Persoonlijk advies over energie besparen

Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of ben je op zoek naar persoonlijk advies over de mogelijkheden in jouw huis? Dan kun je een aantal dingen doen. Vraag het een energiehulp, neem contact op met je energieloket of schakel een professioneel energie-adviseur in. Ontdek hoe het werkt.

Een man laat een andere man de Verbetercheck zien op zijn tablet.

Vind een energiehulp bij jou in de buurt

Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Of wil je dat iemand je komt helpen? Vraag het aan een energiehulp bij jou in de buurt!

Wat doet een energiehulp?

Energie besparen in huis kan op veel verschillende manieren. Met snelle en makkelijke aanpassingen als radiatorfolie, tochtstrips en de thermostaat lager instellen. Of met grotere maatregelen als isoleren, duurzame verwarming of zonnepanelen. 

Wil je energie besparen, maar weet je niet goed hoe? Dan kun je hier hulp bij krijgen. Bijvoorbeeld van een energiehulp of energieklusser in de buurt. Dit is een vrijwilliger die hiervoor een korte opleiding of training gevolgd heeft. Energiehulpen werken meestal gratis, soms vragen ze een kleine financiële bijdrage. Ze worden ook wel energiecoach, energieklusser, energiefixer of energie-ambassadeur genoemd. Sommigen kunnen je zelfs helpen met het aanbrengen van maatregelen als tochtstrips en een waterbesparende douchekop.

Als je een energiehulp in jouw buurt hebt gevonden, kun je een afspraak maken. Die afspraak is soms telefonisch, vaak komt de energiehulp bij je thuis. Zo kan hij of zij meteen met je meekijken: bijvoorbeeld hoe je het energieverbruik van apparaten kan verminderen, of wat je kunt doen tegen tocht. Deze adviezen zijn onafhankelijk en vrijblijvend: je bent dus niet verplicht om alles op te volgen!

Uitgebreider advies door energieloket

Wil je wat uitgebreider hulp en advies? Dan kun je ook contact opnemen met het energieloket in jouw woonplaats. Zij kunnen vragen beantwoorden over isoleren, soorten verwarming en subsidies en vaak ook doorverwijzen naar bedrijven die het werk kunnen uitvoeren.

Maatwerkadvies door professional

Wil je advies van een professional over grotere maatregelen in je huis, zoals isolatie of een warmtepomp? Dan kun je ook een maatwerkadviseur langs laten komen. Dit is een onafhankelijke professional die kijkt wat er in jouw huis mogelijk is. Je betaalt wel voor dit advies. Lees hierover meer op milieucentraal.nl/vind-een-energiadviseur.

Tip: vul van tevoren de Verbetercheck in. Je krijgt dan al een goede indruk van jouw huis en de mogelijkheden en kunt gerichtere vragen stellen aan de adviseur.

Een berekening voor jouw huis

Vul de kenmerken van jouw huis in en krijg online advies over isolatie en duurzame verwarming. Je ontdekt meteen wat het kost en oplevert in jouw woning.

Zelf energiehulp worden

Vind jij het leuk om andere inwoners van jouw gemeente te informeren en adviseren over energiebesparende maatregelen? Dan kun je energiehulp worden! Voordat je op pad gaat, krijg je een training. Je leert daarin meer over energiebesparende maatregelen (zoals gedragsmaatregelen, isolatie en verwarmingsinstallaties) en over het voeren van gesprekken.

Energiehulpen werken vaak vanuit een lokale energiecoöperatie, een energieloket of de gemeente. Deze organisaties zorgen voor de afspraken met inwoners, verzorgen de training en houden je op de hoogte van nieuwe kennis en ontwikkelingen. Je werkt vaak in een team van energiehulpen, zodat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen en soms samen met een andere energiehulp op pad kunt.

Wil je energiehulp worden?

  • Check in de energiehulpzoeker of er in jouw gemeente al organisaties zijn die met energiehulp werken en meld je daar aan als vrijwilliger.
  • Zijn er nog geen organisaties bij jou in de buurt? Dan kun je je ook als vrijwilliger melden bij het energieloket in jouw gemeente.