Subsidies

Je kunt van de Rijksoverheid aantrekkelijke subsidies krijgen voor een warmtepomp, isolatie, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Daarmee verlaag je de kosten flink. Ontdek welke subsidies er zijn en waar je ze kunt aanvragen.

Een vrouw zoekt informatie op op haar tablet.

Subsidies en leningen in jouw gemeente

In de Energiesubsidiewijzer vind je alle subsidies en leningen die er in jouw gemeente zijn. Van isolatie tot warmtepomp: check de subsidies.

Subsidie voor een warmtepomp

Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. Daarmee wordt duurzame verwarming nog aantrekkelijker! De hoogte van deze ISDE-subsidie hangt sterk af van het soort warmtepomp en het vermogen. Om een indruk te geven, laten we de bedragen zien voor 3 soorten warmtepompen met een vermogen dat voor veel huizen geschikt is. Alle warmtepompen in dit voorbeeld hebben energielabel A++.

Vanaf 2024 krijg je geen subsidie meer voor warmtepompen met energielabel A+ of lager. Er is een overgangsregel als je de warmtepomp in 2023 hebt gekocht, maar hij pas in 2024 wordt geplaatst: dan krijg je de subsidie nog wel. Lees meer over de wijzigingen op de website van RVO. Let op: de wijzigingen gelden niet voor warmtepompboilers.

Je moet de subsidie binnen 2 jaar na de installatie aanvragen. De voorwaarden vind je op de website van RVO. Daar kun je ook de aanvraag indienen. In het Stappenplan aanvragen woningeigenaren lees je wat je moet invullen en welke bewijzen je moet meesturen.

Combineer je de warmtepomp binnen 2 jaar met een isolatiemaatregel? Dan krijg je voor de isolatiemaatregel het hogere subsidiebedrag per vierkante meter. Lees hieronder meer.

Subsidie voor isolatie

Er is een landelijke subsidie (de ISDE-subsidie) beschikbaar voor isolatie. Als je 2 maatregelen neemt, is de subsidie hoger dan wanneer je 1 maatregel laat uitvoeren.

Vanaf 2024 kun je een extra bedrag krijgen voor biobased isolatiematerialen. En de eisen voor monumenten zijn vanaf 2024 iets versoepeld.

Subsidie bij 2 maatregelen

Om in aanmerking te komen voor de hogere subsidie, moet je binnen twee jaar:

  • ten minste 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren
  • óf 1 isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Maatregelen waarvoor je subsidie kunt krijgen, zijn onder andere isolatie van dak, buitenmuren, vloer en HR++, triple of vacuümglas. De isolatiesubsidie is een vast bedrag per vierkante meter (de bedragen verschillen per maatregel). Je hebt voordeel als je 2 maatregelen neemt: het vierkante-meter-bedrag is dan 2 keer zo hoog als voor 1 maatregel. De subsidie-aanvraag stuur je op nadat beide maatregelen zijn uitgevoerd, maar binnen twee jaar nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.

Subsidie voor 1 maatregel

Het is ook mogelijk om subsidie aan te vragen wanneer je 1 isolatiemaatregel laat uitvoeren: isolatie van je dak, buitenmuren, vloer of HR++, triple of vacuümglas. De subsidie per vierkante meter is wel lager dan bij 2 maatregelen, namelijk de helft. Voorwaarde is dat je de maatregel na 1 april 2022 hebt laten uitvoeren, en je moet de aanvraag binnen twee jaar na uitvoering van de maatregel doen. 

Extra subsidie biobased isolatiemateriaal

Vanaf 2024 kun je extra subsidie krijgen als je biobased isolatiemateriaal gebruikt, bijvoorbeeld vlasplaten of vezelhennep. Dit bedrag komt bovenop de 'gewone' subsidie. Het extra bedrag is hetzelfde als je 1 of 2 maatregelen neemt, het wordt dus niet verdubbeld.

Aanvragen

Je kunt de aanvraag indienen op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar vind je ook het minimale oppervlak dat je moet isoleren, de subsidie per vierkante meter (m2) en een rekentool. In het Stappenplan aanvragen woningeigenaren lees je wat je moet invullen en welke bewijzen je moet meesturen.

De aanvraagtermijn is 2 jaar, gerekend vanaf de eerste maatregel die je neemt.

Voorbeeld kosten en subsidie hoekwoning bij 2 maatregelen

Wat kost het om je dak, vloer of spouw te laten isoleren, of om isolerend glas te laten plaatsen? En hoeveel subsidie kan je in 2023 krijgen? Bekijk de bedragen voor een gemiddelde hoekwoning. De subsidie geldt als je 2 maatregelen neemt, voor één maatregel is het de helft.

Maatregel Eenmalige kosten Subsidie Daadwerkelijke kosten
Dakisolatie (schuin dak) 5.700 euro 1.700 euro 4.000 euro
Vloerisolatie (onderkant vloer) 2.050 euro 550 euro 1.500 euro
Spouwmuurisolatie 2.350 euro 700 euro 1.650 euro
HR++ glas in bestaande kozijnen 4.000 euro 1.000 euro 3.000 euro

Kosten voor een gemiddelde hoekwoning met 50 m2 vloer, 88 m2 gevel, 56 m2 schuin dak en 22 m2 glas.

Subsidie bedragen per vierkante meter: vloerisolatie 11 euro, spouwmuurisolatie 8 euro, dakisolatie 30 euro,  HR++ glas 46 euro. Deze bedragen gelden als je 2 of meer maatregelen neemt. Bij 1 maatregel is het subsidiebedrag de helft.

De extra subsidie voor biobased isolatiemateriaal is niet meegeteld.

 

Extra subsidie biobased materiaal

Voor biobased isolatiemateriaal kun je extra subsidie krijgen. Hieronder vind je het extra bedrag per vierkante meter.

Maatregel Extra bedrag per m2
Dakisolatie 5 euro
Isolatie zoldervloer of vlieringvloer 1,50 euro
Gevelisolatie 6 euro
Spouwmuurisolatie 1,50 euro
Vloerisolatie 2 euro
Bodemisolatie 1 euro

Biobased isolatiemateriaal bestaat voor minstens 70 procent uit natuurlijke materialen. Voor de extra subsidie moet het bovendien een goede milieuscore hebben. De materialen die aan de subsidie-eisen voldoen staan vanaf januari 2024 in de meldcodelijst isolatie van RVO

Op de website kiesbiobased.nl vind je een overzicht van aannemers, architecten en adviseurs die ervaring hebben met het na-isoleren met biobased isolatiemateriaal. Ook staat er op de site een overzicht van bouwmarkten die biobased isolatiemateriaal verkopen. Milieu Centraal is betrokken geweest bij het bepalen van randvoorwaarden voor plaatsing van bedrijven op de website.

Soepelere eisen voor monumenten

De eisen voor monumenten zijn vanaf 2024 wat versoepeld. Voor dak, gevel en vloer is de minimale isolatiewaarde lager (minstens Rd 2,5). Het vereiste aantal vierkante meters voor glas is kleiner, en je kunt ook subsidie krijgen voor voorzetglas of achterzetglas (bijvoorbeeld bij een glas-in-loodraam). Verder zijn sommige bedragen wat hoger. Vanaf 2024 vind je voorwaarden voor monumenten op de website van RVO.

Een berekening voor jouw huis

Met de Verbetercheck krijg je een berekening van de kosten en subsidie voor jouw huis. En je ontdekt meteen hoeveel je ermee bespaart.

Subsidie voor zonneboiler, warmtenet en koken

Je kunt als woningeigenaar van de Rijksoverheid ook aantrekkelijke subsidies krijgen voor andere duurzame maatregelingen, namelijk een:

  • Zonneboiler. De subsidie hangt af van de grootte van de zonneboiler en het energielabel. Voor een zuinige zonneboiler voor 3 personen is de subsidie ongeveer 1.200 euro. De precieze subsidiebedragen per apparaat kan je vinden in de Meldcodelijst zonneboilers van RVO. 
  • Aansluiting op een warmtenet. Hiervoor kun je 3.775 euro subsidie krijgen (bedrag 2024). Lees meer op de website van RVO.
  • Elektrisch koken. Ben je aangesloten op een warmtenet, dan kun je 400 euro subsidie krijgen voor (bijvoorbeeld) een inductiekookplaat. Voorwaarde is dat de gasmeter wordt weggehaald. Bekijk alle voorwaarden op rvo.nl. Let op: deze maatregel geldt niet als tweede maatregel voor de hogere isolatiesubsidie!

Je kan deze subsidies los aanvragen. Tip: combineer je de zonneboiler of aansluiting op het warmtenet met een isolatiemaatregel? Dan krijg je voor die isolatiemaatregel het hogere subsidiebedrag per vierkante meter.

Je moet de subsidie binnen twee jaar na uitvoering aanvragen. De voorwaarden vind je op de website van RVO. Daar kun je ook de aanvraag indienen. In het Stappenplan aanvragen woningeigenaren lees je wat je moet invullen en welke bewijzen je moet meesturen.

Subsidies combineren

Er zijn ook gemeentes, provincies en waterschappen die subsidie geven voor verduurzaming. Deze lokale subsidies mag je combineren met de landelijke ISDE-subsidie. Je mag dus voor dezelfde maatregelen ISDE-subsidie aanvragen én een lokale subsidie.

In de Energiesubsidiewijzer kun je checken of er in jouw woonplaats ook een lokale subsidie voor isolatie is.

Subsidies voor VvE

Er zijn aparte subsidieregelingen voor Verenigingen van Eigenaren (VvE). Je vindt een compleet overzicht van al deze subsidies op de pagina Energie besparen met je VvE.

SVVE-subsidie

Een van de subsidies voor VvE's is de SVVE-subsidie. VvE's kunnen op grond van de SVVE subsidie aanvragen voor energie-advies, isolatiemaatregelen en duurzame installaties (warmtepompen, zonneboilers en aansluiting warmtenet).

De subsidie voor (energie)advies en begeleiding is vanaf 1 januari 2024 uitgebreid. Als VvE kun je nu ook subsidie aanvragen voor aanvullende onderzoeken die noodzakelijk zijn om verder te verduurzamen (bijvoorbeeld een flora- en faunaonderzoek, ventilatie-onderzoek of asbestonderzoek). Verder zijn de voorwaarden voor monumenten versoepeld, is er een bonussubsidie voor biobased isolatiematerialen en kan een VvE subsidie krijgen voor de aanleg van basislaadinfrastructuur voor laadpunten op het eigen terrein. Meer hierover lees je op de website van RVO.

Geen VvE-subsidie meer voor zonnepanelen

Vanaf 1 januari 2024 is er geen vve-subsidie meer voor zonnepanelen. Er is nog wel subsidie mogelijk voor een kleine windturbine. Dit is geregeld in de ISDE. De voorwaarden vind je op de website van RVO

Overige informatie

Sommige gemeenten en provincies hebben eigen subsidieregelingen voor energiebesparing. Ontdek op de Energiesubsidiewijzer welke regelingen er in jouw woonplaats gelden.

Je mag de subsidie ook combineren met een energiebespaarlening of extra lening via je hypotheek.

Meer weten over isoleren? Kijk op gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, isolatieglas en zonnepanelen.