Extra hypotheek voor energiebesparing

De regels voor de hoogte van een hypotheek zijn streng. Er wordt gekeken naar je inkomen en naar de waarde van de woning. Maar voor energiebesparing is er een uitzondering: je mag een extra bedrag lenen.

Stel bespreekt wat ze op hun beeldscherm zien.

Een extra hypotheek biedt financiële ruimte om je huis energiezuiniger te maken. Dit kun je regelen op het moment dat je een huis koopt, maar ook als je al langer in je huis woont. In dat laatste geval moet je hypotheekovereenkomst wel ruimte bieden voor uitbreiding. Check dit bij je hypotheekverstrekker.

Je mag voor energiebesparende maatregelen tot 106 procent van je woningwaarde lenen, zonder energiebesparing is dat 100 procent. Je kunt voor de energiebesparende maatregelen dus maximaal 6 procent extra lenen. Voorwaarde is een bruto jaarinkomen van tenminste 33.000 euro. Bij de inkomenstoets voor je hypotheek blijft maximaal 9.000 euro van de investering in energiebesparingsmaatregelen buiten beschouwing.

Extra hypotheek of energiebespaarlening?

Het voordeel ten opzichte van de Energiebespaarlening is de lange looptijd van 30 jaar, waardoor het maandbedrag lager is. Niet alle hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid van extra lenen voor energiebesparing aan. Check dit daarom bij je hypotheekverstrekker. Lees bij Milieu Centraal meer over extra hypotheekruimte voor energiebesparing.

Subsidies en leningen in jouw gemeente

Wil je weten welke subsidies en leningen voor energiebesparing er in jouw gemeente zijn? Je ontdekt het in de Energiesubsidiewijzer.