Logo Rijksoverheid

Subsidies

Je kunt van de Rijksoverheid aantrekkelijke subsidies krijgen voor isolatie en voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet.

Energiebesparende maatregelen verhogen je wooncomfort en verlagen je energierekening. Maar je hebt wel geld nodig om je woning energiezuiniger en duurzamer te maken. Voor sommige maatregelen zijn er subsidies, dat scheelt in kosten. 

Subsidies en leningen in jouw gemeente

In de Energiesubsidiewijzer vind je alle subsidies en leningen die er in jouw gemeente zijn. Van isolatie tot warmtepomp: check de subsidies.

Subsidie voor isolatie

Je kunt subsidie krijgen voor isolatie. Met de subsidie krijg je ongeveer 20 procent van de kosten terug. Maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen zijn onder meer isolatie van dak, buitenmuren, vloer en hoogrendementsglas. Je moet binnen een jaar ten minste 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren om in aanmerking te komen voor de subsidie, óf 1 isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. De subsidie-aanvraag dien je in nadat beide maatregelen zijn uitgevoerd, maar binnen een jaar na uitvoering en betaling van de eerste maatregel.

Je kunt de aanvraag indienen op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar vind je ook de bedragen per vierkante meter (m2) en het minimale oppervlak dat je moet isoleren en een rekentool.

Isolatiesubsidie voor VvE

Voor appartementseigenaren is er ook subsidie voor isolatie. De Vereniging van Eigenaren (VvE) van jouw appartement kan voor een combinatie van isolatiemaatregelen subsidie krijgen. Ook is er subsidie voor energieadvies en begeleiding van het proces binnen de VvE om tot besluiten over energiebesparing te komen. Let op: de VvE moet de isolatiesubsidie vooraf aanvragen, niet na uitvoering. Lees verder op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Subsidie voor duurzame warmte

Je kunt als woningeigenaar van de Rijksoverheid aantrekkelijke subsidies krijgen voor een:

  • Warmtepomp. De subsidie varieert van 1.100 tot 3.400 euro, afhankelijk van type en vermogen. Voor hele kleine warmtepompen is het subsidiebedrag 500 euro. Voor een A+ label krijg je 150 euro extra, voor een A++ label 300 euro.
  • Zonneboiler. De subsidie hangt af van de omvang, bijvoorbeeld 1.000 euro voor een zonneboiler voor 4 personen. Voor een A+ label krijg je 150 euro extra, voor een A++ label 300 euro.
  • Aansluiting op een warmtenet (vanaf 1 januari 2021). Hiervoor kun je 3.325 euro subsidie krijgen. 

Je kan de subsidie voor een warmtepomp, zonneboiler en warmtenet-aansluiting los aanvragen. Maar het kan slim zijn om hem te combineren met een isolatiemaatregel: dan kun je namelijk ook subsidie krijgen voor die isolatiemaatregel.

Je moet de subsidie binnen een jaar na uitvoering aanvragen. Combineer je hem met een isolatiemaatregel? Dan doe je de aanvraag binnen een jaar na uitvoering van de eerste maatregel. De voorwaarden vind je op rvo.n. Daar kun je ook de aanvraag indienen.

Subsidie duurzame warmte voor VvE

Ook een VvE kan subsidie aanvragen voor een warmtepomp, zonneboiler of (centrale) aansluiting op een warmtenet. En ook voor een kleinschalige windmolen en zonnepanelen. De voorwaarden vind je op rvo.nl

Btw terugvragen op Zonnepanelen

Particulieren die zonnepanelen kopen, kunnen de btw terugvragen van de Belastingdienst. Lees meer op milieucentraal.nl.

Overige informatie

Sommige gemeenten en provincies hebben eigen subsidieregelingen voor energiebesparing. Ontdek op de Energiesubsidiewijzer welke regelingen er in jouw woonplaats gelden.

Lees hier meer over gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, isolatieglas en zonnepanelen.