Logo Rijksoverheid

Extra hypotheek voor energiebesparing

De regels voor de hoogte van een hypotheek zijn streng. Er wordt gekeken naar je inkomen en naar de waarde van de woning. Voor energiebesparing is er een uitzondering: je mag een extra bedrag lenen.

Een extra hypotheek biedt financiële ruimte om je huis energiezuiniger te maken. Dat kan bij het kopen van een woning, maar ook als je al langer in je huis woont. In dat laatste geval moet je hypotheekovereenkomst wel ruimte bieden voor uitbreiding. Check dit bij je hypotheekverstrekker.
Je mag voor energiebesparende maatregelen tot 106 procent van je woningwaarde lenen, zonder energiebesparing is dat 100 procent (vanaf januari 2018). Je kunt hiermee 6 procent van de woningwaarde extra financiering krijgen. Voorwaarde is een bruto jaarinkomen van tenminste 33.000 euro. Bij de inkomenstoets voor je hypotheek blijft maximaal 9.000 euro van de investering in energiebesparingsmaatregelen buiten beschouwing.
Het voordeel ten opzichte van de Energiebespaarlening is de lange looptijd van 30 jaar, waardoor het maandbedrag lager is. Niet alle hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid van extra lenen voor energiebesparing aan. Check dit daarom bij je hypotheekverstrekker. Lees bij Milieu Centraal meer over extra hypotheekruimte voor energiebesparing.

Subsidies en leningen in jouw gemeente

Wil je weten welke subsidies en leningen voor energiebesparing er in jouw gemeente zijn? Je ontdekt het in de Energiesubsidiewijzer.