Een warmtepomp past in vrijwel elk huis

Je huis duurzaam verwarmen met een warmtepomp loont: je bespaart op je energierekening en spaart het klimaat. Ontdek op deze pagina wat een warmtepomp is en welke het beste bij de isolatie van jouw woning past.

Warmtepomp installateur kijkt lachend in de camera

Ik wil de Keuzehulp invullen

Groep mensen luistert naar uitleg van warmtepompinstallateur

Ik wil video's bekijken

Buitenunit van een warmtepomp in tuin tegen de muur. Ervoor staan bloeiende planten, man geeft water.

Ik wil meer uitleg over wat een warmtepomp is 

Welke warmtepomp past bij de isolatie van jouw woning?

Om te weten welk type warmtepomp bij jouw woning past, is het belangrijk te weten hoe goed jouw woning nu geïsoleerd is. Bekijk de infographic hieronder, of vul de keuzehulp in voor een advies gericht op de isolatie van jouw woning.

Infographic hybride of volledig elektrische warmtepomp. Wat past bij de isolatie van jouw huis?

In de infographic is schematisch aangegeven welke warmtepomp bij de isolatie van jouw huis past. Dit hangt af van het bouwjaar van je woning en welke isolatie er na de bouw nog is aangebracht aan dak, vloer, buitenmuur of in de ramen.

Schema voor woning gebouwd vóór 1975:

  • Is er na de bouw géén isolatie aangebracht aan dak, vloer, buitenmuur en/of ramen? Dan is een hybride warmtepomp geschikt. Start met isoleren. Gaat je cv-ketel stuk, stap dan over.
  • Is er na de bouw voor een deel of matige isolatie aangebracht aan dak, vloer, buitenmuur en/of ramen? Dan is een hybride warmtepomp geschikt. Verbeter ook je isolatie. Maak slim gebruik van onderhoud en verbouwingen.
  • Is er na de bouw overal goede isolatie aangebracht? Dan is een volledig elektrische warmtepomp geschikt. Je hebt voldoende isolatie. Maar vervang nog wel dubbel glas door HR++ of triple glas.

Schema voor woning gebouwd tussen 1975 en 1992:

  • Is er na de bouw voor geen extra isolatie aangebracht, of slechts een deel of matige isolatie aan dak, vloer, buitenmuur en/of ramen? Dan is een hybride warmtepomp geschikt. Verbeter ook je isolatie. Maak slim gebruik van onderhoud en verbouwingen.
  • Is er na de bouw overal goede isolatie aangebracht? Dan is een volledig elektrische warmtepomp geschikt. Je hebt voldoende isolatie. Maar vervang nog wel dubbel glas door HR++ of triple glas.

Schema voor woning gebouwd vanaf 1992:

  • Je huis is geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp. Je hebt voldoende isolatie. Maar vervang nog wel dubbel glas door HR++ of triple glas.

Let op: voor een volledig elektrische warmtepomp heb je naast goede isolatie ook radiatoren nodig die groot genoeg zijn voor verwarmen met lage temperatuur of vloer- en/of wandverwarming.

Keuzehulp: welke warmtepomp past bij mijn huis?

Ontdek welke warmtepomp bij de isolatie van jouw woning past: een hybride of volledig elektrische. En ook welk type bij jouw huis past: bijvoorbeeld een warmtepomp met buitenunit of bodembron, of een monoblock waarbij alles in één apparaat zit.

Wist je dat... Een warmtepomp elk huis comfortabel en duurzaam warm krijgt?

Bekijk de video's

(Een man komt naar een andere man toe.)

Goeiemorgen.
-Morgen.
Wat ben jij nou aan het doen?
-Ik ga een hybride warmtepomp plaatsen.
Deze bestaat uit twee delen, en dit deel komt buiten.
Hoi buur.

-Hé.

Je plaatst dus ook een deel binnen?
-Dat klopt.
En dan is deze hybride warmtepomp compleet.
Hybride warmtepomp.
-Wat?! Een hybride warmtepomp?
VROUW: Dus dit is een hybride? MAN: Exact.
Deze werkt samen met je cv-ketel.
Deze pomp zorgt voor de meeste warmte in huis
en de cv-ketel zorgt voor warm water in de keuken en in de badkamer.
Er is ook een elektrische beschikbaar, dan ben je helemaal aardgasvrij.
Vaak moet je dan nog wel wat extra isoleren als je huis wat ouder is.
En wat levert het me dan op?
DE BUREN: Goeie vraag.
Dat verschilt per type.
Met een hybride warmtepomp daalt je gasverbruik
voor het verwarmen van je hele huis met ongeveer zestig procent.
Met de volledig elektrische ben je helemaal van het gas af.
En dat is beter voor het klimaat.
EEN VAN DE BUREN: Zeker. Heel belangrijk.
En je investeert in je toekomst.
-En ze zijn er vanaf 6.000 euro, toch?
Een hybride wel, maar een volledig elektrische is er vanaf 12.000 euro.
De prijzen kunnen variëren, maar gelukkig is er voor beide warmtepompen
gemiddeld dertig procent subsidie te krijgen.
Dat klinkt goed. Tot morgen dan maar.
Nee, dan ben ik al weg, hoor. Het is altijd maar één of twee dagen werk.
Verder nog vragen?

(Alle buren steken hun wijsvinger op. Het Nederlandse wapenschild. Op een mintgroene achtergrond staat: Meer weten? Bekijk een van de andere video's.)

Huh...

LEVENDIGE MUZIEK
Moeder en dochter luisteren naar de warmtepompinstallateur.
Hoe werkt een warmtepomp?
Man luistert naar de warmtepompinstallateur.
Wat is het verschil tussen een hybride en een volledig elektrische warmtepomp?
Vrouw luistert naar de warmtepompinstallateur
Maakt een warmtepomp geluid?
Man kijkt over schouder van de warmtepompinstallateur.
Wat kost een warmtepomp?
Man luistert naar de warmtepompinstallateur.
Wat levert een warmtepomp mij op?

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp zorgt voor de warmte in huis. De warmtepomp haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht, en geeft deze warmte af aan je verwarming in huis. De warmtepomp werkt op stroom en bestaat vaak uit een binnen- en buitenunit.  

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Je bespaart zo'n 60% op je gasverbruik voor verwarming. Op de meeste momenten zorgt de warmtepomp voor de warmte in huis. Alleen als het kouder is, springt de cv-ketel bij. Je zit dus nooit in de kou. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water in de badkamer en keuken.

Wist je dat... Je kan een hybride warmtepomp ook combineren met je huidige cv-ketel. Handig als de ketel het nog goed doet en nog niet zo oud is (bijvoorbeeld 5 jaar of jonger).
Hybride warmtepomp hangt naast cv-ketel.

Een voorbeeld van een binnenunit van een hybride warmtepomp. De warmtepomp staat links, de cv-ketel staat rechts.

Binnenunit van een hybride warmtepomp

Een ander voorbeeld van een binnenunit van een hybride warmtepomp. Boven de cv-ketel, daaronder de binnenunit. Bron: NVI.

Buitenunit van een hybride warmtepomp op een plat dak.

Een voorbeeld van een buitenunit van een hybride warmtepomp. Bron: NVI.

Buitenunit van een hybride warmtepomp tegen de muur van een monumentaal pand.

Een ander voorbeeld van een buitenunit van een hybride warmtepomp. Bron: NVI.

Een hybride warmtepomp heeft meestal een binnenunit en een buitenunit. Maar er zijn ook andere types. Ze hebben allemaal zo hun eigen voor- en nadelen. Bekijk de verschillen en bepaal wat in jouw situatie het beste is.

  • Ventilatielucht als warmtebron. Heeft jouw huis een mechanisch ventilatiesysteem, dan kun je ook kiezen voor een ventilatiewarmtepomp. Deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht die afgezogen wordt, en gebruikt die voor het verwarmingswater. Je hebt geen buitenunit nodig.
  • Monoblock warmtepomp voor binnen. Dit is een optie als je buiten geen ruimte hebt maar binnen wel. Bij deze warmtepomp zijn de binnen- en buitenunit samengevoegd in één apparaat dat in de woning wordt geplaatst. Er wordt een aan- en afvoerkanaal gemaakt in de gevel of in het dak om de buitenlucht aan te zuigen en afgekoeld weer uit te blazen. Met een monoblock-warmtepomp die in huis staat is er meer kans op geluidsoverlast in huis. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de monoblock voor binnen.
  • Als je binnen weinig ruimte hebt maar buiten wel, is een monoblock-warmtepomp voor buiten een idee. Deze warmtepomp wordt in de tuin, garage of schuur geplaatst, het liefst zo dicht mogelijk bij de woning. Omdat alle onderdelen zijn geïntegreerd in een buitenunit is de monoblock-warmtepomp voor buiten een stuk groter dan een standaard warmtepomp-buitenunit: zo’n 1 tot 3 keer het formaat van een buitenunit van een airco. Wil je wat extra’s doen voor het klimaat, dan is een monoblock voor buiten met een natuurlijk koudemiddel (bijvoorbeeld propaan) een goede keuze. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de monoblock voor buiten.

Een hybride warmtepomp kan altijd, in ieder huis. Maar hoe beter je gaat isoleren, hoe minder je cv-ketel hoeft bij te schakelen, en hoe minder aardgas je verbruikt. Schaf je een warmtepomp aan, verbeter dan tegelijkertijd de isolatie. Heb je al redelijke of goede isolatie? Dan is je isolatie voldoende voor een volledig elektrische warmtepomp.

Subsidie hybride warmtepomp

Wil jij een hybride warmtepomp aanschaffen? Dan kun je gebruikmaken van subsidie. Zo wordt het kiezen voor een warmtepomp een stuk voordeliger. Je kunt ook subsidie krijgen voor isolatie. En wist je dat het ook mogelijk is om een lening aan te vragen voor het financieren van een warmtepomp? Alles over de kosten, subsidie en besparing van een hybride warmtepomp.

De ervaring van Michel en Karin

We verbruiken nu veel minder gas en het is toch comfortabeler in huis

Karin en Michel moesten de cv-ketel in hun rijtjeshuis vervangen en kozen meteen voor een hybride warmtepomp. Ze verbruiken nu veel minder gas en het is toch comfortabeler in huis. Bekijk wat ze vertellen over de warmte in huis en het geluid, en ontdek welke tips ze hebben.

In deze video van Milieu Centraal vertellen Michel, Karin en hun kinderen Finn en Lois over hun ervaringen met de warmtepomp voor hun tussenwoning.

EEN VOOR EEN:
Hallo, wij zijn Finn, Michel, Lois en Karin

KARIN: en wij hebben gekozen voor een hybride warmtepomp.

MICHEL: Omdat we een bijdrage willen leveren aan de energietransitie.

logo Milieu Centraal

MICHEL: De reden waarom we kozen voor een hybride warmtepomp was omdat wij op het punt stonden om een nieuwe ketel aan te schaffen. Onze oude ketel komt uit 1999 en voor een tussenwoning verbruikte die ongeveer 2000 kuub en dat is echt bovenmatig veel.

FINN: Dit is dus de hybride warmtepomp. Dit is de nieuwe cv-ketel.
Het is zo fijn dat ze allebei gewoon naast elkaar alsnog een stuk minder groot zijn dan die vorige cv-ketel bij elkaar.
Ik slaap hier op zolder naast de hybride warmtepomp die nu compleet geluidloos is en dat het eigenlijk gewoon nu een stuk rustiger boven is.
Daarom vind ik persoonlijk dit eigenlijk de fijnste kamer nu in het hele huis.

KARIN: We hebben een lening aangevraagd voor het verbouwen van onze badkamer. En we hebben dus iets meer geleend, om allerlei maatregelen in huis te kunnen doen.

Overal waar er nog geen HR++ glas zat in huis, hebben we het vervangen. We hebben zonnepanelen en een hybride warmtepomp.

En wij hebben ook nog subsidie gekregen voor de hybride warmtepomp.

MICHEL: De subsidie was 2500 Euro.

We hebben de warmtepomp nu ongeveer zeven maanden. Dus we hebben nu cijfers ook van zeven maanden. Dat heb ik vergeleken met dezelfde zeven maanden maar dan voordat we al die
duurzaamheidsmaatregelen hadden genomen. Het gasverbruik is iets van 80 procent naar beneden gegaan.

KAREN: In het begin was het best lastig om de woonkamer op temperatuur te krijgen, maar daar hebben we wel een mooie oplossing op gevonden door ventilatoren onder onze verwarming te zetten. Dat heeft echt een verschil gemaakt.

MICHEL: Lagetemperatuursverwarming in combinatie met die ventilatoren die ook nog eens heel gelijkmatig de warmte verdelen, maakt dat het een ander soort warmte is, maar toch comfortabeler.

KAREN: Het voelt ook echt anders in huis, de temperatuur. Op de één of andere manier,
als dat kastje op 20 staat is dat eigenlijk veel te warm nu.

MICHEL: De installatie is in twee fasen gedaan. In totaal was de installatietijd ongeveer twee à drie dagen.

[Michel en Lois staan op het dak]

MICHEL: De buitenunit staat buiten op een plat dak. En dat platte dak is een houten constructie.
In het begin hadden we het nog niet zo goed gedempt en kwamen die trillingen heel goed door, vooral als je beneden stond.
Uiteindelijk hebben we het opgelost door trillingsdempers eronder te plaatsen en rubberen balken en ook tegels. Uiteindelijk hebben die drie maatregelen die trillingen volledig weggenomen.
En qua geluid valt het reuze mee.

We hebben nog geen klachten gehad over die buitenunit van onze warmtepomp van de buren. Ik heb ook het vermoeden dat dat ook komt omdat ze zelf ook een warmtepomp willen nemen. Dus ik denk niet dat dat een groot probleem is.

LOIS: Ja, ik kan zeker rustig slapen.

KARIN: Een tip is om te kijken of je huis goed geïsoleerd is. Dus zorg voor goed glas en tochtstrips, alles wat je kan doen om te isoleren.

MICHEL: De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt, zeggen ze weleens.

Meer info op milieucentraal.nl/hybride-warmtepomp

Volledig elektrische warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp heb je helemaal geen cv-ketel op gas meer nodig: de warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis én voor het warme water in de badkamer en keuken. Je bespaart dus 100% op gas voor verwarmen en warm water. Deze warmtepomp heeft, naast een binnenunit en buitenunit, ook een voorraadvat voor warm water. Dat vat zit vaak verwerkt in de binnenunit, maar er zijn ook modellen met een los voorraadvat.

Warmtepomp staat in de bijkeuken, naast de koelkast en magnetron

Een voorbeeld van een binnenunit van een volledig elektrische warmtepomp.

Buitenunit van warmtepomp in tuin. Op de voorgrond een bloeiende plant, op achtergrond mensen op terras.

Een voorbeeld van een buitenunit van een volledig elektrische warmtepomp.

Een volledig elektrische warmtepomp heeft vaak een binnenunit en een buitenunit. Maar er zijn ook andere types. Ze hebben allemaal zo hun eigen voor- en nadelen. Bekijk de verschillen en bepaal wat in jouw situatie het beste is:

  • PVT-panelen als warmtebron. Is er voldoende ruimte op je dak en heb je nog geen zonnepanelen? Dan kan je pvt-panelen op het dak leggen. Deze panelen wekken stroom op én halen warmte uit het zonlicht en de buitenlucht. Je hebt geen buitenunit nodig. Het aantal panelen dat je nodig hebt is afhankelijk van type pvt-paneel en vermogen van de warmtepomp. De aanschafkosten zijn flink hoger dan die voor een standaard warmtepomp met buitenunit. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de warmtepomp met pvt-panelen.
  • Warmte uit de bodem. Woningen met ruimte om het huis heen kunnen een bodembron aanleggen. Hiervoor wordt in de tuin een smal gat geboord tot 80 meter diep. Bij zo'n bodemwarmtepomp heb je geen buitenunit nodig. Omdat het een ingrijpende actie is, en duurder dan een buitenunit, wordt het vaker toegepast in nieuwbouwwoningen. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de warmtepomp met bodembron.

Er zijn ook volledig elektrische warmtepompen die uit één apparaat bestaan:

  • Als je buiten geen ruimte hebt maar binnen wel, is een monoblock-warmtepomp voor binnen een optie. Hierin zijn de binnenunit en buitenunit samengevoegd in één apparaat dat in de woning wordt geplaatst. Er wordt een aan- en afvoer gemaakt in de gevel of in het dak om de buitenlucht aan te zuigen en afgekoeld weer uit te blazen. Met een monoblock-warmtepomp die in huis staat is er meer kans op geluidsoverlast in huis. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de monoblock voor binnen.
  • Als je binnen weinig ruimte hebt maar buiten wel, is een monoblock-warmtepomp voor buiten een idee. Deze warmtepomp wordt in de tuin, garage of schuur geplaatst, het liefst zo dicht mogelijk bij de woning. Omdat alle onderdelen zijn geïntegreerd in een buitenunit is de monoblock-warmtepomp voor buiten een stuk groter dan een standaard warmtepomp-buitenunit: zo’n 1 tot 3 keer het formaat van een buitenunit van een airco. Een voordeel van de monoblock voor buiten is dat er een natuurlijk koudemiddel in toegepast kan worden (bijvoorbeeld propaan). Daarmee is het een extra klimaatvriendelijke keuze. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de monoblock voor buiten.

De volledig elektrische warmtepomp is geschikt voor huizen die overal redelijke of goede isolatie hebben. Is je huis gebouwd na 1992? Dan is je huis met een paar aanpassingen vaak al voldoende geïsoleerd. Ook woningen waar na de bouw overal goede isolatie is aangebracht hebben voldoende isolatie. De warmtepomp kan het huis dan altijd warm krijgen. Op echt hele koude dagen heeft de warmtepomp een elektrisch element dat de temperatuur tijdelijk kan verhogen.

Subsidie volledig elektrische warmtepomp

Wil jij een volledig elektrische warmtepomp aanschaffen? Dan kun je gebruikmaken van subsidie. Zo wordt het kiezen voor een warmtepomp een stuk voordeliger. Je kunt ook subsidie krijgen voor isolatie. En wist je dat het ook mogelijk is om een lening aan te vragen voor het financieren van een warmtepomp? Alles over de kosten, subsidie en besparing van een volledig elektrische warmtepomp.

Tip Vraag voordat je een keuze maakt ook altijd advies op maat bij een installateur

Veelgestelde vragen

Nee, op dit moment ben je niet verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Vanaf 2026 gaat dit waarschijnlijk veranderen.

De overheid wil vanaf 2026 eisen (via een normering) dat nieuwe verwarmingsinstallaties efficiënter zijn dan de huidige cv-ketels. Dat betekent dat als je vanaf 2026 je cv-ketel gaat vervangen, je verplicht bent om minimaal een hybride warmtepomp te installeren. Ook een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een warmtenet is mogelijk.

Op deze verplichting komen uitzonderingen, als een woning niet goed te verwarmen is met een (hybride) warmtepomp of als het teveel kost. Bij een uitzondering ben je dus niet verplicht om een efficiënter alternatief te laten installeren bij vervanging van de huidige cv-ketel. De uitzonderingen zijn vooralsnog:

  • Bij een terugverdientijd van langer dan 7 jaar. 
  • Voor monumenten en gestapelde bouw (bijvoorbeeld een appartementencomplex/flat).
  • Wanneer de woning binnen 10 jaar op een collectieve wijkoplossing, zoals een warmtenet, wordt aangesloten. 
  • Wanneer de buitenunit niet binnen de geluidsnormen kan worden geplaatst.

De plannen worden de komende tijd verder uitgewerkt. Zo is de terugverdientijd van een warmtepomp afhankelijk van veel factoren en is het nog niet duidelijk hoe de overheid deze gaat berekenen. Meer informatie over deze verplichting vind je op de website van de Rijksoverheid.

De vraag naar warmtepompen is in korte tijd enorm gestegen. Hierdoor zijn er wachttijden ontstaan van enkele maanden. De verwachting is dat deze steeds korter worden. 

De fabrikanten en installatiebranche werken er hard aan om te zorgen dat er voldoende warmtepompen zijn, zodat bij vervanging van de cv-ketel gelijk een (hybride) warmtepomp geïnstalleerd kan worden. Wanneer dit door welke reden dan ook niet meteen kan, is het mogelijk dat de installatie in twee stappen gebeurt. Dus eerst de cv-ketel vervangen waarna de installateur zo snel als dat weer kan er een hybride warmtepomp bij plaatst.

Laat je niet ontmoedigen en begin alvast met uitzoeken welke soort warmtepomp in jouw situatie de beste keus is en wat voor jou de beste stappen zijn om je woning te verduurzamen.

Heb je een keus gemaakt, maar kan je niet direct terecht bij een bedrijf? Vraag dan of je op een wachtlijst kan komen, zodat je aan de beurt komt wanneer de achterstand wordt ingelopen. 

In de transitievisie warmte geeft jouw gemeente aan hoe jouw wijk van het aardgas af gaat, en wanneer. Kijk voor meer informatie op de site van jouw gemeente.

Komt er een warmtenet, maar duurt dat nog 10-20 jaar, dan kan je ervoor kiezen om in de tussentijd een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. Een warmtepomp gaat namelijk zo’n 15 jaar mee.

Ook als je in een appartement woont en te maken hebt met een VvE, zijn er mogelijkheden om een warmtepomp te nemen. Maar als appartementseigenaar ben je vanaf 2026 niet verplicht om een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. Lees wat je met je VvE kunt doen.

Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Het energieloket van jouw gemeente kan je helpen. De contactgegevens vind je op de pagina Vind het energieloket in jouw gemeente

Een hybride warmtepomp werkt met de bestaande verwarming (radiatoren, convectoren, vloerverwarming enzovoort) in huis. Hoe groter de capaciteit van je verwarming, hoe efficiënter de warmtepomp werkt, hoe minder vaak de cv-ketel hoeft bij te schakelen, en hoe meer aardgas je bespaart.

Het kan dus helpen om de capaciteit van je radiatoren te vergroten. Bovendien heb je voldoende capaciteit nodig wanneer je de stap neemt om helemaal van het aardgas af te gaan (met een volledig elektrische warmtepomp, warmtenet, of groen gas in combinatie met een hybride warmtepomp).

Hoe kun je de capaciteit van je verwarming vergroten?

  • Met radiatorventilatoren. Deze ventilatoren zijn los te koop en verspreiden de warmte lucht sneller door de ruimte.  
  • Met vloerverwarming of wandverwarming. Bijvoorbeeld als de vloer vervangen wordt of bij verbouwen. 
  • Met grotere radiatoren of convectoren die gemaakt zijn voor verwarmen op lage temperatuur. 
  • Met extra radiatoren.

Meer weten hierover? Je vindt het op de pagina Lage temperatuur verwarming op de website van Milieu Centraal.

Doe de verwarmingstest

Met de Verwarmingstest ontdek je of jouw verwarming voldoende warmte afgeeft voor verwarmen met een warmtepomp. In deze test zet je de cv-ketel op 50 graden en kijk je of het warm genoeg blijft in huis. Op basis hiervan krijg je inzicht in hoe je verwarmingssysteem werkt. Meld je hier aan voor de verwarmingstest.

Ja. Een warmtepomp bespaart tijdens het gebruik veel energie en zorgt voor veel minder CO2-uitstoot dan een gasgestookte cv-ketel. Maar net als een cv-ketel heeft een warmtepomp ook milieu-impact. Nog niet alle elektriciteit is volledig groen en er zijn grondstoffen nodig om de warmtepomp te maken, bijvoorbeeld metaal, plastic, elektronica en koudemiddel. En ook de productie en het vervoer kost energie.

Hoevéél klimaatvriendelijker een warmtepomp uiteindelijk is dan een cv-ketel, hangt af van hoe je hem gebruikt, maar ook van het koudemiddel dat erin zit en hoe duurzaam de stroom is die je gebruikt. Er zijn verschillende soorten koudemiddel. Sommige hebben een sterk broeikaseffect als ze in de lucht komen, andere veel minder (bijvoorbeeld propaan). En de stroom in Nederland wordt steeds groener (van zonnepanelen en windmolens), maar er is ook nog altijd grijze stroom van bijvoorbeeld van gas- of kolencentrales. Maar zelfs bij een koudemiddel met een sterk broeikaseffect en grijze stroom is een warmtepomp beter voor het klimaat dan een cv-ketel. En de klimaatwinst is nog groter als je kiest voor een warmtepomp met een natuurlijk koudemiddel (bijvoorbeeld propaan) en voor groene stroom.

Het is wel belangrijk dat de milieu-impact van apparaten zo klein mogelijk is. Dat kan door materialen te hergebruiken of recyclen, en te zorgen dat apparaten langer meegaan.

Wil je meer weten over het koudemiddel? Kijk dan eens op milieucentraal.nl.

Ja, dat heeft zin. Als je cv-ketel het nog goed doet, en nog niet zo oud is (bijvoorbeeld zo’n 5 jaar) kan je een hybride warmtepomp combineren met je huidige cv-ketel. Je hoeft je cv-ketel niet voortijdig te vervangen of te wachten tot je cv-ketel aan vervanging toe is.

Is je cv-ketel al wat ouder, dan kun je ook meteen een hybride warmtepomp aanschaffen. Maar in dat geval kun je er ook voor kiezen om eerst te investeren in betere isolatie om gas te besparen. Zo kun je straks in één keer overstappen op een volledig elektrische warmtepomp zodra je cv-ketel aan vervanging toe is. 

Groen gas en waterstof zijn beperkt beschikbaar, daarom is het nodig deze stoffen alleen te gebruiken waar dat echt nodig is. Voor de meeste woningen zijn voldoende alternatieve oplossingen beschikbaar om de vraag naar aardgas te beperken. Een klein deel van de huizen kan niet verwarmd worden met een warmtenet of volledig elektrische warmtepompen. Dan is groen gas een optie als aanvulling op de hybride warmtepomp. Als bewoner kan je hier niet zelf voor kiezen.

De problemen rondom het stroomnet spelen op dit moment vooral op het hoogspanningsnet voor grootverbruikers (zoals industrie en zonneparken). Op dat net is het bijvoorbeeld soms niet mogelijk om nieuwe zonneparken aan te sluiten. Particulieren hebben daar geen last van, want zij zijn aangesloten op het laagspanningsnet.

Overweeg je de aanschaf van een warmtepomp? Dan is er op dit moment voldoende capaciteit op het net. Alleen in uitzonderlijke gevallen ontstaat er een probleem. Zo kan in wijken waar oude elektriciteitskabels liggen een piekmoment van zonnestroom zorgen voor overbelasting waardoor een klein deel opgewekte zonnestroom niet teruggeleverd kan worden aan het net. Zonnepanelen schakelen dan automatisch tijdelijk uit. Voor warmtepompen zijn geen problemen bekend.

In de komende jaren heeft het net een grotere capaciteit nodig. Netbeheerders zijn daarom bezig met het verzwaren van het net in wijken waar nog oude elektriciteitskabels liggen, zodat aan de groeiende stroomvraag kan worden voldaan. Ook zelf slim omgaan met de stroom helpt problemen voorkomen. Op de website van Milieu Centraal staat meer informatie hierover.