Logo Rijksoverheid

Zonnepanelen: wek je eigen stroom op

Met zonnepanelen op je dak kun je eigen duurzame energie opwekken en besparen op je energierekening. Een dak op het zuiden is niet per se nodig. Ook bij daken die liggen op het oosten of het westen is er een goede opbrengst.

Man kijkt uit raam, op het dak liggen zonnepanelen. Wek zelf duurzame stroom op.

Zonnepanelen zijn duurzaam. Zonlicht raakt namelijk niet op en bij het omzetten van zonlicht naar elektriciteit ontstaan geen broeikasgassen of schadelijke stoffen. Bij het maken van zonnepanelen komen wel broeikasgassen vrij, maar dat is weinig in verhouding tot alle stroom die je opwekt.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of zonnepanelen op jouw dak mogelijk zijn.

 • Een dak op het zuiden is gunstig om zonnepanelen op te leggen. Maar bij een oost-west ligging is de stroomopwekking beter over de dag verdeeld.

 • Zonnepanelen kunnen zowel op een plat dak als op een schuin dak geplaatst worden.

 • Als je dak een aanzienlijk deel van de dag in de schaduw ligt, zal de opbrengst van zonnepanelen een stuk lager zijn. Een beetje schaduw is niet erg, daar zijn oplossingen voor.

Bij appartementen is het plaatsen van zonnepanelen een verantwoordelijkheid voor de Vereniging van Eigenaren (VvE)

Kosten en besparingen zonnepanelen

De kosten en besparingen in de tabel gaan uit van zonnepanelen met een vermogen van 400 Wattpiek (Wp) die je in 2023 koopt. Je kunt nog tot eind 2024 volledig salderen. In 2025 start de afbouw van het salderen (let op: dit is nog niet zeker). 

Aantal panelen Kosten Je bespaart gemiddeld per jaar
6 panelen 5.000 euro 700 euro
10 panelen 7.500 euro 1.000 euro
18 panelen 12.000 euro 1.500 euro

De kosten zijn inclusief omvormer en installatie (prijs december 2022). Vanaf 2023 betaal je als particulier geen btw over de aanschaf en het plaatsen.

Berekend met zonnepanelen van 400 Wattpiek per paneel die op het zuiden liggen in een hoek van 36 graden.

Stroomverbruik en salderen. Bij 6 en 10 panelen gaan we uit van een huishouden met een stroomverbruik van 3.300 kWh per jaar, bij 18 panelen van 3.800 kWh (dit is van belang voor de saldering).

De opbrengst is de gemiddelde opbrengst over 25 jaar, en dus niet de opbrengst in het eerste jaar. Doordat de salderingsregeling wordt afgebouwd, is de opbrengst in geld elk jaar iets lager. Als je 10 panelen koopt in 2023 is de opbrengst in het eerste jaar € 1.500 en in het laatste jaar € 750. Het gemiddelde over 25 jaar is € 1.000.

Stroomprijs. We rekenen met de volgende stroomprijzen:

 • In 2023 met 40 cent per kWh voor de eerste 2.900 kWh (prijsplafond), voor het meerdere 70 cent per kWh.
 • In 2024 met 50 cent per kWh.
 • In 2025 met 30 cent per kWh.
 • In 2030 en verder met 25 cent per kWh.

Terugleververgoeding. Voor de stroom die je niet kan salderen krijg je een teruglever-vergoeding. We rekenen met 9 cent per kWh.

5 procent spaarrente

Zonnepanelen gaan zo'n 25 jaar mee. Milieu Centraal rekent uit dat een investering in zonnepanelen vergelijkbaar is met een rente van 5 procent op je spaarrekening (ervan uitgaande dat je de panelen in 2023 op je dak legt). De huidige rente op een spaarrekening ligt onder de 2 procent. Ook verbetert het energielabel en daarmee de waarde van je woning.

Heb je geen spaargeld of wil je liever geld achter de hand houden? Er zijn tal van mogelijkheden om energiebesparing in huis op een andere manier te financieren, zoals de gunstige Energiebespaarlening.

Ervaring van Mike en Evelien

Op een zonnige dag draai ik gratis wasjes

Mike en Evelien hebben totaal geen spijt dat ze zonnepanelen op hun dak hebben laten leggen.

Wij zijn Mike en Evelien (ze staan samen voor hun woning). En we wonen in dit huis sinds mei. En we willen graag jullie iets vertellen over onze ervaringen met zonnepanelen (korte animatie duurzame woning).

EVELIEN: Voordat ik Mike leerde kennen, was ik al energiezuinig bezig door spaarlampen te nemen en afval te scheiden. En toen ik Mike leerde kennen, was hij dus ook van de energiezuinig. Toen we ons eigen huis hebben gekocht, hadden we zoiets van: Nou, laten we zonnepanelen op het dak gaan leggen. Mike is dat uit gaan zoeken.

MIKE: Ik wilde het ook gelijk goed uitzoeken, dus ik heb meerdere offertes aangevraagd. Ik was ook in contact met alle andere nieuwe bewoners van ons nieuwbouwproject. En daardoor heb ik met 20 nieuwe bewoners samen een collectieve offerte aangevraagd. Dat is heel goed bevallen want door het collectief te vormen, zijn we ongeveer 1000 euro per bewoner minder kwijt aan onze zonnepanelen.

EVELIEN: Nu het zo lekker zonnig is, is het heerlijk de was doen want die draait eigenlijk gratis. Op dit moment wekken de panelen namelijk zoveel stroom op dat de wasmachine er volledig op kan draaien.

MIKE: Dit zijn onze tien zonnepanelen (Mike laat een dak volgelegd met zonnepanelen zien). Het zijn er genoeg om ons jaarlijkse energieverbruik te dekken en het is ook het maximum dat op ons dak past. Je denkt, dat zijn er misschien veel meer dan tien, maar dat komt doordat onze buren aan deze kant en daarachter ook zonnepanelen hebben genomen. In de toekomst willen we waarschijnlijk ook een elektrische auto kopen en dan kunnen we mooi de energie van onze zonnepanelen gebruiken om die elektrische auto op te laden. We verbruiken op dit moment ongeveer 2000 kWh per jaar. We verwachten dat de zonnepanelen net iets meer opbrengen dan die 2000 kWh en dat we voor onze elektriciteitsrekening alleen het vastrecht hoeven te betalen.

EVELIEN: Zonnepanelen zijn heel handig, want ze hebben bijna geen onderhoud nodig. Eén keer per jaar even nakijken en voor de rest spoelt de regen ze gewoon schoon. Hierboven staat de omvormer (Evelien laat de meterkast zien). Daarop is te zien hoeveel de zonnepanelen op dit moment opleveren en dat is bijna 1000 watt. Verder is er ook op af te lezen hoeveel we vandaag al hebben opgebracht en dat is 6,5 kWh. De omvormer is gelukkig een stuk kleiner dan ik verwacht had en dat scheelt een hoop in de ruimte. Let goed op als de panelen geplaatst worden dat het ligt zoals jij graag wilt en dat alles klopt (Mike en Evelien staan samen voor het huis).

MIKE: Zelfs als je het geld moet lenen voor je zonnepanelen, is het vaak alsnog een goeie investering. Met andere woorden: Gewoon doen!

Zo werken zonnepanelen

Zonnepanelen zijn binnen één dag op je dak gelegd. Je hoeft voor het plaatsen zelf niets voor te bereiden.

Wel is het handig om van tevoren te checken of je meter in je meterkast geschikt is om de geleverde zonnestroom te registreren. Dit kun je laten checken via je netbeheerder. En zorg ervoor dat de zonnepanelen na plaatsing aanmeldt bij je netbeheerder en je energieleverancier. Dat is nodig om de vergoeding voor de levering van jouw opgewekte eigen zonnestroom te krijgen. Via Energieleveren.nl kun je zien wie jouw netbeheerder is en kun je je zonnepanelen na plaatsing aanmelden.

Twee mannen plaatsen zonnepanelen op het dak van een huis.

Twee mannen plaatsen zonnepanelen op een schuin dak.

Een installateur plaatst zonnepanelen op een plat schuurdak.

Een installateur plaatst zonnepanelen op een plat schuurdak.

Tips zonnepanelen

 1. Een nieuw zonnepaneel is gemiddeld ongeveer 1 meter breed en 1,8 meter lang. Ontdek met het Advies op maat Zonnepanelen in een paar vragen of en voor hoeveel panelen jouw dak geschikt is en wat de panelen je opleveren

   

 2. Je hebt geen vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen, al zijn er regels waar je je aan moet houden. Bij monumenten of beschermde stadsgezichten heb je wel een vergunning nodig.

   

 3. Kies voor een vakbekwame installateur, dan voorkom je fouten in de installatie. Let op het keurmerk Zonnekeur.

   

Vind een installateur

Offerte opvragen voor zonnepanelen? In het overzicht vind je bedrijven die zonnepanelen installeren. Ook handig: je kunt filteren op kwaliteit en reviews.

 

Lees meer over zonnepanelen

Als particulier betaal je vanaf 2023 geen btw meer over de aanschaf van zonnepanelen. Als het opwekvermogen van de panelen minder is dan 15.000 Wattpiek, hoef je ook geen btw-aangifte te doen over de stroom die je opwekt. Lees meer op de website van de Belastingdienst.

Heb je in 2022 zonnepanelen gekocht, dan kun je de betaalde btw terugvragen van de Belastingdienst. Doe dit vóór 1 juli 2023. Milieu Centraal legt uit hoe je dit kunt doen in het stappenplan btw terugvragen op www.milieucentraal.nl/btw-terugvragen.

Zonnepanelen moeten aan Europese kwaliteitsnormen voldoen om verkocht te mogen worden. Zonnepanelen van slechte kwaliteit worden dus niet meer verkocht. Het belangrijkste is dat de installatie van zonnepanelen door een professioneel bedrijf gebeurt.

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen en voor onafhankelijk advies. Veel informatie vind je via de website, maar je kunt vaak ook bellen, chatten of een e-mail sturen.