Logo Rijksoverheid

Subsidies

Je kunt van de Rijksoverheid aantrekkelijke subsidies krijgen voor isolatie en voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Daarmee verlaag je de kosten flink. Ontdek welke subsidies er zijn en waar je ze kunt aanvragen.

Subsidie voor isolatie

Er is een landelijke subsidie (de ISDE-subsidie) beschikbaar voor isolatie. Als je 2 maatregelen treft, is de subsidie hoger dan wanneer je 1 maatregel laat uitvoeren.

Subsidie bij 2 maatregelen

Om in aanmerking te komen voor de hogere subsidie, moet je binnen een jaar:

  • ten minste 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren
  • óf 1 isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Maatregelen waarvoor je subsidie kunt krijgen, zijn onder andere isolatie van dak, buitenmuren, vloer en hoogrendementsglas. Per maatregel is er een vast bedrag per vierkante meter dat je met de subsidie terug kunt krijgen. Gemiddeld genomen is dat tot 30 procent van de kosten. De subsidie-aanvraag stuur je op nadat beide maatregelen zijn uitgevoerd, maar binnen een jaar nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.

Subsidie voor 1 maatregel

Het is nu ook mogelijk om subsidie aan te vragen wanneer je 1 isolatiemaatregel laat uitvoeren: isolatie van je dak, buitenmuren, vloer of hoogrendementsglas. De subsidie hierop is iets lager en is gemiddeld tot 15% van de kosten. De subsidie kun je vanaf 1 januari 2023 aanvragen voor maatregelen die je na 2 april 2022 hebt laten uitvoeren. Ook voor deze subsidie geldt dat je de aanvraag kunt doen binnen een jaar nadat de maatregel is uitgevoerd en betaald.

Aanvragen

Je kunt de aanvraag indienen op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar vind je ook het minimale oppervlak dat je moet isoleren, de hoeveel subsidie je per vierkante meter (m2) krijgt en een rekentool. In het Stappenplan aanvragen woningeigenaren lees je wat je moet invullen en welke bewijzen je moet meesturen.

Let op: in 2021 bestond de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en warmtepompen ook al, maar deze subsidie is per 1 januari 2022 verhoogd naar ongeveer 30 procent van de kosten. Daarvoor was het 20 procent. De hogere subsidie geldt alleen voor maatregelen die daadwerkelijk in 2022 zijn uitgevoerd. Voor maatregelen die in 2021 zijn uitgevoerd, geldt het lagere subsidiebedrag van ongeveer 20 procent van de kosten.

Voorbeeld kosten en subsidie hoekwoning bij 2 maatregelen

Wat kost het om je dak, vloer of spouw te laten isoleren, of om isolerend glas te laten plaatsen? En hoeveel subsidie kan je in 2022 krijgen? Bekijk de bedragen voor een gemiddelde hoekwoning. 

Maatregel Eenmalige kosten Subsidie Daadwerkelijke kosten
Dakisolatie (schuin dak) 4.400 euro 1.900 euro 2.500 euro
Vloerisolatie (onderkant vloer) 1.500 euro 500 euro 1.000 euro
Spouwmuurisolatie 2.400 euro 800 euro 1.600 euro
HR++ glas in bestaande kozijnen 3.700 euro 1.300 euro 2.400 euro

Kosten voor een gemiddelde hoekwoning, vloeroppervlak 46 m2, dakoppervlak 62 m2, geveloppervlak 98 m2, raamoppervlak 24 m2. De kosten gelden als het werk wordt gedaan door een vakkundig isolatie- of glasbedrijf. Subsidiebedragen gelden voor maatregelen die je in 2022 laat uitvoeren.

Isolatiesubsidies combineren

Er zijn ook gemeentes, provincies en waterschappen die subsidie geven voor isolatiemaatregelen. Deze lokale subsidies mag je combineren met de landelijke ISDE-subsidie. Je mag dus voor dezelfde maatregelen ISDE-subsidie aanvragen én een lokale subsidie. Uitzondering: dit geldt niet als je de ISDE-aanvraag vóór 21 april 2021 hebt ingediend. Dan heb je geen recht op de ISDE-subsidie als jij -of een vorige eigenaar- al een andere subsidie voor dezelfde soort maatregel hebt gekregen (bijvoorbeeld van de gemeente). 

In de Energiesubsidiewijzer kun je checken of er in jouw woonplaats ook een lokale subsidie voor isolatie is.

Isolatiesubsidie voor VvE

Voor appartementseigenaren is er ook subsidie voor isolatie (de SEEH-subsidie). De Vereniging van Eigenaren (VvE) van jouw appartement kan voor een combinatie van isolatiemaatregelen subsidie krijgen. Ook is er subsidie voor energieadvies en begeleiding van het proces binnen de VvE om tot besluiten over energiebesparing te komen. Let op: de VvE moet de isolatiesubsidie vooraf aanvragen, niet na uitvoering. Lees verder op de website van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Subsidie voor duurzame warmte

Je kunt als woningeigenaar van de Rijksoverheid aantrekkelijke subsidies krijgen voor een:

  • Warmtepomp. De subsidie varieert van 1.650 tot 5.100 euro, afhankelijk van de soort warmtepomp, het vermogen en het energielabel. Voor hele kleine warmtepompen is het subsidiebedrag 500 tot 800 euro. 
  • Zonneboiler. De subsidie hangt af van de grootte van de zonneboiler en het energielabel. Voor een zuinige zonneboiler voor 4 personen is de subsidie ongeveer 1.500 euro. 
  • Aansluiting op een warmtenet (vanaf 1 januari 2021). Hiervoor kun je 3.325 euro subsidie krijgen. 

Het precieze subsidiebedrag voor elk apparaat vind je op de website van RVO, bekijk de Apparatenlijst warmtepompen en de Apparatenlijst zonneboilers.

Je kan de subsidie voor een warmtepomp, zonneboiler en warmtenet-aansluiting los aanvragen. Maar het kan slim zijn om hem te combineren met een isolatiemaatregel: dan kun je namelijk ook subsidie krijgen voor die isolatiemaatregel.

Je moet de subsidie binnen een jaar na uitvoering aanvragen. Combineer je hem met een isolatiemaatregel? Dan doe je de aanvraag binnen een jaar na uitvoering van de eerste maatregel. De voorwaarden vind je op de website van RVO. Daar kun je ook de aanvraag indienen. In het Stappenplan aanvragen woningeigenaren lees je wat je moet invullen en welke bewijzen je moet meesturen.

Subsidie duurzame warmte voor VvE

Ook een VvE kan subsidie aanvragen voor een warmtepomp, zonneboiler of (centrale) aansluiting op een warmtenet. En ook voor een kleinschalige windmolen en zonnepanelen. De voorwaarden vind je op de website van RVO.

Subsidies en leningen in jouw gemeente

In de Energiesubsidiewijzer vind je alle subsidies en leningen die er in jouw gemeente zijn. Van isolatie tot warmtepomp: check de subsidies.

Btw terugvragen op zonnepanelen

Particulieren die zonnepanelen kopen, kunnen de btw terugvragen van de Belastingdienst. Lees meer op milieucentraal.nl.

Overige informatie

Sommige gemeenten en provincies hebben eigen subsidieregelingen voor energiebesparing. Ontdek op de Energiesubsidiewijzer welke regelingen er in jouw woonplaats gelden.

Je mag de subsidie ook combineren met een energiebespaarlening of extra lening via je hypotheek.

Meer weten over isoleren? Kijk op gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, isolatieglas en zonnepanelen.