Logo Rijksoverheid

Subsidies

Je kunt van de Rijksoverheid aantrekkelijke subsidies krijgen voor een warmtepomp, isolatie, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Daarmee verlaag je de kosten flink. Ontdek welke subsidies er zijn en waar je ze kunt aanvragen.

Subsidie voor een warmtepomp

Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. De hoogte van deze ISDE-subsidie hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen. Zo wordt duurzame verwarming nog aantrekkelijker.

Je moet de subsidie binnen een jaar na uitvoering aanvragen. Combineer je hem met een isolatiemaatregel? Dan kun je extra subsidie krijgen! Het subsidiebedrag is dan ongeveer 30% van de aanschafkosten maar hangt sterk af van het vermogen en het energielabel. Doe de aanvraag binnen een jaar na uitvoering van de eerste verduurzaming. De voorwaarden vind je op de website van RVO. Daar kun je ook de aanvraag indienen. In het Stappenplan aanvragen woningeigenaren lees je wat je moet invullen en welke bewijzen je moet meesturen.

Subsidie voor isolatie

Er is een landelijke subsidie (de ISDE-subsidie) beschikbaar voor isolatie. Als je 2 maatregelen treft, is de subsidie hoger dan wanneer je 1 maatregel laat uitvoeren.

Subsidie bij 2 maatregelen

Om in aanmerking te komen voor de hogere subsidie, moet je binnen een jaar:

  • ten minste 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren
  • óf 1 isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Maatregelen waarvoor je subsidie kunt krijgen, zijn onder andere isolatie van dak, buitenmuren, vloer en hoogrendementsglas. Per maatregel is er een vast bedrag per vierkante meter dat je met de subsidie terug kunt krijgen. Gemiddeld genomen is dat tot 30 procent van de kosten. De subsidie-aanvraag stuur je op nadat beide maatregelen zijn uitgevoerd, maar binnen een jaar nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.

Subsidie voor 1 maatregel

Het is nu ook mogelijk om subsidie aan te vragen wanneer je 1 isolatiemaatregel laat uitvoeren: isolatie van je dak, buitenmuren, vloer of hoogrendementsglas. De subsidie hierop is iets lager en is gemiddeld tot 15% van de kosten. De subsidie kun je vanaf 1 januari 2023 aanvragen voor maatregelen die je na 2 april 2022 hebt laten uitvoeren. Ook voor deze subsidie geldt dat je de aanvraag kunt doen binnen een jaar nadat de maatregel is uitgevoerd en betaald.

Aanvragen

Je kunt de aanvraag indienen op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar vind je ook het minimale oppervlak dat je moet isoleren, de hoeveel subsidie je per vierkante meter (m2) krijgt en een rekentool. In het Stappenplan aanvragen woningeigenaren lees je wat je moet invullen en welke bewijzen je moet meesturen.

Let op: in 2021 bestond de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en warmtepompen ook al, maar het subsidiebedrag is op 1 januari 2022 verhoogd. Voor maatregelen die in 2022 zijn uitgevoerd, is de subsidie 30 procent van de kosten (als je 2 maatregelen neemt). Voor maatregelen die in 2021 zijn uitgevoerd, geldt nog steeds het lagere subsidiebedrag: ongeveer 20 procent van de kosten.

Voorbeeld kosten en subsidie hoekwoning bij 2 maatregelen

Wat kost het om je dak, vloer of spouw te laten isoleren, of om isolerend glas te laten plaatsen? En hoeveel subsidie kan je in 2022 krijgen? Bekijk de bedragen voor een gemiddelde hoekwoning. 

Maatregel Eenmalige kosten Subsidie Daadwerkelijke kosten
Dakisolatie (schuin dak) 4.700 euro 1.700 euro 3.000 euro
Vloerisolatie (onderkant vloer) 2.300 euro 550 euro 1.750 euro
Spouwmuurisolatie 2.200 euro 700 euro 1.500 euro
HR++ glas in bestaande kozijnen 3.700 euro 1.100 euro 2.600 euro

Kosten voor een gemiddelde hoekwoning met 50 m2 vloer, 90 m2 gevel, 55 m2 schuin dak en 22 m2 glas.

Subsidie bedragen per vierkante meter: vloerisolatie 11 euro/m2, spouwmuurisolatie 8 euro/m2,  dakisolatie 30 euro/m2,  HR++ glas 53 euro/m2. Deze bedragen gelden als je 2 maatregelen neemt. Bij 1 maatregel is het subsidiebedrag lager.

 

Een berekening voor jouw huis

Met de Verbetercheck krijg je een berekening van de kosten en subsidie voor jouw huis. En je ontdekt meteen hoeveel je ermee bespaart.

Subsidie voor andere duurzame maatregelen

Je kunt als woningeigenaar van de Rijksoverheid aantrekkelijke subsidies krijgen voor andere duurzame maatregelingen, namelijk een:

  • Zonneboiler. De subsidie hangt af van de grootte van de zonneboiler en het energielabel. Voor een zuinige zonneboiler voor 4 personen is de subsidie ongeveer 1.500 euro. Bekijk het precieze subsidiebedrag op de Apparatenlijst zonneboilers van RVO.
  • Aansluiting op een warmtenet. Hiervoor kun je 3.325 euro subsidie krijgen. 

Je kan deze subsidies los aanvragen. Maar het kan slim zijn om hem te combineren met een isolatiemaatregel: dan kun je namelijk ook subsidie krijgen voor die isolatiemaatregel.

Je moet de subsidie binnen een jaar na uitvoering aanvragen. Combineer je hem met een isolatiemaatregel? Dan doe je de aanvraag binnen een jaar na uitvoering van de eerste maatregel. De voorwaarden vind je op de website van RVO. Daar kun je ook de aanvraag indienen. In het Stappenplan aanvragen woningeigenaren lees je wat je moet invullen en welke bewijzen je moet meesturen.

Subsidies combineren

Er zijn ook gemeentes, provincies en waterschappen die subsidie geven voor verduurzaming. Deze lokale subsidies mag je combineren met de landelijke ISDE-subsidie. Je mag dus voor dezelfde maatregelen ISDE-subsidie aanvragen én een lokale subsidie. Uitzondering: dit geldt niet als je de ISDE-aanvraag vóór 21 april 2021 hebt ingediend. Dan heb je geen recht op de ISDE-subsidie als jij -of een vorige eigenaar- al een andere subsidie voor dezelfde soort maatregel hebt gekregen (bijvoorbeeld van de gemeente). 

In de Energiesubsidiewijzer kun je checken of er in jouw woonplaats ook een lokale subsidie voor isolatie is.

Isolatiesubsidies voor VvE

Voor appartementseigenaren is er ook subsidie voor isolatie (de SEEH-subsidie). De Vereniging van Eigenaren (VvE) van jouw appartement kan voor een combinatie van isolatiemaatregelen subsidie krijgen. Ook is er subsidie voor energieadvies en begeleiding van het proces binnen de VvE om tot besluiten over energiebesparing te komen. Let op: de VvE moet de isolatiesubsidie vooraf aanvragen, niet na uitvoering. Lees verder op de website van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Subsidie duurzame warmte voor VvE

Ook een VvE kan subsidie aanvragen voor een warmtepomp, zonneboiler of (centrale) aansluiting op een warmtenet. En ook voor een kleinschalige windmolen en zonnepanelen. De voorwaarden vind je op de website van RVO.

Subsidies en leningen in jouw gemeente

In de Energiesubsidiewijzer vind je alle subsidies en leningen die er in jouw gemeente zijn. Van isolatie tot warmtepomp: check de subsidies.

Btw terugvragen op zonnepanelen

Particulieren die zonnepanelen kopen, kunnen de btw terugvragen van de Belastingdienst. Lees meer op milieucentraal.nl.

Bereken je subsidie

Als je een keuze hebt gemaakt van welk soort warmtepomp je wilt en het vermogen van de warmtepomp weet, kun je met deze tool van RVO een berekening maken van de te verwachten subsidie.

Overige informatie

Sommige gemeenten en provincies hebben eigen subsidieregelingen voor energiebesparing. Ontdek op de Energiesubsidiewijzer welke regelingen er in jouw woonplaats gelden.

Je mag de subsidie ook combineren met een energiebespaarlening of extra lening via je hypotheek.

Meer weten over isoleren? Kijk op gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, isolatieglas en zonnepanelen.