Logo Rijksoverheid

Gevelisolatie: verbeter je wooncomfort

Gevelisolatie heeft vele voordelen. Je energierekening daalt en je wooncomfort stijgt. Een gevel (buitenmuur) mét isolatie voelt minder koud aan.

Een makkelijke manier om je buitenmuren te isoleren is spouwmuurisolatie. Een spouw is de ruimte van zo’n 4 tot 6 centimeter tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. Andere manieren om je buitenmuren te isoleren zijn aan de buitenkant of binnenkant (voorzetwand) van je muur.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of spouwmuurisolatie bij jou mogelijk is.

 • Is je woning gebouwd in de periode 1920 tot en met 1974? Dan heeft je huis een spouw. Vaak is die nog niet geïsoleerd. Soms zit er wel isolatiemateriaal in, maar kan het nog beter.

   

 • Is je woning vóór 1920 gebouwd? Dan heeft deze waarschijnlijk geen spouwmuur. Je kunt dan kiezen voor gevelisolatie aan de buitenkant of binnenkant van je muur

   

 • Is je woning in 1975 of later gebouwd? Dan heeft je gevel al isolatie. Bij huizen van 1975-1991 heeft het zin deze isolatie nog te verbeteren met isolatie aan de buitenkant of binnenkant.

   

Bij appartementen is spouwmuurisolatie een verantwoordelijkheid voor de VvE. Lees tips over hoe je dit als appartementseigenaar bij je VvE kunt aankaarten.

Kosten en besparingen spouwmuurisolatie

  Kosten (eenmalig) Subsidie (eenmalig) Je bespaart ieder jaar
Tussenwoning 1.000 euro 310 euro 320 euro
Hoekwoning/2-1 kap 2.400 euro 800 euro 800 euro
Vrijstaande woning 3.500 euro 1.100 euro 1.200 euro

Van geen gevelisolatie naar spouwmuurisolatie (Rc=1,7). Besparing berekend met hr-ketel, standaard gebruik van verwarming en gasprijs voor de langere termijn van 1 euro per m3 (kijk voor een toelichting op de energieprijs op milieucentraal.nl). Betaal je nu een hogere gasprijs, dan is de besparing op de korte termijn hoger. Subsidie 8 euro per m2.

Een berekening voor jouw huis

Ga naar de Verbetercheck voor een berekening van de kosten en besparing van gevelisolatie voor jouw huis. En ontdek meteen andere verbeteropties.

Kosten verlagen

Er is een landelijke subsidie voor het isoleren van je buitenmuren, vloer, dak en ramen. Daarmee krijg je zo'n 30 procent van de kosten terug. Voorwaarde is dat je binnen een jaar twee maatregelen neemt. Dat kunnen 2 isolatiemaatregelen zijn (bijvoorbeeld gevel en vloer), of 1 isolatiemaatregel en een warmtepomp of zonneboiler. Je krijgt alleen subsidie als je de klus uitbesteedt. Daarnaast zijn er in veel gemeentes en provincies ook lokale subsidies voor isolatie. Lees meer op de pagina Subsidies, of kijk in de Energiesubsidiewijzer.

Spouwmuurisolatie is géén doe-het-zelf klus, een isolerende voorzetwand maken wel. Je hebt dan alleen de kosten voor het materiaal. Lees meer op milieucentraal.nl/buitenmuur-isoleren-met-voorzetwand.

Nu of later

Heeft je spouw geen isolatie, schakel dan nu een isolatiebedrijf in. De voordelen zijn groot. Het bedrijf checkt eerst of er puin, oud isolatiemateriaal of wettelijk beschermde vleermuizen in de spouw zitten. Lees hierover meer op milieucentraal.nl/spouwmuurisolatie

Het plaatsen van een isolerende voorzetwand kan je combineren met het opknappen van een kamer. Je bent dan toch bezig, waardoor isoleren goedkoper en makkelijker is.

10 procent spaarrente

Spouwmuurisolatie verdien je in ongeveer 3 jaar terug op je energiekosten. Milieu Centraal rekent uit dat spouwmuurisolatie net zo gunstig is als 10 procent rente op je spaarrekening. De huidige rente op een spaarrekening ligt onder de 2 procent. Betere isolatie verhoogt je woongenot en draagt bij aan de waarde van je woning.

Heb je geen spaargeld of wil je liever geld achter de hand houden? Er zijn tal van mogelijkheden om energiebesparing in huis op een andere manier te financieren, zoals de gunstige Energiebespaarlening.

Ervaring van Sylvia

Je ziet er aan de buitenkant niets meer van! Sylvia

Sylvia heeft met een klein budget haar spouwmuur laten isoleren. Hoe? Ze vertelt er meer over in de video.

SYLVIA: Hoi, ik ben Sylvia. Ik wil graag m'n ervaring met spouwmuurisolatie delen (korte animatie duurzame woning). Toen ik dit huis kocht, heb ik erg veel last gehad van koude muren en tocht in de woning. Dat ben ik gaan googelen en toen kwam ik vanzelf op spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie uit. Ik ben voor de spouwmuurisolatie gegaan. M'n budget was niet zo heel hoog toen ik het huis heb gekocht. En dat was de goedkoopste investering. Normaal is het tussen de drie en de vijf jaar dat je de investering terugverdient. Voor mij was de schatting zo ongeveer vier jaar.

SYLVIA: Toen het isolatiebedrijf kwam, hebben ze per gevel twee gaten geboord in de muur (voorbeeld van een bedrijf dat onderzoekt wat de staat is van een spouwmuur). Met een endoscoop, dat is een soort cameraatje, kunnen ze kijken in de spouw of je spouw geschikt is en wat voor product daar het beste bij zou passen. Ik kon kiezen uit de parels, uit de wol en uit de pur (Sylvia laat aan de tuintafel de opties zien). Mijn spouw was gewoon normaal en een normale breedte en daar voldoet wol prima bij. En het was een goedkoper product dan de parels. Het isoleren van de spouwmuur gaf op zich weinig rotzooi. Het enige wat er kon gebeuren, was dat er een pluimpje wol uit het gaatje kwam, maar dat ruimen ze allemaal netjes op. Toen ik al die gaten in m'n muur zag schrok ik wel. Per vierkante meter wordt er ongeveer één gat geboord waardoor ze het isolatiemateriaal in de spouw spuiten (voorbeeld van het aanbrengen van de isolatie). Maar zoals je ziet, zijn ze weer netjes gedicht en zie je er helemaal niks meer van.

SYLVIA: Eerst dacht ik dat de spouwmuurisolatie een hele dag zou duren maar uiteindelijk viel het mee en hoefde ik maar een halve dag vrij te nemen want met een halve dag was het klaar. Ik heb weleens verhalen gehoord dat mensen vochtproblemen hebben als ze de spouwmuren hebben geïsoleerd, maar daar heb ik absoluut geen last van. Als ik een kruipruimte had, konden ze dat gewoon goed ventileren en zoals je ziet, heb ik een prima kruipruimte (Sylvia springt in de kruipruimte). Voor mijn woning was de spouwmuurisolatie maar 700 euro (Sylvia staat op het dak). Dit komt omdat ik een tussenwoning heb en maar twee gevels heb. Ik zou zorgen dat je meerdere adviseurs op locatie laat komen kijken naar je spouwmuur (terug in de woonkamer), zodat je meerdere offertes hebt die je kunt vergelijken. Ook zou ik goed kijken naar referenties op hun website of wat dan ook gewoon op Google en dan ook kijken of ze gecertificeerd zijn en dat ze gekeurd worden door een onafhankelijke partij.

Zo werkt spouwmuurisolatie

Je spouwmuur isoleren duurt vaak maar een halve dag, bij een vrijstaand huis een hele dag. Je hoeft zelf niets voor te bereiden.

Het isolatiebedrijf boort aan de buitenkant van de gevel in de voegen kleine gaten. Via deze gaten wordt het isolatiemateriaal in de spouw gespoten. De gaten liggen ongeveer een meter uit elkaar. Deze maakt het bedrijf weer netjes dicht. Ook worden de gaten weer op kleur van de voeg gebracht. Het isolatiebedrijf hoeft niet binnen bij je aan de slag.

Bij spouwmuurisolatie komt alleen buiten wat stof los. Het kan zijn dat je na afloop de ramen moet wassen. 

Via boorgaten in de voeg wordt het isolatiemateriaal in de muur gespoten

De gaten worden daarna weer gevuld zodat je er bijna niets meer van ziet

Tips spouwmuurisolatie

 1. Spouwmuurisolatie moet goed worden aangebracht. Kies een vakkundig isolatiebedrijf. Zo'n bedrijf checkt vooraf of je spouw geschikt is om te isoleren. Laat het bedrijf weten of je last hebt van vochtplekken in huis en of je dakgoot lekt.

 2. Voor spouwmuurisolatie zijn er verschillende soorten materialen. Voor de mate van isolatie maakt het niet uit wat je kiest: de verschillen zijn klein. Alle materialen isoleren ongeveer even goed.

 3. Spouwmuurisolatie kun je (later) nog verbeteren met isolatie aan de binnenkant of buitenkant van je gevel. Dit gaat goed samen.

Lees meer over gevelisolatie

Je kunt ook je buitenmuren aan de binnenkant of buitenkant isoleren. 

Het isoleren van de buitenkant van de gevel met een isolatiewaarde van Rc = 4,5 levert zeer goede isolatie op. Het is wel een ingrijpende verbetering met de nodige kosten. Spouwmuurisolatie is een stuk voordeliger. Het heeft een matige isolatiewaarde, maar dat is wel veel beter dan geen isolatie. Spouwmuurisolatie kan je aanvullen met een voorzetwand, zo zou je tot een isolatiewaarde van Rc = 3 tot 4 kunnen komen (= goede isolatie).

Het isoleren van de buitenkant van de gevel is een goede optie: je kunt een dikke laag isolatie aanbrengen. Je bespaart meer energie dan met spouwmuurisolatie en je huis is geschikt voor een volledige warmtepomp. Ook leuk: het uiterlijk van je huis knapt er van op. Het is wel duurder dan spouwmuurisolatie. Meer informatie lees je op www.milieucentraal.nl.

Het isoleren van de binnenkant van de gevel gebeurt met een geïsoleerde voorzetwand. Het is een oplossing als je geen spouw in je buitenmuur hebt. Meer informatie vind je op www.milieucentraal.nl.

Vind een vakkundig isolatiebedrijf

Heb je interesse in gevelisolatie? Ga naar het overzicht van bedrijven. 

 

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.