Huis verduurzamen: hoe begin ik?

Wil jij je huis energiezuiniger maken, maar weet je niet wat je als eerste moet doen? Ontdek hoe je stap voor stap je woning verduurzaamt en uiteindelijk zelfs aardgasvrij maakt. Zo wordt je energierekening lager en draag je bij aan een beter milieu.

Een man kijkt uit zijn dakraam. Op het dak liggen zonnepanelen.

Het verduurzamen van je huis lijkt misschien een hele klus. Maar je hoeft het niet allemaal in één keer te doen.

Energiezuinig wonen begint met goede isolatie en ventilatie. Als de isolatie op orde is, heb je veel minder energie nodig om je huis te verwarmen. Je bent dan klaar voor de overstap naar duurzame verwarming.

Natuurlijk zal de volgorde waarop je verduurzaamt niet voor iedereen helemaal hetzelfde zijn: het ligt ook aan wat er al eerder gebeurd is in je huis, en of je bijvoorbeeld een verbouwing op de planning hebt staan.

Stappenplan huis verduurzamen

 1. Check eerst de isolatie van je woning. Zo weet je hoe je er nu voor staat. De Isolatiezelfscan helpt je hierbij.

 2. Is je huis niet of matig geïsoleerd? Neem een hybride warmtepomp. Hiermee kun je je huis duurzamer verwarmen. Een hybride warmtepomp kan altijd, maar je haalt er het meest uit als je huis wel iets van isolatie heeft.

 3. Ontbreekt er ergens isolatie, ga dan meteen aan de slag.

   

  De vloer en ramen kun je in de meeste huizen eenvoudig laten isoleren, zonder veel gedoe en rommel. Dit kun je dus op elk moment laten doen. Check of spouwmuurisolatie bij jou mogelijk is. Dakisolatie of het plaatsen van voorzetwanden voor de buitenmuren kun je doen bij een verbouwing of als je de zolder opknapt. Met dakisolatie bespaar je veel op je energiekosten.

   

  Let op: in de spouw of onder het dak kunnen beschermde diersoorten leven. Die dieren mag je volgens de Wet Natuurbescherming niet doden of verstoren. Kies voor een bedrijf dat natuurvriendelijk kan isoleren, dan houden zij rekening met deze dieren.

 4. Als je gaat isoleren, kijk dan ook meteen of je de ventilatie kunt verbeteren. Ventileren is heel belangrijk voor je gezondheid. Met ventilatie met terugwinning van warmte heb je minder kou en tocht in huis, en verwarm je je huis met minder energie.

 5. Als de isolatie op orde is, ben je klaar voor duurzame verwarming, bijvoorbeeld een volledig elektrische warmtepomp of warmtenet met lage temperatuur.

 6. Ga aan de slag met kleine verbeteringen. Bevestig bijvoorbeeld een brievenbusborstel, maak naden en kieren dicht en plaats radiatorfolie. Deze acties kosten weinig en leveren je wel al een besparing en comfortabeler huis op.

 7. Een verbouwing of onderhoud is hét moment om matige isolatie te verbeteren naar goed of zeer goed. Omdat je toch al bezig bent, kunnen de (extra) kosten meevallen. Laat je bijvoorbeeld een dakkapel plaatsen? Neem goede dakisolatie en zonnepanelen mee in je verbouwplan.

   

  Ga je de keuken verbouwen? Ga dan meteen op inductie koken. Of laat in elk geval alvast een extra stroomdraad leggen, voor als je later wilt overstappen op elektrisch koken.

   

  Een aanbouw of verbouwing van de woonkamer of keuken is hét moment om vloerverwarming aan te laten leggen. Verbouw je de badkamer, plaats dan meteen een douche-wtw.

Wil je in meer detail lezen over hoe je je huis verduurzaamt? Lees het uitgebreide stappenplan aardgasvrij wonen op Milieu Centraal.

Naar het stappenplan
Meisje met speelgoed windmolentje op de bank. Bespaar energie door je huis te verduurzamen.

Maak je eigen verbeterplan

De Verbetercheck helpt je ontdekken wat jouw mogelijkheden zijn voor jouw persoonlijke situatie. Ga naar de Verbetercheck en vul de kenmerken van jouw huis in. Je ziet dan wat je kunt doen, wat het kost, hoeveel subsidie je krijgt en wat het oplevert.