Logo Rijksoverheid

Subsidies

Je kunt van de Rijksoverheid aantrekkelijke subsidies krijgen voor een warmtepomp, isolatie, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Daarmee verlaag je de kosten flink. Ontdek welke subsidies er zijn en waar je ze kunt aanvragen.

Een vrouw zoekt informatie op op haar tablet.

Subsidie voor een warmtepomp

Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. De hoogte van deze ISDE-subsidie is ongeveer 30% van de aanschafkosten, maar hangt sterk af van het soort warmtepomp en het vermogen. Zo wordt duurzame verwarming nog aantrekkelijker.

Je moet de subsidie binnen twee jaar na de installatie aanvragen. De voorwaarden vind je op de website van RVO. Daar kun je ook de aanvraag indienen. In het Stappenplan aanvragen woningeigenaren lees je wat je moet invullen en welke bewijzen je moet meesturen.

Combineer je de warmtepomp binnen 2 jaar met een isolatiemaatregel? Dan krijg je voor de isolatiemaatregel het hogere subsidiebedrag per vierkante meter. Lees hieronder meer.

Subsidie voor isolatie

Er is een landelijke subsidie (de ISDE-subsidie) beschikbaar voor isolatie. Als je 2 maatregelen neemt, is de subsidie hoger dan wanneer je 1 maatregel laat uitvoeren.

Subsidie bij 2 maatregelen

Om in aanmerking te komen voor de hogere subsidie, moet je binnen twee jaar:

  • ten minste 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren
  • óf 1 isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Maatregelen waarvoor je subsidie kunt krijgen, zijn onder andere isolatie van dak, buitenmuren, vloer en HR++, triple of vacuümglas. De isolatiesubsidie is een vast bedrag per vierkante meter (de bedragen verschillen per maatregel). Je hebt voordeel als je 2 maatregelen neemt: het vierkante-meter-bedrag is dan 2 keer zo hoog als voor 1 maatregel. De subsidie-aanvraag stuur je op nadat beide maatregelen zijn uitgevoerd, maar binnen twee jaar nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.

Subsidie voor 1 maatregel

Het is ook mogelijk om subsidie aan te vragen wanneer je 1 isolatiemaatregel laat uitvoeren: isolatie van je dak, buitenmuren, vloer of HR++, triple of vacuümglas. De subsidie per vierkante meter is wel lager dan bij 2 maatregelen, namelijk de helft. Voorwaarde is dat je de maatregel na 1 april 2022 hebt laten uitvoeren, en je moet de aanvraag binnen twee jaar na uitvoering van de maatregel doen. 

Aanvragen

Je kunt de aanvraag indienen op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar vind je ook het minimale oppervlak dat je moet isoleren, de subsidie per vierkante meter (m2) en een rekentool. In het Stappenplan aanvragen woningeigenaren lees je wat je moet invullen en welke bewijzen je moet meesturen.

De aanvraagtermijn van 2 jaar geldt voor maatregelen die je op of na 1 januari 2022 hebt laten uitvoeren. Voor maatregelen uit 2021 of eerder gold een termijn van 1 jaar.

Voorbeeld kosten en subsidie hoekwoning bij 2 maatregelen

Wat kost het om je dak, vloer of spouw te laten isoleren, of om isolerend glas te laten plaatsen? En hoeveel subsidie kan je in 2023 krijgen? Bekijk de bedragen voor een gemiddelde hoekwoning. De subsidie geldt als je 2 maatregelen neemt, voor één maatregel is het de helft.

Maatregel Eenmalige kosten Subsidie Daadwerkelijke kosten
Dakisolatie (schuin dak) 5.400 euro 1.700 euro 3.700 euro
Vloerisolatie (onderkant vloer) 2.350 euro 550 euro 1.800 euro
Spouwmuurisolatie 2.350 euro 700 euro 1.650 euro
HR++ glas in bestaande kozijnen 3.900 euro 1.000 euro 2.900 euro

Kosten voor een gemiddelde hoekwoning met 50 m2 vloer, 88 m2 gevel, 56 m2 schuin dak en 22 m2 glas.

Subsidie bedragen per vierkante meter: vloerisolatie 11 euro, spouwmuurisolatie 8 euro, dakisolatie 30 euro,  HR++ glas 46 euro. Deze bedragen gelden als je 2 of meer maatregelen neemt. Bij 1 maatregel is het subsidiebedrag de helft.

 

Een berekening voor jouw huis

Met de Verbetercheck krijg je een berekening van de kosten en subsidie voor jouw huis. En je ontdekt meteen hoeveel je ermee bespaart.

Subsidie voor andere duurzame maatregelen

Je kunt als woningeigenaar van de Rijksoverheid ook aantrekkelijke subsidies krijgen voor andere duurzame maatregelingen, namelijk een:

  • Zonneboiler. De subsidie hangt af van de grootte van de zonneboiler en het energielabel. Voor een zuinige zonneboiler voor 4 personen is de subsidie ongeveer 1.500 euro. De precieze subsidiebedragen per apparaat kan je vinden in de Meldcodelijst zonneboilers van RVO.
  • Aansluiting op een warmtenet. Hiervoor kun je 3.325 euro subsidie krijgen. Lees meer op de website van RVO.
  • Elektrisch koken. Ben je aangesloten op een warmtenet, dan kun je 400 euro subsidie krijgen voor (bijvoorbeeld) een inductiekookplaat. Voorwaarde is dat de gasmeter wordt weggehaald. Bekijk alle voorwaarden op rvo.nl. Let op: deze maatregel geldt niet als tweede maatregel voor de hogere isolatiesubsidie!

Je kan deze subsidies los aanvragen. Tip: combineer je de zonneboiler of aansluiting op het warmtenet met een isolatiemaatregel? Dan krijg je voor die isolatiemaatregel het hogere subsidiebedrag per vierkante meter.

Je moet de subsidie binnen twee jaar na uitvoering aanvragen. De voorwaarden vind je op de website van RVO. Daar kun je ook de aanvraag indienen. In het Stappenplan aanvragen woningeigenaren lees je wat je moet invullen en welke bewijzen je moet meesturen.

Subsidies combineren

Er zijn ook gemeentes, provincies en waterschappen die subsidie geven voor verduurzaming. Deze lokale subsidies mag je combineren met de landelijke ISDE-subsidie. Je mag dus voor dezelfde maatregelen ISDE-subsidie aanvragen én een lokale subsidie.

In de Energiesubsidiewijzer kun je checken of er in jouw woonplaats ook een lokale subsidie voor isolatie is.

Subsidies voor VvE

Er is een aparte subsidieregeling voor Verenigingen van Eigenaren (VvE): de SVVE-subsidie. VvE's kunnen op grond van de SVVE subsidie aanvragen voor energie-advies, isolatiemaatregelen en duurzame installaties (warmtepompen, zonneboilers en aansluiting warmtenet). De SVVE geldt vanaf 1 januari 2023. Lees verder op de website van RVO.

Een VvE kan in 2023 ook subsidie aanvragen voor zonnepanelen of een kleinschalige windmolen. Dit is geregeld in de ISDE. De voorwaarden vind je op de website van RVO. De regeling geldt tot eind 2023.

Subsidies en leningen in jouw gemeente

In de Energiesubsidiewijzer vind je alle subsidies en leningen die er in jouw gemeente zijn. Van isolatie tot warmtepomp: check de subsidies.

Overige informatie

Sommige gemeenten en provincies hebben eigen subsidieregelingen voor energiebesparing. Ontdek op de Energiesubsidiewijzer welke regelingen er in jouw woonplaats gelden.

Je mag de subsidie ook combineren met een energiebespaarlening of extra lening via je hypotheek.

Meer weten over isoleren? Kijk op gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, isolatieglas en zonnepanelen.