Logo Rijksoverheid

Een warmtepomp past in vrijwel elk huis

Je huis duurzaam verwarmen loont: je bespaart op je energierekening en spaart het klimaat. Een warmtepomp is een duurzaam en betrouwbaar alternatief voor je cv-ketel, en past in vrijwel elk huis. Ontdek op deze pagina wat een warmtepomp is, wat het verschil is tussen een hybride en een volledig elektrische warmtepomp, en welke het beste bij de isolatie van jouw woning past.

Warmtepomp installateur kijkt lachend in de camera

Sneltest: welke warmtepomp past in mijn huis?

Groep mensen luistert naar uitleg van warmtepompinstallateur

Bekijk video's over de warmtepomp

Buitenunit van een volledige warmtepomp in de tuin tegen de buitenmuur van het huis.

Wat is een warmtepomp en welke soorten zijn er?

Hybride of volledig elektrisch? Doe de sneltest

Meteen weten hoe goed je woning geïsoleerd is, en welk type warmtepomp daarbij past? Met de handige tool van Milieu Centraal ontdek je voor welke warmtepomp jij kan kiezen voor jouw woning. Ook krijg je een indicatie van wat je gaat besparen!

Wist je dat... Een warmtepomp elk huis comfortabel en duurzaam warm krijgt?

Meer weten? Bekijk de video's

(Een man komt naar een andere man toe.)

Goeiemorgen.
-Morgen.
Wat ben jij nou aan het doen?
-Ik ga een hybride warmtepomp plaatsen.
Deze bestaat uit twee delen, en dit deel komt buiten.
Hoi buur.

-Hé.

Je plaatst dus ook een deel binnen?
-Dat klopt.
En dan is deze hybride warmtepomp compleet.
Hybride warmtepomp.
-Wat?! Een hybride warmtepomp?
VROUW: Dus dit is een hybride? MAN: Exact.
Deze werkt samen met je cv-ketel.
Deze pomp zorgt voor de meeste warmte in huis
en de cv-ketel zorgt voor warm water in de keuken en in de badkamer.
Er is ook een elektrische beschikbaar, dan ben je helemaal aardgasvrij.
Vaak moet je dan nog wel wat extra isoleren als je huis wat ouder is.
En wat levert het me dan op?
DE BUREN: Goeie vraag.
Dat verschilt per type.
Met een hybride warmtepomp daalt je gasverbruik
voor het verwarmen van je hele huis met ongeveer zestig procent.
Met de volledig elektrische ben je helemaal van het gas af.
En dat is beter voor het klimaat.
EEN VAN DE BUREN: Zeker. Heel belangrijk.
En je investeert in je toekomst.
-En ze zijn er vanaf 6.000 euro, toch?
Een hybride wel, maar een volledig elektrische is er vanaf 12.000 euro.
De prijzen kunnen variëren, maar gelukkig is er voor beide warmtepompen
gemiddeld dertig procent subsidie te krijgen.
Dat klinkt goed. Tot morgen dan maar.
Nee, dan ben ik al weg, hoor. Het is altijd maar één of twee dagen werk.
Verder nog vragen?

(Alle buren steken hun wijsvinger op. Het Nederlandse wapenschild. Op een mintgroene achtergrond staat: Meer weten? Bekijk een van de andere video's.)

Huh...

LEVENDIGE MUZIEK
Moeder en dochter luisteren naar de warmtepompinstallateur.
Hoe werkt een warmtepomp?
Man luistert naar de warmtepompinstallateur.
Wat is het verschil tussen een hybride en een volledig elektrische warmtepomp?
Vrouw luistert naar de warmtepompinstallateur
Maakt een warmtepomp geluid?
Man kijkt over schouder van de warmtepompinstallateur.
Wat kost een warmtepomp?
Man luistert naar de warmtepompinstallateur.
Wat levert een warmtepomp mij op?

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp zorgt voor de warmte in huis. De warmtepomp haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht, en geeft deze warmte af aan je verwarming in huis. De warmtepomp werkt op stroom en bestaat vaak uit een binnen- en buitenunit.  

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Je bespaart gemiddeld 60% op je gasverbruik voor verwarming. Op de meeste momenten zorgt de warmtepomp voor de warmte in huis. Alleen als het kouder is, springt de cv-ketel bij. Je zit dus nooit in de kou. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water in de badkamer en keuken.

Wist je dat... Je kan een hybride warmtepomp ook combineren met je huidige cv-ketel. Handig als de ketel het nog goed doet en nog niet zo oud is (bijvoorbeeld 5 jaar of jonger).
Hybride warmtepomp hangt naast cv-ketel.

Een voorbeeld van een binnenunit van een hybride warmtepomp. De warmtepomp staat links, de cv-ketel staat rechts.

Binnenunit van een hybride warmtepomp.

Een ander voorbeeld van een binnenunit van een hybride warmtepomp. Boven de cv-ketel, daaronder de binnenunit. Bron: NVI.

Buitenunit van een hybride warmtepomp op een plat dak.

Een voorbeeld van een buitenunit van een hybride warmtepomp. Bron: NVI.

Buitenunit van een hybride warmtepomp tegen de muur van een monumentaal pand.

Een ander voorbeeld van een buitenunit van een hybride warmtepomp. Bron: NVI.

Een hybride warmtepomp heeft meestal een binnenunit en een buitenunit. Maar er zijn ook andere types. Ze hebben allemaal zo hun eigen voor- en nadelen. Bekijk de verschillen en bepaal wat in jouw situatie het beste is.

 • Ventilatielucht als warmtebron. Heeft jouw huis een mechanisch ventilatiesysteem, dan kun je ook kiezen voor een ventilatiewarmtepomp. Deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht die afgezogen wordt, en gebruikt die voor het verwarmingswater. Je hebt geen buitenunit nodig.
 • Monoblock warmtepomp voor binnen. Dit is een optie als je buiten geen ruimte hebt maar binnen wel. Bij deze warmtepomp zijn de binnen- en buitenunit samengevoegd in één apparaat dat in de woning wordt geplaatst. Er wordt een aan- en afvoerkanaal gemaakt in de gevel of in het dak om de buitenlucht aan te zuigen en afgekoeld weer uit te blazen. Met een monoblock-warmtepomp die in huis staat is er meer kans op geluidsoverlast in huis. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de monoblock voor binnen.
 • Als je binnen weinig ruimte hebt maar buiten wel, is een monoblock-warmtepomp voor buiten een idee. Deze warmtepomp wordt in de tuin, garage of schuur geplaatst, het liefst zo dicht mogelijk bij de woning. Omdat alle onderdelen zijn geïntegreerd in een buitenunit is de monoblock-warmtepomp voor buiten een stuk groter dan een standaard warmtepomp-buitenunit: zo’n 1 tot 3 keer het formaat van een buitenunit van een airco. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de monoblock voor buiten.

Een hybride warmtepomp kan altijd, in ieder huis. Maar hoe beter je gaat isoleren, hoe minder je cv-ketel hoeft bij te schakelen, en hoe minder aardgas je verbruikt. Schaf je een warmtepomp aan, verbeter dan tegelijkertijd je isolatie. Heb je al redelijke of goede isolatie? Dan is je isolatie voldoende voor een volledig elektrische warmtepomp.

Subsidie hybride warmtepomp

Wil jij een hybride warmtepomp aanschaffen? Dan kun je gebruikmaken van subsidie. Zo wordt het kiezen voor een warmtepomp een stuk voordeliger. Je kunt ook subsidie krijgen voor isolatie. En wist je dat het ook mogelijk is om een lening aan te vragen voor het financieren van een warmtepomp? Alles over de kosten, subsidie en besparing van een hybride warmtepomp.

Volledig elektrische warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp heb je helemaal geen cv-ketel op gas meer nodig: de warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis én voor het warme water in de badkamer en keuken. Je bespaart dus 100% op gas voor verwarmen en warm water. Deze warmtepomp heeft, naast een binnenunit en buitenunit, ook een voorraadvat voor warm water. Dat vat zit vaak verwerkt in de binnenunit.

Warmtepomp staat in de bijkeuken, naast de vriezer.

Een voorbeeld van een binnenunit van een volledig elektrische warmtepomp.

Buitenunit van een volledige warmtepomp in de tuin tegen de buitenmuur van het huis.

Een voorbeeld van een buitenunit van een volledig elektrische warmtepomp.

Een volledig elektrische warmtepomp heeft vaak een binnenunit en een buitenunit. Maar er zijn ook andere types. Ze hebben allemaal zo hun eigen voor- en nadelen. Bekijk de verschillen en bepaal wat in jouw situatie het beste is:

 • PVT-panelen als warmtebron. Is er voldoende ruimte op je dak en heb je nog geen zonnepanelen? Dan kan je pvt-panelen op het dak leggen. Deze panelen wekken stroom op én halen warmte uit het zonlicht en de buitenlucht. Je hebt geen buitenunit nodig. Het aantal panelen dat je nodig hebt is afhankelijk van type pvt-paneel en vermogen van de warmtepomp. De aanschafkosten zijn flink hoger dan die voor een standaard warmtepomp met buitenunit. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de warmtepomp met pvt-panelen.
 • Warmte uit de bodem. Woningen met ruimte om het huis heen kunnen een bodembron aanleggen. Hiervoor wordt in de tuin een smal gat geboord tot 80 meter diep. Bij zo'n bodemwarmtepomp heb je geen buitenunit nodig. Omdat het een ingrijpende actie is, en duurder dan een buitenunit, wordt het vaker toegepast in nieuwbouwwoningen. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de warmtepomp met bodembron.

Er zijn ook volledig elektrische warmtepompen die uit één apparaat bestaan:

 • Als je buiten geen ruimte hebt maar binnen wel, is een monoblock-warmtepomp voor binnen een optie. Hierin zijn de binnenunit en buitenunit samengevoegd in één apparaat dat in de woning wordt geplaatst. Er wordt een aan- en afvoer gemaakt in de gevel of in het dak om de buitenlucht aan te zuigen en afgekoeld weer uit te blazen. Met een monoblock-warmtepomp die in huis staat is er meer kans op geluidsoverlast in huis. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de monoblock voor binnen.
 • Als je binnen weinig ruimte hebt maar buiten wel, is een monoblock-warmtepomp voor buiten een idee. Deze warmtepomp wordt in de tuin, garage of schuur geplaatst, het liefst zo dicht mogelijk bij de woning. Omdat alle onderdelen zijn geïntegreerd in een buitenunit is de monoblock-warmtepomp voor buiten een stuk groter dan een standaard warmtepomp-buitenunit: zo’n 1 tot 3 keer het formaat van een buitenunit van een airco. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de monoblock voor buiten.

De volledig elektrische warmtepomp is geschikt voor huizen die overal goede isolatie hebben. Is je huis gebouwd na 1992? Dan is je huis met een paar aanpassingen vaak al voldoende geïsoleerd. Ook woningen waar na de bouw overal goede isolatie is aangebracht hebben voldoende isolatie. De warmtepomp kan het huis dan altijd warm krijgen. Op echt hele koude dagen heeft de warmtepomp een elektrisch element dat de temperatuur tijdelijk kan verhogen.

Subsidie volledig elektrische warmtepomp

Wil jij een volledig elektrische warmtepomp aanschaffen? Dan kun je gebruikmaken van subsidie. Zo wordt het kiezen voor een warmtepomp een stuk voordeliger. Je kunt ook subsidie krijgen voor isolatie. En wist je dat het ook mogelijk is om een lening aan te vragen voor het financieren van een warmtepomp? Alles over de kosten, subsidie en besparing van een volledig elektrische warmtepomp.

Welke warmtepomp past bij jouw woning?

Om te weten welk type warmtepomp bij jouw woning past, is het belangrijk te weten hoe goed jouw woning nu geïsoleerd is. Daarnaast heb je voldoende ruimte nodig in huis. Bekijk de infographic hieronder, of doe de sneltest voor een advies gericht op de isolatie van jouw woning.

Infographic welke warmtepomp past bij jouw woning. De uitgeschreven tekst staat onder de afbeelding.
Onderdeel Hybride warmtepomp Volledig elektrische warmtepomp
Isolatie Een hybride warmtepomp kan in vrijwel elk huis. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe beter de warmtepomp werkt én hoe minder aardgas je verbruikt. Voor de volledig elektrische warmtepomp moet je hele huis goed geïsoleerd zijn. Huizen na 1992 zijn al goed geïsoleerd. Huizen van vóór 1992 zijn geschikt als ze goed zijn na-geïsoleerd.
Radiatoren Bestaande radiatoren zijn (bijna) altijd voldoende. Soms is het nodig om grotere of meer radiatoren te plaatsen bij de overstap. Dit kun je zelf testen met de Verwarmingstest, waar je meer over kunt lezen op Milieu Centraal.
Ruimte Je hebt extra ruimte nodig naast je cv-ketel voor de binnenunit van de warmtepomp. Deze is iets kleiner dan je cv-ketel. De buitenunit is zo groot als een airco. Je plaatst deze in de tuin of op het dak. De binnenunit komt in plaats van je cv-ketel. Deze is ongeveer zo groot als een koelkast. De buitenunit is zo groot als een airco. Je plaatst deze in de tuin of op het dak.
Elektriciteitsaansluiting Voor een hybride warmtepomp heb je geen grotere aansluiting nodig. Een zwaardere elektriciteitsaansluiting is soms nodig. Heb je die nog niet, dan kun je deze laten verzwaren door je netbeheerder.
Tip Vraag voordat je een keuze maakt ook altijd advies op maat bij een installateur

Veelgestelde vragen

Nee, op dit moment ben je niet verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Vanaf 2026 gaat dit veranderen.

De overheid gaat vanaf 2026  eisen (via een normering) dat nieuwe verwarmingsinstallaties efficiënter zijn dan de huidige cv-ketels. Dat betekent dat als je vanaf 2026 je cv-ketel gaat vervangen, je verplicht bent om minimaal een hybride warmtepomp te installeren. Ook een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een warmtenet is mogelijk.

Op deze verplichting komen uitzonderingen, als een woning niet goed te verwarmen is met een (hybride) warmtepomp of als het teveel kost. Bij een uitzondering ben je dus niet verplicht om een efficiënter alternatief te laten installeren bij vervanging van de huidige cv-ketel. De uitzonderingen zijn vooralsnog:

 • Bij een terugverdientijd van langer dan 7 jaar.
 • Voor monumenten en gestapelde bouw (bijvoorbeeld een appartementencomplex/flat).
 • Wanneer de woning binnen 10 jaar op een collectieve wijkoplossing, zoals een warmtenet, wordt aangesloten. 
 • Wanneer de buitenunit niet binnen de geluidsnormen kan worden geplaatst.

Wanneer de normering 'minimaal hybride warmtepomp' in 2026 in werking treedt, is het niet zo dat je helemaal geen cv-ketel meer mag kopen. Een hybride warmtepomp werkt namelijk met de cv-ketel samen. Het betekent dus alleen dat wanneer je onder de regel valt, je bij het vervangen van de cv-ketel ook een hybride warmtepomp moeten laten installeren. Verder kan het zijn dat jouw woning vrijgesteld is van de normering wanneer het niet mogelijk is om de woning comfortabel en kostenefficiënt te verwarmen.

De vraag naar warmtepompen is in korte tijd enorm gestegen. Hierdoor zijn er wachttijden ontstaan van een paar maanden tot een jaar. De verwachting is dat in de loop van 2023 de wachttijden korter worden. 

De fabrikanten en installatiebranche werken er hard aan om te zorgen dat er voldoende warmtepompen zijn, zodat bij vervanging van de cv-ketel gelijk een (hybride) warmtepomp geïnstalleerd kan worden. Wanneer dit door welke reden dan ook niet meteen kan, is het mogelijk dat de installatie in twee stappen gebeurt. Dus eerst de cv-ketel vervangen waarna de installateur zo snel als dat weer kan er een hybride warmtepomp bij plaatst.

Laat je niet ontmoedigen en begin alvast met uitzoeken welke soort warmtepomp in jouw situatie de beste keus is en wat voor jou de beste stappen zijn om je woning te verduurzamen.

Heb je een keus gemaakt, maar kan je niet direct terecht bij een bedrijf? Vraag dan of je op een wachtlijst kan komen, zodat je aan de beurt komt wanneer de achterstand wordt ingelopen. 

Wanneer de gemeente concrete plannen heeft om in je wijk binnen 10 jaar een collectieve oplossing, zoals een warmtenet, te realiseren hoef je niet aan de nieuwe eis te voldoen. Zo hoeven eigenaren niet twee keer te investeren in korte tijd.

In de transitievisie warmte geeft jouw gemeente aan hoe jouw wijk van het aardgas af gaat, en wanneer. Kijk voor meer informatie op de site van jouw gemeente.

Komt er een warmtenet, maar duurt dat nog 10-20 jaar, dan kan je ervoor kiezen om in de tussentijd een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. Een warmtepomp gaat namelijk zo’n 15 jaar mee.

Ook als je in een appartement woont en te maken hebt met een VvE, zijn er mogelijkheden om een warmtepomp te nemen. Maar je bent vanaf 2026 als appartementseigenaar niet verplicht om een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. Lees op deze pagina wat je kunt doen.

Wanneer je in een monumentaal pand woont, hoeft je niet aan de eis van minimaal hybride warmtepomp te voldoen. Voor het aanpassen van een monumentaal pand moet in veel gevallen door de bewoner een vergunning worden aangevraagd. Dit maakt het dan ook lastig voor een bewoner om meteen te beslissen over een efficiëntere verwarmingsinstallatie dat geplaatst kan worden. Daarom is er een uitzondering gemaakt. Wel is een (hybride) warmtepomp ook in deze gevallen vaak een goede manier om het energieverbruik fors te verlagen en te besparen op de energierekening.

De overheid gaat samen met de verwarmingsinstallateurs ervoor zorgen dat je van het bedrijf dat jouw cv-ketel komt vervangen direct weet of je aan de normering moet voldoen, of dat je binnen de uitzonderingen valt. Voldoet je situatie, dan krijg een duurzaam alternatief aangeboden. Als je dan toch niet aan de nieuwe eis voldoet, kan de gemeente hiertegen optreden.

Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Op deze pagina vind je het energieloket van jouw gemeente. Daar kunnen ze je verder helpen.

Een hybride warmtepomp werkt met de bestaande verwarming (radiatoren, convectoren, vloerverwarming enzovoort) in huis. Hoe groter de capaciteit van je verwarming, hoe efficiënter de warmtepomp werkt, hoe minder vaak de cv-ketel hoeft bij te schakelen, en hoe meer aardgas je bespaart.

Het kan dus helpen om de capaciteit van je radiatoren te vergroten. Bovendien heb je voldoende capaciteit nodig wanneer je de stap neemt om helemaal van het aardgas af te gaan (met een volledig elektrische warmtepomp, warmtenet, of groen gas in combinatie met een hybride warmtepomp).

Hoe kun je de capaciteit van je verwarming vergroten?

 • Met radiatorventilatoren. Deze ventilatoren zijn los te koop en verspreiden de warmte lucht sneller door de ruimte.  
 • Met vloerverwarming of wandverwarming. Bijvoorbeeld als de vloer vervangen wordt of bij verbouwen. 
 • Met grotere radiatoren of convectoren die gemaakt zijn voor verwarmen op lage temperatuur. 
 • Met extra radiatoren.

Meer weten hierover? Je vindt het op de pagina Lage temperatuur verwarming op de website van Milieu Centraal.

Doe de verwarmingstest

Met de Verwarmingstest ontdek je of jouw verwarming voldoende warmte afgeeft voor verwarmen met een warmtepomp. In deze test zet je de cv-ketel op 50 graden en kijk je of het warm genoeg blijft in huis. Op basis hiervan krijg je inzicht in hoe je verwarmingssysteem werkt. Meld je hier aan voor de verwarmingstest.

De stichting Nationale Milieudatabase heeft onderzoek gedaan naar de milieu-impact van de materialen in de warmtepomp. Die milieu-impact blijkt hoger dan eerder werd aangenomen. Belangrijk om te weten is dat dit onderzoek alleen gaat over het apparaat zelf, dus: de materialen. Bijvoorbeeld metaal, plastic, elektronica en koudemiddel. Het onderzoek zegt niets over de milieuvoordelen van de warmtepomp tijdens het gebruik. In de gebruiksfase bespaart de warmtepomp juist veel CO2-uitstoot.

In de gebruiksfase heeft de warmtepomp een grote milieuwinst vergeleken met een cv-ketel. De warmtepomp gaat veel zuiniger met energie om, waardoor tijdens de levensduur veel minder CO2 wordt uitgestoten. Bij een volledig elektrische warmtepomp is het verschil zo’n 40 tot 55% in het voordeel van de warmtepomp. Tijdens de gebruiksfase ontsnapt er wel een klein beetje koudemiddel uit het apparaat. Over de hele levensduur is dat vergelijkbaar met 50 tot 350 kilo CO2. Maar ter vergelijking: in een goed geïsoleerde hoekwoning is de CO2-besparing per jaar zo’n 1.100 kilo CO2, dus vele malen hoger.

Het is wel belangrijk om de milieu-impact van apparaten steeds kleiner te maken. Bijvoorbeeld door materialen te hergebruiken of te recyclen. Of door te zorgen dat apparaten langer meegaan. En door koudemiddelen te gebruiken met een veel lagere klimaatimpact.

Ja, dat heeft zin. Als je cv-ketel het nog goed doet, en nog niet zo oud is (bijvoorbeeld zo’n 5 jaar) kan je een hybride warmtepomp combineren met je huidige cv-ketel. Je hoeft je cv-ketel niet voortijdig te vervangen of te wachten tot je cv-ketel aan vervanging toe is.

Is je cv-ketel al wat ouder, kun je ook meteen een hybride warmtepomp aanschaffen. Maar in dat geval kun je er ook voor kiezen om te investeren in betere isolatie om gas te besparen. Zo kun je straks in één keer overstappen op een volledig elektrische warmtepomp zodra je cv-ketel aan vervanging toe is. 

Vanaf 1 januari 2023 stelt het kabinet voor energieprijzen een tijdelijk prijsplafond van een jaar in: maximaal 1,45 euro voor gas tot een verbruik van 1200 m3 gas, en 0,40 euro voor stroom tot een verbruik van 2900 kWh stroom. 

In 2023 zal door het prijsplafond je besparing met een hybride warmtepomp iets lager zijn. Je verbruikt met een hybride warmtepomp minder gas en meer stroom dan met een hr-ketel. Toch ga je in 2023 met een hybride warmtepomp alsnog besparen op je energierekening.  

Met een volledig elektrische warmtepomp ga je veel extra stroom verbruiken, dat valt voor een groot deel boven het prijsplafond voor stroomverbruik. Heb je zonnepanelen, of een vast contract met lagere tarieven, dan ga je ook met een volledige elektrische warmtepomp in 2023 besparen op je energierekening.

Op de lange termijn ga je met een warmtepomp altijd besparen op je energierekening.

Groen gas en waterstof zijn beperkt beschikbaar, daarom is het nodig deze stoffen alleen te gebruiken waar dat echt nodig is. Voor de meeste woningen zijn voldoende alternatieve oplossingen beschikbaar om de vraag naar aardgas te beperken. Een klein deel van de huizen kan niet verwarmd worden met een warmtenet of volledig elektrische warmtepompen. Dan is groen gas een optie als aanvulling op de hybride warmtepomp. Als bewoner kan je hier niet zelf voor kiezen.