Logo Rijksoverheid

Volledig elektrische warmtepomp: van gas naar stroom

Een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit zorgt voor de verwarming van je huis en het warme water in de keuken en badkamer. Deze warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht te halen. Met een volledig elektrische warmtepomp kan je huis op een energiezuinige manier van het aardgas af. Er is een aantrekkelijke subsidie op warmtepompen.

Buitenunit van warmtepomp in tuin. Op de voorgrond een bloeiende plant, op achtergrond mensen op terras.

Een volledig elektrische warmtepomp is goed voor het klimaat: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 40 tot 55 procent. Deze klimaatwinst wordt groter als er meer groene stroom in Nederland komt. En ook je energierekening gaat omlaag.

Een volledig elektrische warmtepomp is geschikt voor huizen met redelijk tot (zeer) goede isolatie. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water. Je combineert hem met vloerverwarming, wandverwarming of radiatoren die veel warmte kunnen afgeven.

Is je huis nog niet geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp? Kijk dan eens of een hybride warmtepomp iets voor jou is, dit is een kleine warmtepomp die samenwerkt met de cv-ketel en is een goede tussenstap naar een aardgasvrij huis. 

Is mijn woning geschikt?

Check hier of een volledig elektrische warmtepomp bij jou mogelijk is.

 • Je huis is redelijk tot (zeer) goed geïsoleerd. Dat wil zeggen: je hebt goede dak- en vloerisolatie en een geïsoleerde spouwmuur. In de ramen zit HR++ glas of triple glas (in elk geval in de ruimtes die je verwarmt: woonkamer, keuken, badkamer). 

 • In huizen die vanaf 1992 gebouwd zijn kan je zonder veel aanpassingen overstappen op een volledig elektrische warmtepomp. Check wel of jouw huis al HR++ glas heeft, want dit was tot 2000 nog niet standaard. Huizen van vóór 1992 zijn geschikt als ze goed zijn na-geïsoleerd.

 • Vloerverwarming is heel geschikt in combinatie met een warmtepomp. Maar met gewone radiatoren of convectoren kun je het huis ook warm krijgen, als ze maar groot genoeg zijn. Misschien moet je er een paar vervangen of bijplaatsen. Soms helpt een radiatorventilator al voldoende (een eenvoudig apparaatje dat je onder de verwarming klikt en dat de warmte sneller verspreidt).

 • Er is in huis ruimte voor de warmtepomp met voorraadvat (denk aan een grote koelkast: 60 bij 60 cm, 180 cm hoog).

 • Er is buiten plek voor de buitenunit (die lijkt op de buitenunit van een airco).

Man knipt bloem in tuin, op achtergrond de buitenunit van een warmtepomp

Voorbeeld van een buitenunit van een volledig elektrische warmtepomp

Kosten en subsidie volledig elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit kost zo'n 13.000 euro (gemiddelde prijs maart 2023, de prijs kan schommelen). Maar je kunt subsidie krijgen voor de warmtepomp. Daarmee verlaag je het aankoopbedrag met zo'n 3.000 tot 4.500 euro. De extra kosten voor lage temperatuur verwarming (LTV) zijn niet altijd nodig. Hieronder zie je de kosten van een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit.

Kosten voor  Volledig elektrische warmtepomp met buitenunit
Aanschaf gemiddeld (inclusief installatie en btw) 13.000 euro
Extra kosten aanleggen LTV 3.500 euro
Subsidie gemiddeld 3.000 euro

Besparing warmtepomp met buitenunit

Hoeveel je met een warmtepomp bespaart, hangt af van je woningtype en de isolatie van je huis. Maar in wat voor huis je ook woont, je gaat altijd besparen! We laten het eerst zien voor een goed geïsoleerde hoekwoninggemiddelde hoekwoning. Wil je weten wat je in jouw woning bespaart? Bekijk dan de tabellen met besparing per woningtype.

In een goed geïsoleerde hoekwoning met 2 personen verbruik je jaarlijks zo’n 1.010 kuub gas voor verwarming en warm water. Met een warmtepomp vervang je het gasverbruik door stroom. Daarmee ben je een stuk goedkoper uit. Afhankelijk van je energieprijs bespaar je met een warmtepomp met buitenunit 710 tot 1.170 euro per jaar (inclusief het vastrecht voor de gasaansluiting die weg kan).

Apparaat Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water (m3 en kWh) Kosten per jaar bij 3 euro/m3 en 0,70 euro/kWh Kosten per jaar bij 1,20 euro/m3 en 0,25 euro/kWh
Hr-ketel 1.010 m3 gas + 180 kWh stroom 3.150 euro 1.260 euro
Vastrecht gasaansluiting   250 euro 250 euro
Warmtepomp met buitenunit 8 kW 3.190 kWh 2.230 euro 800 euro
Je bespaart per jaar   1.170 euro 710 euro

Kosten en subsidie voor een warmtepomp van 8kW. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het vermogen en energielabel van de warmtepomp. Voor een lucht-water warmtepomp van 8 kW met een A++ energielabel krijg je ongeveer 3.000 euro subsidie. Lees meer op Subsidies.

Besparing berekend voor een goed geïsoleerde hoekwoning met 2 personen. Goed geïsoleerd wil zeggen: in dak en vloer zit goede isolatie, in de buitenmuur matige isolatie (na-isolatie spouw) en in de ramen in de woonkamer en de slaapkamers hr++. 

Huishouden. We gaan uit van een huishouden van 2 personen. Is jouw huishouden groter, bijvoorbeeld 4 personen? Dan valt de besparing lager uit. Dat komt doordat er in een groter huishouden meer warm water in de keuken en de douche wordt gebruikt. Dit warme water wordt tot hogere temperaturen verwarmd dan het verwarmingswater, en daarvoor verbruikt de warmtepomp meer energie.

Energieprijzen. Hoge gasprijs voor de korte termijn van 3 euro/m3 en 70 cent/ kWh. Lage gasprijs voor de lange termijn van 1,20 euro per m3 en stroomprijs van 25 cent per kWh.

Besparing per woningtype

Wat bespaar je in jouw type woning die redelijk of goed geïsoleerd is?

Isolatie Energieverbruik cv-ketel per jaar Energieverbruik volledige warmtepomp per jaar Besparing bij gasprijs van 3 euro/m3 en stroomprijs van 0,70 euro/kWh Besparing bij gasprijs van 1,20 euro/m3 en stroomprijs van 0,25 euro/kWh
redelijk 1080 m3 gas + 190 kWh stroom 3360 kWh stroom € 1270 € 750
goed 810 m3 gas + 150 kWh stroom 2750 kWh stroom € 860 € 570
Isolatie Energieverbruik cv-ketel per jaar Energieverbruik volledige warmtepomp per jaar Besparing bij gasprijs van 3 euro/m3 en stroomprijs van 0,70 euro/kWh Besparing bij gasprijs van 1,20 euro/m3 en stroomprijs van 0,25 euro/kWh
redelijk 1260 m3 gas + 210 kWh stroom 3750 kWh stroom € 1550 € 880
goed 1010 m3 gas + 180 kWh stroom 3190 kWh stroom € 1170 € 710
Isolatie Energieverbruik cv-ketel per jaar Energieverbruik volledige warmtepomp per jaar Besparing bij gasprijs van 3 euro/m3 en stroomprijs van 0,70 euro/kWh Besparing bij gasprijs van 1,20 euro/m3 en stroomprijs van 0,25 euro/kWh
redelijk 1410 m3 gas + 230 kWh stroom 4100 kWh stroom € 1770 € 970
goed 1120 m3 gas + 200 kWh stroom 3440 kWh stroom € 1340 € 780
Isolatie Energieverbruik cv-ketel per jaar Energieverbruik volledige warmtepomp per jaar Besparing bij gasprijs van 3 euro/m3 en stroomprijs van 0,70 euro/kWh Besparing bij gasprijs van 1,20 euro/m3 en stroomprijs van 0,25 euro/kWh
redelijk 1920 m3 gas + 310 kWh stroom 5180 kWh stroom € 2600 € 1340
goed 1510 m3 gas + 250 kWh stroom 4250 kWh stroom € 1980 € 1060

Alternatief: bodem, PVT-panelen of monoblock

Een bodemwarmtepomp haalt de warmte niet uit de buitenlucht, maar uit de bodem. Voor de aanleg van de bodembron worden er diepe gaten in de grond geboord. Hiervoor heb je voldoende ruimte nodig in je tuin en je tuin moet toegankelijk zijn voor de aanleg van de bron. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de warmtepomp met bodembron.

Een warmtepomp kan ook warmte halen uit panelen op het dak: PVT-panelen. Deze panelen wekken stroom op én halen warmte uit het zonlicht en de buitenlucht. Je hebt wel voldoende ruimte nodig op het dak en de aanschafkosten zijn hoger dan die voor een standaard warmtepomp met buitenunit. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de warmtepomp met pvt-panelen.  

Je kunt ook kiezen voor een monoblock-warmtepomp. Hierin zijn de binnen en buitenunit samengevoegd in één apparaat. Daardoor is het apparaat wel groter en heb je meer ruimte nodig. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de monoblock voor binnen en de monoblock voor buiten.

Nieuwbouw

Het energieverbruik van de warmtepomp is berekend voor een bestaande woning waarvan de isolatie en installaties zijn verbeterd. In een nieuwbouwwoning is een warmtepomp nog zuiniger: een nieuwbouwhuis heeft namelijk zeer goede isolatie, ventilatie en vloerverwarming. Daardoor kan de warmtepomp met een nog lagere verwarmingstemperatuur en verbruikt hij minder stroom. Dat betekent ook: lagere energiekosten per jaar.

Besparing in 2023 met prijsplafond energie

In 2023 is er een prijsplafond voor de gas- en stroomprijs. Je betaalt in 2023 maximaal 1,45 euro voor gas tot een verbruik van 1200 m3 gas, en 0,40 euro voor stroom tot een verbruik van 2900 kWh stroom.

Je gaat met een volledig elektrische warmtepomp veel extra stroom verbruiken (zo’n 3100 kWh meer per jaar). Dit extra verbruik valt voor een groot deel boven het prijsplafond voor stroomverbruik. Je betaalt daarvoor volledig de marktprijs. Gerekend met de marktprijzen bespaar je in een goed geïsoleerde hoekwoning ruim 700 euro (bij de lagere energieprijzen) tot 1.200 euro (bij de hogere energieprijzen). Door het prijsplafond zal de besparing wat lager uitvallen. In sommige gevallen (laag gasverbruik, hoge stroomprijs) ben je door het prijsplafond juist wat meer kwijt met de warmtepomp.

Hierop zijn twee uitzonderingen:

 • Je hebt zonnepanelen. Met een set van 10 zonnepanelen die jaarlijks 3.200 kWh opwekken, blijft je stroomverbruik onder het prijsplafond. Je bespaart dan 1.800 euro.
 • Je hebt een vast contract met relatief lage stroomtarieven. Je betaalt dan voor stroom een lagere prijs, ook voor het gedeelte dat boven het prijsplafond uitkomt. Heb je bijvoorbeeld een vast contract met tarieven van 1,45 euro voor aardgas en 0,40 cent voor stroom, dan bespaar je 550 euro.

Een berekening voor jouw huis

Vul de vragen in en ontdek wat je in jouw huis bespaart met een volledig elektrische warmtepomp. Je ziet bovendien wat je verder nog kunt verbeteren aan de isolatie en verwarming van je huis.

De ervaring van Piet

De belangrijkste reden is natuurlijk dat ik geen gas meer gebruik

Piet vertelt in de video waarom hij heeft gekozen voor een warmtepomp. En waarom hij zo blij is dat hij nu van het aardgas af is.

In deze video van Milieu Centraal vertelt Piet over zijn ervaringen met de warmtepomp voor zijn nieuwbouwtussenwoning, die ervoor gezorgd heeft dat hij geen gas meer verbruikt.

Een woonwijk met rijtjeshuizen en flatgebouwen. Piet, een zestiger, staat voor zijn huis en filmt zichzelf.

PIET: “Ik ben Piet. Dit is mijn huis. Op het dak staat de warmtepomp, want ik ben van het gas af voor het milieu.”

(VROLIJKE MUZIEK)

Het logo van Milieu Centraal verschijnt.

Een rij huizen in een nieuwbouwwijk. Piet staat op het platte dak naast de warmtepomp. Er liggen ook enkele zonnepanelen.

PIET: “Ik heb gekozen voor een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt.”

Er verschijnt een geanimeerde pijl die wijst naar de warmtepomp, met de tekst: 'volledige warmtepomp'.

PIET: “Je hebt natuurlijk een ander systeem, dat werkt op warm water. Dan moet er een buis van 50 tot 100 meter de grond in. Maar dat is duurder. De belangrijkste reden is natuurlijk dat ik geen gas meer gebruik. En hier heb ik gewoon warmte uit de lucht, ter plekke.”

Piet loopt buiten met een ladder over zijn schouder. Binnen in de keuken vertelt hij verder.

PIET: “Ik heb een huis dat twaalf jaar oud is. Dus het is heel goed geïsoleerd. Ik had zonnepanelen, dus mijn eigen electriciteit. Ik hoefde geen aparte radiatoren, ik hoefde niks speciaals aan te leggen. Het enige is: je kunt niet meer op gas koken. Dus je moet een inductieplaat hebben.”

Piet legt zijn hand op de kookplaat.

Een pijl wijst naar de kookplaat, met de tekst: 'inductie koken'.

Piet bevindt zich weer op het dak, bij de zonnepanelen.

PIET: “Ik heb binnen een apparaat en ik heb hier een buitenapparaat."

Een pijl wijst naar het apparaat en vermeldt dat het om een 'buiten unit' gaat.

PIET: "Die staat op het dak. Deze is om de warmte uit de lucht te halen. Als hij heel hard draait, ‘s winters, maakt hij wat lawaai. Maar hier op het platte dak geeft het niet. En het scheelt een hoop hoor. Gas is duur.”

Piet staat weer binnen voor een binnenunit, ongeveer even groot als een cv. Daaronder staat een vrij groot buffervat.

PIET: “Dit is de machinekamer van het huis. En het vraagt inderdaad wat meer plek dan een klassieke cv met gas. Dit is de binnenunit van de warmtepomp, de warmte wordt hier afgegeven aan het water. En dit is een buffervat van 200 liter. Dus je hebt altijd een soort vat nodig waar het warme water in bewaard wordt.”

Piet zit in een werkkamer achter een bureau.

PIET: “In het hele proces heb je natuurlijk een feestelijk kickenmoment. En dat is als de meneer van het energiebedrijf aanbelt en met een grote waterpomptang je gasmeter komt dichtdraaien. Dan besef je: ja, ik ben inderdaad van het gas af.”

Piet heeft een baby op de arm.

PIET: “Ik heb nu twee jaar die warmtepomp en er is niets veranderd. Ik heb nog steeds hetzelfde warme water, nog steeds dezelfde electriciteit, ik kook nog steeds hetzelfde. Het enige dat nieuw is, dat is dat ik een kleindochter heb die hier eindeloos warm water in bad heeft.”

Een pijl wijst naar het kleindochtertje, die haar als 'nieuw' bestempelt.

Beeldtekst:
Tip

PIET: “Doe het. Doe het morgen, maar zorg eerst dat je goed geïnformeerd bent. En de beste manier om je te informeren is toch om te gaan kijken bij iemand die er één heeft.

(VROLIJKE MUZIEK)

Beeldtekst:
Bekijk andere ervaringen

Daaronder staat een suggestie voor een andere video van Milieu Centraal over vloerisolatie, die te bekijken is.

Beeldtekst:
Milieucentraal.nl/warmtepomp

Tips volledig elektrische warmtepomp

 1. Is je huis vóór 1992 gebouwd? Zorg eerst dat de isolatie van je huis overal redelijk tot zeer goed is.

 2. De warmtepomp werkt met een lagere temperatuur van het verwarmingswater. Zorg daarom dat de radiatoren en vloerverwarming voldoende warmte af kunnen geven. Je kan de warmte-afgifte van een radiator verbeteren met een radiatorventilator (een simpel apparaatje dat je onder de verwarming klikt). Is dat niet voldoende, dan kan je een of meer radiatoren vervangen door grotere of modernere. 

 3. Verwarmen met een warmtepomp werkt anders dan met een cv-ketel. Met een warmtepomp warmt je huis trager op. Daarom is het goed om de instelling van de thermostaat constanter te houden.

 4. Bij een warmtepomp met buitenunit maakt de ventilator van de buitenunit geluid als de warmtepomp aan staat. Voorkom geluidsoverlast voor jezelf en voor de buren en zet de buitenunit op een slimme plek neer. Er zijn geluiddempende kasten die je om de buitenunit neer kan zetten. Kijk voor meer tips op milieucentraal.nl/warmtepompen.

 5. Kies voor een gecertificeerd installatiebedrijf. Voor een warmtepomp met buitenunit moet het bedrijf het BRL 100 certificaat hebben. De monteur zelf moet het certificaat BRL 200 F-gassen hebben. Dat is wettelijk verplicht om te voorkomen dat er koudemiddelen vrijkomen (dat zijn zeer sterke broeikasgassen).

 6. In sommige gemeenten zijn er plannen om woonwijken van het aardgas af te koppelen. In een deel van de wijken komt mogelijk een duurzaam warmtenet in plaats van een ‘all-electric’ oplossing met warmtepompen. Vraag je gemeente of er plannen zijn, en op welke termijn.

Warmtepomp staat in de bijkeuken, naast de koelkast en magnetron

Voorbeeld van een volledige warmtepomp die in de bijkeuken staat, naast de koelkast en magnetron.

Man kijkt uit schuin dakraam. In kast ernaast staat de binnenunit van een warmtepomp.

Hier staat de binnenunit van de volledige warmtepomp op zolder, weggewerkt in een kast.

Vind een installateur

Offerte opvragen voor een warmtepomp? In het overzicht vind je installatiebedrijven van warmtepompen. Ook handig: je kunt filteren op kwaliteit en reviews.

Lees meer over de volledig elektrische warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Met een elektrische pomp wordt deze warmte opgewaardeerd tot een hogere temperatuur waarmee je het huis kunt verwarmen. Bij een volledig elektrische warmtepomp heb je geen hr-ketel op gas - en als je ook elektrisch kookt dus ook geen gasaansluiting - meer nodig. Een volledig elektrische warmtepomp werkt met lage temperatuur verwarming (LTV), namelijk vloer- en wandverwarming of lage temperatuur radiatoren. Daarmee kun je de warmte via een groter oppervlakte door het huis verspreiden, en kan je huis toch goed warm worden. Een voorwaarde is wel dat je huis goed geïsoleerd is.

Een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt heet een lucht-water-warmtepomp (of lucht-lucht-warmtepomp als je de ruimtes verwarmt met warme lucht). Een warmtepomp die de warmte uit de bodem haalt noemen we een bodemwarmtepomp.

Een warmtepomp gaat veel efficiënter met energie om dan een cv-ketel op gas. Dat maakt de warmtepomp duurzaam. Doordat een warmtepomp gebruik maakt van omgevingswarmte, produceert hij met 1 kW opgenomen elektrisch vermogen gemiddeld 4 kW warmte (een 'COP' van 4), een rendement van 400 procent als je rekent met de stroom uit het stopcontact. Maar stroom moet je opwekken. Tel je dat mee, ligt het rendement van een volledige warmtepomp op lucht op 140 tot 200 procent voor verwarming, en 80 tot 140 procent voor warm water. Dat is veel hoger dan het rendement van een hr-ketel op gas (93 procent voor verwarming en 70 procent voor warm water). 

Het jaarrendement van een bodem-warmtepomp is fors hoger dan van een lucht-warmtepomp. Dit kan namelijk 270 procent zijn voor verwarming en 160 procent voor warm water (het opwekken van stroom meegerekend). Een bodem-warmtepomp is meestal wel duurder dan een lucht-warmtepomp, maar daar staat tegenover dat hij minder stroom verbruikt. Een ander voordeel van de bodem-warmtepomp is, dat je je huis er 's zomers mee kunt koelen.

Hoe groener die stroom is, hoe duurzamer de warmtepomp wordt. Maar zelfs met de huidige stroommix, die deels groen is en deels grijs, is er al milieuwinst.

De overheid gaat vanaf 2026 eisen (via een normering) dat nieuwe verwarmingsinstallaties efficiënter zijn dan de huidige cv-ketels. Dat betekent dat als je vanaf 2026 je cv-ketel gaat vervangen, je verplicht bent om minimaal een hybride warmtepomp te installeren. Ook een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een warmtenet is mogelijk.

Op deze verplichting komen uitzonderingen, als een woning niet goed te verwarmen is met een (hybride) warmtepomp of als het teveel kost. Bij een uitzondering ben je dus niet verplicht om een efficiënter alternatief te laten installeren bij vervanging van de huidige cv-ketel. De uitzonderingen zijn vooralsnog:

 • Bij een terugverdientijd van langer dan 7 jaar.
 • Voor monumenten en gestapelde bouw (bijvoorbeeld een appartementencomplex/flat).
 • Wanneer de woning binnen 10 jaar op een collectieve wijkoplossing, zoals een warmtenet, wordt aangesloten. 
 • Wanneer de buitenunit niet binnen de geluidsnormen kan worden geplaatst.

Heb of krijg jij een warmtepomp? Deel je energieverbruik!

Om de prestatie van warmtepompen te bestuderen, doen RVO, Techniek Nederland en Netbeheer Nederland een onderzoek: de Installatiemonitor. Iedereen met een warmtepomp en slimme meter kan meedoen. Deelnemen is heel makkelijk: je geeft toestemming om je slimme meter uit te lezen, waarna deze gegevens geanonimiseerd verzameld en geanalyseerd worden. Het onderzoek loopt tot eind juni 2026. Als je wilt, kun je jaarlijks een rapport ontvangen over het energieverbruik van jouw eigen warmtepomp.

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen en voor onafhankelijk advies. Veel informatie vind je via de website, maar je kunt vaak ook bellen, chatten of een e-mail sturen.