Zelf je buitenmuur isoleren met voorzetwand

Wil jij meer wooncomfort en een lagere energierekening? Dan is het slim om je buitenmuur te isoleren met voorzetwanden! Dat kun je zelf doen: veel goedkoper dan het door een bedrijf laten doen. Ontdek de voordelen, waar je moet beginnen, en waar je op moet letten.

Vrouw schroeft latten tegen de muur voor voorzetwand.

Zelf je buitenmuur isoleren: de voordelen

Zelf je buitenmuur isoleren met een voorzetwand lijkt misschien spannend, maar er is steeds meer informatie om je op weg te helpen. Online vind je bijvoorbeeld handige kluswijzers en instructievideo’s. Ook bij de bouwmarkt kun je advies krijgen. Naast een lagere energierekening en een comfortabeler huis heeft zelf aan de slag gaan nog drie belangrijke voordelen:

  1. Doe-het-zelf isoleren is zo’n 60% goedkoper dan het laten doen. Je betaalt namelijk alleen voor de materiaalkosten. Je kunt bij je gemeente of energieloket navragen of je subsidie kunt krijgen. Voor doe-het-zelf isoleren is geen landelijke subsidie, maar ook zonder deze subsidie is zelf doen goedkoper

  2. Je kunt direct aan de slag. Je hoeft niet te wachten tot een isolatiebedrijf tijd heeft om bij jou over de vloer te komen. Hierdoor heb je sneller een geïsoleerd huis!

  3. Het zelf doen geeft je een goed gevoel: je hebt toch maar mooi zelf je muur geïsoleerd!

Is je buitenmuur geschikt?

Als je zelf je muur beter wilt isoleren, kan dat met een isolerende voorzetwand. Alle buitenmuren zijn hiervoor geschikt. 

Houd er wel rekening mee dat hier meer bij komt kijken dan alleen een muur plaatsen. Je wand komt zo’n 10 cm naar voren, dus je woning wordt iets kleiner. Je moet kijken hoe de muur dan aansluit bij je kozijnen en deurposten. Ook moeten je stopcontacten en vaak ook de cv-radiatoren iets naar voren geplaatst worden. Ook dit kun je zelf doen, maar zoek eerst uit of dit voor jou haalbaar is.

Buitenmuur isoleren met voorzetwand: hier moet je op letten

Als je gaat isoleren, maak je veel naden en kieren dicht. Hierdoor is het extra belangrijk om te blijven ventileren om het vochtgehalte en vieze lucht in huis te verminderen. Kijk daarom goed of dit in jouw huis al geregeld is met bijvoorbeeld ventilatieroosters of een ventilatiesysteem.

Zelf isoleren is goed te doen, maar je moet het wel zorgvuldig doen. Neem dus de tijd en doe de klus goed en netjes. Als je twijfelt hoe je iets moet doen, zoek het dan op en vraag advies. Zo zorg je ervoor dat je isolatie ook echt werkt en voorkom je problemen als vocht en schimmel.

Bij het isoleren heb je keuze uit verschillende materialen: van glaswol tot piepschuim. Over het algemeen geldt dat je van goedkoper materiaal vaak een dikkere laag nodig hebt dan van duurder materiaal. Wat je kiest, is dus deels afhankelijk van je budget en van hoeveel ruimte je in huis hebt.

Voor het produceren van het isolatiemateriaal zijn altijd energie en grondstoffen nodig, maar sommige materialen zijn een betere keuze dan andere. Het ene materiaal heeft ook meer milieu-impact dan het andere, al is het voor het milieu het belangrijkste dát je isoleert. Lees meer over isolatiematerialen op de website van Milieu Centraal.

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om te controleren of je geen schimmel of vocht hebt in je muur. Lees hier meer over in het stappenplan.

Het is altijd belangrijk dat je de isolatieklus veilig uitvoert. Als je gaat werken met materiaal dat uit vezels bestaat, draag je bijvoorbeeld een overall met lange mouwen en andere bescherming. Controleer altijd bij je materiaal welke bescherming er nodig is. Tijdens het klussen is het ook belangrijk dat je de ruimte goed ventileert.

Stel met rekenmachine op de bank.

Bereken van tevoren hoeveel materiaal je nodig hebt, zodat je niet te veel of te weinig koopt.

Man met klusplan en meetlint

Neem altijd goed de tijd om de klus zorgvuldig uit te voeren, zodat je isolatie goed werkt.

Wat kost zelf je buitenmuur isoleren?

In een gemiddelde hoekwoning kost het voor de woonkamer (35 m2 buitenmuur) ongeveer € 1.600 als je de voorzetwanden zelf plaatst. Ter vergelijking: als je het isoleren uitbesteedt, betaal je ongeveer € 4.200 (€ 5.000 min € 1.300 subsidie).

Voor zelf isoleren is geen landelijke subsidie, maar ook zonder is het zelf doen een stuk goedkoper. Sommige gemeentes bieden wel tegoedbonnen aan voor isolatiemaatregelen: kijk in de Energiesubsidiewijzer of jouw gemeente hieraan meedoet.

En wat ga je besparen?

Je bespaart per jaar ongeveer 250 m3 gas. Dat is jaarlijks zo'n € 360 bij een energieprijs van € 1,45.

Stappen voor het isoleren van je buitenmuur met een voorzetwand

Wil jij je buitenmuur gaan isoleren met een voorzetwand? Op de website van Milieu Centraal vind je handige stappenplannen waar omschreven staat hoe je het aanpakt. Zo krijg je een beter beeld van de klus en kun je bepalen of het wat voor jou is.

De meeste mensen isoleren hun muur met glas- of steenwol of met hardschuimplaten. Per materiaal is er een apart stappenplan.