Naden en kieren dichtmaken

Heb jij last van tocht in huis? Grote kans dat die door naden en kieren heen komt. Hierdoor wordt je huis kouder en verbruik je meer energie. Gelukkig kun je naden en kieren vaak zelf dichtmaken. Ontdek op deze pagina hoe je dat aanpakt.

Een vrouw plaatst tochtband.

Wat zijn naden en kieren precies?

Naden en kieren zijn kleine gaten waardoor kou van buiten naar binnen komt. Naden zijn openingen in de vaste delen van je huis, bijvoorbeeld tussen het dak en de muur. Kieren zitten bij de bewegende delen. Denk aan deuren of ramen die open kunnen.

Afbeelding van een naad in de muur.

Een naad

Een kier bij de deur.

Een kier

Kosten en besparingen van naden en kieren dichten

Zelf je naden en kieren dichtmaken is niet duur: je betaalt dan alleen voor het materiaal. Voor een heel huis ben je gemiddeld € 370 kwijt. Die heb je zo terugverdiend met een lagere energierekening!

Als je een klusjesman of bedrijf inhuurt, kost het natuurlijk meer: in een gemiddelde hoekwoning kost het zo'n € 2.700 om alle naden en kieren te laten dichtmaken. De kosten zijn zo hoog door de vele arbeidsuren. Als een deel al gedaan is (bijvoorbeeld omdat je dak of vloer al geïsoleerd is), zijn de kosten lager.

Het dichtmaken van alle naden en kieren in een gemiddelde hoekwoning scheelt zo’n 50 m3 gas per jaar. Dat komt neer op een jaarlijkse besparing van zo'n € 70. En als de thermostaat dan ook nog een graadje lager kan (omdat het huis warmer aanvoelt), dan bespaar je nog eens zo'n ruim € 170 per jaar. Samen zo'n € 240 per jaar dus!

Een vrouw plaatst een brievenbusborstel.

Tocht door de brievenbus? Plaats een brievenbusborstel of -klep.

Een vrouw plaatst tochtband.

Tochtband plaats je in de kieren bij het raam.

Naden en kieren vinden

Soms zijn naden en kieren makkelijk te zien: bijvoorbeeld door de brievenbus heen. Maar soms moet je er echt naar op zoek. Neem daarom even de tijd om ze op te sporen! Dit zijn plekken waar naden en kieren veel voorkomen:

Voordeur, meterkast, keuken en kruipluik

  • Opvallende plekken: in de brievenbus en onder de buitendeur
  • Onopvallende plekken: in de meterkast, bij leidingen achter en onder keukenkastjes en rondom het kruipluik

Bij de buitenmuren

  • Bij een voorzetwand tegen de buitenmuur: tussen de gipsplaten
  • Waar de begane grondvloer aansluit op de buitenmuren

In het dak

  • Tussen dakplaten, in de nok, in de aansluitingen van het dak, aan de binnenzijde op de buitenmuur en aan de tussenmuur met de buren.

Door het hele huis

  • Bij ramen en deuren die open kunnen
  • Tussen de kozijnen en de muur
  • Bij gaten in de muur of vloer waar leidingen doorheen lopen
  • Tussen gipsplaten

Hoe weet je of je een naad of kier hebt?

Je kunt kieren en naden het best vinden op een koude dag met veel wind: je voelt de tocht dan met je hand of kunt het zelfs zien met behulp van een kaars of een wc-papiertje. Op de website van Milieu Centraal staat stap voor stap beschreven hoe je controleert waar je naden en kieren zitten.

Kies het juiste materiaal

Je hebt veel verschillende materialen om naden en kieren dicht te maken. Welke je nodig hebt, verschilt per naad of kier. Bijvoorbeeld: ga je een groot gat vullen, of een kleine? Moet het materiaal hard worden of juist meebewegen met de delen waar je het op aanbrengt?

In deze tabel op Milieu Centraal staat hoe en met welk materiaal je verschillende naden en kieren het beste kunt dichtmaken. Ook vind je daar meer uitleg over de materialen en hoe je ze precies aanbrengt.

Wat kost het?

Bekijk ook een overzicht van de materiaalkosten op de website van Milieu Centraal.

Naar het overzicht
Iemand laat tochtband zien.

Belangrijk: zorg voor goede ventilatie

Is je huis goed geïsoleerd en zijn alle naden en kieren dicht? Vergeet dan niet om goed te ventileren! De aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht moet dag en nacht, het hele jaar doorgaan. Als je dat niet doet, raakt de lucht in huis vervuild en dat is slecht voor je gezondheid. Nog een reden om goed te ventileren: vervuilde, vochtige lucht zorgt voor schimmels en houtrot en dat is slecht voor je huis. Lees meer over het belang van ventilatie.

Het lijkt misschien gek om eerst alle naden en kieren dicht te maken tegen tocht, en vervolgens toch weer lucht binnen te laten komen door roosters of raampjes. Maar verse lucht is belangrijk voor je gezondheid. Je huis mag daarom niet potdicht worden, er móét voldoende verse lucht binnenkomen. De hoeveelheid lucht die door naden en kieren binnenkomt, kun je zelf niet beïnvloeden. Maar dat kan bijvoorbeeld wel met roosters en klepraampjes, of door een ventilatie-unit met warmteterugwinning in de woonkamer. Dan wordt de binnenkomende lucht zelf wat voorverwarmd en verlies je minder warmte.

Ontdek op de website van Milieu Centraal welke slimme ventilatieroosters en systemen er zijn.

Een vrouw opent het ventilatierooster in haar keukenraam.

Heb je ventilatieroosters? Zet ze altijd open.

Ventiel in plafond keuken voor afzuigen vervuilde lucht.

Heb je een mechanisch ventilatiesysteem? Zet die dan altijd aan.

Zelf je huis isoleren

Moet jouw huis nog worden geïsoleerd? Veel isolatieklussen kun je ook zelf uitvoeren! Bekijk de klusvideo’s en doe het zelf.