Hybride warmtepomp: meteen besparen op gas
Een hybride warmtepomp is een kleine warmtepomp die samenwerkt met je cv-ketel op gas. De warmtepomp gebruikt stroom en haalt warmte uit de buitenlucht. Je bespaart ongeveer 60 procent op je gasverbruik voor verwarming. Er is een aantrekkelijke subsidie op hybride warmtepompen.

Een hybride warmtepomp kan altijd, in ieder huis. Maar je haalt er meer uit als je beter gaat isoleren. Op de meeste momenten zorgt de warmtepomp voor de warmte in huis. Alleen als het kouder is, springt de cv-ketel bij. Je zit dus nooit in de kou. De cv-ketel zorgt daarnaast voor het warme water in de badkamer en keuken.
Je kan een hybride warmtepomp samen met een nieuwe hr-ketel kopen, of bijplaatsen bij je huidige hr-ketel. De warmtepomp bestaat uit een klein apparaat bij de cv-ketel en een buitenunit (een soort airco). Heb jij al goede isolatie? Dan kan je ook meteen naar de volledig elektrische warmtepomp.
Ga meteen naar
Hybride warmtepomp in jouw huis
Check hier wanneer een hybride warmtepomp in jouw huis slim is.
-
Heb je een nieuwe cv-ketel nodig? Neem er meteen een hybride warmtepomp bij. Is de warmtepomp niet meteen leverbaar? Vraag de installateur om alvast het voorwerk voor de aansluiting te doen.
-
Ontbreekt er nog ergens isolatie, bijvoorbeeld onder de vloer? Pak dat dan meteen aan. Je krijgt dan subsidie voor de warmtepomp én voor de isolatiemaatregel.
-
Ontbreekt er nog veel isolatie? Neem dan een hybride warmtepomp maar ga óók isoleren. Je haalt meer uit je warmtepomp als je huis betere isolatie heeft: in dak, vloer en buitenmuren, en in de ramen ten minste dubbel glas.
-
Check of er in de buurt van de hr-ketel ruimte is voor een extra apparaat (30 x 30, 60 cm hoog). Buiten moet je plek hebben voor een buitenunit (die lijkt op de buitenunit van een airco).
-
Is je huis al goed geïsoleerd? Kies dan meteen voor een volledig elektrische warmtepomp, daarmee ga je helemaal van het gas af.
Kosten en subsidie hybride warmtepomp
Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp installeert. Daarmee krijg je een groot deel van de kosten terug.
Warmtepomp 4 kW | Prijs | Subsidie |
---|---|---|
Exclusief cv-ketel | 6.000 euro | 2.500 euro |
Inclusief cv-ketel | 8.000 euro | 2.500 euro |
Besparing hybride warmtepomp
De besparing hangt af van hoeveel gas je voor verwarming verbruikt. In een tussenwoning is dat gemiddeld genomen minder dan in een vrijstaande woning, in een goed geïsoleerd huis minder dan in een slecht geïsoleerd huis. In de tabel die je hier ziet gaan we uit van een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 personen. Je bespaart dan zo'n 500 tot 1.050 euro per jaar op je energiekosten (afhankelijk van je energieprijs). Je vervangt een flink deel van je gasverbruik door stroom en bent daarmee goedkoper uit. Ook daalt je CO2-uitstoot, wat winst is voor het klimaat.
Apparaat | Energieverbruik voor verwarming en warm water per jaar | Energiekosten per jaar bij 3 euro/m3 en 0,70 euro/kWh | Energiekosten per jaar bij 1,20 euro/m3 en 0,25 euro/kWh |
---|---|---|---|
Hr-ketel | 1.450 m3 gas + 240 kWh | 4.500 euro | 1.800 euro |
Warmtepomp 4 kW met hr-ketel | 700 m3 gas + 1.950 kWh | 3.450 euro | 1.300 euro |
Je bespaart per jaar | 1.050 euro | 500 euro |
Subsidie: Het subsidiebedrag is afhankelijk van het vermogen en energielabel van de warmtepomp. Voor een hybride warmtepomp van 4 kW met energielabel A++ krijg je zo'n 2.500 euro. Lees meer op Subsidies.
Besparing berekend voor een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 personen. Matig geïsoleerd wil zeggen: er zit overal íets van isolatie. In dak, vloer en buitenmuren matige isolatie, en in de ramen dubbel glas. Een warmtepomp met een vermogen van 4 kW. Als de temperatuur onder de 4 graden daalt, schakelt in dit voorbeeld de warmtepomp uit en de cv-ketel aan.
De gasbesparing door een hybride warmtepomp is berekend voor de situatie 'van oudere hr-ketel' (die aan vervanging toe is) naar 'nieuwe hr-ketel met hybride warmtepomp'. Een klein deel van de gasbesparing komt doordat een nieuwe hr-ketel zuiniger is dan een oude. Het stroomverbruik van de hr-ketel is niet meegenomen in de berekening. Dit stroomverbruik blijft namelijk ongeveer gelijk met een hybride warmtepomp erbij.
Energieprijzen. Hoge gasprijs voor de korte termijn van 3 euro/m3 en 70 cent/kWh. Lage gasprijs voor de lange termijn van 1,20 euro per m3 en stroomprijs van 25 cent per kWh.
Besparing in 2023 met prijsplafond energie
Vanaf 1 januari 2023 stelt het kabinet voor energieprijzen een tijdelijk prijsplafond van een jaar in: maximaal 1,45 euro voor gas tot een verbruik van 1200 m3 gas, en 0,40 euro voor stroom tot een verbruik van 2900 kWh stroom.
In 2023 zal door het prijsplafond je besparing met een hybride warmtepomp iets lager zijn. Je verbruikt met een hybride warmtepomp minder gas en meer stroom dan met een hr-ketel. Het extra stroomverbruik valt voor een deel boven de 2900 kWh, je betaalt dan voor de extra stroom de volledige marktprijs. Toch ga je in 2023 met een hybride warmtepomp alsnog besparen op je energierekening: in het geval van een hoekwoning met matige isolatie zo’n 250 euro (uitgaande van marktprijzen van 3,00 euro per m3 gas en 0,70 euro per kWh stroom).
Minder gas en CO2
Met een hybride warmtepomp krijg je op een energiezuinige manier warmte in huis. Je bespaart ongeveer 60 procent op je gasverbruik voor verwarming. Dat gas vervangt de warmtepomp op een zuinige manier door stroom. Al met al daalt je CO2-uitstoot voor verwarming met zo'n 30 procent.
Tips hybride warmtepomp
-
Een hybride warmtepomp kun je goed combineren met je huidige radiatoren. Wordt het niet snel genoeg warm, dan kan je de warmteafgifte van een radiator verbeteren met een radiatorventilator (een simpel apparaatje dat je onder de verwarming klikt).
-
Is dat niet voldoende, dan kan je een of meer radiatoren vervangen door grotere of modernere die meer warmte af kunnen geven. Begin met de ruimtes die je het meest verwarmt (woonkamer, keuken, badkamer), dat kost zo'n € 3.500.
-
De ventilator van de buitenunit maakt geluid als de verwarming aan staat. Voorkom geluidsoverlast voor jezelf en voor de buren en kies een slimme plek voor de buitenunit. Er zijn ook kasten die je erom heen kunt zetten om het geluid te dempen. In de zomer is de verwarming uit en maakt de warmtepomp geen geluid.
-
Kies voor een installatiebedrijf met de volgende certificaten: het certificaat CO-vrij (koolmonoxide) voor het werken aan de cv-ketel, en BRL 100 voor de hybride warmtepomp met buitenunit. De installateur zelf moet het certificaat BRL 200 F-gassen hebben.
-
Benut tijdens de levensduur van de hybride warmtepomp (zo'n 15 jaar) alle momenten van onderhoud en verbouwing om je huis geschikt te maken voor wonen zonder aardgas.
-
Ga je binnenkort je huis beter isoleren en is je woning dan klaar voor een volledig elektrische warmtepomp? Dan kun je ook een hybride warmtepomp met een groot vermogen installeren die op termijn als volledig elektrische warmtepomp ingezet kan worden. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de all-electric-ready optie.

De warmtepomp komt bij je cv-ketel te hangen. Links zie je de hybride warmtepomp, rechts de cv-ketel

Zo ziet de buitenunit van de hybride warmtepomp eruit
Alternatief: ventilatiewarmtepomp of monoblock
De meeste hybride warmtepompen halen de warmte uit de buitenlucht. Heb jij een centrale ventilatie-unit in je huis? Dan kan je ook kiezen voor een ventilatiewarmtepomp: die haalt de warmte uit de ventilatielucht.
Je kunt ook kiezen voor een monoblock-warmtepomp. Hierin zijn de binnen- en buitenunit samengevoegd in één apparaat. Daardoor is het apparaat wel groter en heb je meer ruimte nodig. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de monoblock voor binnen en de monoblock voor buiten.
Lees meer over de hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp haalt energie (warmte) uit de buitenlucht. Met een elektrische pomp maakt hij daar een hogere temperatuur van waarmee je het huis kunt verwarmen. Dat doet hij heel efficiënt.
Bij een hybride warmtepomp heb je nog wel een hr-ketel op gas nodig voor je warme water. De cv-ketel springt ook bij als je warmtevraag groot is of als het erg koud is. Een hybride warmtepomp kun je combineren met je huidige radiatoren of vloerverwarming. Hij werkt wel het beste met vloer- of wandverwarming of radiatoren die veel warmte kunnen afgeven. Daarmee kun je de warmte via een groter oppervlakte door het huis verspreiden, en kan je huis toch goed warm worden. Het rendement van de warmtepomp is daarmee ook hoger.
Een warmtepomp gaat veel zuiniger met energie om dan een cv-ketel op gas. Bovendien maakt hij gebruik van warmte (energie) die er al is in de omgeving. Dat maakt de warmtepomp duurzaam. Ter vergelijking: het rendement van een hybride warmtepomp ligt op 180 tot 340 procent voor verwarming. Dat is een stuk hoger dan het rendement van een hr-ketel op gas (92,5 procent voor verwarming). Daarbij is meegenomen dat de warmtepomp stroom gebruikt. Hoe groener die stroom is, hoe duurzamer de warmtepomp wordt. Maar zelfs met de huidige stroommix, die zo'n 10 procent groen is en voor de rest grijs, is er al winst voor het klimaat.