Logo Rijksoverheid

Energie besparen met je VvE

Wil jij graag je appartement energiezuiniger maken? Lees hier wat je zelf kan doen en wat samen met je VvE. En over de subsidies die er voor VvE’s zijn.

In een appartementencomplex zijn dak, buitenmuren, vloer op de begane grond en meestal ook de kozijnen gemeenschappelijk bezit. Wil je de isolatie van een appartement verbeteren, is een besluit nodig van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Je mag ook niet zo maar zonnepanelen, zonneboilers of buitenunits van warmtepompen op het dak zetten.

Zelf doen

Als appartementseigenaar kun je zelfstandig een paar dingen doen voor een energiezuinige en duurzame woning. Je kunt een isolerende voorzetwand plaatsen voor de buitenmuur, en - afhankelijk van de afspraken binnen de VvE - HR++ glas in bestaande kozijnen. Misschien is een ventilatiewarmtepomp mogelijk, als de luchtafvoer daar geschikt voor is.

De situatie is anders als je een boven- of benedenwoning hebt. Lees hieronder meer.

Op een ander vlak kun je natuurlijk wel veel zelf doen voor een lagere energierekening, zoals bijvoorbeeld: zuinige apparaten en verlichting kopen, de verwarming slim gebruiken, en maximaal 5 minuten douchen met een spaardouchekop. Lees hierover op milieucentraal.nl.

Subsidies en leningen

Voor aanpassingen aan gemeenschappelijk bezit is een besluit van de Vereniging van Eigenaren nodig. Wat helpt is dat er aantrekkelijke subsidies zijn voor een energiezuinig en duurzaam appartementencomplex.

De Vereniging van Eigenaren (VvE) van jouw appartementencomplex kan voor de combinatie van twee of meer isolatiemaatregelen subsidie krijgen. Ook is er subsidie voor een energieadvies, en voor de begeleiding van het proces binnen de VvE om tot besluiten over energiebesparing te komen. Let op: de isolatiesubsidie moet je vooraf aanvragen, niet na uitvoering. Lees meer over de subsidie voor VvE's op rvo.nl/seeh-vve.

De VvE kan ook subsidie aanvragen voor warmtepompen, zonneboilers, en een centrale aansluiting op een warmtenet. Kijk voor de voorwaarden en bedragen op rvo.nl.

Het Nationaal Warmtefonds biedt aan VvE’s gunstige leningen voor energiebesparende maatregelen. Het fonds is opgericht door de Rijksoverheid en banken, en heeft geen winstoogmerk. De lening kan onder voorwaarden boetevrij versneld worden afgelost. 

Subsidies en leningen voor VvE

Check in de Energiesubsidiewijzer welke subsidies en leningen er zijn voor VvE's. Verduurzamen wordt daarmee een stuk aantrekkelijker.

Hulp zoeken

De eerste stap is het maken van een plan van aanpak. De helpdesk van Vereniging Eigen Huis en van VvE Belang kunnen je hierbij helpen. Ook heeft VvE belang een handige Energiescan voor het berekenen van kosten en besparingen van isolatiemaatregelen en zonnepanelen voor een appartementencomplex. 

Met elkaar aan de slag

  • Maak het onderwerp energie besparen bespreekbaar met de eigenaren van andere appartementen binnen je complex. Samen kun je het bestuur van de VvE enthousiast maken en zorgen dat het een agendapunt op de Algemene Ledenvergadering wordt. Vervolgens kun je gezamenlijk de vervolgstappen, die genomen moeten worden, zetten. 

  • Een goede onderbouwing van de plannen is belangrijk. Vraag daarom samen een energieadvies aan. Dit energieadvies wordt, samen met het ondersteuningstraject voor de VvE, door de overheid gesubsidieerd. 

    Op Maatwerkadvies voor woningen vind je een overzicht van energieadviseurs speciaal voor VvE's.

  • Maak ook het financiële plaatje inzichtelijk: wat betekent energie besparen concreet voor jullie complex? Wat kost het en wat levert het op? Neem de energiezuinige maatregelen als verbeteringen op in het meerjarenonderhoudsplan. En check van tevoren welke subsidies je kunt aanvragen: er zijn verschillende subsidies waar je als VvE van kan profiteren. 

Tips voor VvE's

  1. Het proces om de gehele VvE mee te krijgen, kan soms best ingewikkeld zijn en lang duren. Wees je daar bewust van

  2. Het kan slim zijn om de isolatieplannen op te nemen bij de plannen voor groot onderhoud aan het appartementencomplex.

  3. Een energieadvies (ook hiervoor kun je subsidie krijgen) kan helpen om anderen enthousiast te maken.

Boven- of benedenwoning

Een boven- en benedenwoning is formeel een appartement. Het hangt per situatie af hoe het eigendom is gesplitst. Maar vaak zijn alleen de buitenmuren gemeenschappelijk bezit. Het dak hoort bij de bovenwoning, de begane grond vloer bij de benedenwoning, en de ramen en kozijnen bij de woning (beneden, boven) waar ze zijn.

De eigenaar van de bovenwoning kan in kozijnen isolerend glas plaatsen, het dak isoleren, en op het dak zonnepanelen, een zonneboiler en een buitenunit van een warmtepomp op plaatsen. 

De eigenaar van de benedenwoning kan de vloer isoleren, in kozijnen isolerend glas plaatsen, en op eventuele buitenruimte een unit voor een warmtepomp.

Als de buitenmuren in gezamenlijk bezit zijn, is er voor het isoleren van buitenmuren een besluit van de VvE nodig.

Er zijn aantrekkelijke subsidies. Om in aanmerking te komen voor de isolatiesubsidie moet je samen met boven- of benedenburen een Vereniging van Eigenaren zijn.

Energieadviseurs voor VvE's

Zoek je hulp bij het uitvoeren van je energiebesparingsplannen in je VvE? Schakel een gespecialiseerde energieadviseur in!