Logo Rijksoverheid

Zonnepanelen: wek je eigen stroom op

Zonnepanelen worden steeds goedkoper en efficiënter. Met zonnepanelen op je dak kun je ook bij bewolkt weer profiteren van de Nederlandse zon en je eigen energie opwekken.

Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier een groot deel van jouw stroom leveren. Zonlicht is namelijk onuitputtelijk en bij het omzetten van zonlicht naar elektriciteit ontstaan geen broeikasgassen of schadelijke stoffen.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of zonnepanelen op jouw dak mogelijk zijn.

 • Een dak op het zuiden is het meest geschikt om zonnepanelen op te leggen. Andere richtingen zijn ook geschikt, al is de opbrengst wat lager.

   

 • Zonnepanelen kunnen zowel op een plat dak als een schuin dak geplaatst worden.

   

 • Als je dak een aanzienlijk deel van de dag in de schaduw ligt, zal de opbrengst van zonnepanelen sterk verlaagd zijn.

   

Bij appartementen is het plaatsen van zonnepanelen een verantwoordelijkheid voor de Vereniging van Eigenaren (VvE)

Kosten en besparingen zonnepanelen

Aantal panelen Kosten na btw-teruggave Je bespaart gemiddeld per jaar
6 panelen 3.100 euro 260 euro
10 panelen 4.500 euro 450 euro
18 panelen 7.000 euro 650 euro

De kosten zijn inclusief omvormer en installatie. Doordat de salderingsregeling wordt afgebouwd, is de opbrengst in geld elk jaar iets lager. Als je 10 panelen koopt in 2023 is de opbrengst in het eerste jaar € 720 en na 25 jaar € 330. Het gemiddelde over 25 jaar is dan € 450.

Opbrengst bij een stroomprijs voor de langere termijn van 22 cent per kWh (kijk voor een toelichting op de energieprijs op milieucentraal.nl). Betaal je nu een hogere prijs voor stroom, dan is het voordeel op de korte termijn hoger.

Btw op zonnepanelen terugvragen

Je kunt de btw die je betaalt over de aankoop en installatie van je zonnepanelen terugvragen. Dit is een eenvoudig klusje. Bij 10 panelen van 5.400 euro krijg je 850 euro terug, de netto aankoopprijs is dan 4.500 euro. Lees onderaan de pagina hoe het werkt.

3,7 procent spaarrente

Zonnepanelen gaan zo'n 25 jaar mee. Milieu Centraal rekent uit dat een investering in zonnepanelen vergelijkbaar is met een rente van 3,7 procent op je spaarrekening (ervan uitgaande dat je de panelen in 2023 op je dak legt). De huidige rente op een spaarrekening ligt onder de 2 procent. Ook verbetert het energielabel en daarmee de waarde van je woning.

Heb je geen spaargeld of wil je liever geld achter de hand houden? Er zijn tal van mogelijkheden om energiebesparing in huis op een andere manier te financieren, zoals de gunstige Energiebespaarlening.

Ervaring van Mike en Evelien

Op een zonnige dag draai ik gratis wasjes

Mike en Evelien hebben totaal geen spijt dat ze zonnepanelen op hun dak hebben laten leggen.

Wij zijn Mike en Evelien (ze staan samen voor hun woning). En we wonen in dit huis sinds mei. En we willen graag jullie iets vertellen over onze ervaringen met zonnepanelen (korte animatie duurzame woning).

EVELIEN: Voordat ik Mike leerde kennen, was ik al energiezuinig bezig door spaarlampen te nemen en afval te scheiden. En toen ik Mike leerde kennen, was hij dus ook van de energiezuinig. Toen we ons eigen huis hebben gekocht, hadden we zoiets van: Nou, laten we zonnepanelen op het dak gaan leggen. Mike is dat uit gaan zoeken.

MIKE: Ik wilde het ook gelijk goed uitzoeken, dus ik heb meerdere offertes aangevraagd. Ik was ook in contact met alle andere nieuwe bewoners van ons nieuwbouwproject. En daardoor heb ik met 20 nieuwe bewoners samen een collectieve offerte aangevraagd. Dat is heel goed bevallen want door het collectief te vormen, zijn we ongeveer 1000 euro per bewoner minder kwijt aan onze zonnepanelen.

EVELIEN: Nu het zo lekker zonnig is, is het heerlijk de was doen want die draait eigenlijk gratis. Op dit moment wekken de panelen namelijk zoveel stroom op dat de wasmachine er volledig op kan draaien.

MIKE: Dit zijn onze tien zonnepanelen (Mike laat een dak volgelegd met zonnepanelen zien). Het zijn er genoeg om ons jaarlijkse energieverbruik te dekken en het is ook het maximum dat op ons dak past. Je denkt, dat zijn er misschien veel meer dan tien, maar dat komt doordat onze buren aan deze kant en daarachter ook zonnepanelen hebben genomen. In de toekomst willen we waarschijnlijk ook een elektrische auto kopen en dan kunnen we mooi de energie van onze zonnepanelen gebruiken om die elektrische auto op te laden. We verbruiken op dit moment ongeveer 2000 kWh per jaar. We verwachten dat de zonnepanelen net iets meer opbrengen dan die 2000 kWh en dat we voor onze elektriciteitsrekening alleen het vastrecht hoeven te betalen.

EVELIEN: Zonnepanelen zijn heel handig, want ze hebben bijna geen onderhoud nodig. Eén keer per jaar even nakijken en voor de rest spoelt de regen ze gewoon schoon. Hierboven staat de omvormer (Evelien laat de meterkast zien). Daarop is te zien hoeveel de zonnepanelen op dit moment opleveren en dat is bijna 1000 watt. Verder is er ook op af te lezen hoeveel we vandaag al hebben opgebracht en dat is 6,5 kWh. De omvormer is gelukkig een stuk kleiner dan ik verwacht had en dat scheelt een hoop in de ruimte. Let goed op als de panelen geplaatst worden dat het ligt zoals jij graag wilt en dat alles klopt (Mike en Evelien staan samen voor het huis).

MIKE: Zelfs als je het geld moet lenen voor je zonnepanelen, is het vaak alsnog een goeie investering. Met andere woorden: Gewoon doen!

Zo werken zonnepanelen

Zonnepanelen zijn binnen één dag op je dak gelegd. Je hoeft voor het plaatsen zelf niets voor te bereiden.

Wel is het handig om van tevoren te checken of je meter in je meterkast geschikt is om de geleverde zonnestroom te registreren. Dit kun je laten checken via je netbeheerder. En zorg ervoor dat de zonnepanelen na plaatsing aanmeldt bij je netbeheerder en je energieleverancier. Dat is nodig om de vergoeding voor de levering van jouw opgewekte eigen zonnestroom te krijgen. Via Energieleveren.nl kun je zien wie jouw netbeheerder is en kun je je zonnepanelen na plaatsing aanmelden.

Zo worden de zonnepanelen op het dak gelegd

Tips zonnepanelen

 1. Een nieuw zonnepaneel is ongeveer 1 meter breed en 1,8 meter lang. Ontdek met het Advies op maat Zonnepanelen in een paar vragen of en voor hoeveel panelen jouw dak geschikt is en wat de panelen je opleveren

   

 2. Je hebt geen vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen, al zijn er regels waar je je aan moet houden. Bij monumenten of beschermde stadsgezichten heb je wel een vergunning nodig.

   

 3. Kies voor een vakbekwame installateur, dan voorkom je fouten in de installatie. Let op het keurmerk Zonnekeur.

   

Vind een vakkundige installateur

Interesse in zonnepanelen? Bekijk waar je een vakkundig installatiebedrijf kunt vinden.

Lees meer over zonnepanelen

Als je als particulier je btw op de aankoop en installatie van zonnepanelen wilt terugvragen, moet je je als ondernemer registreren bij de Belastingdienst. Iedereen kan dat doen. Je moet dan btw-aangifte doen over het jaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht. En als je gebruik maakt van de kleine ondernemers regeling (kor) heb je er in de jaren erna geen omkijken meer naar. Bij een set van 10 panelen voor 5.400 euro levert de btw-teruggaaf je 850 euro op.

Check het stappenplan om btw terug te vragen op www.milieucentraal.nl/btw-terugvragen.

Zonnepanelen moeten aan Europese kwaliteitsnormen voldoen om verkocht te mogen worden. Zonnepanelen van slechte kwaliteit worden dus niet meer verkocht. Het belangrijkste is dat de installatie van zonnepanelen door een vakbekwame installateur gebeurt.

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.