Zelf je dak isoleren

Wil jij een warmer huis én besparen op je energierekening? Ga voor dakisolatie!  Het isoleren van een schuin dak is een klus die je goed zelf kunt uitvoeren. Zelf je dak isoleren is veel goedkoper dan het laten doen. Je betaalt namelijk niet voor de klus, maar alleen voor de materiaalkosten. Ontdek welk isolatiemateriaal het beste is voor jouw dak en hoe je aan de slag gaat.

Twee mensen isoleren zelf het dak.

Is mijn dak al geïsoleerd?

Check voor je begint altijd eerst hoe je dak er nu uitziet en of het al geïsoleerd is. Je kunt namelijk niet ieder isolatiemateriaal bij elk dak gebruiken. Pas als je weet hoe je dak er nu uitziet, kun kiezen welk materiaal je nodig hebt. In deze checkvideo ontdek je hoe je dak onderzoekt en hoe je het materiaal kiest.

In deze instructievideo wordt aan de hand van voorbeelden uitgelegd hoe je kunt checken of je dak (goed) geïsoleerd is.

JASPER: "Hoi, ik ben Jasper en in deze video laat ik je zien hoe je checkt of je dakisolatie hebt. Want zonder dakisolatie verlies je veel warmte en dat is een energieverspiller."

VOICE-OVER: "Met dakisolatie bespaar je een hoop op je energierekening. Je kunt isolatie laten plaatsen door een professional maar je kunt ook zelf je dak van binnenuit isoleren."

Beeldtekst: Hoe check je of je dakisolatie hebt.

JASPER: "Hoe je een dak isoleert laat ik je zien in een andere video. Want eerst is het belangrijk om te checken of je dak al geïsoleerd is en zo ja welk materialen er gebruikt is. Want niet ieder type materiaal is bruikbaar voor elk type dak."

VOICE-OVER: "Daarom leggen we je eerst uit waar je op moet letten als je straks je dak gaat checken. Vervolgens checken we een plat dak en daarna checken we een schuin dak aan de buiten- en binnenkant. Tot slot leggen we je uit hoe je isolatiemateriaal kiest voor jouw dak."

Stap 1: Waar moet je op letten?

VOICE-OVER: "Veel woningen hebben al dakisolatie maar vaak is dat een dunne laag die niet zo goed isoleert. Daarom is het belangrijk om te controleren hoe dik de huidige isolatielaag is. Aan de hand daarvan kun je bepalen of het verstandig is om extra isolatiemateriaal aan te brengen. Maar wat is genoeg?"

JASPER: "Als er glas of steenwol ligt, is je dak met zo'n acht centimeter dikte voldoende geïsoleerd. Heb je nou isolatieschuimplaten of pur van acht centimeter dikte dan is dat ook goed geïsoleerd. Dan heb je niet extra isolatiemateriaal nodig. Je kan dat altijd later aanpakken als je de zolder gaat verbouwen. Is de laag isolatie in of op jouw dak nou minder dan acht centimeter? Dan levert een nieuwe, dikkere laag jou veel op."

VOICE-OVER: "Isolatiemateriaal kan aan de binnen- of buitenkant van je dak zitten en is vaak bedekt met folie. Dit folie zorgt ervoor dat er geen vocht je dakconstructie en isolatielaag intrekt. Belangrijk, want daarmee voorkom je houtrot en schimmels. Je gaat dus ook kijken of er folie zit en zo ja, wat voor soort er is gebruikt."

Stap 2: Je dak checken, plat dak.

JASPER: "Heb je in plaats van een schuin dak een plat dak? Dan is zelf isoleren helaas niet mogelijk. Daar heb je echt de hulp bij nodig van een professioneel bedrijf. Wat je wel kunt doen is checken of je platte dak geïsoleerd is."

VOICE-OVER: "Kijk hiervoor of je onder de dakbedekking en eventuele kiezels isolatiemateriaal kunt zien. Twijfel je? Dan kun je aan de hand van het bouwjaar opzoeken welke regels er destijds golden voor isoleren. Of kijk in je bouwtekeningen, als je die nog hebt."

Stap 2: Je dak checken, buitenkant van een schuin dak.

JASPER: "In een huis met een schuin dak zoals deze hier kan je isolatie aan de binnenkant of aan de buitenkant zitten. Ik ga hier eerst aan de buitenkant kijken en dat kun je doen door uit het zolderraam te kijken. Of door op een stevige ladder te klimmen."

VOICE-OVER: "Naast die eventuele ladder heb je de volgende spullen nodig."

Benodigdheden voor de check:
- Een liniaal of rolmaat
- Een telefoon om foto's mee te maken
- Eventueel: een breinaald of bbq-spies
- Eventueel: een ladder
- Eventueel: een handzaagje

VOICE-OVER: "Als je isolatie hebt, dan ligt dit tussen de dakpannen en het dakbeschot. Je ontdekt of het er ligt door onder je dakpannen te kijken. Til hiervoor een dakpan aan de onderkant op. Schuif de dakpan die hier onder ligt omhoog zodat die onder de andere dakpan komt te liggen. Zorg dat wanneer de onderste dakpan aan de linker of rechterzijde over een andere dakpan heen ligt, dit zo blijft. Ook wanneer je hem onder de dakpan erboven hebt geschoven. Bekijk nu of er onder de dakpannen isolatie of folie zit. Zit er isolatiemateriaal? Meet dan de dikte door een breinaald of barbecuespies in het materiaal te steken? Kijk hoe ver je de naald in de isolatie kunt steken en meet dit op."

JASPER: "Hier zit twee centimeter purschuim. Maak ook altijd een fotootje van het materiaal zodat je dat later terug kan kijken. En als je niet weet welk materiaal het is, kan je het anderen laten zien."

VOICE-OVER: "Hier is het niet het geval, maar als er folie zit is het belangrijk om te weten of die damp-open of dampremmend is. Dat bepaalt later namelijk je materiaalkeuze. Welke folie je hebt kun je achterhalen aan de hand van het merk of typenummer. Maar ook de kleur kan informatie geven. Een blauwe lijn is damp-open, rood is dampremmend. Vergeet niet het gaatje weer dicht te maken met een stukje tape. Schuif daarna de pannen weer terug zoals ze lagen."

Stap 2: Je dak checken, binnenkant van een schuin dak.

JASPER: "Binnen is dakisolatie vaak lastig te zien. Dat komt omdat het netjes weggewerkt is achter dit soort platen. Kijk daarom eens of je plekken kunt vinden waar het isolatiemateriaal toch goed zichtbaar is. Bijvoorbeeld op de voorzolder, in het cv-hok of bij een ventilatiepijp die wat de ruimte heeft bij de afwerking."

Jasper zoekt een geschikte plek.

VOICE-OVER: "Als dat geen optie is, kun je het beste een stukje plaat weghalen op een onopvallende plek. Kom je gebreken tegen zoals houtrot of lekkage? Los die dan eerst op voordat je gaat isoleren."

Jasper haalt een stuk gipsplaat uit het dak.

JASPER: "Toevallig was hier de afdekplaat al van kapot dus ik heb hem even losgehaald. Hier zie je ongeveer zo'n twee centimeter isolatiemateriaal. Dat is dus geen acht centimeter. Dus tijd voor een extra laag isolatie."

VOICE-OVER: "Je kunt de extra laag over het bestaande materiaal heen plaatsen als dit nog in goede staat is en netjes aansluit. Onderzoek daarom hoe het eruit ziet. Is de isolatielaag uitgezakt en sluit die niet meer goed aan op de constructie, of is deze door vocht en schimmel aangetast? Dan moet je de oude isolatie eerst verwijderen."

Stap 3: Materiaal kiezen.

JASPER: "Nu je weet of je huis al geïsoleerd is kun je een plan maken voor het verbeteren van je dakisolatie. Wat heel belangrijk is, is het kiezen van je materiaal. Deze ken je misschien al. Dit is glaswol. Maar er bestaan nog veel meer keuzes."

VOICE-OVER: "Zo heb je steenwoldekens, isolatieschuimplaten en biobased materialen zoals vlas en zelfs gerecyclede spijkerbroeken. En ook van glaswol zijner weer verschillende soorten. Denk aan halfharde glaswolplaten, rollen glaswol en spijkerflensdekens waarbij glaswol of steenwol gelijk wordt gecombineerd met een dampremmende folie. Welk materiaal je kiest is afhankelijk van vier dingen."

JASPER: "Let bij het kiezen van je materiaal op de isolatiewaarde. Dat wordt uitgedrukt in Rd-waarde. En hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Kies altijd voor een zo hoog mogelijke Rd-waarde."

Kies voor minimaal Rd 3.8.

VOICE-OVER: "Let ook op de eigenschappen van het dak. Bij weinig ruimte kies je voor dun materiaal zoals PIR isolatieschuimplaten. Woon je in een drukke straat kies dan voor wolachtig materiaal, dat ook geluidswerend werkt. Een derde, hele belangrijke factor bij het maken van je keuze is de vochtdoorlatendheid van je dak. Een dak kan damp-open of damp-dicht zijn. Ligt er geen folie, of heb je damp-open folie en bestaat je dak verder alleen uit pannen en een houten dakbeschot, dan is jouw dak damp-open. Heb je bestaand isolatiemateriaal, een dampremmende folie of ander materiaal dat vocht tegenhoudt in je dak? Dan is je dak damp-dicht.

Weet je het niet? Ga er dan vanuit dat je dak damp-dicht is. Met een damp-dicht dak kun je alleen voor wolachtige materialen kiezen. Isolatieschuimplaten en spijkerflensdekens kun je niet gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor glaswol of vlas. Belangrijk is dat je dit afdekt met vochtregulerende klimaatfolie. Met een damp-open dak kun je uit ontzettend veel isolatiematerialen kiezen. Kies je voor een wolachtig materiaal dan heb je geen klimaatfolie nodig maar is een goedkopere dampremmende folie genoeg."

VOICE-OVER: "Tot slot is het goed om na te denken over de impact op het milieu. Wil je de meest milieuvriendelijke oplossing? Kies dan voor vlaswol. Steenwol, glaswol en isolatieschuimplaten zijn daarna de beste keuze. Een afrader is schapenwol."

JASPER: "Je weet nu of je dakisolatie hebt en hoe je je materialen kiest voor jouw klus. Ga je zelf aan de slag? Bekijk dan één van de video's waarin ik uitleg hoe je je dak isoleert. Met twee veelvoorkomende materialen: glaswol en isolatieschuimplaten.
Heb je nou gekozen voor vlasvol? Volg dan de methode van glaswol. Deze stappen zijn hetzelfde."

Isolatiemateriaal kiezen

Nu je weet of je dak al geïsoleerd is, kun je de dakisolatie verbeteren. Het belangrijkste hierbij is het kiezen van het materiaal. In de checkvideo hierboven ontdek je hoe je deze keuze maakt.

Welk materiaal je ook kiest, let altijd op de isolatiewaarde (de Rd). Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Kies voor dakisolatie minimaal een Rd-waarde van 3,8. De Rd-waarde staat op de verpakking van het isolatiemateriaal.

Klusvideo's: isoleer zelf je dak

Met deze twee handige video's ontdek je stap voor stap hoe je je dak vanuit de zolder isoleert. Er zijn twee isolatievideo's: eentje voor als je kiest om je dak te isoleren met glaswol, steenwol of een biobased materiaal zoals vlas, en eentje als je je dak gaat isoleren met isolatieschuimplaten.

Video: dakisolatie met glaswol, steenwol of vlas

In deze instructievideo is Jasper op een zolder om te laten zien hoe je jouw dak kunt isoleren met glaswol, steenwol of vlas.

JASPER: "Hoi! ik ben Jasper en in deze video laat ik je zien hoe je een dak isoleert met glaswol, steenwol of een biobased alternatief zoals vlas. Met goede dakisolatie kun je flink besparen. En het is ook nog eens heel goed zelf te doen. In deze video laat ik in negen stappen zien hoe je dat doet."

Hoe isoleer je jouw dak met glaswol, vlas of steenwol?

JASPER: "Ik gebruik vandaag glaswol om mee te isoleren. Als het goed is weet jij welk type materiaal je nodig hebt voor jouw dak. Niet elk isolatiemateriaal is geschikt voor elk type dak. Weet je dit nou niet zeker? Check dan eerst even de video over het checken van je dak voor handige tips.
Hoelang je met het isoleren bezig zal zijn hangt natuurlijk af van de grootte van je dak. Voor een gemiddeld dak ben je met twee mensen zo'n tien dagen bezig. Zorg er in ieder geval voor dat je de volgende materialen in huis hebt."

Beeldtekst: Klusniveau 3.

Materiaal:
- Glaswol, steenwol of vlas, minimaal Rd-waarde 3,8
- Dampremmende folie of klimaatfolie
- Latten 70 x 22 mm
- Schroeven of spijkers
- Materiaal om naden te dichten zoals kit of compriband

Optioneel materiaal:
- Steunlatten om de dakbalken mee te verhogen
- Kunststof uitvulplaatjes
- Platen voor de afwerking, zoals gipsplaten
- Schroeven voor de gipsplaten

Gereedschap:
- Mes voor het snijden van glas- en steenwol
- Nieten en een tacker
- Schroefboormachine
- Schroefbitjes voor hips- of houtplaten

Beschermende kleren:
- Een wegwerpoverall
- Handschoenen
- Een veiligheidsbril
- Een stofkapje (type P2, zie verpakking)

Stap 1: oppervlakte opmeten.

JASPER: "Laten we beginnen. Meet eerst de lengte en de breedte van je dak op. Zo kan je het aantal vierkante meters materiaal berekenen."

Jasper meet met een rolmaat de hoogte van het dakdeel waar hij voorstaat, door deze langs de muur op te meten. De breedte van het dakdeel meet hij langs de horizontale dagspant. Zo kan hij in ieder geval recht meten.

JASPER: "Ik heb voor dit stuk zes vierkante meter materiaal nodig. Er zit nog geen isolatiemateriaal, dus dat gaan we nu aanbrengen."

VOICE-OVER: "Zorg voor voldoende materiaal en bewaar de aankoopbon. Overgebleven materiaal dat nog in de originele verpakking zit kun je zo weer terugbrengen. Bewaar de bon ook om de verbeterde isolatie mee te laten tellen in je energielabel. De energieadviseur die het energielabel opneemt kan dan zien wat voor materiaal je in je dak hebt verwerkt."

Stap 2: Grote naden en kieren aftimmeren.

JASPER: "Zie je nou grote gaten of kieren tussen de planken van een dakbeschot? Dan kan je deze dichtmaken door gebruik te maken van triplex, 3 à 4 mm. Dit zet je dan tegen het dakbeschot aan en zo wordt het mooi luchtdicht. In dit geval is dat hier niet nodig en misschien is dat bij jou ook niet nodig. Dan kan je deze stap overslaan."

Stap 3, kleine naden dichtmaken.

JASPER: "Zie je kleine naden in het dakbeschot? Dan kan je deze dichten met acrylaat of siliconenkit."

VOICE-OVER: "Afhankelijk van de grootte van de naad kun je ook voor een wat dikker materiaal zoals compriband of PE-schuimband kiezen. Let vooral op de naden in de nok van het dak en op de plek waar het dak aansluit op de muur en de vloer."

JASPER: "Ik ga deze naad even dicht kitten."

Jasper vult de naad met een kitspuit.

JASPER: "Zo, even afstrijken met een natte vinger erlangs. Die is dicht."

VOICE-OVER: "Kom je elektriciteitskabels tegen in jouw dak? Dan is het een goed idee die door een pvc-buis te laten lopen. Vervolgens plaats je de isolatie hier gewoon overheen. Verwarmingsbuizen moet je eerst inpakken met een eigen isolatielaag. Hoe je dat doet, kun je lezen op milieucentraal.nl"

Stap 4: Latten op de dakbalken bevestigen.

JASPER: "Het glaswol plaats ik straks tussen deze twee dakbalken. Mijn isolatiemateriaal is twintig centimeter maar mijn onderste balk is zestien centimeter diep. Dus ik ga er zo een balk tegenaan plaatsen, zodat het allemaal mooi past. Dit is even fijn om met z'n tweeën te doen. Dus Stephan helpt me vandaag!"

VOICE-OVER: "Gebruik latten die je goed stabiel kunt plaatsen. Meet hoe lang de lat moet worden. Zaag deze af en schroef deze vast langs de dakbalken. Nu is de afstand tussen het dakbeschot en de voorkant van de lat even dik als de isolatiedekens. Zijn jouw dakbalken al precies even breed als de dikte van de isolatiedekens? Sla deze stap dan over."

JASPER: "Is je dakbalk scheef, of liggen ze niet recht ten opzichte van elkaar? Dan is het belangrijk om je latten in een rechte lijn te plaatsen anders is straks ook je afwerking niet recht. Je kunt de latten waterpas maken door ze te verhogen met uitvulplaatjes."

Stap 5: Raamwerk plaatsen.

JASPER: "Ik ga nu een raamwerk plaatsen. Dat gaan we doen op de opgehoogde balken die we net hebben gemaakt. Maar als je dakbalk dik genoeg is, dan kan je het daarop plaatsen."

Jasper gebruikt hiervoor de 70 bij 22 mm latten.

VOICE-OVER: "Als je ervoor kiest om het isolatiemateriaal af te werken met gipsplaten, is het verstandig om de afstand tussen de latten even groot te maken als de breedte van de gipsplaten. Meestal zijn gipsplaten zestig centimeter breed dus de afstand tussen de latten, gemeten vanaf het midden is ook zestig centimeter. Plaats de eerste lat direct tegen de muur."

Bevestig de lat met schroeven.

JASPER: "De tweede lat komt met het midden zestig centimeter van de muur af. En zo door."

Alle latten worden op maat gezaagd en tegen de balken van het dak geschroefd tot het hele dakdeel is bekleed met raamwerk en er een ruimte ontstaat tussen de latten en het dakbeschot.

JASPER: "Soms is je muur niet recht. Plaats dan wel de eerste lat zo dicht mogelijk tegen de muur aan ook al is deze scheef. En de tweede lat, die maak je dan waterpas."

VOICE-OVER: "Gebruik je spijkerflensdekens, dan klem je deze niet vast maar niet je deze met een nietmachine op de onderkant of zijkant van de dakbalken vast. Ze blijven dan als het ware
in het raamwerk hangen."

Nadat de laatste verticale lat is aangebracht, brengt Jasper horizontale latjes aan tussen de latten op de dakbalk. Zo is het raamwerk aan de voorkant overal van gelijke hoogte.

Stap 6: Isolatiemateriaal snijden.

JASPER: "Daar gaan we nu aan de slag met het isolatiemateriaal. Tijd voor een nieuwe look."

Hij draagt een overal.

JASPER: "De vezels van het materiaal veroorzaken irritatie aan de huid en aan de luchtwegen. Trek daarom voordat je begint een beschermend pak aan. Ik heb een veiligheidsbril, een mondkapje en handschoenen. En zorg er ook voor dat het goed ventileert door een raam open te zetten."

Jasper opent een dakraam.

JASPER: "Ik begin met het isolatiemateriaal op maat maken. Bekijk hoe je het makkelijkst de dekens kunt plaatsen in de lengte of in de breedte. Ik ga dat in de lengte doen. Zo heb ik het minste snijverlies."

VOICE-OVER: "Meet dan de afstand tussen de twee dakbalken op. Snijdt het isolatiemateriaal ongeveer twee centimeter langer af dan de gemeten afstand. Dan zit het straks goed klem tegen de balken. Gebruik hiervoor een groot hobbymes of een speciaal mes voor het snijden van glas- en steenwol."

VOICE-OVER: "In kleine ruimtes zoals een ketelruimte kan het lastig zijn om de stukken op maat te maken. Probeer ze zo groot mogelijk te maken en zorg dat ieder stukje bedekt is. Dan nu het glaswol in het raamwerk plaatsen."

Jasper zet zijn mondkapje en bril op.

Stap 7: Isolatiemateriaal aanbrengen en vastzetten.

VOICE-OVER: "Zorg ervoor dat je het materiaal naadloos laat aansluiten op het vorige stuk isolatie en de dakbalken. Het isolatiemateriaal moet ook tegen het dakbeschot aanliggen. Vul eventuele naden in isolatiemateriaal op met reststukjes. Doe dit ook bij de dakdoorvoeren van pijpen."

Jasper en Stephan werken samen om de stukken glaswol achter het raamwerk tegen het dakbeschot aan te brengen.

Stap 8, Folie aanbrengen.

JASPER: "Zit alle isolatie op z'n plek? Breng dan folie aan over het isolatiemateriaal. Dit folie zorgt ervoor dat er geen vocht intrekt in je dakconstructie. En dat is belangrijk, want zo voorkom je schimmels en houtrot."

VOICE-OVER: "Het juiste folie is cruciaal. Bekijk onze checkvideo om te zien welk folie jij nodig hebt."

JASPER: "Dek met folie het lattenwerk en het isolatiemateriaal af. Niet de isolatiefolie vast op de houten latten van 70 x 22 mm. Zorg ervoor dat je 20 cm overlap hebt tussen de twee foliebanen. Plak de naad af met folietape. Zet de folie met folietape vast op de muren en de zijkant van de dakbalken. Zorg dat deze tape niet verder uitsteekt op de latten zodat je het na de afwerking niet meer ziet."

VOICE-OVER: "Gebruik je spijkerflensdekens? Dan zit er al folie op het materiaal zelf. Wel moeten de naden tussen de dekens en langs de randen met aluminiumtape worden afgeplakt.
Heb je een vochtige ruimte, zoals een badkamer, direct onder het schuine dak? Breng dan bij de spijkerflensdekens nog een extra dampremmende folie aan."

Stap 9: Afwerken.

JASPER: "Nu is het tijd voor de afwerking. Ik heb hier een gipsplaat. Die maak ik op maat en schroef ik straks vast op de latten. Je schroeft dan door het folie heen, maar omdat het schroefje het gaatje afdicht is dit geen probleem. Zit er een vochtige ruimte zoals een badkamer direct onder je schuine dak? Gebruik dan vochtbestendige platen voor de afwerking."

Jasper tekent de juiste maten af op de gipsplaat. Langs de waterpas snijdt hij de gipsplaat in en breekt deze vervolgens af op de lijn.

VOICE-OVER: "Bij een scheve muur meet je op verschillende plekken de breedte en snijd je één zijde van de gipsplaat zo dat deze precies bij de muur aansluit. Hierna werk je de gipsplaten verder af. Je kan de naden afwerken met band en de gipsplaten stucen of sauzen."

Jasper en Stephan gebruiken een gipsplaatbit zodat je niet te diep boort. Ze kijken tevreden naar het resultaat.

JASPER: "Het zit er op. Je dak is geïsoleerd. Wil je alle stappen eens rustig teruglezen? Kijk dan op verbeterjehuis.nl."

Video: dakisolatie met isolatieschuimplaten

In deze instructievideo is Jasper op een zolder om te laten zien hoe je jouw dak kunt isoleren met isolatieschuimplaten.


JASPER: "Hoi! Ik ben Jasper en in deze video laat ik je zien hoe je het dak isoleert met isolatieschuimplaten. Met goede dakisolatie kun je flink besparen op je energierekening en het is nog eens goed zelf te doen. In deze video laat ik je in negen stappen zien hoe je dat doet."

Beeldtekst: Hoe isoleer je jouw dak met isolatieschuimplaten?

JASPER: "Ik gebruik vandaag isolatieschuimplaten om mee te isoleren. Als het goed is weet jij welke type materiaal jij nodig hebt voor jouw dak."

Beeldtekst: Let op! Isolatieschuimplaten kun je alleen gebruiken bij een damp-open dak.

JASPER: "Niet elk isolatiemateriaal is geschikt voor ieder type dak. Weet je dat nou niet? Bekijk dan eerst even de video over het checken van je dak voor handige tips."

JASPER "Hoelang je met isoleren bezig zal zijn, hangt natuurlijk af van de grootte van je dak. Voor een gemiddeld dak ben je ongeveer met twee mensen zo'n acht dagen bezig. Voor deze klus heb je de volgende materialen nodig."

Beeldtekst: Klusniveau 4.

Materiaal:
- Harde kunststofschuim isolatieplaten (EPS, XPS, PIR, PUR) minimaal Rd-waarde 3,8
- Latten 70 x 22 mm
- Isolatieschroeven met bevestigingsplaatjes
- Spijkers, schroeven en gipsschroeven
- Platen voor de afwerking, zoals gipsplaten
- Aluminiumtape voor de naden

Gereedschap:
- Schroefboormachine
- Schroefbitjes voor gips- of houtplaten
- Zaag met fijne vertanding

Stap 1: oppervlakte opmeten.

JAPER: "Laten we beginnen. Meet eerst de lengte en de breedte van je dak op. Zo kan je het aantal vierkantemeters materiaal berekenen."

Jasper meet met een rolmaat de hoogte van het dakdeel waar hij voorstaat, door deze langs de muur op te meten. De breedte van het dakdeel meet hij langs de horizontale dagspant. Zo kan hij in ieder geval recht meten.

JASPER: "Ik heb voor dit deel 6 vierkant meter materiaal nodig."

"VOICE-OVER: Zorg voor voldoende materiaal en bewaar de aankoopbon. Overgebleven materiaal dat nog in de originele verpakking zit kun je zo weer terugbrengen. Bewaar de bon ook om de verbeterde isolatie mee te laten tellen in je energielabel. De energieadviseur die het energielabel opneemt kan dan zien wat voor materiaal je in je dak hebt verwerkt."

Stap 2: grote naden en kieren aftimmeren.

JASPER: "Zie je nou grote gaten of kieren tussen de planken van het dakbeschot dan kan je deze dichtmaken door gebruik te maken van triplex. 3 à 4 mm. Dit zet je dan tegen het dakbeschot aan en zo wordt het mooi luchtdicht. In dit geval is dat hier niet nodig en misschien is dat bij jou ook niet nodig. Dan kan je deze stap overslaan."

Stap 3: kleine naden dichtmaken.

JASPER: "Zie je kleine naden in het dakbeschot? Dan kan je deze dichten met acrylaat of siliconenkit."

VOICE-OVER: Afhankelijk van de grootte van de naad kun je ook voor een wat dikker materiaal zoals compriband of PE-schuimband kiezen. Let vooral op de naden in de nok van het dak en op de plek waar het dak aansluit op de muur en de vloer."

JASPER: "Ik ga deze naad even dicht kitten."

Jasper vult de naad met een kitspuit.

JASPER: "Zo, even afstrijken met een natte vinger erlangs. Die is dicht."

VOICE-OVER: "Kom je elektriciteitskabels tegen in jouw dak? Dan is het een goed idee die door een pvc-buis te laten lopen. Vervolgens plaats je de isolatie hier gewoon overheen. Verwarmingsbuizen moet je eerst inpakken met een eigen isolatielaag. Hoe je dat doet, kun je lezen op milieucentraal.nl"

Stap 4: Isolatieplaat op maat zagen. Jasper schroeft houten balken langs de randen van het dakdeel.

JAPSER: "Ik heb deze binnenbalken er ingezet omdat ik deze mooie buitenbalken die wil ik graag behouden. Dus wat je nu kan doen, is de isolatieplaten ertussen zetten. Zo. En straks bij de afwerking heb je de gipsplaten die je erop zet en dan zie je deze dakbalken nog steeds. Ik heb de afstand in het frame opgemeten en die lengte ga ik gebruiken voor het op maat maken en zagen van de isolatieschuimplaten."

VOICE-OVER: "Let op: de dakbalken lopen niet altijd precies parallel. Meet dus de afstand tussen de dakbalken aan beide kanten van de isolatieplaat, teken dit af en zaag de plaat precies op maat af."

Met een handzaag, zaagt Jasper de dikke schuimplaten rustig op de juiste maat. Maak de plaat passend bij kleine obstakels zoals een pvc buis.

VOICE-OVER: "In kleine ruimtes zoals een ketelruimte kan het lastig zijn om de stukken op maat te maken. Probeer ze zo groot mogelijk te maken en zorg dat ieder stukje bedekt is. Op lastige kleine plekken kun je een stuk isolatiewol gebruiken. Plak dit wel goed af met aluminiumtape. Zo is het goed luchtdicht.

JASPER: "Heb je naast een schuin dak ook een dakkapel, dan kan je deze mee isoleren. Gebruik dan geen isolatieschuimplaten maar wolachtig materiaal zoals glaswol en dek deze af met klimaatfolie."

Stap 5: isolatieplaat vastzetten.

JASPER: "Het aanbrengen van isolatie kan je het beste met z'n tweeën doen. Dus Stephan, komt me even helpen. Steek de isolatieplaat tussen het frame en druk het goed tegen het dakbeschot aan zodat er geen ruimte tussen de plaat en het dakbeschot zit. Ik zet de plaat vast met schroeven en bevestigingsplaatjes. De plaat is tien centimeter, dus gebruik ik schroeven die langer zijn en let er op dat je niet te lange schroeven gebruikt, anders ga je door het dakbeschot heen. Als de platen precies passen kun je ze ook vastzetten door een paar spijkers langs de plaat in de dakbalken te slaan."

Stap 6: isolatieplaten aansluiten.

VOICE-OVER: "Zorg ervoor dat je het materiaal naadloos laat aansluiten op het vorige stuk isolatie en de dakbalken. Eventuele naden kun je opvullen met reststukjes, kit of aluminiumtape."

JASPER: "En daarom doe ik hier nog een klein reststukje tussen."

Jasper stopt in een kier een plakje van het isolatieschuim.

Stap 7: Naden dicht tapen.

JASPER: "Harde kunstofschuimisolatieplaten zijn voldoende dampremmend. Dus je hebt geen folie nodig om het vocht buiten te houden. Tape wel alle naden tussen de platen en langs de randen dicht met aluminiumtape."

VOICE-OVER: "Zorg dat de tape op de muren en dakbalken niet verder uitsteekt dan de dikte van de afwerkplaten. Zo voorkom je dat je na afwerking nog taperanden ziet. Heb je een schuin dak in een badkamer? Dan is het wel beter om een dampremmende folie aan te brengen. Zo voorkom je vochtproblemen."

Stap 8, latten aanbrengen.

JASPER: "Nu ga ik de latten plaatsen. Dat ga ik tussen de dakbalken doen maar je kan er ook voor kiezen om ze over de dakbalken te plaatsen."

VOICE-OVER: "Jasper maakt hiervoor een raamwerk met latten van 70 x 22 mm. Deze bevestigt hij op het frame en daar kunnen dan later de gipsplaten aan vast worden gemaakt."

Tekst in beeld: Kit ook deze naden. Bij die tekst staat een pijl die wijst naar de kier tussen buitenbalk en de muur waar de tussenlatten tegenaan zitten.

VOICE-OVER: "Zorg ervoor dat de afstand tussen de latten even groot is als de breedte van de gipsplaten. Meestal zijn gipsplaten 60 cm breed dus de afstand tussen de latten gemeten vanaf het midden is ook 60 cm. Plaats de eerste lat direct tegen de muur. De tweede lat komt met het midden60 cm van de muur af. En zo door."

JASPER: "Het kan zijn dat je muur niet recht is. Zorg er dan voor dat je de eerste lat tegen de muur aandrukt ook al is deze scheef. En dat je dan de tweede lat wel waterpas plaatst."

Jasper controleert met een waterpas of zijn lat recht zit. Vervolgens schroeft hij de lat vast op de schuimplaten. Hij bekijkt het raamwerk tevreden.

Stap 9: Afwerken.

JASPER: "Nu is het tijd voor de afwerking. Kunststof-isolatieplaten moet je afdekken met brandwerend materiaal. Ik gebruik gipsplaat, maar je kunt ook kiezen voor ander plaatmateriaal, als het maar brandwerend is."

Op de juiste maat snijdt Jasper langs de waterpas de gipsplaat in en breekt deze vervolgens af op de lijn.

VOICE-OVER: "Maak de gipsplaat op maat en schroef hem vast op de latten."

Met hulp van Stephan plaatst Jasper de gipsplaten tegen de muur op het raamwerk en schroeft deze vast met een accutol. Gebruik een gipsplaatbit zodat je niet te diep boort. Plaats de volgende plaat strak tegen de vorige aan zonder ruimte ertussen.

VOICE-OVER: "Bij een scheve muur meet je op verschillende plekken de breedte en snijd je één zijde van de gipsplaten zo dat deze precies bij de muur aansluit. Hierna werk je de gipsplaten verder af. Je kan de naden afwerken met band en de gipsplaten stucen of sauzen."

Jasper en Stephan knikken tevreden.

JASPER: "Het zit erop. Je dak is geïsoleerd. Wil je alle stappen nog eens rustig teruglezen? Kijk dan op verbeterjehuis.nl "
Infographic dakisolatie zelf doen of laten doen

Wat kost het om zelf je dak te isoleren?

Als je je dak gaat isoleren, ben je in een gemiddelde hoekwoning ongeveer € 1.700 kwijt aan materialen. Ter vergelijking: als je het isoleren uitbesteedt, betaal je ook arbeidskosten en kost het isoleren ongeveer € 4.000 (€ 5.700 min € 1.700 subsidie).

Voor zelf isoleren is geen landelijke subsidie, maar ook zonder is het zelf doen een stuk goedkoper. Sommige gemeentes bieden wel tegoedbonnen aan voor isolatiemaatregelen: kijk in de Energiesubsidiewijzer of jouw gemeente hieraan meedoet.

En wat ga je besparen?

Met goede dakisolatie bespaar je zo'n 420 m3 gas per jaar: dat komt neer op zo'n € 600 per jaar bij een gasprijs van € 1,45. Hoeveel jij gaat besparen, hangt af van je gasprijs: als jouw gasprijs hoger is, bespaar je ook meer.

Het isoleren van een plat dak

Een schuin dak kun je vanaf de binnenkant isoleren. Dakisolatie aanbrengen bij een plat dak kun je niet zelf doen, schakel daarvoor een isolatiebedrijf in. Verwarm je de zolder niet en kun je deze afsluiten met een luik? Dan kun je er ook voor kiezen de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak boven je zolder.

Twee mensen isoleren het dak met isolatieschuimplaten.

Een schuin dak kun je zelf isoleren.

Isolatiemateriaal op een plat dak. De dakdekker laat het materiaal zien.

Laat een plat dak isoleren door een isolatiebedrijf.

Ook op letten voordat je begint

Als je gaat isoleren, maak je veel naden en kieren dicht. Hierdoor is het extra belangrijk om te blijven ventileren om het vochtgehalte en vieze lucht in huis te verminderen. Kijk daarom goed of dit in jouw huis al geregeld is met bijvoorbeeld ventilatieroosters of een ventilatiesysteem.

Zelf isoleren is goed te doen, maar je moet het wel zorgvuldig doen. Neem dus de tijd en doe de klus goed en netjes. Als je twijfelt hoe je iets moet doen, zoek het dan op en vraag advies. Zo zorg je ervoor dat je isolatie ook echt werkt en voorkom je problemen als vocht en schimmel.

Een dak kan damp-open of dampdicht zijn. Als je dak dampdicht is kun je niet ieder isolatiemateriaal gebruiken en moet je de isolatielaag afdekken met een klimaatfolie. Doe je dit niet, dan kun je vochtproblemen krijgen. In de checkvideo leggen we uit hoe je ontdekt of jouw dak damp-open of dampdicht is.

De eigenschappen van het dak, de ruimte die je hebt op zolder en de milieu-impact van het materiaal zijn ook belangrijk bij het maken van je keuze. Daarover ook meer in de checkvideo.

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om te controleren of je geen schimmel of vocht hebt in je dak. Heb je dit wel? Vraag dan een expert om hulp.

Het is altijd belangrijk dat je de isolatieklus veilig uitvoert. Als je gaat werken met materiaal dat uit vezels bestaat, draag je bijvoorbeeld een overall met lange mouwen en andere bescherming. Controleer altijd bij je materiaal welke bescherming er nodig is. Tijdens het klussen is het ook belangrijk dat je de ruimte goed ventileert.