Verbruiksmanagers: inzicht in je energie

Met inzicht in je energieverbruik ontdek je jouw kansen om te besparen. Een energieverbruiksmanager geeft je grip op je energierekening.

Energiemanager geeft temperatuur en energieverbruik aan

Een energieverbruiksmanager is een schermpje aan de muur, of een app of website op je smartphone of computer. Je krijgt een nauwkeurig overzicht van je dagelijkse verbruik van gas en stroom. Zo zie je makkelijk of je veel of weinig energie verbruikt en waar je op kunt besparen. Je verbruiksgegevens worden automatisch verzameld door je meter in je meterkast.

Vind een energieverbruiksmanager

Een schermpje aan de muur op een app? Realtime meten of niet? Vind een verbruiksmanager die bij jou past.

Kosten en besparing energieverbruiksmanagers

Energieverbruiksmanagers heb je als simpele gratis apps tot aan producten van 100 tot 300 euro. De besparing die je met een energieverbruiksmanager behaalt, is afhankelijk van je huidige verbruik, je motivatie en het soort verbruiksmanager. Een globale schatting is 3% besparing op stroom en 3% besparing op gas. Bij een gemiddeld energieverbruik komt dat neer op zo'n 50 tot 160 euro per jaar, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt (besparing respectievelijk bij een gasprijs van 1,20 euro/m3 en stroomprijs van 22 cent/kWh, en bij 3 euro/m3 en 70 cent/kWh).

Andere voordelen: je ziet het effect van dingen die je doet om te besparen, je eindafrekening is geen verrassing meer, en de opbrengst van zonnepanelen kun je goed bijhouden.

Tips energieverbruiksmanagers

 1. Kies een energieverbruiksmanager die bij jou en je thuissituatie past. Zit je veel op je smartphone, tablet of pc? Kies dan een app of website. Wil je juist niet via een app of site inloggen, kies dan voor een beeldscherm aan de muur.

   

 2. Kies een verbruiksmanager die stroom én gas kan meten. Dat geeft meer inzicht.

   

 3. Kies een energieverbruiksmanager waarmee je doelen kan instellen en zelf periodes kunt kiezen en vergelijken. Vergelijk het energieverbruik van deze winter met een vorige winter of het verbruik op een vrije dag met het verbruik op een werkdag.

 4. Er zijn energieverbruiksmanagers die het stroomverbruik op dit moment kunnen laten zien. Dat is handig om sluipverbruik en energieslurpers op te sporen. Je ziet ook snel het effect van je bespaargedrag.

   

   

 5. Meer tips over energieverbruiksmanagers vind je op milieucentraal.nl/energieverbruiksmanagers.

Lees meer over energieverbruiksmanagers

Langzamerhand worden alle gasmeters en elektriciteitsmeters in Nederland vervangen door een slimme meter: een digitale meter voor het gas- en elektriciteitsverbruik. Deze meter is op afstand uit te lezen. Dit gebeurt door je netbeheerder, die de gegevens doorgeeft aan jouw energieleverancier. Hiervan krijg je tweemaandelijks een overzicht. Dit is wettelijk zo bepaald.

Lees meer over de slimme meter op www.milieucentraal.nl/slimme-meter.