Zonneboiler: warmte van de zon
Een zonneboiler zorgt voor warm water in de douche en keuken. Je gebruikt hem in combinatie met je cv-ketel of warmtepomp. Er is een aantrekkelijke subsidie op zonneboilers.
In de zomer levert de zonneboiler bijna al je warme water. In de winter springt je cv-ketel of warmtepomp bij: je hebt dus altijd een warme douche. Met een zonneboiler bespaar je over het hele jaar ruim een derde op je energiekosten voor warm water. Bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij: dat is goed voor het klimaat.
Is mijn woning geschikt?
Check hier of een zonneboiler bij jou mogelijk is.
-
Je hebt op je dak ruimte vrij van 2 tot 4 vierkante meter voor de zonnecollector.
-
Je hebt bij je cv-ketel ruimte voor een voorraadvat voor warm water van 50 cm doorsnee en 1 meter lang (liggend of staand).
Kosten en subsidie zonneboiler
Hieronder zie je wat een zonneboiler voor 3 of 5 personen kost, en hoeveel subsidie je kunt krijgen.
Soort zonneboiler | Kosten | Subsidie |
---|---|---|
3 personen (collector 2,5 m2, voorraadvat 120 liter) | 3.800 euro | 1.200 euro |
5 personen (collector 4 m2, voorraadvat 180 liter) | 6.500 euro | 1.800 euro |
Besparing zonneboiler
Een zonneboiler bespaart zo'n 40 procent op je kosten voor warm water. De precieze besparing hangt af van jouw warmwatergebruik.
Aantal personen | Besparing gas per jaar | Besparing per jaar bij gasprijs 1,45 euro/m3 |
---|---|---|
3 | 160 m3 | 230 euro |
5 | 230 m3 | 330 euro |
Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. De gemiddelde gasprijs van dit moment (januari 2024) is toevallig hetzelfde. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw gasprijs.
De zonneboiler gebruikt ook wat stroom en je hebt kosten voor het onderhoud. Daardoor bespaar je netto wat minder dan in de tabel.
Ervaringen van Willem en Saskia
Het was even uitzoeken, maar ik kan het iedereen aanraden!
Willem en Saskia zijn blij met hun zonneboiler en vertellen enthousiast over het gebruik in de video.
WILLEM: We hebben gekozen voor een zonneboiler (het huis is te zien op de achtergrond), omdat je met direct zonlicht ook rechtstreeks warm water maakt. Dat kun je achter me zien. Daar zitten drie van die grijze panelen. Dat zijn de zonnecollectoren. Het is begin april (Willem laat de meterkast zien). De zon schijnt goed. En je kunt nu al merken dat de zonneboiler z'n werk doet. Je ziet op dit moment dat de zonneboiler op het dak buiten 50 graden is (Willem wijst dit aan op een kastje aan de muur). Het buffervat zelf heeft een vattemperatuur van 33 en nu is hij al aan het rondpompen en warm water aan het maken.
WILLEM: Als je in de zomermaanden kijkt, is het één dag zon en daar kunnen we zeker twee dagen van douchen met z'n vieren, los van elkaar (Willem laat de badkamer zien). De jongens douchen vaak samen. We merken wel dat we iets makkelijker zijn om iets langer onder de douche te staan. De vaatwasser zit ook aan de zonneboiler vast (in de keuken). Waarom hebben we dat gedaan? Dat scheelt heel veel energie. Warm water gaat direct de vaatwasser in en hoeft niet meer verwarmd te worden. Let er wel bij op, niet elke vaatwasser kan dat hebben. Er moet in de voorschriften staan dat er een vaatwasser aangesloten mag worden op een warmwaterleiding.
WILLEM: Toen wij het systeem hebben aangelegd, was er nog geen subsidie (Willem aan de keukentafel met een kop thee). Ondertussen is het er wel, dus het wordt alleen maar interessanter om het te doen. Je terugverdientijd wordt natuurlijk verkort. Vraag naar referenties van de betreffende bedrijven. Waar hebben ze wat al gedaan, mag je kijken daar? Kun je mensen zelf die dat in gebruik hebben vragen naar hun ervaringen? Ik zou wel als je met zo'n bedrijf zit van hun willen weten wat het beste past bij je eigen situatie. Durf te vragen!
Tips zonneboiler
-
Hoe meer warm water je thuis gebruikt, hoe aantrekkelijker een zonneboiler financieel is. Met de zonneboiler bespaar je zo'n 40 procent op je kosten voor warm water.
-
Verbruik je heel weinig warm water verbruik of woon je alleen? Dan is de zonneboiler vooral voor het milieu een aanrader.
-
Vraag de installateur of je jouw hr-ketel met een zonneboiler kunt combineren. Staat er Gaskeur-NZ op je cv-ketel? Dan is deze geschikt voor Naverwarming Zonneboiler. Soms is wel een aansluitset nodig (kosten ruim 100 euro). Ketels zonder NZ-keurmerk zijn meestal niet geschikt om te combineren met een zonneboiler.
-
Kies voor een goede installateur met voldoende ervaring.
Lees meer over de zonneboiler
Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat om het warme water in op te slaan. De collector neemt niet veel ruimte in op je dak: gemiddeld heb je aan een collector van 3,5 m2 voldoende. De beste opbrengst heb je als de collector op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten wordt geplaatst, met een hoek tussen de 20 en 60 graden. Zorg ervoor dat de collector niet in de schaduw komt te liggen. Het opslagvat staat of ligt in huis, meestal op zolder.
Een zonneboiler-combi zorgt niet alleen voor warm water, maar levert ook warmte voor de verwarming van je huis. Je hoeft niet bang te zijn voor een koude douche of koude voeten: als er minder zonlicht is, zorgt een ander apparaat voor de verwarming en warm water (bijvoorbeeld je hr-combiketel, warmtepomp, elektrisch element of ander toestel).
Een zonneboilercombi is duurder dan een zonneboiler voor alleen warm water. Maar je bespaart er ook meer mee, want de zonneboiler neemt een deel van het gas- of stroomverbruik voor verwarming over. De besparing is sterk afhankelijk van de woning en het gebruik. Milieu Centraal heeft hier geen berekeningen van.
Vind jouw energieloket
Bij het energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen en voor onafhankelijk advies. Veel informatie vind je via de website, maar je kunt vaak ook bellen, chatten of een e-mail sturen.
Check of je de gemeentenaam goed hebt gespeld. Oude gemeentenamen van gefuseerde gemeenten staan niet in ons systeem. In enkele gemeenten is (tijdelijk) geen energieloket. Lees meer over het krijgen van persoonlijk advies en het vinden van een bedrijf of adviseur.