Ventilatie: goed voor de gezondheid

Het continu verversen van de lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Het kost energie, maar dat is zeker geen verspilling. Je kunt het energieverbruik van ventileren wel beperken: door de warmte uit de ventilatielucht terug te winnen en de hoeveelheid verse lucht automatisch te regelen.

Vrouw zet ventilatierooster in raam open

In veel huizen is de ventilatie onvoldoende. Dit kan allergieën en luchtwegproblemen erger maken. Ontdek hoe je de lucht in huis voldoende ververst zonder dat je veel warmte verliest.

Mogelijkheden voor energiezuinige ventilatie

Je kan op verschillende manieren het warmteverlies door ventilatie verminderen. De mogelijkheden hangen af van welke ventilatie je nu hebt: via natuurlijke weg (klepraampjes en roosters) of een ventilatiesysteem met mechanische afvoer.

  • Plaats in de woonkamer tegen een buitenmuur een ventilatie-unit met terugwinning van warmte. Je bespaart energie en wint aan comfort.

  • Maak je mechanische ventilatiesysteem vraaggestuurd met sensoren in de verschillende kamers. Zijn er geen of weinig mensen in een ruimte, dan is er automatisch minder ventilatie (en dus minder warmteverlies).

  • Neem balansventilatie met warmteterugwinning voor de hele woning. Dit is een optie als je je hele huis gaat opknappen.

  • Vervang de ventilatiebox (de 'afzuigmotor') van je mechanische ventilatiesysteem door een ventilatiewarmtepomp. Daarmee win je warmte uit de ventilatielucht terug. Die gebruik je voor je verwarming of warm water.

Een berekening voor jouw huis

Ga naar de Verbetercheck voor een berekening van de kosten en besparing van betere ventilatie voor jouw huis. En ontdek meteen andere verbeteropties.

Tips ventilatie

  1. Voor goede ventilatie moet de lucht in huis vrij kunnen stromen. Elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnendeuren.

  2. Vooral in de keuken en badkamer moet je extra ventileren. Gebruik daarom de afzuigkap tijdens het koken en een inbouwventilator in de badkamer tijdens en na het douchen.

  3. Lees meer over goed en energiezuinig ventileren op www.milieucentraal.nl.

  4. Wil je een energiezuinig ventilatiesysteem? Neem een vakkundig bedrijf in de arm om dit te plaatsen.

Vind een installateur

Op zoek naar een installatiebedrijf? In het overzicht vind je bedrijven die ventilatiesystemen aanbieden. Ook handig: je kunt filteren op kwaliteit en reviews.

 

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen en voor onafhankelijk advies. Veel informatie vind je via de website, maar je kunt vaak ook bellen, chatten of een e-mail sturen.