Logo Rijksoverheid

Subsidies

Je kunt van de Rijksoverheid aantrekkelijke subsidies krijgen voor isolatie en voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Daarmee verlaag je de kosten flink. Ontdek welke subsidies er zijn en waar je ze kunt aanvragen.

Subsidie voor isolatie

Je kunt subsidie krijgen voor isolatie. Met deze landelijke subsidie (de ISDE-subsidie) krijg je ongeveer 20 procent van de kosten terug. Maatregelen waarvoor je subsidie kunt krijgen, zijn onder andere isolatie van dak, buitenmuren, vloer en hoogrendementsglas. Om voor de subsidie in aanmerking te komen moet je binnen een jaar:

  • ten minste 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren
  • óf 1 isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

De subsidie-aanvraag dien je in nadat beide maatregelen zijn uitgevoerd, maar binnen een jaar na uitvoering en betaling van de eerste maatregel.

Je kunt de aanvraag indienen op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar vind je ook de bedragen per vierkante meter (m2) en het minimale oppervlak dat je moet isoleren en een rekentool. In het Stappenplan aanvragen woningeigenaren lees je wat je moet invullen en welke bewijzen je moet meesturen.

Let op: de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW gaat vanaf 1 januari 2022 waarschijnlijk omhoog, van ongeveer 20% naar ongeveer 30% van de kosten. De hogere subsidie geldt alleen voor maatregelen die daadwerkelijk in 2022 zijn uitgevoerd. 

Voorbeeld kosten en subsidie hoekwoning

Wat kost het om je dak, vloer of spouw te laten isoleren, of om isolerend glas te laten plaatsen? En hoeveel subsidie kan je krijgen in 2021? Bekijk de bedragen voor een gemiddelde hoekwoning. 

Maatregel Eenmalige kosten Subsidie Daadwerkelijke kosten
Dakisolatie (schuin dak) 4.400 euro 1.200 euro 3.200 euro
Vloerisolatie (onderkant vloer) 1.500 euro 320 euro 1.180 euro
Spouwmuurisolatie 2.400 euro 500 euro 1.900 euro
HR++ glas in bestaande kozijnen 3.700 euro 850 euro 2.850 euro

Kosten voor een gemiddelde hoekwoning, vloeroppervlak 46 m2, dakoppervlak 62 m2, geveloppervlak 98 m2, raamoppervlak 24 m2. De kosten gelden als het werk wordt gedaan door een vakkundig isolatie- of glasbedrijf.

Isolatiesubsidies combineren

Er zijn ook gemeentes en provincies die subsidie geven voor isolatiemaatregelen. Als je de aanvraag voor de landelijke ISDE-subsidie op of na 21 april 2021 hebt ingediend, mag je voor dezelfde maatregelen een ISDE-subsidie aanvragen én een lokale subsidie (van een gemeente, provincie of waterschap). Heb je de ISDE-aanvraag vóór 21 april 2021 ingediend, dan heb je geen recht op de ISDE-subsidie als jij -of een vorige eigenaar- al een andere subsidie voor dezelfde soort maatregel hebt gekregen (bijvoorbeeld van de gemeente). 

In de Energiesubsidiewijzer kun je checken of er in jouw woonplaats ook een lokale subsidie voor isolatie is.

Isolatiesubsidie voor VvE

Voor appartementseigenaren is er ook subsidie voor isolatie. De Vereniging van Eigenaren (VvE) van jouw appartement kan voor een combinatie van isolatiemaatregelen subsidie krijgen. Ook is er subsidie voor energieadvies en begeleiding van het proces binnen de VvE om tot besluiten over energiebesparing te komen. Let op: de VvE moet de isolatiesubsidie vooraf aanvragen, niet na uitvoering. Lees verder op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Subsidie voor duurzame warmte

Je kunt als woningeigenaar van de Rijksoverheid aantrekkelijke subsidies krijgen voor een:

  • Warmtepomp. De subsidie varieert van 1.100 tot 3.400 euro, afhankelijk van type en vermogen. Voor hele kleine warmtepompen is het subsidiebedrag 500 euro. Voor een A+ label krijg je 150 euro extra, voor een A++ label 300 euro.
  • Zonneboiler. De subsidie hangt af van de omvang, bijvoorbeeld 1.000 euro voor een zonneboiler voor 4 personen. Voor een A+ label krijg je 150 euro extra, voor een A++ label 300 euro.
  • Aansluiting op een warmtenet (vanaf 1 januari 2021). Hiervoor kun je 3.325 euro subsidie krijgen. 

Je kan de subsidie voor een warmtepomp, zonneboiler en warmtenet-aansluiting los aanvragen. Maar het kan slim zijn om hem te combineren met een isolatiemaatregel: dan kun je namelijk ook subsidie krijgen voor die isolatiemaatregel.

Je moet de subsidie binnen een jaar na uitvoering aanvragen. Combineer je hem met een isolatiemaatregel? Dan doe je de aanvraag binnen een jaar na uitvoering van de eerste maatregel. De voorwaarden vind je op de website van RVO. Daar kun je ook de aanvraag indienen. In het Stappenplan aanvragen woningeigenaren lees je wat je moet invullen en welke bewijzen je moet meesturen.

Subsidie duurzame warmte voor VvE

Ook een VvE kan subsidie aanvragen voor een warmtepomp, zonneboiler of (centrale) aansluiting op een warmtenet. En ook voor een kleinschalige windmolen en zonnepanelen. De voorwaarden vind je op rvo.nl.

Subsidies en leningen in jouw gemeente

In de Energiesubsidiewijzer vind je alle subsidies en leningen die er in jouw gemeente zijn. Van isolatie tot warmtepomp: check de subsidies.

Btw terugvragen op zonnepanelen

Particulieren die zonnepanelen kopen, kunnen de btw terugvragen van de Belastingdienst. Lees meer op milieucentraal.nl.

Overige informatie

Sommige gemeenten en provincies hebben eigen subsidieregelingen voor energiebesparing. Ontdek op de Energiesubsidiewijzer welke regelingen er in jouw woonplaats gelden.

Je mag de subsidie ook combineren met een energiebespaarlening of extra lening via je hypotheek.

Meer weten over isoleren? Kijk op gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, isolatieglas en zonnepanelen.