Isolatieglas: binnen lekker warm

Met isolatieglas blijft de warmte in huis. Hierdoor bespaar je energie én wordt je huis een stuk comfortabeler: je hebt geen tocht en kou bij de ramen. Ook heb je minder last van geluidsoverlast van buiten.

Meisje staat bij het raam en zwaait. Met isolatieglas is het lekker warm in huis en bespaar je energie.

Enkel glas en gewoon dubbel glas zijn niet meer van deze tijd. HR++ glas is inmiddels de standaard. Dit bespaart veel meer dan het dubbel glas dat in de meeste oudere woningen zit. Tegenwoordig is er ook triple glas met drie glasplaten, en vacuümglas dat twee glasplaten heeft met een dunne vacuüm ruimte ertussen. Dit isoleert heel goed.

Is mijn woning geschikt?

Check hier welk isolatieglas in jouw ramen mogelijk is.

  • In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar niet altijd triple glas. Vacuümglas is wel mogelijk.

     

  • In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk.

  • Voor monumenten is er speciaal isolatieglas. Dan is HR++ glas of triple glas vaak niet mogelijk of niet toegestaan. Vacuümglas kan wel.

     

Bij appartementen is het plaatsen van HR++ glas of triple glas een verantwoordelijkheid voor de VvE. Lees tips over hoe je dit als appartementseigenaar bij je VvE kunt aankaarten.

Heb je een huurhuis? Dan is je verhuurder verantwoordelijk voor grote verbeteringen aan je huis. Lees hoe je je verhuurder kunt aansporen om te isoleren.

Kosten HR++ glas in bestaande kozijnen

Hieronder zie je wat de kosten zijn van HR++ glas in de hele woning. Dit is een goede keuze als je kozijnen nog in goede staat zijn. Je vervangt dan alleen het glas.

Soort woning Kosten (eenmalig) Subsidie (eenmalig)
Tussenwoning 3.800 euro 900 euro
Hoekwoning 4.000 euro 1.000 euro
2-onder-1-kap 4.500 euro 1.100 euro
Vrijstaande woning 6.000 euro 1.400 euro

Besparing HR++ glas in plaats van dubbel glas

In de tabel zie je hoeveel je bespaart als je in het hele huis dubbel glas vervangt door HR++ glas. 

Soort woning Besparing gas per jaar (m3) Besparing per jaar bij gasprijs 1,45 euro/m3
Tussenwoning 65 m3 90 euro
Hoekwoning 70 m3 100 euro
2-onder-1-kap 80 m3 110 euro
Vrijstaande woning 100 m3 140 euro

De kosten en de subsidie zijn een schatting. Ze hangen af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren. Het aantal vierkante meter glas verschilt per soort woning: een tussenwoning heeft het minst aantal vierkante meters, een vrijstaande woning het meest. Per woningtype gaan we uit van een gemiddelde grootte. De schatting van de kosten gaat uit van een standaard situatie, dus zonder meerwerk. De kosten per vierkante meter zijn gebaseerd op een kostenoverzicht van RVO (een overheidsorganisatie) van maart 2022. Door actuele ontwikkelingen, zoals stijging van de prijs van grondstoffen, kunnen de kosten hoger uitvallen.

Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van 2 of meer maatregelen, bij 1 maatregel is de subsidie de helft.

De gasbesparing is berekend voor een huis met een hr-combiketel als verwarming. Hoeveel je bespaart, hangt ook af van hoe je je huis verwarmt. Als je bijna nooit thuis bent en de verwarming nauwelijks aan hebt, bespaar je minder dan wanneer je elke dag thuis bent en altijd de verwarming hoog zet. De berekening gaat uit van 20 graden overdag, 16 graden in de nacht en bij afwezigheid, en 60 procent van de ruimtes in huis onverwarmd.

De besparing in euro's is berekend met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Jouw gasprijs kan op dit moment hoger of lager zijn; de besparing is dit jaar dan ook hoger of lager. De gemiddelde gasprijs van dit moment (januari 2024) is toevallig hetzelfde als de langetermijnprijs.

En als je enkel glas vervangt?

Als je enkel glas vervangt, blijven de kosten hetzelfde maar is de besparing een stuk hoger. Hieronder zie je wat je bespaart als je nog overal in huis enkel glas hebt en je vervangt dit door HR++ glas (in bestaande kozijnen).

Soort woning Besparing gas per jaar (m3) Besparing per jaar bij gasprijs 1,45 euro/m3
Tussenwoning 250 m3 360 euro
Hoekwoning 260 m3 380 euro
2-onder-1-kap 300 m3 450 euro
Vrijstaande woning 380 m3 550 euro

Isolatieglas in jouw huis

In de Verbetercheck kun je zien wat je met een isolatieglas bespaart in jouw huis. Je kunt een berekening maken voor HR++ glas, triple glas en vacuümglas. En je ziet meteen wat je nog meer kunt doen aan de isolatie of verwarming van jouw huis.

Lagere kosten door subsidie

Je kunt subsidie krijgen als je de gevel, vloer, dak of ramen laat isoleren. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Je hebt extra voordeel als je 2 maatregelen neemt: het vierkante-meter-bedrag is dan 2 keer zo hoog als voor 1 maatregel. Als tweede maatregel kun je een andere isolatiemaatregel kiezen, maar ook een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Je krijgt alleen subsidie als je de klus uitbesteedt aan een professioneel bedrijf, niet voor doe-het-zelven. Daarnaast zijn er in veel gemeentes en provincies ook lokale subsidies voor isolatie. Lees meer op de pagina Subsidies, of kijk in de Energiesubsidiewijzer.

Nu doen of later

Heb je ergens nog enkel glas, vervang het dan nú door HR++, triple of vacuümglas. De voordelen zijn groot.

Heb je dubbel glas, dan zou je het nu kunnen verbeteren. Het is geen grote verbouwing, en het kan je 'tweede maatregel' zijn voor de isolatiesubsidie. Ga je je kozijnen schilderen en heb je nog dubbel glas, dan kun je vervanging meenemen in de klus. Door deze combinatie is het goedkoper en makkelijker. Ga je je kozijnen vervangen, neem dan triple glas in isolerende kozijnen.

6 procent spaarrente

Als je de kosten en besparing van het vervangen van enkel glas door HR++ glas (in bestaande kozijnen) vergelijkt met een spaarrekening zou je 5 procent rente krijgen, berekent Milieu Centraal. De huidige rente op een spaarrekening ligt rond de 3 procent. Isolerend glas is gunstig voor de waarde van je huis. En voor je dagelijkse woonplezier.

Heb je geen spaargeld of wil je liever geld achter de hand houden? Er zijn tal van mogelijkheden om energiebesparing in huis op een andere manier te financieren, zoals de gunstige Energiebespaarlening.

Ervaring van Albertine

Ik heb nu geen dekentje meer nodig op de bank

Albertine is heel blij met haar triple glas, het is nu lekker warm in huis.

ALBERTINE: Ik ben Albertine en ik wil m'n ervaringen met triple glas met jullie delen (korte animatie duurzame woning). Ik had op de hele achtergevel enkel glas, zowel in de woonkamer als in de keuken (Albertine laat ondertussen haar woning zien). Het was koud in huis, dus ik ben op zoek gegaan naar een oplossing daarvoor. Dit is een stukje van m'n oude kozijn (Albertine laat een glas-in-lood-raam zien). Dat zat boven de openslaande deuren. Ondanks dat het heel mooi is, wilde ik er wel graag vanaf. Op basis daarvan ben ik langs verschillende glaszetters geweest om te kijken wat de mogelijkheden zijn van dubbel en triple glas en ik heb gekozen voor triple glas, omdat ik én de kozijnen wilde vervangen en het glas wilde vervangen.

ALBERTINE: Ik ben er heel blij me. Het is lekker warm. Voordeel voor mij was, dat ik subsidie kon aanvragen. En dat is precies het verschil geweest tussen de keuze voor dubbel en triple glas. Het prijsverschil was ongeveer 500 euro. Ik zou dat zeker ook gedaan hebben als ik geen subsidie zou krijgen. De glaszetter heeft alles technisch heel goed uitgelegd. Ik heb zelfs achteraf een certificaatje gekregen en op de achterkant staat precies uitgelegd welke garanties vallen op welk onderdeel van het kozijn. De uitvoering van de werkzaamheden heeft ongeveer twee dagen geduurd. De eerste dag hebben ze het oude kozijn hier in de woonkamer eruit gehaald en het nieuwe kozijn geplaatst. De tweede dag hebben ze hetzelfde gedaan, maar dan in de keuken. En vervolgens beide ruimtes heel netjes afgewerkt. M'n vriend stuurde halverwege dag één: Niet schrikken (Albertine laat een foto zien op haar telefoon van een gat in het plafond). Het bleek dat er een stuk balk hierboven naar beneden kwam zetten. Van dat kleine foutje zie je eigenlijk helemaal niks terug.

ALBERTINE: Ik heb gekozen voor triple glas, omdat dat én duurzaam is en m'n huis wordt er meer waard van. Daarnaast hoef ik sinds kort niet meer met een dekentje op de bank te zitten omdat het koud is.

Zo werkt isolatieglas

Isolatieglas in bestaande kozijnen is snel en eenvoudig aangebracht. Ook het plaatsen van nieuwe kozijnen met triple glas is geen grote verbouwing. Het plaatsen duurt ongeveer een dag. Heb je veel ramen en laat je ook kozijnen vervangen, dan duurt het langer. Het schilderen van houten kozijnen duurt ook een paar dagen.

Het werk gebeurt voor een groot deel van buitenaf. Bij het vervangen van kozijnen blijven de muren in tact. Bij bestaande kozijnen wordt de sponning breder gemaakt. Hierdoor kan er zaagsel vrijkomen. Het isolatiebedrijf ruimt alles echter weer netjes voor je op.

Als je je vensterbank leegmaakt en je meubels voor het raam weg schuift, kan het isolatiebedrijf zo aan de slag!

Medewerkers glasbedrijf plaatsen HR++ glas in de kozijnen.

Het isolatieglas wordt hier in de bestaande kozijnen geplaatst.

Isolatieglas plaatsen. Man brengt kitrand bij het glas aan.

Het nieuwe glas wordt hier afgekit.

Tips isolatieglas

  1. Ga je kozijnen vervangen, kies dan meteen voor triple glas en goed isolerende kozijnen met dubbele kierdichting. Dit is wat duurder dan nieuwe kozijnen met HR++ glas, maar je hebt nog meer comfort en je bespaart ook meer. Bedenk dat kozijnen en glas lang mee gaan.

  2. Ventileren is belangrijk voor je gezondheid. Bekijk hoe je tegelijk met je nieuwe glas de ventilatie in je huis kan verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan ventilatieroosters die op winddruk reageren. Of aan een ventilatie-unit die de warmte terugwint.

  3. Vergeet bij het isoleren van de ramen ook de rest van je huis niet. Zo voorkom je dat er vocht (condens) op je muren, vloer of dak komt. Dat kan leiden tot vochtplekken en schimmels. Een niet-geïsoleerde vloer met vloerbedekking is door condens een voedingsbodem voor huisstofmijt.

     

Lees meer over isolatieglas

Goede isolatie van glas begint bij HR++ glas (isolatiewaarde U = 1,0 tot 1,2). Triple glas in isolerende kozijnen isoleert beter. Veel huizen hebben nog gewoon dubbel glas, dat heeft een matige isolatiewaarde.

Dubbel glas en HR++ glas lijken op het eerste gezicht op elkaar, je ziet twee glasplaten. Op milieucentraal.nl zie je hoe je kan checken welk glas jij hebt.

Vind een isolatiebedrijf

Aan de slag met glasisolatie? In het overzicht vind je bedrijven die de isolatie voor je kunnen aanbrengen. Ook handig: je kunt filteren op kwaliteit en reviews.

 

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen en voor onafhankelijk advies. Veel informatie vind je via de website, maar je kunt vaak ook bellen, chatten of een e-mail sturen.