Ervaringen van anderen met VvE verduurzamen

Dick, die samen met zijn VvE zijn appartement heeft verduurzaamd, zit op de bank.

Ervaringen van anderen

Op de website van het Warmtefonds staan inspirerende ervaringsverhalen van VvE's die succesvol verduurzaamd hebben. Ook bij de Duurzame Huizenroute vind je voorbeelden van VvE's die stappen hebben gezet in verduurzaming. Via de Duurzame Huizenroute kun je de VvE’s bovendien benaderen om te vragen hoe zij dingen hebben aangepakt.

Zonnepanelen op het dak van een appartementencomplex.

De VvE van René L'Herminez koos onder andere voor zonnepanelen op het dak.

We zijn nu 3,5 jaar van het gas af en van Energielabel G naar A gegaan. We besparen als VvE een heleboel geld aan onderhoudskosten en kunnen op die manier de lening terugbetalen. René L'Herminez (initiatiefnemer)
Dick en Henny tijdens een VvE-vergadering.

Dick van Haaster en Henny Westland hebben veel met hun VvE vergaderd. Ze zijn breed gestart met de vraag: wat gaan we doen? Ze kozen voor vergroening en zonnepanelen. De zonnepanelen liggen er nu 3 jaar op. Daarnaast hebben ze verschillende vormen van vergroening gerealiseerd, zoals grote plantenbakken aan de kade, perkjes rondom bomen en geveltuinen.

"Het is heel mooi om te zien dat naast de samenwerking in de VvE er ook allerlei andere vormen van samenwerking ontstaan: met de gemeente, onderling met andere VvE’s en buurtinitiatieven."

Een bloemenperkje rondom een boom.
Een geveltuin met verschillende planten.

Tips

  1. Samenwerken en van elkaar leren kan het proces enorm versnellen. 

    Zes jaar geleden is vanuit onze VvE de duurzaamheidscommissie opgezet. We werken inmiddels veel samen met de VvE van het appartementencomplex naast ons. Onze gebouwen hebben namelijk dezelfde aannemer, architect, installaties en daarmee ook dezelfde duurzaamheidsvraagstukken om op te lossen. Het zijn dus twee losse VvE’s die nu gezamenlijk een duurzaamheidscommissie hebben.  

  2. Kijk goed naar je MJOP.  

    Alles wat hierin staat heeft een milieuaspect. Als duurzaamheidscommissie en technische commissie zou je hier samen over na moeten denken: welke verf wordt er gebruikt? Welke isolatiematerialen kiezen we voor? Hoe houden we rekening met biodiversiteit, hoe integreren we klimaatadaptatie maatregelen?  

Wij willen vooral iets te doen aan het milieu en klimaat. Natuurlijk spelen ook de financiële belangen een rol. We zijn breed gestart met de vraag: wat gaan we doen? We kozen voor vergroening en zonnepanelen. 

We zijn ergens in 2018 begonnen, het proces heeft ongeveer 3 jaar gekost.  

Het is heel waardevol dat iedereen er binnen onze VvE zo over denkt. We hoeven niet steeds de milieudiscussie te voeren; bij het voorstel voor zonnepanelen werd er direct unaniem ‘ja’ gestemd. Daarnaast is actieve deelname aan de VvE en de duurzaamheidscommissie ook nog eens heel leuk, we eindigen regelmatig met een gezellige borrel. Het is een mooie manier om je buren beter te leren kennen.  

We hebben enorm gestoeid; met de VvE én de woningbouwcorporatie Ymere. Ymere kon bijvoorbeeld de kosten van de zonnepanelen niet doorberekenen aan huurders. Ymere interesseren mee te doen was lastig, maar op een gegeven moment was er een omslag. Ymere is toen actief beleid gaan ontwikkelen. Alle plannen hadden we al uitgewerkt, dus toen Ymere mee wilde doen ging het ineens snel. Wat ook hielp is dat Ymere een preferred supplier heeft voor de zonnepanelen, dat hielp in het vertrouwen dat ze hadden in het proces.  

De financiering voor de zonnepanelen hebben we rond gekregen omdat we binnen de ALV fiat hebben gekregen om geld uit reserveringen voor groot onderhoud te halen. Deze stonden pas voor 2028 gepland, en hadden we in 2021 dus nog niet nodig. Daardoor hoefde Ymere niks te investeren.  

Daarnaast was het lastig dat er maar één keer per jaar een ALV is, dat is het moment waarop er gestemd kan worden over belangrijke beslissingen. Niet alles ging dus even soepel; we wilden bijvoorbeeld ook bomen planten maar daar was niet iedereen voor. Dat is ook logisch, want voor sommige bewoners betekende het bijvoorbeeld dat ze minder uitzicht zouden hebben.  

Van tevoren is het vaak lastig om te berekenen wat de terugverdientijd is, maar in ons geval zijn de zonnepanelen ook financieel gezien een hele goede keuze geweest. En het allermooiste: we gebruiken groene energie en leveren groene energie terug aan het net!  

Omdat goedkeuring van de VvE vaak veel tijd kost, ondernemen we ook persoonlijke initiatieven vanuit de duurzaamheidscommissie. Dat is dan dus niet onder de vlag van de VvE. Zo hebben we bijvoorbeeld ‘Het Groene Hoofd’ gerealiseerd samen met mensen van buiten onze VvE: grote plantenbakken aan de kade. De bakken zijn er door de gemeente neergezet, de beplanting en het verzorgen doen we samen met 20 vrijwilligers. Dat is ook nog eens heel erg gezellig en sociaal. Vaak gaan we na het wieden gezellig koffiedrinken met elkaar.  

Verder hebben we bijvoorbeeld de perkjes rondom de bomen aan de kade beplant, ook dit is een buurtinitiatief. Er is een groepje bewoners die zorgen voor het onderhoud. In totaal zijn het 51 bomen verdeeld over het Westerdok en zijn er een aantal bewoners die dan 2 – 3 bomen verzorgen. Ook dit is samen met de gemeente Amsterdam gerealiseerd.  

Daarnaast hebben we ook nog afval adoptanten; dit zijn 11 bewoners van Westerdok die ervoor zorgen dat de afvalcontainers schoon blijven. Ze hebben een eigen sleutel en onderhouden contact met de gemeente als er zich bijvoorbeeld problemen voordoen. Daardoor hebben we een ontzettend schoon eiland.  

Lees meer ervaringsverhalen

Op de website van het Warmtefonds staan inspirerende ervaringsverhalen van VvE's die succesvol verduurzaamd hebben. Ook bij de Duurzame Huizenroute vind je voorbeelden van VvE's die stappen hebben gezet in verduurzaming. Via de Duurzame Huizenroute kun je de VvE’s bovendien benaderen om te vragen hoe zij dingen hebben aangepakt.