Logo Rijksoverheid

Isolatieglas: binnen lekker warm

Met isolatieglas blijft de warmte in huis. Hierdoor bespaar je energie én wordt je huis een stuk comfortabeler: je hebt geen tocht en kou bij de ramen. Ook heb je minder last van geluidsoverlast van buiten.

Enkel glas en gewoon dubbel glas zijn niet meer van deze tijd. HR++ glas is inmiddels de standaard. Dit bespaart veel meer dan het dubbel glas dat in de meeste oudere woningen zit. Tegenwoordig is er ook triple glas, met drie isolatielagen, wat nog beter isoleert.

Is mijn woning geschikt?

Check hier welk isolatieglas in jouw ramen mogelijk is.

 • In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar meestal geen triple glas. Triple glas is dan te zwaar.

   

 • In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk.

   

 • Voor monumenten is er speciaal isolatieglas. Dan is HR++ glas of triple glas vaak niet mogelijk of niet toegestaan.

   

Bij appartementen is het plaatsen van HR++ glas of triple glas een verantwoordelijkheid voor de VvE. Lees tips over hoe je dit als appartementseigenaar bij je VvE kunt aankaarten.

Kosten en besparingen isolatieglas

HR++ glas in bestaande kozijnen 

  Kosten (eenmalig) Subsidie (eenmalig) Je bespaart ieder jaar (tov enkel glas) Je bespaart ieder jaar (tov dubbel glas)
Tussenwoning 3.000 euro 1.000 euro 380 euro 160 euro
Hoekwoning 3.800 euro 1.300 euro 500 euro 200 euro
2-onder-1-kap 4.500 euro 1.400 euro 550 euro 220 euro
Vrijstaande woning 4.500 euro 1.500 euro 550 euro 240 euro

HR++ glas in hele huis in bestaande kozijnen. Besparing berekend met hr-ketel, standaard gebruik van verwarming en gasprijs voor de langere termijn van 1 euro m3 (kijk voor een toelichting op de energieprijs op milieucentraal.nl). Betaal je nu een hogere gasprijs, dan is de besparing op de korte termijn hoger. Subsidie 53 euro per m2.

Triple glas in nieuwe, isolerende kozijnen

Als je kozijnen gaat vervangen, kies dan de beste oplossing: isolerende kozijnen met triple glas. De extra kosten zijn te overzien: in een gemiddelde hoekwoning betaal je voor HR++ glas in nieuwe kozijnen 11.000 euro, voor 1.600 euro meer heb je triple glas in isolerende kozijnen. Met triple glas bespaar je bovendien 60 euro extra per jaar.  Bedenk daarbij dat kozijnen en glas heel lang mee gaan. 

Hieronder zie je de kosten en besparing voor isolerende kozijnen met triple glas per woningtype.

  Kosten (eenmalig) Subsidie (eenmalig) Je bespaart ieder jaar (tov enkel glas) Je bespaart ieder jaar (tov dubbel glas)
Tussenwoning 10.000 euro 2.900 euro 500 euro 250 euro
Hoekwoning 12.000 euro 3.600 euro 600 euro 320 euro
2-onder-1-kap 14.000 euro 4.000 euro 650 euro 360 euro
Vrijstaande woning 15.000 euro 4.500 euro 700 euro 380 euro

Triple glas in hele huis in nieuwe, isolerende kozijnen. Besparing berekend met hr-ketel, standaard gebruik van verwarming en gasprijs van 1 euro per m3. Subsidie 150 euro per m2.

Een berekening voor jouw huis

Ga naar de Verbetercheck voor een berekening van de kosten en besparing van HR++ of triple glas voor jouw huis. En ontdek meteen andere verbeteropties.

Kosten verlagen

Je kunt zo'n 30 procent subsidie krijgen voor het isoleren van je gevel, vloer, dak en ramen. Voorwaarde is dat je binnen een jaar twee maatregelen neemt. Dat kunnen 2 isolatiemaatregelen zijn (bijvoorbeeld ramen en vloer), of 1 isolatiemaatregel en een warmtepomp of zonneboiler. Je krijgt alleen subsidie als je de klus uitbesteedt. Daarnaast zijn er in veel gemeentes en provincies ook lokale subsidies voor isolatie. Lees meer op de pagina Subsidies, of kijk in de Energiesubsidiewijzer.

Nu of later

Heb je ergens nog enkel glas, vervang het dan nu door HR++ of triple glas. De voordelen zijn groot.

Heb je dubbel glas, dan zou je het nu kunnen verbeteren. Het is geen grote verbouwing, en het kan je 'tweede maatregel' zijn voor de isolatiesubsidie. Ga je je kozijnen schilderen en heb je nog dubbel glas, dan kun je vervanging meenemen in de klus. Door deze combinatie is het goedkoper en makkelijker. Ga je je kozijnen vervangen, neem dan triple glas in isolerende kozijnen.

6 procent spaarrente

Als je de kosten en besparing van het vervangen van enkel glas door HR++ glas (in bestaande kozijnen) vergelijkt met een spaarrekening zou je 6 procent rente krijgen, berekent Milieu Centraal. De huidige rente op een spaarrekening ligt onder de 2 procent. Isolerend glas is gunstig voor de waarde van je huis. En voor je dagelijkse woonplezier.

Heb je geen spaargeld of wil je liever geld achter de hand houden? Er zijn tal van mogelijkheden om energiebesparing in huis op een andere manier te financieren, zoals de gunstige Energiebespaarlening.

Ervaring van Albertine

Ik heb nu geen dekentje meer nodig op de bank

Albertine is heel blij met haar triple glas, het is nu lekker warm in huis.

ALBERTINE: Ik ben Albertine en ik wil m'n ervaringen met triple glas met jullie delen (korte animatie duurzame woning). Ik had op de hele achtergevel enkel glas, zowel in de woonkamer als in de keuken (Albertine laat ondertussen haar woning zien). Het was koud in huis, dus ik ben op zoek gegaan naar een oplossing daarvoor. Dit is een stukje van m'n oude kozijn (Albertine laat een glas-in-lood-raam zien). Dat zat boven de openslaande deuren. Ondanks dat het heel mooi is, wilde ik er wel graag vanaf. Op basis daarvan ben ik langs verschillende glaszetters geweest om te kijken wat de mogelijkheden zijn van dubbel en triple glas en ik heb gekozen voor triple glas, omdat ik én de kozijnen wilde vervangen en het glas wilde vervangen.

ALBERTINE: Ik ben er heel blij me. Het is lekker warm. Voordeel voor mij was, dat ik subsidie kon aanvragen. En dat is precies het verschil geweest tussen de keuze voor dubbel en triple glas. Het prijsverschil was ongeveer 500 euro. Ik zou dat zeker ook gedaan hebben als ik geen subsidie zou krijgen. De glaszetter heeft alles technisch heel goed uitgelegd. Ik heb zelfs achteraf een certificaatje gekregen en op de achterkant staat precies uitgelegd welke garanties vallen op welk onderdeel van het kozijn. De uitvoering van de werkzaamheden heeft ongeveer twee dagen geduurd. De eerste dag hebben ze het oude kozijn hier in de woonkamer eruit gehaald en het nieuwe kozijn geplaatst. De tweede dag hebben ze hetzelfde gedaan, maar dan in de keuken. En vervolgens beide ruimtes heel netjes afgewerkt. M'n vriend stuurde halverwege dag één: Niet schrikken (Albertine laat een foto zien op haar telefoon van een gat in het plafond). Het bleek dat er een stuk balk hierboven naar beneden kwam zetten. Van dat kleine foutje zie je eigenlijk helemaal niks terug.

ALBERTINE: Ik heb gekozen voor triple glas, omdat dat én duurzaam is en m'n huis wordt er meer waard van. Daarnaast hoef ik sinds kort niet meer met een dekentje op de bank te zitten omdat het koud is.

Zo werkt isolatieglas

Isolatieglas in bestaande kozijnen is snel en eenvoudig aangebracht. Ook het plaatsen van nieuwe kozijnen met triple glas is geen grote verbouwing. Het plaatsen duurt ongeveer een dag. Heb je veel ramen en laat je ook kozijnen vervangen, dan duurt het langer. Het schilderen van houten kozijnen duurt ook een paar dagen.

Het werk gebeurt voor een groot deel van buitenaf. Bij het vervangen van kozijnen blijven de muren in tact. Bij bestaande kozijnen wordt de sponning breder gemaakt. Hierdoor kan er zaagsel vrijkomen. Het isolatiebedrijf ruimt alles echter weer netjes voor je op.

Als je je vensterbank leegmaakt en je meubels voor het raam weg schuift, kan het isolatiebedrijf zo aan de slag!

Het nieuwe glas wordt hier afgekit

Tips isolatieglas

 1. Ga je kozijnen vervangen, kies dan meteen voor triple glas en goed isolerende kozijnen met dubbele kierdichting. Dit is wat duurder dan nieuwe kozijnen met HR++ glas, maar je hebt nog meer comfort en je bespaart ook meer. Bedenk dat kozijnen en glas lang mee gaan.

 2. Ventileren is belangrijk voor je gezondheid. Bekijk hoe je tegelijk met je nieuwe glas de ventilatie in je huis kan verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan ventilatieroosters die op winddruk reageren. Of aan een ventilatie-unit die de warmte terugwint.

 3. Vergeet bij het isoleren van de ramen ook de rest van je huis niet. Zo voorkom je dat er vocht (condens) op je muren, vloer of dak komt. Dat kan leiden tot vochtplekken en schimmels. Een niet-geïsoleerde vloer met vloerbedekking is door condens een voedingsbodem voor huisstofmijt.

   

Lees meer over isolatieglas

Goede isolatie van glas begint bij HR++ glas (isolatiewaarde U = 1,0 tot 1,2). Triple glas in isolerende kozijnen isoleert beter. Veel huizen hebben nog gewoon dubbel glas, dat heeft een matige isolatiewaarde.

Dubbel glas en HR++ glas lijken op het eerste gezicht op elkaar, je ziet twee glasplaten. Op milieucentraal.nl zie je hoe je kan checken welk glas jij hebt.

Vind een vakkundig isolatiebedrijf

Heb je interesse in HR++ glas of triple glas? Ga naar het overzicht van bedrijven.

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.