Thuisladen bij een VvE
Zijn er leden van je VvE die elektrisch rijden, of die dat willen gaan doen? Dan is het belangrijk dat zij hun auto thuis kunnen opladen. Lees hier hoe dit werkt bij een VvE.

Om elektrische auto’s op één plek op te laden, heb je basislaadinfrastructuur nodig. Dit zijn onder andere de kabels, leidingen en onderverdeelkasten die zorgen dat de stroom bij de oplaadpunten komt. Ook hoort erbij dat je de oplaadpunten veilig kunt uitzetten als er brand is. En er is vaak een verbinding met internet, zodat je het gebruik kunt regelen en controleren. De laadpaal zelf valt niet onder de basislaadstructuur.
De basislaadinfrastructuur wordt meestal aangelegd zodat later makkelijk laadpalen geplaatst kunnen worden. Je kunt dit als VvE op verschillende manieren aanpakken. Op deze pagina vind je praktische informatie en mogelijkheden op een rij.
Wat heb je nodig voor thuisladen?
Als je je elektrische auto thuis wil opladen, heb je een laadpunt nodig en apparatuur om het laadpunt aan te sluiten op de meterkast. Dit gaat in de meeste gevallen om de gezamenlijke meterkast. Ook is het belangrijk om te weten hoeveel stroom er beschikbaar is en hoe zwaar de netaansluiting is. Vaak kunnen er twee of drie laadpalen geplaatst worden voordat de aansluiting verzwaard moet worden. Als er een zwaardere aansluiting nodig is, kunnen nieuwe onderverdeelkasten en meters geplaatst worden. De kosten daarvan moeten eerlijk verdeeld worden. Een installateur kan helpen om dit goed te berekenen.
Een onderverdeelkast is een extra kast die tussen de laadpunten en meterkast staat. Hierdoor is minder ruimte voor kabels nodig in de meterkast. Dit is vooral handig als er meerdere laadpalen op de meterkast aangesloten moeten worden. Je meterkast zit dan niet vol met kabels die zijn aangesloten op de laadpunten. Een onderverdeelkast is niet nodig als er in de meterkast veel capaciteit en ruimte is, en de afstand tot de laadpunten niet te groot is.
Mode-3 laden
Er zijn verschillende manieren waarop elektrische auto’s opgeladen worden. Bij VvE’s wordt gebruik gemaakt van laden met laadpalen, dat is mode-3 laden: je laadt dan met gewone stroom uit de meterkast. De auto zet die stroom zelf om naar de juiste soort (gelijkstroom). Dit is een veilige manier van laden.
Bij mode-2 laden laad je de auto op via een stopcontact (met of zonder aarding). Mode-4 laden kan alleen bij laadstations langs de snelweg.
Slim laden
Als VvE sluit je vaak meerdere laadpunten aan op de meterkast. Met slim laden laad je duurzamer en goedkoper. Slim laden is daarom een goed idee voor VvE’s. Zo regel je bijvoorbeeld dat je auto wordt opgeladen als er niet veel andere apparaten stroom gebruiken. Of dat je auto oplaadt als je zonnepanelen veel stroom leveren. De stroomaansluiting raakt dan minder snel overbelast.
Aandachtspunten bij laadpunten aansluiten bij jouw VvE
Er zijn verschillende manieren waarop een VvE laadpunten kan aansluiten op de meterkast. Dit hangt onder andere af van de parkeersituatie, hoeveel bewoners een elektrische auto hebben en wie de kosten betaalt: de bewoner of de VvE. Hebben veel bewoners een elektrische auto en wil je veel laadpunten aansluiten? Dan kun je een onderverdeelkast plaatsen tussen de laadpunten en de meterkast. Als je een parkeergarage hebt, kun je ook een vlakbandsysteem gebruiken: er loopt dan een dikke kabel langs de muur of het plafond van de parkeergarage. Vanuit die kabel sluit je laadpunten aan met een kleinere kabel.
De parkeersituatie bij de VvE bepaalt hoe je thuisladen kunt organiseren. Is de parkeerplaats eigendom van de gemeente? Dan kun je bij de gemeente aanvragen of zij laadpunten plaatsen op de parkeerplaats. Iedereen van de VvE kan deze laadpunten dan gebruiken. Als iedere bewoner bij jouw VvE een eigen parkeerplaats heeft, is het logisch dat bewoners met een elektrische auto een eigen laadpunt krijgen. Hebben bewoners geen eigen parkeerplaats? Dan kun je een aantal laadpunten installeren die iedereen kan gebruiken.
Hoeveel bewoners een elektrische auto hebben, bepaalt ook hoe je thuisladen het beste kunt organiseren voor jouw VvE. Hoeveel bewoners hebben op dit moment een elektrische auto? En hoeveel bewoners willen op korte termijn een elektrische auto kopen?
Rijden er maar een paar bewoners elektrisch en zijn niet veel bewoners van plan om een elektrische auto te kopen, dan zijn een paar laadpunten soms voldoende. Houd er wel rekening mee dat als meer bewoners elektrisch gaan rijden, je hen deze mogelijkheid ook moet kunnen bieden.
Kies je als VvE voor laadpunten voor eigen gebruik of gedeelde laadpunten? Laadpunten voor eigen gebruik zijn handig als bewoners een eigen parkeerplaats hebben of als maar weinig bewoners een elektrische auto hebben. Met laadpunten voor eigen gebruik, betaalt de bewoner de kosten voor de aanleg, het gebruik en het onderhoud van het laadpunt. Kies je voor gedeelde laadpunten? Dan kunnen alle bewoners gebruik maken van de laadpunten. Dit werkt beter als je geen parkeerplaatsen voor eigen gebruik hebt op je gezamenlijke VvE-parkeerplaats. De VvE betaalt dan voor de aanleg en het onderhoud van de laadpunten. Met een slimme meter houd je bij hoeveel elektriciteit bewoners gebruiken voor het laden van hun auto.
5 manieren voor thuisladen bij je VvE
-
Laadpunten zijn van de VvE en worden direct aangesloten op de meterkast van de VvE. De laadpunten kunnen op parkeerplaatsen staan voor eigen gebruik of op gedeelde parkeerplaatsen.
-
Laadpunten zijn van bewoners en meterkast is van de VvE. Iedere bewoner van de VvE die een elektrische auto heeft, regelt zijn eigen laadpunt voor eigen gebruik. Ook koopt de bewoner zelf een kabel om het laadpunt aan te sluiten op de meterkast van de VvE.
-
Laadpunten zijn van bewoners en extra apparatuur voor aansluiting op de meterkast is van de VvE. De VvE koopt de basislaadinfrastructuur die nodig is om meerdere laadpunten voor eigen gebruik aan te kunnen sluiten op de meterkast. De kosten voor aanleg van de eigen laadpaal en bekabeling vanaf de onderverdeelkast naar de privé-laadpaal zijn van de individuele eigenaren.
-
Laadpunten én extra apparatuur voor aansluiting op het elektriciteitsnet zijn van de VvE. De laadpunten kunnen op parkeerplaatsen staan voor eigen gebruik of op gedeelde parkeerplaatsen.
-
Vlakbandsysteem is van de VvE. De VvE legt een vlakbandsysteem aan in de parkeergarage. Er worden kabels aangelegd langs bijvoorbeeld de wanden. Laadpunten kun je met een kleinere kabel aansluiten op deze dikke kabel. De laadpunten die je aansluit zijn van bewoners of van de VvE.
Modelregelement 2017?
Is het splitsingsreglement van jouw VvE opgemaakt met het modelreglement 2017? Dan geldt er een notificatieplicht. De bewoner die een individueel laadpunt wil plaatsen moet de VvE laten weten dat hij dit wil doen. Hiervoor moet hij een werkplan maken waarin staat dat het laadpunt aan wettelijke eisen voldoet.
Wanneer het werkplan voldoet aan deze eisen mag de VvE niet weigeren. De VvE moet dan nog wel besluiten of zij basislaadinfrastructuur wil laten aanleggen. De eigenaar van het individuele laadpunt moet de VvE in dat geval de gelegenheid geven om (als de VvE dit wenst) een collectieve laadinfrastructuur aan te leggen. Dit kan handig zijn voor later, als misschien meer bewoners hun eigen laadpaal willen gebruiken. Zo is de VvE beter voorbereid op de toekomst.
Is het splitsingsreglement van jouw VvE opgemaakt met een ander modelreglement? Dan geldt deze regel niet en vind je in het splitsingsreglement welke regels wel gelden voor jouw VvE.
Aan de slag met de installatie van laadpunten
Ga je aan de slag met de installatie van laadpunten op de parkeerplaats van je VvE? Dan is het slim om een installateur in te huren. Ook is het belangrijk dat je samen afspreekt hoe je de kosten wil verdelen binnen de VvE.
Kies een installateur
Een installateur kan een laadplan opstellen voor je VvE. In een laadplan staat in ieder geval informatie over hoeveel oplaadpunten op het terrein komen, waar deze komen, hoe deze op een veilige manier kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet en wat dit kost. Als VvE kun je SVVE-subsidie krijgen voor het opstellen van het laadplan.
Het is belangrijk om een deskundige installateur te kiezen. Let er bij het kiezen op:
- De installateur werkt volgens NEN1010 en NEN3140
- De installateur stelt maatregelen voor die kosten besparen
- De installateur stelt maatregelen voor om de netaansluiting optimaal te gebruiken
- De installateur splitst eenmalige en terugkomende kosten uit
- De installateur legt de werking van de installatie uit
- De installateur laat zien wat het verbruik van de installatie is
- De installateur laat zien welke mogelijkheden er zijn om uit te breiden en wat dit kost
Zorg dat de installatie brandveilig is
De kans op brand in een elektrische auto is niet groter dan in een brandstofauto. In het laadplan kun je maatregelen nemen die de kans op brand kleiner maken. Een adviseur (die het laadplan opstelt) en de installateur kunnen hierbij helpen. Zelf kun je ook een aantal dingen doen: zorg er bijvoorbeeld voor dat je nooit via het normale stopcontact laadt en kies altijd voor Mode-3 laden. Laat ook eens in de zoveel tijd een controle uitvoeren op brandveiligheid. Controleer ook of de regels voor brandveiligheid passen bij de eisen van je opstalverzekering. En kies als het kan voor gezamenlijke laadpunten. Dit is brandveiliger omdat je hier als VvE meer controle op hebt.
Houd rekening met deze kosten
Wil je thuisladen mogelijk maken op je VvE-parkeerplaats? Houd dan rekening met deze kosten:
- Uitbreiding van je netaansluiting
- Kopen van een onderverdeelkast en/of vlakbandbekabeling
- Kopen van elektriciteitsleidingen en kabels.
- Aanleg en installatiekosten
- Installatie van apparatuur voor slim laden
- Kosten voor onderhoud en keuringen
- Eventueel: installatie van maatregelen voor brandveiligheid (bijvoorbeeld een centrale afschakeling van de laadpunten)
- Eventueel: servicecontract voor incasseren van gebruikskosten van laadpalen
Subsidies en leningen
Als VvE kun je gebruik maken van een aantal subsidies en leningen als je thuisladen mogelijk wil maken voor je bewoners. Zo kun je SVVE-subsidie krijgen voor het opstellen van een laadplan. Deze subsidie kun je ook gebruiken voor de aanschaf van basislaadinfrastructuur die aangesloten moet worden op de meterkast. Er zijn ook leningen via het Warmtefonds en soms via de gemeenten/SVn.