Logo Rijksoverheid

Douche-wtw: besparen onder de douche

Met een douche-wtw (warmte-terugwinning) wordt de warmte van het wegstromende douchewater gebruikt om het koude water alvast voor te verwarmen. Goed voor het milieu én je energierekening.

Door de warmte uit je wegstromende douchewater 'terug te winnen', verbruikt je cv-ketel minder gas. Hierdoor stoot je minder CO2 uit en bespaar je op je energiekosten. Terwijl je nog steeds comfortabel kunt douchen! 

Is mijn woning geschikt?

Check hier of een douche-wtw in jouw badkamer kan. 

  • Is het in jouw huis niet mogelijk om een cv-ketel op gas te plaatsen en gebruik je een  elektrische boiler? Dan is een douche-wtw een goed idee! Je verbruikt dan een stuk minder energie. 

  • Douchen jij en je huisgenoten korter dan 3 minuten? Dan is een douche-wtw niet rendabel. Een douche-wtw heeft namelijk even tijd nodig om op te warmen. 

  • Voor het plaatsen van een douche-wtw is een (kleine) verbouwing van je badkamer nodig. Kies dus het juiste moment voor installatie: als je verbouwplannen hebt of gaat verhuizen naar een nieuwbouwwoning. 

Kosten en besparingen douche-wtw

Er zijn verschillende douche-wtw’s, waarvan de douchepijp-wtw het goedkoopste is en voor de meeste besparing zorgt. Een douchepijp-wtw is alleen mogelijk in een badkamer op een verdieping, waar een verticale buis geplaatst kan worden. Is dit niet mogelijk? Dan kun je kiezen voor een douchegoot-wtw. De (horizontale) warmtewisselaar zit dan in een speciale douchegoot.

Hieronder zie je de kosten en besparingen van de douchepijp-wtw en de douchegoot-wtw. De besparingen gelden voor een huishouden van 3 personen, 9 minuten per douchebeurt, en bij aansluiting van de voorverwarmde waterleiding op zowel de douchemengkraan, als de combiketel (de gasbesparing is lager, als de aansluiting maar op een van beide is).

  Kosten inclusief montage Besparing per jaar (gas) Besparing per jaar (geld)
Douchepijp-wtw 600 euro 120 m3 120 euro 
Douchegoot-wtw 500 tot 1.400 euro 60 m3 60 euro

Besparing berekend met een gasprijs voor de langere termijn van 1 euro per m3 (kijk voor een toelichting op de energieprijs op milieucentraal.nl). Betaal je nu een hogere gasprijs, dan is de besparing op de korte termijn hoger.

Nog meer besparen?

Douch jij of je huisgenoten gemiddeld veel langer dan 9 minuten, met een waterslurpende comfortdouche, dan is je besparing ook hoger.

Zo werkt de douche-wtw

Bij een douche-wtw wordt warmte uit het wegstromende douchewater gebruikt om koud water voor te verwarmen. Dit gebeurt met een warmtewisselaar. Deze zorgt ervoor dat het voorverwarmde water naar de mengkraan van de douche en/of naar de cv-ketel of boiler gaat.

Door de warmtewisselaar stroomt -gescheiden van elkaar- warm en koud water. Het koude en warme water wordt dus niet gemengd, maar stroomt langs elkaar heen, in tegengestelde richting. Zo kan het koude water veel warmte  opnemen van het warme water.

Heb je verbouwplannen voor je badkamer of ga je verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Dat zijn ideale momenten om een douche-wtw te laten installeren.

Tips douche-wtw

  1. Voor een douche-wtw heb je een thermostatische mengkraan nodig. Zo'n kraan zorgt voor een constante temperatuur van het douchewater. 

  2. Je kunt de douche-wtw schoonmaken door af en toe met een reinigingsmiddel door te spoelen. Gebruik nooit schuurmiddelen in de douchebak. 

  3. Een douche-wtw gaat 30 jaar mee. De hoofdzakelijke metalen materialen zijn bovendien goed te recyclen. 

Vind een vakkundige installateur

Installateurs van Techniek Nederland hebben ervaring met het plaatsen van een douche-wtw. 

Lees meer over de douche-wtw

Lees meer over het plaatsen van een douche-wtw, de verschillende soorten en de voordelen voor je energierekening en het milieu op milieucentraal.nl/douche-wtw.