Logo Rijksoverheid

Douche-wtw: besparen onder de douche

Met een douche-wtw (warmte-terugwinning) wordt de warmte van het wegstromende douchewater gebruikt om het koude water alvast voor te verwarmen. Goed voor het milieu én je energierekening.

Man onder de douche met shampoo in haar.

Door de warmte uit je wegstromende douchewater 'terug te winnen', verbruikt je cv-ketel minder gas, of je warmtepomp minder stroom. Hierdoor stoot je minder CO2 uit en bespaar je op je energiekosten. Terwijl je nog steeds comfortabel kunt douchen! Het wegstromende water stroomt langs het koude water dat naar de douche toegaat en warmt dit alvast een beetje op. Het water wordt dus niet gemengd.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of een douche-wtw in jouw badkamer kan. 

  • Je kunt de douche-wtw met elk verwarmingstoestel combineren. Het maakt dus niet uit of je een hr-ketel, elektrische boiler of warmtepomp hebt.

  • De wtw heeft een korte opwarmtijd. Het duurt dus even voordat hij zijn volledige rendement heeft. Maar bij een gemiddelde douchebeurt van 7,5 minuten kun je 40 tot 50 procent van de energie voor het opwarmen van water besparen.

  • Voor het plaatsen van een douche-wtw in de afvoerpijp of douchebak/douchegoot is een (kleine) verbouwing van je badkamer nodig. Kies dus het juiste moment voor installatie: als je de badkamer gaat verbouwen of gaat verhuizen naar een nieuwbouwwoning. 

  • Er is ook een losse douche-wtw die je op de vloer van de douchecabine legt. Hiervoor is geen verbouwing nodig. Als je handig bent kan je hem zelf plaatsen en aan de mengkraan koppelen.

Soorten douche-wtw

Er zijn verschillende soorten douche-wtw: de ene komt in de afvoerpijp van de douche, de andere in de douchebak of douchegoot van de inloopdouche. Er is ook een systeem met een 'opvoerpomp' dat in de muur van de douche komt. En er is een wtw die je niet hoeft in te bouwen, maar die je los op de vloer van de douchecabine legt.

De douchepijp-wtw is het goedkoopste is en zorgt voor de meeste besparing. Maar zo'n douchepijp-wtw is alleen mogelijk in een badkamer op een verdieping, omdat er onder de douche een verticale buis geplaatst wordt. Is dit niet mogelijk? Dan kun je kiezen voor één van de andere wtw-systemen.

Kosten douche-wtw

Hieronder zie je wat een douche-wtw kost. Dit zijn de kosten als je de badkamer verbouwt en meteen een wtw laat aanleggen. De kosten zijn inclusief de montage.

Soort douche-wtw Kosten
Douchepijp-wtw € 800
Douche-wtw met opvoerpomp prijs niet bekend
Douchebak-wtw € 2.000
Douchegoot-wtw € 2.600
Losse douche-wtw € 600

Besparing douche-wtw

Door de douche-wtw heb je minder gas of stroom nodig om het douchewater op temperatuur te brengen. Resultaat: een lagere energierekening! De besparing hieronder geldt voor een huishouden van 3 personen en 7,5 minuten per douchebeurt.

Besparing douche-wtw met hr-ketel

Soort douche-wtw Besparing gas per jaar Besparing per jaar bij gasprijs 1,20 euro/m3 Besparing per jaar bij gasprijs 3 euro/m3
Douchepijp-wtw (verticaal) 65 m3 € 80 € 200
Douche-wtw met opvoerpomp (verticaal) 65 m3 € 80 € 200
Douchegoot- of douchebak wtw (horizontaal) 50 m3 € 60 € 160
Losse douche-wtw 45 m3 € 55 € 140

Hoge gasprijs voor de korte termijn van 3 euro/m3 en stroomprijs 70 cent/kWh. Lage gasprijs voor de lange termijn van 1,20 euro per m3 en stroomprijs 25 cent per kWh.

Hoeveel bespaar je als je een warmtepomp hebt?

Soort douche-wtw Besparing stroom per jaar Besparing per jaar bij stroomprijs 25 cent/kWh Besparing per jaar bij stroomprijs 70 cent/kWh
Douchepijp-wtw (verticaal) 310 kWh € 80 € 220
Douche-wtw met opvoerpomp (verticaal) 300 kWh € 75 € 210
Douchegoot- of douchebak wtw (horizontaal) 240 kWh € 60 € 170
Losse douche-wtw 210 kWh € 55 € 150
Wist je dat... Wordt er bij jullie thuis lang gedoucht, of heb je een regendouche? Dan bespaar je veel meer!

Een douche-wtw in jouw huis

In de Verbetercheck kun je zien wat je met een douche-wtw bespaart in jouw huis. Vul de vragen in en ontdek meteen wat je verder nog kunt verbeteren aan de isolatie en verwarming van je huis.

Zo werkt de douche-wtw

Bij een douche-wtw wordt warmte uit het wegstromende douchewater gebruikt om koud water voor te verwarmen. Dit gebeurt met een warmtewisselaar. Deze zorgt ervoor dat het voorverwarmde water naar de mengkraan van de douche en/of naar de cv-ketel of boiler gaat.

Door de warmtewisselaar stroomt -gescheiden van elkaar- warm en koud water. Het koude en warme water wordt dus niet gemengd, maar stroomt langs elkaar heen, in tegengestelde richting. Zo kan het koude water veel warmte opnemen van het warme water.

Heb je verbouwplannen voor je badkamer of ga je verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Dat zijn ideale momenten om een douche-wtw te laten installeren.

Tips douche-wtw

  1. Voor een douche-wtw is een thermostatische mengkraan heel handig. Zo'n kraan zorgt voor een constante temperatuur van het douchewater. 

  2. Je kunt de douche-wtw schoonmaken door af en toe met een reinigingsmiddel door te spoelen. Gebruik nooit schuurmiddelen in de douchebak. 

  3. Een douche-wtw gaat 30 jaar mee. De hoofdzakelijke metalen materialen zijn bovendien goed te recyclen. 

Vind een installateur

Informatie of offerte opvragen voor een douche-wtw? In het overzicht vind je installatiebedrijven van duurzame technieken. Ook handig: je kunt filteren op kwaliteit en reviews.

 

Lees meer over de douche-wtw

Lees meer over het plaatsen van een douche-wtw, de verschillende soorten en de voordelen voor je energierekening en het milieu op milieucentraal.nl/douche-wtw.