Logo Rijksoverheid

Subsidies

Je kunt van de Rijksoverheid aantrekkelijke subsidies krijgen voor isolatiemaatregelen en voor een zonneboiler of warmtepomp.

Energiebesparende maatregelen verhogen je wooncomfort en verlagen je energierekening. Maar je hebt wel geld nodig om je woning energiezuiniger en duurzamer te maken. Voor sommige maatregelen zijn er subsidies, dat scheelt in kosten. 

Subsidie voor isolatie

Vanaf 15 augustus 2019 kun je subsidie krijgen voor isolatie. Met de subsidie krijg je ongeveer 20 procent (tijdelijk 30 procent, tot 31-12-20) van de kosten terug. Maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen zijn onder meer isolatie van dak, gevel, vloer en hoogrendementsglas. Je moet ten minste 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren om in aanmerking te komen voor de subsidie. Als je je hele huis voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijg je een bonus van 4.000 euro bovenop de subsidie.

Je kunt de aanvraag indienen op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Voor appartementseigenaren is er ook subsidie voor isolatie. De Vereniging van Eigenaren (VvE) van jouw appartement kan voor een combinatie van isolatiemaatregelen subsidie krijgen. Ook is er subsidie voor energieadvies en begeleiding van het proces binnen de VvE om tot besluiten over energiebesparing te komen. Let op: de isolatiesubsidie moet je vooraf aanvragen, niet na uitvoering. Lees verder op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Subsidie voor duurzame warmte

Je kunt van de Rijksoverheid aantrekkelijke subsidies krijgen voor een:

  • Warmtepomp. De subsidie varieert van 1.300 tot 3.400 euro, afhankelijk van type en vermogen.
  • Zonneboiler. De subsidie hangt af van de omvang, bijvoorbeeld 1.100 euro voor een zonneboiler voor 4 personen.

Btw terugvragen op Zonnepanelen

Particulieren die zonnepanelen kopen, kunnen de btw terugvragen van de Belastingdienst. Lees meer op milieucentraal.nl.

Overige informatie

Sommige gemeenten en provincies hebben eigen subsidieregelingen voor energiebesparing. Ontdek op de Energiesubsidiewijzer welke regelingen er in jouw woonplaats gelden.

Lees hier meer over gevelisolatievloerisolatiedakisolatieisolatieglas en zonnepanelen