Logo Rijksoverheid

Ventilatie: goed voor de gezondheid

Het continu verversen van de lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Het kost energie, maar dat is zeker geen verspilling. Met terugwinning van warmte en automatische regeling van de hoeveelheid verse lucht, beperk je het energieverbruik van ventileren.

Ventileren gebeurt vaak onvoldoende. Het kan leiden tot versterking van allergieën en luchtwegproblemen.

Mogelijkheden voor energiezuinige ventilatie

Je kan op verschillende manieren het warmteverlies door ventilatie verminderen. De mogelijkheden hangen af van welke ventilatie je nu hebt: ventilatie met mechanische afvoer of via natuurlijke afvoerkanalen, klepraampjes en roosters.

  • Plaats in de woonkamer tegen een buitenmuur een ventilatie-unit met terugwinning van warmte. Je bespaart energie en wint aan comfort.

  • Maak je mechanische ventilatiesysteem met sensoren in de verschillende kamers vraaggestuurd. Zijn er geen of weinig mensen in een ruimte, dan is er automatisch minder ventilatie (en dus minder warmteverlies).

  • Neem balansventilatie met warmteterugwinning voor de hele woning. Dit is een optie als je je hele huis gaat opknappen.

  • Met een ventilatiewarmtepomp, als vervanging van je ventilatiebox (de ‘afzuigmotor’) van een ventilatiesysteem met mechanische afvoer, win je warmte uit de ventilatielucht terug. Die gebruik je voor je verwarming of warm water.

Een berekening voor jouw huis

Ga naar de Verbetercheck voor een berekening van de kosten en besparing van betere ventilatie voor jouw huis. En ontdek meteen andere verbeteropties.

Tips ventilatie

  1. Voor goede ventilatie moet de lucht in huis vrij kunnen stromen. Elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnendeuren.

  2. Vooral in de keuken en badkamer moet je extra ventileren. Gebruik daarom de afzuigkap tijdens het koken en een inbouwventilator in de badkamer tijdens en na het douchen.

  3. Lees meer over goed en energiezuinig ventileren op www.milieucentraal.nl.

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.