Logo Rijksoverheid

Hybride warmtepomp: meteen besparen op gas

Een hybride warmtepomp is een kleine warmtepomp die samenwerkt met je cv-ketel op gas. De warmtepomp gebruikt stroom en haalt warmte uit de buitenlucht. Zo krijg je op een energiezuinige manier warmte in huis. Er is een aantrekkelijke subsidie op hybride warmtepompen.

Een hybride warmtepomp kan altijd, in ieder huis. Maar je haalt er meer uit als je huis ten minste matig geïsoleerd is. Op de meeste momenten zorgt de warmtepomp voor de warmte in huis. Alleen als het kouder is, springt de cv-ketel bij. Je zit dus nooit in de kou. De cv-ketel zorgt daarnaast voor het warme water in de badkamer en keuken.

De meeste hybride warmtepompen halen de warmte uit de buitenlucht. Maar er zijn ook warmtepompen die de ventilatielucht als warmtebron gebruiken. Die laatste kan je installeren als je een centrale ventilatie-unit in je huis hebt (ongeveer 3 van de 10 huizen, alleen in huizen die na 1975 zijn gebouwd).

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp. Je blijft wel afhankelijk van gas, voor als het koud is en voor warm water. Je kunt hem zien als een tussenstap naar verwarmen zonder aardgas. 

Je kan een hybride warmtepomp tegelijk met een nieuwe hr-ketel kopen, of combineren met je huidige hr-ketel. Je bespaart tot 60 procent op je gasverbruik voor verwarming. Dat gas vervangt de warmtepomp op een zuinige manier door stroom. Al met al bespaar je tot 28 procent op je CO2-uitstoot voor verwarming. Deze klimaatwinst stijgt als er in Nederland meer groene stroom komt. En je energierekening gaat omlaag!

Hybride warmtepomp in jouw huis

Check hier wanneer een hybride warmtepomp in jouw huis slim is.

 • Heb je een nieuwe cv-ketel nodig? Neem er meteen een hybride warmtepomp bij. Is de warmtepomp niet meteen leverbaar? Vraag de installateur om alvast het voorwerk voor de aansluiting te doen.

 • Ontbreekt er nog ergens isolatie, bijvoorbeeld onder de vloer? Pak dat dan meteen aan. Je krijgt dan subsidie voor de warmtepomp én voor de isolatiemaatregel. 

 • Ontbreekt er nog veel isolatie? Neem dan een hybride warmtepomp maar ga óók isoleren. Je haalt meer uit je warmtepomp als je huis overal iets van isolatie heeft: in dak, vloer en buitenmuren, en in de ramen ten minste dubbel glas

   

 • Check of er in de buurt van de hr-ketel ruimte is voor een extra apparaat (30 x 30, 60 cm hoog). Buiten moet je plek hebben voor een buitenunit (die lijkt op de buitenunit van een airco).

Kosten en subsidie hybride warmtepomp

Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp installeert. Daarmee krijg je een groot deel van de kosten terug.

Warmtepomp 4 kW Prijs Subsidie
Exclusief cv-ketel 5.000 euro  2.500 euro
Inclusief cv-ketel 7.000 euro 2.500 euro

Besparing hybride warmtepomp

De besparing hangt af van hoeveel gas je voor verwarming verbruikt. In een tussenwoning is dat gemiddeld genomen minder dan in een vrijstaande woning, in goed geïosleerde woningen minder dan in slecht geïsoleerde woningen. In de tabel die je hier ziet gaan we uit van een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 personen. Je bespaart dan zo'n 600 tot 1.200 euro per jaar op je energiekosten (afhankelijk van je energieprijs). Je vervangt van je gasverbruik door stroom en bent daarmee goedkoper uit. Ook daalt je CO2-uitstoot, wat winst is voor het klimaat. 

Apparaat Energieverbruik voor verwarming en warm water per jaar  Energiekosten per jaar bij 3 euro/m3 en 0,70 euro/kWh Energiekosten per jaar bij 1,20 euro/m3 en 0,22 euro/kWh
Hr-ketel 1.600 m3 gas 4.700 euro 1.900 euro
Warmtepomp 4 kW met hr-ketel 1.900 kWh + 750 m3 gas 3.500 euro 1.300 euro
Je bespaart per jaar   1.200 euro 600 euro

Subsidie: Het subsidiebedrag is afhankelijk van het vermogen en energielabel van de warmtepomp. Voor een hybride warmtepomp van 4 kW met energielabel A++ krijg je 2.550 euro. Lees meer op Subsidies.

Besparing berekend voor een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 personen. Matig geïsoleerd wil zeggen: er zit overal íets van isolatie. In dak, vloer en buitenmuren matige isolatie, en in de ramen dubbel glas. Een warmtepomp met een vermogen van 4 kW. Als de temperatuur onder de 4 graden daalt, schakelt in dit voorbeeld de warmtepomp uit en de cv-ketel aan.

Energieprijzen. Hoge gasprijs voor de korte termijn van 3 euro/m3 en 70 cent/ kWh. Lage gasprijs voor de lange termijn van 1 euro per m3 en stroomprijs van 22 cent per kWh. 

 

Een berekening voor jouw huis

Vul de vragen in en ontdek wat je in jouw huis bespaart met een hybride warmtepomp. Je ziet bovendien wat je verder nog kunt verbeteren aan de isolatie en verwarming van je huis.

Tips hybride warmtepomp

 1. Een hybride warmtepomp kun je goed combineren met je huidige radiatoren. Wordt het niet snel genoeg warm, dan kan je de warmteafgifte van een radiator verbeteren met een radiatorventilator (een simpel apparaatje dat je onder de verwarming klikt). 

 2. Is dat niet voldoende, dan kan je een of meer radiatoren vervangen door grotere of modernere die meer warmte af kunnen geven. Begin met de ruimtes die je het meest verwarmt (woonkamer, keuken, badkamer), dat kost zo'n € 2.500.

 3. De ventilator van de buitenunit maakt geluid als de verwarming aan staat. Voorkom geluidsoverlast voor jezelf en voor de buren en kies een slimme plek voor de buitenunit. Er zijn ook kasten die je erom heen kunt zetten om het geluid te dempen. In de zomer is de verwarming uit en maakt de warmtepomp geen geluid.

 4. Kies voor een goede installateur met kennis van zaken

 5. Een hybride warmtepomp kun je zien als tussenstap. Benut tijdens de levensduur van de hybride warmtepomp (zo'n 15 jaar) alle momenten van onderhoud en verbouwing om je huis geschikt te maken voor een volledige warmtepomp.

De warmtepomp komt bij je cv-ketel te hangen. Links zie je de hybride warmtepomp, rechts de cv-ketel

Zo ziet de buitenunit van de hybride warmtepomp eruit

Vind een installateur

Offerte opvragen voor een warmtepomp? In het overzicht vind je installatiebedrijven van warmtepompen. Ook handig: je kunt filteren op kwaliteit en reviews.

 

Lees meer over de hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp haalt energie (warmte) uit de buitenlucht. Met een elektrische pomp maakt hij daar een hogere temperatuur van waarmee je het huis kunt verwarmen. Dat doet hij heel efficiënt.

Bij een hybride warmtepomp heb je nog wel een hr-ketel op gas nodig voor je warme water. De cv-ketel springt ook bij als je warmtevraag groot is of als het erg koud is. Een hybride warmtepomp kun je combineren met je huidige radiatoren of vloerverwarming. Hij werkt wel het beste met vloer- of wandverwarming of radiatoren die veel warmte kunnen afgeven. Daarmee kun je de warmte via een groter oppervlakte door het huis verspreiden, en kan je huis toch goed warm worden. Het rendement van de warmtepomp is daarmee ook hoger.

Een warmtepomp gaat veel zuiniger met energie om dan een cv-ketel op gas. Bovendien maakt hij gebruik van warmte (energie) die er al is in de omgeving. Dat maakt de warmtepomp duurzaam. Ter vergelijking: het rendement van een hybride warmtepomp ligt op 170 tot 330 procent voor verwarming. Dat is een stuk hoger dan het rendement van een hr-ketel op gas (92,5 procent voor verwarming). Daarbij is meegenomen dat de warmtepomp stroom gebruikt. Hoe groener die stroom is, hoe duurzamer de warmtepomp wordt. Maar zelfs met de huidige stroommix, die zo'n 10 procent groen is en voor de rest grijs, is er al winst voor het klimaat.

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de ventilatielucht van je huis. Je kunt er in de meeste gevallen niet je hele huis mee verwarmen. Het is dan een energiezuinige aanvulling op een andere verwarmingsinstallatie (bijvoorbeeld de cv-ketel). 

De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van de ventilatie-unit in je huis (als je die hebt). Je hebt geen aparte buiten-unit voor je warmtepomp nodig. Omdat hij warme ventilatielucht gebruikt, heeft de warmtepomp ook een hoog rendement als het buiten heel koud is. Maar de hoeveelheid ventilatielucht is wel beperkt, waardoor het vermogen niet heel groot is.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of een ventilatiewarmtepomp bij jou mogelijk is.

 

 • Je huis heeft een mechanisch ventilatiesysteem. Je herkent dit aan de afvoerkanalen in het plafond van de keuken en badkamer.

   

 • Mechanische ventilatie zit vooral in woningen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd. Je herkent het aan de ventilatie-box (unit) vlak bij de cv-ketel. Ongeveer 3 van de 10 huizen hebben dit.

 • Heeft jouw huis balansventilatie? Dan is je huis niet geschikt. De warme ventilatielucht wordt namelijk al gebruikt om de binnenkomende lucht op te warmen.

Kosten en subsidie ventilatiewarmtepomp

Voor een ventilatiewarmtepomp kun je subsidie krijgen. Daarmee breng je de aanschafkosten flink omlaag. 

Apparaat Kosten (eenmalig) Subsidie (gemiddeld)
Ventilatiewarmtepomp (bij bestaande cv-ketel) 4.500 euro 1.800 euro

Besparing ventilatiewarmtepomp

Hieronder zie je wat je bespaart in een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 personen.

Apparaat Jaarverbruik verwarming en warm water Energiekosten per jaar bij 3 euro/m3 en 0,70 euro/kWh Energiekosten per jaar bij 1,20 euro/m3 en 0,22 euro/kWh
hr-ketel  1.600 m3 gas 4.700 euro 1.900 euro
Ventilatiewarmtepomp met hr-ketel 1.100 m3 gas + 1.100 kWh per jaar 4.000 euro 1.550 euro
Je bespaart per jaar   700 euro 350 euro

Subsidie: Het subsidiebedrag is afhankelijk van het vermogen en energielabel van de warmtepomp. 

Besparing berekend voor een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 personen. Matig geïsoleerd wil zeggen: er zit overal íets van isolatie in dak, vloer en buitenmuren, en in de ramen ten minste dubbel glas.

Energieprijzen. Hoge gasprijs voor de korte termijn van 3 euro/m3 en 70 cent/ kWh. Lage gasprijs voor de lange termijn van 1 euro per m3 en stroomprijs van 22 cent per kWh. 

Zeer goed geïsoleerd huis?

Is jouw huis zeer goed geïsoleerd en heb je ventilatie met mechanische afvoer? Dan kan een ventilatiewarmtepomp met een elektrische naverwarmer jouw huis volledig verwarmen. Voor warm water heb je een andere installatie nodig, bijvoorbeeld een zonneboiler met elektrische naverwarming. Je kunt je hr-ketel op gas dan de deur uit doen.

Zo herken je mechanische ventilatie

Een huis met mechanische ventilatie herken je aan de ventilatiebox op zolder en de afvoerkanalen in de keuken en badkamer. De verse lucht wordt aangevoerd door roosters of klepraampjes. Er zitten géén ventielen in de woonkamer.

Een ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van de afvoerunit van de mechanische ventilatie

In het plafond van de keuken en badkamer zitten afvoerkanalen

Vind een installateur

Offerte opvragen voor een warmtepomp? In het overzicht vind je installatiebedrijven van warmtepompen. Ook handig: je kunt filteren op kwaliteit en reviews.

 

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.