Zelf je vloer isoleren

Wil jij een warmer huis én besparen op je energierekening? Ga voor vloerisolatie! Het isoleren van de begane grondvloer is een klus die je goed zelf kunt uitvoeren. Zelf je vloer isoleren is veel goedkoper dan het laten doen. Je betaalt namelijk niet voor de klus, maar alleen voor de materiaalkosten. Ontdek welk isolatiemateriaal het beste is voor jouw vloer en hoe je aan de slag gaat.

Een man niet de thermoskussens vast aan de onderkant van de vloer.

Is mijn vloer al geïsoleerd?

Check voor je start met isoleren altijd eerst hoe je vloer er nu uitziet en of het al geïsoleerd is. Op basis hiervan kun je bepalen hoeveel extra isolatie je nodig hebt. Kijk ook goed of je een betonnen of houten ondervloer hebt. Bij een houten ondervloer kun je namelijk niet alle soorten isolatiemateriaal gebruiken. In deze checkvideo ontdek je hoe je vloer onderzoekt en hoe je het materiaal kiest dat past bij jouw vloer.

In deze video van Milieu Centraal demonstreert Guus hoe iemand zelf in de kruipruimte kunt controleren of de vloer voldoende is geïsoleerd.

Guus staat in een huiskamer.

GUUS: "Heb jij in huis weleens koude voeten? Vraag je je af of je vloer wel goed geïsoleerd is? Ik ben Guus. En in deze video laat ik jou zien hoe je checkt of je vloerisolatie hebt.”

Het logo van Milieu Centraal.

Beeldtekst: Hoe check je of je vloerisolatie hebt?

VOICE-OVER: "Via de vloer op de begane grond verliest een huis veel warmte. Door je vloer te isoleren, voelt je huis een stuk warmer, terwijl je energierekening lager is.”

GUUS: "Dat isolatiemateriaal plaats je niet direct onder het tapijt of het laminaat of de tegels. Maar plaats je aan de onderkant van de vloer,
dus in de kruipruimte. Soms zit er al wat isolatiemateriaal. Ik laat jou zien hoe je dat controleert. En ook leg ik uit welk materiaal voor jouw vloer het beste is."

VOICE-OVER: "Vloerisolatie kun je laten plaatsen door een professional. Maar je kunt het ook zelf doen. Wil je weten hoe? Bekijk dan onze klusvideo's. Voor deze check heb je het volgende nodig:"

Beeldtekst: Benodigdheden voor de check.
- Een vriend/vriendin, goede buur of familielid die een handje kan helpen
- Een meetlint
- Een dunne schroevendraaier, breinaald of bbq-spies
- En een zaklamp, dit kan ook die van je telefoon zijn

Stap 1: Zoek de toegang naar de kruipruimte.

VOICE-OVER: "Soms is de toegang naar je kruipruimte even zoeken. Hij kan bij de achterdeur, in de gang of zelfs in de woonkamer te vinden zijn. Meestal is het kruipluik naar de kruipruimte te vinden bij de voordeur. Heb je een ingelegde schoonloopmat? Til die dan op en kijk eronder.
Goede kans dat je daar het luik vindt. Kun je de toegang echt niet vinden? Vraag het eens aan de buren.”

Guus belt aan bij een voordeur. Het luik naar de kruipruimte bevindt zich onder de voordeurmat.

GUUS: "Ha buurman! Hier hebben we het kruipluik gevonden. Ik maak 'm open en geef 'm aan Stefan, die mij even helpt met de klus. Ik vraag hem ook om in de buurt te blijven. Zo weet ik zeker dat er niemand in valt. Dit luik was trouwens best licht, maar hij kan ook wel zwaar zijn."

Stap 2: Kijk onder je vloer.

Guus hangt met zijn hoofd ondersteboven in het luik van de kruipruimte.

GUUS: "Ben je bang voor spinnen? Dan kun je ook alleen je hoofd door het luik steken. Of vraag een goede buur of huisgenoot om hulp."

VOICE-OVER: "Er kan water in je kruipruimte staan. Dat is meestal geen probleem. Als je kruipruimte permanent onder water staat, moet je er wél iets aan doen. Je kunt dan het beste een expert inschakelen."
GUUS: "Schakel ook hulp van de expert in als een deel van je kruipruimte niet toegankelijk is, of als je last hebt van betonrot, houtrot of zwammen."

Guus wijst een houten balk aan in de kruipruimte.

Beeldtekst: Stap 3: Check of je isolatiemateriaal hebt.

VOICE-OVER: "Hier ziet Guus kale planken, die zijn te isoleren."

GUUS: "Ah, hier zit al wat isolatie. Maar wanneer weet je of het genoeg is?"

VOICE-OVER: "Bij vloeren met vloerverwarming wil je meer vloerisolatie hebben, omdat je anders veel warmte verliest via de kruipruimte. Dat is natuurlijk zonde. De meeste huizen hebben te weinig isolatie voor vloerverwarming, zelfs nieuwbouwhuizen.”

Een animatie.

VOICE-OVER: "Dus heb je vloerverwarming? Dan is het altijd een goed idee om extra vloerisolatie te plaatsen. Heb je geen vloerverwarming?
Dan is 9 centimeter of meer voldoende."

GUUS: "De dikte van de isolatie die er al zit, kun je meten door met een breinaald of spies even op een paar plekken in de isolatie te prikken en dan te meten hoe diep die gaat. In dit geval is dat 2 centimeter. Dat is te weinig."

VOICE-OVER: "Als je al thermoskussens in je kruipruimte hebt, moet je juist NIET prikken."

GUUS: "Maak dan het uiteinde van het kussen open, en tel hoeveel folielagen er zijn. Bij drie lagen en een hoogte van 15 centimeter heb je voldoende isolatie.”

Guus voert deze actie uit.

GUUS: "Een, twee, drie lagen."

VOICE-OVER: "Een extra laag isolatie kan over het bestaande materiaal heen geplaatst worden als dit nog in goede staat is en netjes aansluit. Anders moet je de oude lagen eerst verwijderen. Doe dit ook wanneer de aanwezige isolatie aangetast is door vocht en schimmel. Bij een houten vloer moet je isolatiemateriaal verwijderen dat waterdamp tegenhoudt zoals piepschuimplaten of materiaal met een folielaag.”

Een animatie.

VOICE-OVER: "Sommige huizen hebben een zogeheten 'broodjesvloer'. Ook deze kun je gewoon isoleren. Hierbij plaats je de isolatie op het laagste punt."

Stap 4: Kies je materiaal.

Guus staat in de huiskamer met verschillende stukken en soorten isolatiemateriaal.

GUUS: "Hier moet dus extra isolatiemateriaal. Maar welk materiaal kun je nou het beste gebruiken? Je kunt uit veel kiezen. Bijvoorbeeld deze isolatieschuimplaten, thermoskussens; van dit zilverkleurige materiaal, platen van glaswol of natuurlijke materialen zoals hennep. Al deze materialen plaats je aan de onderkant van je vloer. Je moet op vier dingen letten als je je keuze maakt. Als eerste is natuurlijk de isolatiewaarde van je materiaal superbelangrijk."
Guus wijst op de verpakking naar een isolatiewaarde van Rd 3,85.

GUUS: "Hoe hoger de waarde, hoe beter het isoleert. Heb je vloerverwarming? Kies dan een extra hoge isolatiewaarde. Bij een houten ondervloer kun je alleen kiezen voor thermoskussens, multifolie-isolatiemateriaal of halfharde platen zoals glaswol of vlaswol. Gebruik bij glas- of vlaswol geen folie of ander materiaal dat waterdamp tegenhoudt. Bij beton heb je meer keus en kun je ook kiezen voor deze isolatieschuimplaten. Sommige kruipluiken zijn niet zo groot. Dan zijn isolatieschuimplaten niet zo handig, want die passen er niet doorheen. Kies dan liever voor flexibel materiaal zoals thermoskussens."

Een animatie.
VOICE-OVER: "Natuurlijk heeft het isolatiemateriaal ook een impact op het milieu. Denk aan grondstoffen, energie, water en land, voor de productie bijvoorbeeld, en energie voor het vervoer. Steenwol, glaswol en isolatieschuimplaten scoren gemiddeld. Thermoskussens en vlaswolplaten
scoren veel beter dan gemiddeld. Een afrader is schapenwol. Om de materialen te kunnen plaatsen heb je minimaal 35 centimeter ruimte nodig in je kruipruimte."

GUUS: "Heb je dat niet? Graaf de kruipruimte dan 10 centimeter extra uit.
Heb je dan nog steeds meer ruimte nodig? Dan raad ik je aan om een bouwkundige mee te laten kijken, ook in verband met de fundering."

VOICE-OVER: "Een alternatief is bodemisolatie. Dit is isolatie die je op de bodem van je kruipruimte neerlegt. Dat is alleen een goede optie, als je echt de hele kruipruimte opvult. Voorwaarde is dan wel dat je gasbuizen zijn ingepakt met mantelbuizen, en je echt nooit meer in je kruipruimte hoeft te komen. Schakel voor bodemisolatie een expert in."

GUUS: "Je weet nu hoe je checkt of je vloerisolatie hebt. En hoe je het juiste materiaal kiest voor de isolatie van jouw vloer. "Kijk nu onze video's als je zelf je vloer wilt isoleren met thermoskussens of isolatieschuimplaten."

Beeldtekst: Ook zelf je vloer isoleren? Verbeterjehuis.nl

Let op de isolatiewaarde

Welk materiaal je ook kiest, let altijd op de isolatiewaarde. Deze zogeheten Rd-waarde geeft aan hoe goed het materiaal isoleert. Hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Kies voor vloerisolatie minimaal een Rd-waarde van 3,5. Bij vloerverwarming ga je voor een Rd-waarde van 5,0.

Klusvideo’s: isoleer zelf je vloer

Met deze twee handige video's ontdek je stap voor stap hoe je je vloer isoleert. Er zijn twee klusvideo's: eentje voor als je kiest om je vloer te isoleren met thermokussens, en eentje als je je vloer gaat isoleren met isolatieschuimplaten.

Video: vloerisolatie met thermokussens

In deze klusvideo van Milieu Centraal demonstreert Guus hoe men een houden vloer goed isoleert door middel van thermoskussens in de kruipruimte.

GUUS: "Via de vloer van je huis verlies je veel warmte als deze niet goed geïsoleerd is. Ik ben Guus.
En in deze video laat ik je zien hoe je een houten ondervloer kunt isoleren met thermoskussens. Daarmee voelt je huis een stuk warmer aan en bespaar je een hoop energie."

Het logo van Milieu Centraal.
Beeldtekst: Hoe isoleer je jouw houten vloer met thermoskussens?

GUUS: "Je kunt thermoskussens gebruiken bij zowel een houten als een betonnen ondervloer. In deze video laten we zien hoe je ze plaatst bij een houten ondervloer."

"VOICE-OVER: Wil je meer weten over de verschillende isolatiematerialen? "Bekijk dan eerst de checkvideo voor handige tips."

GUUS: "Hoelang je met deze klus bezig bent, is mede-afhankelijk van de grootte van het huis. Bij een gemiddelde eengezinswoning ben je met twee personen zo'n twee dagen bezig. Zorg er in ieder geval voor dat je de volgende materialen in huis hebt:"

Beeldtekst: Klusniveau 4.

Materiaal:
- Thermoskussens met 3 luchtkamers en een isolatiewaarde van Rd 3,5 of hoger, bij vloerverwarming een Rd-waarde van 4,8
- Folieversterkers op rol of voorgeknipt
- Watervaste dubbelzijdige tape
- Bodemfolie van 0,20 mm dikte of meer
- Slagpluggen van 6 mm dik

- Isolatieschuimband
- Compriband of kit voor het afdichten van naden
- Buisisolatieschuim passend bij de cv-leidingen
- Optioneel: noppenfolie voor onder de bodemfolie
- Optioneel: muisvrije rooster

Gereedschap:
- Nietapparaat met nietjes van minimaal 10-15 mm
- Een houtvochtmeter
- Een hamerboormachine met een 6 mm steenboor
- Een priem van 8 mm dik
- Een hamer
- Een rolmaat
- Een schaar
- Een viltstift
- Een looplamp
- Een verlengsnoer

Beschermende kleren:
- Een overall of oude kleren
- Een veiligheidsbril
- Optioneel: een stofkapje

Guus staat bij een open luik naar de kruipruimte in een kamer met een houten vloer.

GUUS: "Een open kruipluik kan gevaarlijk zijn. Zorg er daarom voor dat er niemand in kan vallen. Dus waarschuw je huisgenoten. En zet er een blokkade voor als je bezig bent."

Hij zet het gebied af met een stoel en een roodwit lint. Op de stoel hangt de tekst: Pas op! Kruipruimte staat open.

GUUS: "Nog een reden om deze klus met z'n tweeën te doen, is je eigen veiligheid. Je wil jezelf niet per ongeluk insluiten."

Stap 1: Check je ventilatie.

GUUS: "Voor we met de isolatie aan de gang gaan, bekijk ik eerst of de ventilatie van de kruipruimte goed is. Een kruipruimte moet goed geventileerd zijn zodat schadelijke stoffen en vocht kunnen ontsnappen."
Voor de ventilatiegaten in de buitenmuur van het huis zijn roosters gemonteerd.
VOICE-OVER: "Daarom kijk je waar de ventilatiegaten zitten en meet je hoe groot deze zijn. Per vierkante meter vloeroppervlak moet er 1 cm² aan ventilatieopeningen zijn. Het is belangrijk dat er ventilatieopeningen
aan de voor- en achterkant van het huis zijn, zodat de lucht goed kan stromen. Dat is hier het geval. De ventilatiegaten worden afgesloten met een muisvrij-rooster."
GUUS: "Zorg ervoor dat je tijdens het isoleren de ventilatiegaten niet afdekt. Heb je onvoldoende ventilatiegaten, of zijn ze niet goed verdeeld aan weerszijden van het huis? Schakel dan een bouwbedrijf in om dat in orde te maken. Intussen kun je wel vast beginnen met je klus."

Stap 2 Neem de maten op.

GUUS: "Rento helpt mij vandaag met de klus, daar ben ik heel blij mee. En we beginnen met het opmeten
van de kruipruimte."

VOICE-OVER: "Deze kruipruimte is in zijn geheel 8 bij 3,40 meter, dus 27,2 m². Tussen de balken zit 60 centimeter ruimte en de lengte van de balken is dus 3,40 meter. Deze informatie heb je nodig voor het bestellen van de thermoskussens. Meet de ruimte tussen alle balken, want ze liggen vaak niet op gelijke afstanden. Bestel de kussens 40 centimeter langer en 30 centimeter breder zodat ze straks voldoende ruimte hebben."

GUUS: "Zit er een obstakel in de weg zoals deze verticale buis? Meet dan de afstand tussen de rand van het obstakel en de dichtstbijzijnde balk. In dit geval is dat 26 centimeter. Doe die afstand keer 2,5 en tel dat op bij de lengte van de thermoskussens die je gaat bestellen. Want later ga je die thermoskussens namelijk om het obstakel heen plooien. Dan heb je genoeg lengte."

VOICE-OVER: "Bewaar de aankoopbon, zodat een energieadviseur kan zien welk materiaal je hebt gebruikt, als die het energielabel opneemt. Maak ook foto's van de kruipruimte voor en na de klus, als bewijsmateriaal."

Stap 3 Gaten dichtmaken.

VOICE-OVER: "Waar leidingen door de vloer gaan en er andere luchtlekken te vinden zijn dicht je die met siliconenkit. Dit kan bij naden tot 10 millimeter. Voor grotere gaten kun je compriband of een stukje glaswol gebruiken. Als je glaswol gebruikt, bescherm dan jezelf met handschoenen, een mondkapje en veiligheidsbril
om irritatie te voorkomen. Kit ook de aansluiting van de vloer met de muren dicht met siliconenkit."

Stap 4: Cv-leidingen isoleren.

GUUS: "Als er cv-leidingen door je kruipruimte lopen, moet je die extra isoleren. Leidingen voor drinkwater moet je juist NIET isoleren."

VOICE-OVER: "Het verschil tussen een water- en cv-leiding zie je aan de dikte. Drinkwaterleidingen hebben een doorsnede van maximaal 20 millimeter en cv-leidingen van méér dan 20 millimeter. De cv-leidingen pak je in
met buisisolatieschuim."

Stap 5: Bodemfolie plaatsen.

VOICE-OVER: "Nadat je bouwafval en scherpe voorwerpen uit de kruipruimte hebt gehaald, plaats je bodemfolie om vocht buiten te houden. De folie kun je boven al op maat knippen. De maat van de folie bepaal je als volgt:
Je neemt de maat van de kruipruimte en telt daar, zowel in de lengte als in de breedte, 50 centimeter bij op. Zo heb je straks aan alle zijdes 25 centimeter extra ruimte."
GUUS: "In een kruipruimte kan regelmatig water staan. In dat geval zie je 'n soort lijntje op de muur. Hier is dat dus niet, maar dat kan dus wel. In dat geval bevestig je de bodemfolie zo'n 10 centimeter boven die lijn.
En tel die extra afstand twee keer op bij de benodigde lengte en breedte van je bodemfolie."
VOICE-OVER: "Reken ook extra folie bij eventuele obstakels."
GUUS: "Om te zorgen dat de bodemfolie blijft drijven, leg ik eerst noppenfolie op de grond."
Daarbovenop vouwt hij plastic oranje bodemfolie open.
VOICE-OVER: "Op 10 centimeter boven het waterpeil of de grond boor je gaten in de muur op anderhalve meter afstand van elkaar."
Guus bepaalt de afstand op de muur in de kruipruimte met een rolmaat en boort een gat.
VOICE-OVER: "Dan plak je de folieversterker op de folie, vouw je de folie dubbel, maak je met een priem een gaatje en bevestig je de folie met een slagplug aan de muur."
Met een hamer timmert hij de omgevouwen rand van de folie vast aan de muur.
VOICE-OVER: "De folie die je overhoudt in de hoeken plak je vast met dubbelzijdige, watervaste tape."
Guus vouwt de plastic foliehoek aan de buitenkant dicht.
VOICE-OVER: "Ook op de plek waar twee stukken folie samenkomen zetten we de folie tot 10 centimeter boven het hoogste waterpeil en plakken we de twee lagen folie aan elkaar met de watervaste tape. Bij een obstakel heb je extra folie nodig. Leid dit eromheen en plak twee stukken folie aan beide kanten van het obstakel aan elkaar vast."
GUUS: "De voorbereiding van de kruipruimte is klaar. Dus ik ga nu beginnen met het plaatsen van de thermoskussens."

VOICE-OVER: "Let op! Controleer voor je begint met de thermoskussens de houtvochtigheid van de vloer
met een houtvochtmeter. "Is de houtvochtigheid hoger dan 20%, wacht dan met isoleren. Leg eerst de bodemfolie in de kruipruimte en wacht tot de houtvochtigheid is gedaald."

Stap 6: Thermoskussens op maat maken.

GUUS: "Als je de thermoskussens niet op de juiste lengtemaat hebt besteld kun je ze ook zelf op maat maken. Gebruik hiervoor de maten die je eerder hebt opgemeten. En het fijne is dat je dit boven de grond kunt doen."

VOICE-OVER: "Rol het kussen uit en maak de folie open. Snijd een stukje van de binnenste folielagen weg."

De rol met aluminiumachtige dunne folie bestaat uit 3 lagen.

VOICE-OVER: "Plak dubbelzijdig tape over de hele breedte van het kussen. Meet vervolgens de lengte van het kussen,
markeer het met een stift en snijd het restant af."

Guus knipt een deel af. Halverwege de strook, in het midden, zit dubbelzijdige tape.

GUUS: "Ik knip ook alvast stukjes folieversterker van 7 centimeter."

Deze stukjes zijn vierkant.
Stap 7: Thermoskussens bevestigen.

GUUS: "Thermoskussens werken met luchtzakken die je maakt van deze folie. En om goed te kunnen laten zien hoe dat werkt, hebben we dit model gemaakt. Hier zie je hoe de bodemfolie de grond bedekt. Hier zie je dat je allemaal luchtkamers maakt door de folie op de juiste manier te bevestigen."

VOICE-OVER: "Kijken we nu hoe dat onder de grond werkt."

GUUS: "We schudden de lagen van de thermoskussens van elkaar af."

Guus bepaalt vervolgens de plek voor het aanbrengen van de vierkante folieversterkers.

GUUS: "Pak dan het midden van het kussen. Hier zie je een lijn van de lasnaad. Die houd je in het midden
tussen de twee balken in."

VOICE-OVER: "Guus laat dit boven ook even zien."

GUUS: "En zo zie je waar het kussen de balk raakt. Dus hier. Op deze plek plak ik stukjes folieversterker."

VOICE-OVER: "Niet de kussens aan de bovenkant van de balk zo dicht mogelijk tegen de vloer aan. Trek de lagen van het kussen van elkaar los zodat je alleen de bovenste laag van het kussen vastniet. Om de anderhalve meter plak je een folieversterker, en niet je het kussen vast. Daarna doe je hetzelfde aan de andere kant. Zo hangt het kussen mooi strak tussen de balken."

GUUS: "Het is heel belangrijk dat je thermoskussens luchtdicht zijn. Als je dus per ongeluk een scheurtje maakt,
repareer het dan met aluminiumtape. En als je per ongeluk een keer verkeerd niet, haal dat nietje dan heel voorzichtig weg met een dunne, platte schroevendraaier. Indien nodig breng je extra folieversterker aan en niet je de folie opnieuw vast."

VOICE-OVER: "Schud nu het kussen uit, zodat het zich kan vullen met lucht. Bevestig daarna de onderste laag van
het kussen zo laag mogelijk tegen de balk. "Kijk, hier zie je hoe Rento dat beneden doet. Guus laat dit op zijn model ook even zien."

De bovenste laag van het folie zit op de balk zo dicht mogelijk bij de vloer geniet. De onderste laag niet Guus zo laag mogelijk op de balk.

GUUS: "Let erop dat je de folieversterkers recht boven elkaar plaatst. Want anders kan het scheeftrekken en dan ontstaat er ruimte."

VOICE-OVER: "Als alles goed hangt, kun je het kussen gaan sluiten door de bovenste en onderste laag van het kussen
aan het uiteinde aan elkaar te plakken met de tape."

Guus verwijdert de strip van de dubbelzijdige plakband en plakt de lagen op elkaar, zodat er een luchtzak ontstaat.

GUUS: "Zoals je zag, kom je in de kruipruimte vaak obstakels tegen, zoals deze horizontale balk. In dat geval kun je het kussen boven, zoals hier, of onder het obstakel door laten lopen. Bij een verticaal obstakel niet je het kussen zo strak mogelijk om het obstakel heen."

Zijn collega niet het thermoskussen zo strak mogelijk vast om een plastic pijp die door de vloer naar de kruipruimte loopt. Vervolgens laat hij de luchtzak vullen met lucht.

Stap 8: Kruipluik isoleren.

GUUS: "En dan het laatste stukje, je zou het bijna vergeten; het kruipluik. Hiervoor knip je een kussen op maat en niet je die vast aan het luik met folieversterkers. De kieren rondom het luik dichten we met isolatieschuimband. Zo kan er niet alsnog warmte ontsnappen."

Guus plakt de isolatieschuimband rondom de opening voor het luik. Dan sluit hij de kruipruimte met het houten luik af.

GUUS: "Zo, deze vloer is geïsoleerd. Wil je alle stappen nog eens teruglezen? Kijk dan op de website."

Beeldtekst: Ook zelf je vloer isoleren? Verbeterjehuis.nl.

Video: vloerisolatie met isolatieschuimplaten

In deze klusvideo van Milieu Centraal demonstreert Guus hoe men een betonnen vloer goed isoleert door middel van isolatieschuimplaten in de kruipruimte.

GUUS: "Via de vloer van je huis verlies je veel warmte als deze niet goed geïsoleerd is. Ik ben Guus. En in deze video laat ik jou zien hoe je een betonnen vloer isoleert met isolatieschuimplaten. Daardoor voelt je huis een stuk warmer aan en bespaar je een hoop energie."

Het logo van Milieu Centraal.

Beeldtekst: Hoe isoleer je jouw betonnen vloer met isolatieschuimplaten?

VOICE-OVER: "Je kunt isolatieschuimplaten alleen gebruiken bij een betonnen ondervloer. Heb je een houten vloer of wil je meer weten over de verschillende isolatiematerialen? Bekijk dan eerst onze checkvideo voor handige tips."

GUUS: "Hoelang je met deze klus bezig bent, is mede-afhankelijk van de grootte van het huis. Bij een gemiddelde eengezinswoning ben je met twee personen zo'n twee dagen bezig. Zorg er in ieder geval voor dat je de volgende materialen in huis hebt:"

Beeldtekst: Klusniveau 3.

Materiaal:
- Hardschuim isolatieplaten – Rd 3,5 of hoger, bij vloerverwarming – Rd-waarde van 4,8
- Montagekit voor isolatieschuimplaten en beton
- Bodemfolie van 0,20 mm dikte of meer
- Rol of losse stukken folieversterker
- Slagpluggen van 6 mm dik
- Watervaste dubbelzijdige tape
- Isolatieschuimband
- Compriband of kit voor het afdichten van naden
- Optioneel: buisisolatieschuim passend bij de cv-leidingen
- Optioneel: noppenfolie voor onder de bodemfolie
- Optioneel: muisvrije rooster

Gereedschap:
- Zaag voor de isolatieplaten
- Een hamerboormachine met een 6 mm steenboor
- Een priem van 8 mm dik
- Een hamer
- Een rolmaat
- Een looplamp
- Een verlengsnoer

Beschermende kleren:
- Een overall of oude kleren
- Een veiligheidsbril
- Optioneel: een stofkapje

GUUS: "Een open kruipluik kan gevaarlijk zijn. Zorg er dus voor dat er niemand in kan vallen. Waarschuw je huisgenoten, zet een blokkade voor het luik en hang een briefje op de voordeur. Nog een reden om deze klus met z'n tweeën te doen, is voor jouw eigen veiligheid. Je wil niet jezelf per ongeluk insluiten."

Stap 1: Check je ventilatie.

GUUS: "Voor we met de isolatie aan de gang gaan, bekijk ik eerst of de ventilatie van de kruipruimte goed is. Een kruipruimte moet goed geventileerd zijn zodat schadelijke stoffen en vocht kunnen ontsnappen."

Voor de ventilatiegaten in de buitenmuur van het huis zijn roosters gemonteerd.

VOICE-OVER: "Daarom kijk je waar de ventilatiegaten zitten en meet je hoe groot deze zijn. Per vierkante meter vloeroppervlak moet er 1 cm² aan ventilatieopeningen zijn. Het is belangrijk dat er ventilatieopeningen
aan de voor- en achterkant van het huis zijn, zodat de lucht goed kan stromen. Dat is hier het geval. De ventilatiegaten worden afgesloten met een muisvrij-rooster."

GUUS: "Zorg ervoor dat je tijdens het isoleren de ventilatiegaten niet afdekt. Heb je onvoldoende ventilatiegaten, of zijn ze niet goed verdeeld aan weerszijden van het huis? Schakel dan een bouwbedrijf in om dat in orde te maken. Intussen kun je wel vast beginnen met je klus."

Stap 2 Neem de maten op.

Binnen gaan Guus en Stefan de kruipruimte in. In de gang staat een stoel met de tekst: Pas op! Kruipruimte staat open.

GUUS: "Dan gaan we nu de maten opnemen van de kruipruimte."

VOICE-OVER: "Deze betonnen vloer is zeer geschikt om er isolatieschuimplaten tegenaan te plaatsen. De platen zijn 60 bij 120 centimeter. Wij gaan ze hier dwars plaatsen. Reken uit hoeveel platen je nodig hebt plus 10% extra voor zaagverlies."

GUUS: "Bewaar je kassabonnen zodat je ongeopende pakketten kunt terugbrengen naar je bouwmarkt. Komt-ie!"
Guus schuift een grote isolatieplaat in de kruipruimte.

VOICE-OVER: "Bewaar die bon ook, zodat een energieadviseur kan zien welk materiaal je hebt gebruikt als die het energielabel opneemt. Maak ook foto's van de kruipruimte voor en na de klus, als bewijsmateriaal."

Stap 3: Gaten dichtmaken.

VOICE-OVER: "Waar leidingen door de vloer gaan en er andere luchtlekken te vinden zijn, dicht je die met siliconenkit. Dit kan bij naden tot 10 millimeter. Voor grotere gaten kun je compriband of een stukje glaswol gebruiken. Als je glaswol gebruikt, bescherm dan jezelf met handschoenen, een mondkapje en veiligheidsbril om irritatie te voorkomen. Kit ook de aansluiting van de vloer met de muren dicht met siliconenkit."

Stap 4: Cv-leidingen isoleren.

GUUS: "Als er cv-leidingen door je kruipruimte lopen, moet je die extra isoleren. Leidingen voor drinkwater moet je juist NIET isoleren."

VOICE-OVER: "Het verschil tussen een water- en cv-leiding zie je aan de dikte. Drinkwaterleidingen hebben een doorsnede van maximaal 20 millimeter, en cv-leidingen van méér dan 20 millimeter. De cv-leidingen pak je in met buisisolatieschuim."

Stap 5: Bodemfolie plaatsen.

GUUS: "Dan ga ik nu de kruipruimte voorbereiden door bodemfolie te plaatsen. En die bodemfolie zorgt ervoor dat je het vocht buitenhoudt. Ik laat het nu zien bij een houten vloer, maar het werkt precies hetzelfde bij een betonnen vloer. Maar eerst ga ik bouwafval verwijderen en alle scherpe voorwerpen verwijderen uit de kruipruimte. Hier, Stefan."

Hij tilt een volle vuilniszak uit de kruipruimte en wil deze aan Stefan geven, die buiten staat.

VOICE-OVER: "De folie kun je boven al op maat knippen. De maat van de folie bepaal je als volgt: Je neemt de maat van de kruipruimte en telt daar, zowel in de lengte als in de breedte, 50 centimeter bij op. Zo heb je straks aan alle zijdes 25 centimeter extra ruimte."

GUUS: "In een kruipruimte kan regelmatig water staan. In dat geval zie je 'n soort lijntje op de muur. Hier is dat dus niet, maar dat kan dus wel. In dat geval bevestig je de bodemfolie zo'n 10 centimeter boven die lijn.
En tel die extra afstand twee keer op bij de benodigde lengte en breedte van je bodemfolie."

VOICE-OVER: "Reken ook extra folie bij eventuele obstakels."

GUUS: "Om te zorgen dat de bodemfolie blijft drijven, leg ik eerst noppenfolie op de grond."
Daarbovenop vouwt hij plastic oranje bodemfolie open.

VOICE-OVER: "Op 10 centimeter boven het waterpeil of de grond boor je gaten in de muur op anderhalve meter afstand van elkaar."

Guus bepaalt de afstand op de muur in de kruipruimte met een rolmaat en boort een gat.

VOICE-OVER: "Dan plak je de folieversterker op de folie, vouw je de folie dubbel, maak je met een priem een gaatje en bevestig je de folie met een slagplug aan de muur."

Met een hamer timmert hij de omgevouwen rand van de folie vast aan de muur.

VOICE-OVER: "De folie die je overhoudt in de hoeken plak je vast met dubbelzijdige, watervaste tape."

Guus vouwt de plastic foliehoek aan de buitenkant dicht.

VOICE-OVER: "Ook op de plek waar twee stukken folie samenkomen zetten we de folie tot 10 centimeter boven het hoogste waterpeil en plakken we de twee lagen folie aan elkaar met de watervaste tape. Bij een obstakel heb je extra folie nodig. Leid dit eromheen en plak twee stukken folie aan beide kanten van het obstakel aan elkaar vast."

GUUS: "De voorbereiding van de kruipruimte is nu klaar. Dus ik kan nu beginnen met het plaatsen van de isolatieschuimplaten."

Stap 6: Op maat maken en bevestigen.

VOICE-OVER: "Bij het isoleren met isolatieschuimplaten probeer je zoveel mogelijk hele platen te gebruiken. Waar dat niet lukt, zaag je stukken op maat."

GUUS: "Dan is het nu tijd om de isolatieplaten te bevestigen. Zorg ervoor dat je het plafond eerst schoonveegt en los materiaal weghaalt. En dan bevestig je de platen met montagekit."

VOICE-OVER: "Breng montagekit aan op de isolatieplaat op de vier hoeken, 7 centimeter van de rand, en een dot in het midden. Heb je een broodjesvloer? Breng de kit dan aan op de plek waar de plaat de broodjesvloer raakt. Druk de plaat met een schuivende beweging direct tegen de vloer. Druk deze vervolgens stevig aan bij de hoeken en in het midden."

GUUS: "Kom je een obstakel tegen, zoals deze verticale buis? Dan moet je een gat maken in de isolatieschuimplaat. Zaag hiervoor de schuimplaat in tweeën op de plek waar het gat moet komen en hol de plaat uit. Plaats vervolgens de platen om het obstakel heen."

VOICE-OVER: "Bevestig de platen strak tegen elkaar. Er mogen geen kieren tussen zitten. Zorg ook dat ze strak aansluiten tegen de zijmuren."

Guus en Stefan lijmen de op maat gemaakte stukken isolatieschuimplaat tegen de betonnen vloer boven zich, terwijl ze onhandig zitten in de kruipruimte.

GUUS: "De naden tussen de platen plak ik dicht met aluminiumtape."
Op de plekken waar de platen naast elkaar liggen, plakken ze de zilverkleurige plakband.

GUUS: "De gaten tussen de muren dicht ik met acrylaatkit, siliconenkit of met compriband."

Stefan propt overal een zwarte schuimstrook tussen de schuimplaat en de muur.

Stap 7: Kruipluik isoleren.

GUUS: "En dan als laatste, je zou het bijna vergeten; het kruipluik. Hiervoor heb ik een schuimplaat op maat gezaagd en met montagekit aan het luik vastgemaakt. De kieren rondom het luik dicht ik met isolatieschuimband. Zo kan er niet alsnog warmte ontsnappen."

Guus plakt de isolatieschuimband rondom de opening voor het luik.

GUUS: "Zo, deze vloer is geïsoleerd. Wil je alle stappen nog eens teruglezen? Kijk dan op de website."
Beeldtekst: Ook zelf je vloer isoleren? Verbeterjehuis.nl

Wat kost het om zelf je vloer te isoleren?

Bij het isoleren van de vloer van een gemiddelde hoekwoning betaal je ongeveer € 1.100 aan materiaalkosten. Ter vergelijking: als je het isoleren uitbesteedt, betaal je ook arbeidskosten en kost het isoleren ongeveer € 1.500 (€ 2.050 min € 550 subsidie).

Voor zelf isoleren is geen landelijke subsidie, maar ook zonder is het zelf doen een stuk goedkoper. Sommige gemeentes bieden wel tegoedbonnen aan voor isolatiemaatregelen: kijk in de Energiesubsidiewijzer of jouw gemeente hieraan meedoet.

En wat ga je besparen?

Je bespaart door de isolatie zo’n 130 m3 gas per jaar. Dat is € 190 per jaar bij een gasprijs van € 1,45. Hoeveel jij gaat besparen, hangt af van je gasprijs: als jouw gasprijs hoger is, bespaar je ook meer.

Ook op letten voordat je begint

Als je gaat isoleren, maak je veel naden en kieren dicht. Hierdoor is het extra belangrijk om te blijven ventileren om het vochtgehalte en vieze lucht in huis te verminderen. Kijk daarom goed of dit in jouw huis al geregeld is met bijvoorbeeld ventilatieroosters of een ventilatiesysteem. De kruipruimte zelf moet ook goed geventileerd zijn. Controleer daarom of je ventilatieroosters genoeg hebt. Hoe je dit doet zie je in de checkvideo.

Zelf isoleren is goed te doen, maar je moet het wel zorgvuldig doen. Neem dus de tijd en doe de klus goed en netjes. Als je twijfelt hoe je iets moet doen, zoek het dan op en vraag advies. Zo zorg je ervoor dat je isolatie ook echt werkt en voorkom je problemen als vocht en schimmel. 

Bij een houten ondervloer kun je niet alle soorten materialen kiezen. Isolatieschuimplaten kun je bijvoorbeeld niet bij een houten vloer gebruiken. De grootte van het kruipluik, de diepte van de kruipruimte en de milieu-impact van het materiaal zijn ook van invloed op je keuze. In de checkvideo leer je welk materiaal je het beste kiest voor jouw vloer.

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om te controleren of je geen schimmel of vocht hebt in je vloer. Heb je dit wel? Vraag dan een expert om hulp.

Het is altijd belangrijk dat je de isolatieklus veilig uitvoert. Als je gaat werken met materiaal dat uit vezels bestaat, draag je bijvoorbeeld een overall met lange mouwen en andere bescherming. Controleer altijd bij je materiaal welke bescherming er nodig is. Tijdens het klussen is het ook belangrijk dat je de ruimte goed ventileert.