar goed) levert je een rendement van 7 procent ten opzichte van een spaarrekening op, blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal. De huidige rente op een spaarrekening ligt onder de 2 procent. Een goed geïsoleerde vloer heeft bovendien een gunstig effect op de waarde van je huis en je wooncomfort.

Heb je geen spaargeld of wil je liever geld achter de hand houden? Er zijn tal van mogelijkheden om energiebesparing in huis op een andere manier te financieren, zoals de gunstige Energiebespaarlening.

Ervaring van de familie Keesmaat

We hadden het jaren eerder moeten doen

De familie Keesmaat loopt nu niet meer met dikke sokken aan, maar heeft ook geen last meer van muffe geurtjes uit de kelder. Bekijk hun ervaring.

VOICE-OVER: Dit is de familie Keesmaat (de familie staat voor hun huis). En de familie Keesmaat houdt van comfort. Dus laten ze vandaag hun vloer isoleren (er komt een busje van een aannemer aangereden). (Korte animatie duurzame woning)

VIDEOBLOG: We wonen hier vanaf medio 2007. Het huis was in de toestand zoals het vanuit de bouw in 1956 opgeleverd was. Toen werd er geen isolatie toegepast, dat kan eigenlijk niet meer in deze tijd. In de loop van de jaren hebben we een aantal dingen toegepast, isolatievormen. Waaronder dubbel glas, daar zijn we mee begonnen. En spouwisolatie is intussen ook al gedaan. Maar toch was er nog één probleem. De vloer is gewoon 's winters echt koud. Ik loop dan op sokken. Ik denk dat je niet eens op blote voeten kan lopen, zo koud is hij. Het wordt tijd hier iets aan te doen.

VOICE-OVER: De familie Keesmaat laat haar vloer isoleren (beelden van het aanbrengen van de vloerisolatie).

VIDEOBLOG: De vloerisolatie is puur voor het comfort vooral. Natuurlijk ook energiekosten besparen, maar comfort is wel een belangrijk punt. Ik heb snel last van koude voeten. Dat is gewoon niet fijn. De kinderen spelen heel graag hier beneden op de vloer. Dat is ook veel comfortabeler voor hen (je ziet de kinderen op de vloer spelen). En ja, het milieu speelt ook mee. Het is me enorm meegevallen (een paar beelden van het isoleren). Het levert eigenlijk helemaal geen rommel op. Het isolatiemateriaal ligt buiten in de tuin en de jongens gaan via het kruipgat erin. Ik heb gewoon lekker m'n ding kunnen doen, en ook qua tijd: Ze zijn er eigenlijk maar een halve dag mee bezig geweest.

Zo werkt vloerisolatie

Vloerisolatie is al binnen een halve dag geregeld. Het werk vindt onder de vloer plaats. Zorg ervoor dat de kruipruimte goed bereikbaar is, dan kan het isolatiebedrijf er makkelijk bij. Daarna ruimt het bedrijf alles weer netjes op.

Het isolatiemateriaal wordt aan de onderkant van de vloer vastgemaakt

Via het luik is de kruipruimte bereikbaar. Op de bodem wordt folie gelegd

Tips vloerisolatie

  1. Vloerisolatie aan de onderkant van de vloer levert meer besparing en comfort op dan bodemisolatie (uitgaande van dezelfde isolatiewaarden). Lees meer op milieucentraal.nl/bodemisolatie.

  2. Ga je je vloer isoleren, kies dan meteen voor een goede, hoge isolatiewaarde (zogeheten Rc-waarde). Bij isolatie aan de onderzijde van de vloer is dat minstens 3,5.

  3. Kies materiaal dat geschikt is voor jouw type vloer (hout of beton). Vraag om advies bij een isolatiebedrijf. Vrijwel alle isolatiematerialen hebben een lage milieubelasting. Alleen schapenwol en gespoten PUR met HFK's als blaasmiddel zijn op milieugronden afraders. Kies bij gespoten PUR voor HFO’s of water als blaasmiddel. Lees meer op milieucentraal.nl/isolatiematerialen.

  4. Vraag het isolatiebedrijf om op de bodem van de kruipruimte een dampremmende folie van kunststof (PE) te leggen. Zo wordt het isolatiemateriaal niet vochtig en blijft het goed werken.

  5. Laat de ventilatiegaten van de kruipruimte open. Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk om vochtproblemen tegen te gaan.

Lees meer over vloerisolatie

Goede vloerisolatie is 11 tot 13 cm dik (isolatiewaarde Rc = 3,5), is naadloos (strak tegen elkaar) aangebracht en blijft goed zitten. Isoleer ook het luik van de kruipruimte en vul de gaten van leidingen door de vloer. Zeer goede vloerisolatie heeft een isolatiewaarde van Rc = 5. Milieu Centraal beveelt deze waarde aan als je vloerverwarming wil.

Bij bodemisolatie ligt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte. Het is een geschikte optie als de onderkant van je vloer door een te lage of ontoegankelijke kruipruimte niet mogelijk is. Op www.milieucentraal.nl/bodemisolatie vind je meer informatie.

Ervaren doe-het-zelvers kunnen de onderkant van de vloer ook zelf isoleren en daarmee kosten besparen. Praktische informatie hierover vind je op www.milieucentraal.nl/zelf-vloer-isoleren

Vind een vakkundig isolatiebedrijf

Heb je interesse in vloerisolatie? Ga naar het overzicht van bedrijven. 

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.