Logo Rijksoverheid

Zelf je huis isoleren

Als de Meilandjes het kunnen, kun jij het ook! Door zelf je huis te isoleren, bespaar je veel energie en geld. En dat terwijl je huis lekker warm is in de winter en koeler blijft in de zomer. Ontdek de voordelen!

De Meilandjes staan klaar om hun dak te isoleren.

Welke delen van je huis kun je zelf isoleren?

De vloer en het dak van je huis zijn het makkelijkst zelf te isoleren. Bekijk onze klusvideo’s en ontdek hoe.

Dak isoleren

Alles over je dak isoleren: check of je dak al geïsoleerd is en bekijk de klusvideo's.

Zelf je dak isoleren
Twee mensen isoleren zelf het dak.

Vloer isoleren

Alles over je vloer isoleren: check of je vloer nu al geïsoleerd is en bekijk de klusvideo's.

Zelf je vloer isoleren
Een man niet de thermoskussens vast aan de onderkant van de vloer.

De voordelen van zelf isoleren

  1. Doe-het-zelf isoleren is zo’n 60% goedkoper dan het laten doen. Je betaalt namelijk alleen materiaalkosten, omdat je het werk zelf uitvoert.

  2. Je kunt direct aan de slag. Je hoeft niet te wachten tot een isolatiebedrijf tijd heeft om bij jou over de vloer te komen. Hierdoor heb je sneller een geïsoleerd huis!

  3. Het zelf doen geeft je een goed gevoel: je hebt toch maar mooi zelf je woning geïsoleerd!


MARTIEN: Waarom regent het altijd?

MAXIME: O, wat is -ie klein...
MARTIEN: Push it!

Ik wil nou wel eens 'n keertje gaan isoleren!

(GEBOOR, MARTIEN GILT)
MAXIME: Nee, zie!

MARTIEN: Wat fijn voor dat dak
dat-ie nou helemaal geïsoleerd wordt.

VOICE OVER: Steek ook wat energie in je huis.
Bekijk alle stappen op: verbeterjehuis.nl

MAXIME: Als wij ‘t kunnen?
MARTIEN: -Ja.

Is zelf isoleren iets voor mij? En waar begin ik?

  1. Ben je een klusser? Het isoleren van je dak is iets makkelijker dan het isoleren van je vloer. Als je niet zoveel kluservaring hebt, is dat dus een goede plek om te beginnen. 

  2. Kan iemand je helpen? Het isoleren van je huis is best een grote klus. Samen isoleren scheelt tijd en is ook nog gezellig. Een kwart van de Nederlandse huiseigenaren heeft al zelf zijn huis geïsoleerd, dus er is een grote kans dat je iemand kent die je op weg kan helpen. Of werk samen met je buren en ga bijvoorbeeld eerst samen jouw zolder isoleren, en dan die van hen!

  3. Hoeveel wil je investeren, en wat vind je belangrijk? Je vloer isoleren is goedkoper dan het isoleren van je dak en levert extra comfort op. Maar met dakisolatie bespaar je meer op je gasrekening.

  4. Is je huis geschikt? Een schuin dak kun je van binnenuit isoleren. De begane grondvloer isoleer je vanuit de kruipruimte. Heb je een plat dak, of geen kruipruimte? Schakel dan een isolatiebedrijf in.

Kosten van zelf isoleren

Dak

Als je je dak gaat isoleren, ben je in een gemiddelde hoekwoning ongeveer € 1.800 kwijt aan materialen. Ter vergelijking: als je het isoleren uitbesteedt, betaal je ook arbeidskosten en kost het isoleren ongeveer € 3.700 (€ 5.400 min € 1.700 subsidie). 

Met goede dakisolatie bespaar je zo'n 420 m3 gas per jaar: dat komt neer op zo'n € 500 per jaar bij een gasprijs van € 1,20. Hoeveel jij gaat besparen, hangt af van je gasprijs: als jouw gasprijs hoger is, bespaar je ook meer.

Vloer

Bij het isoleren van de vloer van een gemiddelde hoekwoning betaal je ongeveer € 1.200 aan materiaalkosten. Ter vergelijking: als je het isoleren uitbesteedt, betaal je ongeveer € 1.800 (€ 2.350 min € 550 subsidie).

Je bespaart door de isolatie zo’n 130 m3 gas per jaar. Dat is ongeveer € 160 per jaar aan energiekosten bij een gasprijs van € 1,20. Hoeveel jij gaat besparen, hangt af van je gasprijs: als jouw gasprijs hoger is, bespaar je ook meer.

Subsidie

Voor zelf isoleren is geen landelijke subsidie, maar ook zonder is het zelf doen een stuk goedkoper. Sommige gemeentes bieden wel tegoedbonnen aan voor isolatiemaatregelen: kijk in de Energiesubsidiewijzer of jouw gemeente hieraan meedoet.

Doe-het-zelf-isolatie mee laten tellen voor je energielabel

Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe beter de score op je energielabel. Ook isolatie die je zelf aanbrengt, telt mee. Als je je energielabel wilt aanpassen, moet een energieadviseur het nieuwe label vaststellen. Die komt dan bij je thuis en bekijkt onder andere hoe goed jouw woning is geïsoleerd.

Let op: als de isolatie niet meer zichtbaar is, omdat het verwerkt is achter bijvoorbeeld gipsplaten en stucwerk, dan is het handig als je op een andere manier kunt aantonen dat je de isolatie hebt verwerkt. Hierbij helpt het als je een factuur voor het isolatiemateriaal kunt laten zien met je naam en het adres van je woning erop. Dat krijg je automatisch als je het materiaal online bestelt. Wil je het materiaal in de bouwmarkt kopen? Bespreek daar dan of ze kunnen regelen dat je naam en je woonadres op de bon komen. De hoeveelheid materiaal moet overeenkomen met de oppervlakte die je hebt geïsoleerd.

Buitenmuur isoleren

Een zeer ervaren klusser kan ook zelf de buitenmuur isoleren met een voorzetwand. Ontdek hoe.

Zelf je buitenmuur isoleren