Logo Rijksoverheid

Dakisolatie: minder stookkosten

Een dak zonder isolatie is een groot warmtelek. Daarmee verlies je jaarlijks honderden euro’s.

Met dakisolatie woon je warmer in de winter en koeler in de zomer. En je bespaart flink op je energiekosten. Zelfs als je je zolderkamer niet verwarmt. Zo'n 80 procent van de daken heeft isolatie, maar vaak is dat matige dakisolatie.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of dakisolatie bij jou mogelijk is.

 • Voor ieder dak is er wel een manier om te isoleren. Doe het meteen goed en kies voor dakisolatie met een hoge isolatiewaarde (13 cm of meer).

 • Heeft jouw woning al dakisolatie? In de meeste gevallen is dat matige isolatie. Die kun je nog verbeteren met extra isolatiemateriaal. Je huis blijft in de winter warmer, in de zomer koeler, en het is een stap naar wonen zonder aardgas.

 • Neem eens een kijkje in je dak, bijvoorbeeld bij een afvoerpijp, om te zien of er isolatiemateriaal aanwezig is en hoe dik dat is.

Bij appartementen is de isolatie van je dak een verantwoordelijkheid voor de VvE. Lees tips over hoe je dit als appartementseigenaar bij je VvE kunt aankaarten.

Kosten en besparingen dakisolatie

  Kosten (eenmalig) Subsidie (eenmalig) Je bespaart ieder jaar
Tussenwoning 4.200 euro 1.700 euro 800 euro
Hoekwoning 4.400 euro 1.900 euro 800 euro
2-onder-1-kap 4.700 euro 2.000 euro 900 euro
Vrijstaande woning 8.600 euro 3.600 euro 1.600 euro

Van geen naar goede isolatie van een schuin dak (Rc=4). Besparing berekend met een hr-ketel, standaard gebruik van verwarming en gasprijs voor de langere termijn van 1 euro per m3 (kijk voor een toelichting op de energieprijs op milieucentraal.nl). Betaal je nu een hogere gasprijs, dan is de besparing op de korte termijn hoger. Subsidie 30 euro per m2. De stap van matige naar goede dakisolatie levert minder besparing op.

Een berekening voor jouw huis

Ga naar de Verbetercheck voor een berekening van de kosten en besparing van dakisolatie voor jouw huis. En ontdek meteen andere verbeteropties.

Kosten verlagen

Je kunt subsidie krijgen voor het isoleren van je gevel, vloer, dak en ramen. Voorwaarde is dat je binnen een jaar twee maatregelen neemt. Dat kunnen 2 isolatiemaatregelen zijn (bijvoorbeeld dak en vloer), of 1 isolatiemaatregel en een warmtepomp of zonneboiler. Je krijgt alleen subsidie als je de klus uitbesteedt. Daarnaast zijn er in veel gemeentes en provincies ook lokale subsidies voor isolatie. Lees meer op de pagina Subsidies, of kijk in de Energiesubsidiewijzer.

Als je handig bent kan je ook zelf je dak isoleren, je hebt dan alleen de kosten voor het materiaal. Lees meer op milieucentraal.nl/zelf-dak-isoleren.

Nu of later

Heeft je dak geen isolatie, ga dan nu aan de slag. De voordelen zijn groot. Heeft je dak matige isolatie, dan zijn het opknappen of verbouwen van de zolder en het renoveren van het dak slimme momenten om de isolatie te verbeteren. Door de combinatie met andere werkzaamheden is isoleren goedkoper en makkelijker.

8 procent spaarrente

Investeren in dakisolatie (van geen naar goed) is net zo gunstig als een rente van 8 procent op je spaarrekening, berekent Milieu Centraal. De huidige rente op een spaarrekening ligt onder de 2 procent. Dakisolatie draagt bij aan de waarde van je woning en aan je woonplezier.

Heb je geen spaargeld of wil je liever geld achter de hand houden? Er zijn tal van mogelijkheden om energiebesparing in huis op een andere manier te financieren, zoals de gunstige Energiebespaarlening.

Ervaring Ruth en Coby

Onze zolder is nu lekker warm én we besparen flink op onze stookkosten

Ruth en Coby hebben het dak laten isoleren. Ze zijn erg tevreden met het resultaat. In deze video vertellen ze waarom het zo goed bevalt.

Hallo, wij zijn Ruth en Coby en we willen graag onze ervaringen over dakisolatie met jullie delen (korte animatie duurzame woning).

COBY: Dit is de plek waar ik werk. Hier op zolder, deze werkkamer. Het is een ruimte met veel schuine kanten, veel hoeken en kieren. En eigenlijk ook best wel tochtig en koud.

RUTH: Ik zat tv te kijken en toen zag ik een meneer, dat was een en die was zich aan het omscholen in dakisolatie. Daar vertelde hij zo'n enthousiast verhaal over en toen ben ik heel impulsief z'n nummer gaan opzoeken. Ik heb contact met hem gezocht en het resultaat is boven te bewonderen. Het is geweldig, gewoon. Het slopen hebben we helemaal zelf gedaan. Dat scheelt enorm in geld. Het scheelde ongeveer 1200 euro.

COBY: De uitvoerder heeft alles echt heel goed en secuur afgewerkt (Coby laat de zolder zien). Alle hoekjes en alle kiertjes zijn helemaal geïsoleerd en je voelt nergens meer tocht of iets vandaan komen. Dit is de enige radiator die we nog hebben voor de hele zolder. Meer dan genoeg. Terwijl hiervoor hadden we een radiator helemaal van hier tot daar en was het nog niet warm genoeg.

RUTH: De dakisolatie zelf heeft plusminus 4500 euro gekost. Hij is wel 2,5 week bezig geweest, dus het was een echte verbouwing. Dat was wel een beetje een tegenvaller, maar hij heeft alles keurig opgeruimd dus we hebben niet zoveel rotzooi gehad.

COBY: We besparen nu ongeveer 500 euro per jaar op ons gasverbruik en we hebben een slimme meter. Op die meter kunnen we met onze app bijhouden wat ons verbruik is (Coby laat de app zien op een tablet). Het duurt natuurlijk wel even voor we de hele investering hebben terugverdiend maar we hebben nu een heerlijke warme werkkamer en het huis is wat meer waard.

RUTH: Doe research. Zoek op Google, zoek op internet. Je vindt heel veel en dan kan je je beter oriënteren. Waar je ook op moet letten, is dat je een goede isolatiewaarde hebt. Hoe hoger je isolatiewaarde is, hoe meer je bespaart. Dat is echt van wezenlijk belang.

Zo werkt dakisolatie

Je dak kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. Dit is van invloed op de tijd dat het isolatiebedrijf bij jou bezig is. Meestal duurt het één tot maximaal vier dagen.

Dakisolatie is geen grote verbouwing. Je hebt nauwelijks rommel of overlast. Je isolatiebedrijf ruimt alles weer netjes voor je op. Als je dak aan de binnenkant wordt geïsoleerd, moet je je zolder opruimen. Bij dakisolatie aan de buitenkant hoef je geen extra voorbereidingen te treffen.

Hier zie je hoe het isolatiemateriaal aan de binnenkant wordt aangebracht

Tips dakisolatie

 1. Ook bij onverwarmde zolders is het de moeite waard om je dak te isoleren. Veel warmte van het huis gaat via een koude zolder of vliering verloren.

   

 2. Kies meteen voor een hoge isolatiewaarde (Rc-waarde van 4 of meer). Dit levert het meeste comfort en energiebesparing op. 

   

 3. Laat de isolatie van een plat dak altijd over aan een professioneel bedrijf . Zelf je plat dak aan de binnenkant isoleren geeft een groot risico op rottend hout in je plat dak. 

  Een schuin dak kun je wel zelf isoleren. Milieu Centraal heeft tips voor de handige doe-het-zelver

   

Lees meer over dakisolatie

Goede dakisolatie is zo’n 13 cm dik (isolatiewaarde Rc = 4), is naadloos (strak tegen elkaar) aangebracht, blijft goed zitten, en de kier tussen dak en gevel is ook goed dicht. Zeer goede dakisolatie heeft een isolatiewaarde van Rc = 6 tot 10.

Een plat dak isoleer je het beste door isolatieplaten bovenop het dak te leggen. Vervanging van je dakbedekking is een goed moment om dit te doen. Meer informatie lees je op www.milieucentraal.nl.

Vind een vakkundig isolatiebedrijf

Heb je interesse in dakisolatie? Ga naar het overzicht van bedrijven. 

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.