Logo Rijksoverheid
Muur Isolatie 2 Credit Chantal Bekker Milieu Centraal 1920Px

Dakisolatie: minder stookkosten

Veel warmte in huis gaat via het dak verloren. Zonde, want daarmee verlies je jaarlijks honderden euro’s.

Met dakisolatie woon je warmer in de winter en koeler in de zomer. En je bespaart flink op je energiekosten. Zelfs als je je zolderkamer niet verwarmt. Zo'n 80 procent van de daken heeft isolatie.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of dakisolatie bij jou mogelijk is.

 • Voor ieder dak is er wel een manier om te isoleren. Doe het meteen goed en kies voor dakisolatie met een hoge isolatiewaarde (13 cm of meer).

 • Heeft jouw woning al dakisolatie? In de meeste gevallen is dat matige isolatie. Die kun je nog verbeteren met extra isolatiemateriaal. Slimme momenten zijn het verbouwen van de zolder en het renoveren van het dak.

   

Bij appartementen is de isolatie van je dak een verantwoordelijkheid voor de VvE. Lees tips over hoe je dit als appartementseigenaar bij je VvE kunt aankaarten.

Kosten en besparingen dakisolatie

  Kosten Je bespaart ieder jaar
Tussenwoning 4.100 euro 650 euro
Hoekwoning/2-1 kap 4.700 euro 750 euro
Vrijstaande woning 8.400 euro 1.300 euro

Van geen naar zeer goede isolatie van een schuin dak (Rc=4). Besparing berekend met een hr-ketel en gasprijs van 81,4 cent per m3.

8 procent spaarrente

Investeren in dakisolatie is net zo gunstig als een rente van 8 procent op je spaarrekening, berekent Milieu Centraal. De huidige rente op een spaarrekening ligt onder de 2 procent. Dakisolatie draagt bij aan de waarde van je woning en aan je woonplezier.

Heb je geen spaargeld of wil je liever geld achter de hand houden? Er zijn tal van mogelijkheden om energiebesparing in huis op een andere manier te financieren, zoals de gunstige Energiebespaarlening.

Ervaring Ruth en Coby

"Onze zolder is nu lekker warm én we besparen flink op onze stookkosten"

Ruth en Coby hebben het dak laten isoleren. Ze zijn erg tevreden met het resultaat. In deze video vertellen ze waarom het zo goed bevalt.

Hallo, wij zijn Ruth en Coby en we willen graag onze ervaringen over dakisolatie met jullie delen (korte animatie duurzame woning).

COBY: Dit is de plek waar ik werk. Hier op zolder, deze werkkamer. Het is een ruimte met veel schuine kanten, veel hoeken en kieren. En eigenlijk ook best wel tochtig en koud.

RUTH: Ik zat tv te kijken en toen zag ik een meneer, dat was een en die was zich aan het omscholen in dakisolatie. Daar vertelde hij zo'n enthousiast verhaal over en toen ben ik heel impulsief z'n nummer gaan opzoeken. Ik heb contact met hem gezocht en het resultaat is boven te bewonderen. Het is geweldig, gewoon. Het slopen hebben we helemaal zelf gedaan. Dat scheelt enorm in geld. Het scheelde ongeveer 1200 euro.

COBY: De uitvoerder heeft alles echt heel goed en secuur afgewerkt (Coby laat de zolder zien). Alle hoekjes en alle kiertjes zijn helemaal geïsoleerd en je voelt nergens meer tocht of iets vandaan komen. Dit is de enige radiator die we nog hebben voor de hele zolder. Meer dan genoeg. Terwijl hiervoor hadden we een radiator helemaal van hier tot daar en was het nog niet warm genoeg.

RUTH: De dakisolatie zelf heeft plusminus 4500 euro gekost. Hij is wel 2,5 week bezig geweest, dus het was een echte verbouwing. Dat was wel een beetje een tegenvaller, maar hij heeft alles keurig opgeruimd dus we hebben niet zoveel rotzooi gehad.

COBY: We besparen nu ongeveer 500 euro per jaar op ons gasverbruik en we hebben een slimme meter. Op die meter kunnen we met onze app bijhouden wat ons verbruik is (Coby laat de app zien op een tablet). Het duurt natuurlijk wel even voor we de hele investering hebben terugverdiend maar we hebben nu een heerlijke warme werkkamer en het huis is wat meer waard.

RUTH: Doe research. Zoek op Google, zoek op internet. Je vindt heel veel en dan kan je je beter oriënteren. Waar je ook op moet letten, is dat je een goede isolatiewaarde hebt. Hoe hoger je isolatiewaarde is, hoe meer je bespaart. Dat is echt van wezenlijk belang.

Zo werkt dakisolatie


Je dak kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. Dit is van invloed op de tijd dat het isolatiebedrijf bij jou bezig is. Meestal duurt het één tot maximaal vier dagen.

Dakisolatie is geen grote verbouwing. Je hebt nauwelijks rommel of overlast. Je isolatiebedrijf ruimt alles weer netjes voor je op. Als je dak aan de binnenkant wordt geïsoleerd, moet je je zolder opruimen. Bij dakisolatie aan de buitenkant hoef je geen extra voorbereidingen te treffen.

Ben je handig? Dan is zelf doen ook een optie. Dit geldt wel alleen voor het isoleren van je schuine dak aan de binnenkant. Lees de tips op milieucentraal.nl

Dakisolatie Aanbrengen 800X500

Hier zie je hoe het isolatiemateriaal aan de binnenkant wordt aangebracht

Tips dakisolatie

 1. Ook bij onverwarmde zolders is het de moeite waard om je dak te isoleren. Veel warmte van het huis gaat via een koude zolder of vliering verloren.

   

 2. Kies meteen voor een hoge isolatiewaarde (Rc-waarde van 4 of meer). Dit levert het meeste comfort en energiebesparing op. 

   

 3. Laat de isolatie van een plat dak altijd over aan een professioneel bedrijf . Zelf je plat dak aan de binnenkant isoleren geeft een groot risico op rottend hout in je plat dak. 

  Een schuin dak kun je wel zelf isoleren. Milieu Centraal heeft tips voor de handige doe-het-zelver

   

Vind een vakkundig isolatiebedrijf

Heb je interesse in dakisolatie? Ga naar het overzicht van bedrijven. 

Isolatiebedrijven

Lees meer over dakisolatie

Een plat dak isoleer je het beste door isolatieplaten bovenop het dak te leggen. Vervanging van je dakbedekking is een goed moment om dit te doen. Meer informatie lees je op www.milieucentraal.nl/platdak

Ervaren doe-het-zelvers kunnen de binnenkant van een schuin dak ook zelf isoleren en daarmee kosten besparen. Praktische informatie hierover vind je op www.milieucentraal.nl/zelf-dak-isoleren

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket in jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.

Vind hier het energieloket van jouw gemeente