Dakisolatie: minder stookkosten

Een dak zonder isolatie is een groot warmtelek. Daarmee verlies je jaarlijks honderden euro’s. Een goede reden om meteen aan de slag te gaan.

Vader leest kinderen voor op bed. Een duurzaam huis is energiezuinig en comfortabel.

Met dakisolatie woon je warmer in de winter en koeler in de zomer. En je bespaart flink op je energiekosten. Zelfs als je je zolderkamer niet verwarmt. Meer dan 8 van de 10 daken heeft isolatie, maar vaak is dat matige dakisolatie.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of dakisolatie bij jou mogelijk is.

  • Voor ieder dak is er wel een manier om te isoleren. Doe het meteen goed en kies voor dakisolatie met een hoge isolatiewaarde (Rd 3,8 of hoger). Dat is hoger dan wat je nodig hebt om subsidie te krijgen, maar het scheelt weinig in de kosten. Bovendien heb je dan al genoeg isolatie voor in de toekomst, wanneer je huis helemaal aardgasvrij wordt.

  • Heeft jouw woning al dakisolatie? In de meeste gevallen is dat matige isolatie. Die kun je nog verbeteren met extra isolatiemateriaal. Je huis blijft in de winter warmer, in de zomer koeler, en het is een stap naar wonen zonder aardgas.

  • Neem eens een kijkje in je dak, bijvoorbeeld bij een afvoerpijp, om te zien of er isolatiemateriaal aanwezig is en hoe dik dat is.

Bij appartementen is de isolatie van je dak een verantwoordelijkheid voor de VvE. Lees tips over hoe je dit als appartementseigenaar bij je VvE kunt aankaarten.

Heb je een huurhuis? Dan is je verhuurder verantwoordelijk voor grote verbeteringen aan je huis. Lees hoe je je verhuurder kunt aansporen om te isoleren.

Kosten dakisolatie (schuin dak)

Soort woning Kosten (eenmalig) Subsidie (eenmalig)
Tussenwoning 5.400 euro 1.600 euro
Hoekwoning 5.700 euro 1.700 euro
2-onder-1-kap 6.000 euro 1.800 euro
Vrijstaande woning 9.000 euro 2.700 euro

Besparing dakisolatie (schuin dak)

In de tabel zie je wat je bespaart als je van geen naar goede dakisolatie gaat (Rd = 4,0).

Soort woning Besparing gas per jaar (m3) Besparing per jaar bij gasprijs 1,45 euro/m3
Tussenwoning 400 m3 550 euro
Hoekwoning 420 m3 600 euro
2-onder-1-kap 440 m3 650 euro
Vrijstaande woning 700 m3 1.000 euro

De kosten en de subsidie zijn een schatting. Ze hangen af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren. Het aantal vierkante meter dak verschilt per soort woning: een tussenwoning heeft het minst aantal vierkante meters, een vrijstaande woning het meest. Per woningtype gaan we uit van een gemiddelde grootte. De schatting van de kosten gaat uit van een standaard situatie, dus zonder meerwerk. De kosten per vierkante meter zijn gebaseerd op een kostenoverzicht van RVO (een overheidsorganisatie) van maart 2022. Door actuele ontwikkelingen, zoals stijging van de prijs van grondstoffen, kunnen de kosten hoger uitvallen.

Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van 2 of meer maatregelen, bij 1 maatregel is de subsidie de helft.

De gasbesparing is berekend voor een huis met een hr-combiketel als verwarming. Hoeveel je bespaart, hangt ook af van hoe je je huis verwarmt. Als je bijna nooit thuis bent en de verwarming nauwelijks aan hebt, bespaar je minder dan wanneer je elke dag thuis bent en altijd de verwarming hoog zet. De berekening gaat uit van 20 graden overdag, 16 graden in de nacht en bij afwezigheid, en 60 procent van de ruimtes in huis onverwarmd.

De besparing in euro's is berekend met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Jouw gasprijs kan op dit moment hoger of lager zijn; de besparing is dit jaar dan ook hoger of lager. De gemiddelde gasprijs van dit moment (januari 2024) is toevallig hetzelfde als de langetermijnprijs.

Een berekening voor jouw huis

Ga naar de Verbetercheck voor een berekening van de kosten en besparing van dakisolatie voor jouw huis. En ontdek meteen andere verbeteropties.

Kosten verlagen met subsidie

Je kunt subsidie krijgen als je de gevel, vloer, dak of ramen laat isoleren. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Je hebt extra voordeel als je 2 maatregelen neemt: het vierkante-meter-bedrag is dan 2 keer zo hoog als voor 1 maatregel. Als tweede maatregel kun je een andere isolatiemaatregel kiezen, maar ook een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Deze landelijke subsidie geldt alleen als je de klus uitbesteedt aan een professioneel bedrijf, niet voor doe-het-zelven.

Als je handig bent, kan je ook zelf je dak isoleren. Dan zijn de kosten een stuk lager dan wanneer je het laat doen: je betaalt alleen voor het materiaal.

Naast de landelijke subsidie, bieden veel gemeentes en provincies ook lokale subsidies voor isolatie. Sommige hiervan gelden ook voor doe-het-zelf-isolatie. Lees meer op de pagina Subsidies, of kijk in de Energiesubsidiewijzer.

Nu doen of later

Heeft je dak geen isolatie, ga dan nu aan de slag. De voordelen zijn groot. Heeft je dak matige isolatie, dan zijn het opknappen of verbouwen van de zolder en het renoveren van het dak slimme momenten om de isolatie te verbeteren. Door de combinatie met andere werkzaamheden is isoleren goedkoper en makkelijker.

5,5 procent spaarrente

Investeren in dakisolatie (van geen naar goed) is net zo gunstig als een rente van 5,5 procent op je spaarrekening, berekent Milieu Centraal. De huidige rente op een spaarrekening ligt onder de 2 procent. Dakisolatie draagt bij aan de waarde van je woning en aan je woonplezier.

Heb je geen spaargeld of wil je liever geld achter de hand houden? Er zijn tal van mogelijkheden om energiebesparing in huis op een andere manier te financieren, zoals de gunstige Energiebespaarlening.

Ervaring Ruth en Coby

Onze zolder is nu lekker warm én we besparen flink op onze stookkosten

Ruth en Coby hebben het dak laten isoleren. Ze zijn erg tevreden met het resultaat. In deze video vertellen ze waarom het zo goed bevalt.

Hallo, wij zijn Ruth en Coby en we willen graag onze ervaringen over dakisolatie met jullie delen (korte animatie duurzame woning).

COBY: Dit is de plek waar ik werk. Hier op zolder, deze werkkamer. Het is een ruimte met veel schuine kanten, veel hoeken en kieren. En eigenlijk ook best wel tochtig en koud.

RUTH: Ik zat tv te kijken en toen zag ik een meneer, dat was een en die was zich aan het omscholen in dakisolatie. Daar vertelde hij zo'n enthousiast verhaal over en toen ben ik heel impulsief z'n nummer gaan opzoeken. Ik heb contact met hem gezocht en het resultaat is boven te bewonderen. Het is geweldig, gewoon. Het slopen hebben we helemaal zelf gedaan. Dat scheelt enorm in geld. Het scheelde ongeveer 1200 euro.

COBY: De uitvoerder heeft alles echt heel goed en secuur afgewerkt (Coby laat de zolder zien). Alle hoekjes en alle kiertjes zijn helemaal geïsoleerd en je voelt nergens meer tocht of iets vandaan komen. Dit is de enige radiator die we nog hebben voor de hele zolder. Meer dan genoeg. Terwijl hiervoor hadden we een radiator helemaal van hier tot daar en was het nog niet warm genoeg.

RUTH: De dakisolatie zelf heeft plusminus 4500 euro gekost. Hij is wel 2,5 week bezig geweest, dus het was een echte verbouwing. Dat was wel een beetje een tegenvaller, maar hij heeft alles keurig opgeruimd dus we hebben niet zoveel rotzooi gehad.

COBY: We besparen nu ongeveer 500 euro per jaar op ons gasverbruik en we hebben een slimme meter. Op die meter kunnen we met onze app bijhouden wat ons verbruik is (Coby laat de app zien op een tablet). Het duurt natuurlijk wel even voor we de hele investering hebben terugverdiend maar we hebben nu een heerlijke warme werkkamer en het huis is wat meer waard.

RUTH: Doe research. Zoek op Google, zoek op internet. Je vindt heel veel en dan kan je je beter oriënteren. Waar je ook op moet letten, is dat je een goede isolatiewaarde hebt. Hoe hoger je isolatiewaarde is, hoe meer je bespaart. Dat is echt van wezenlijk belang.

Zo werkt dakisolatie

Je dak kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. Dit is van invloed op de tijd dat het isolatiebedrijf bij jou bezig is. Meestal duurt het één tot maximaal vier dagen.

Dakisolatie is geen grote verbouwing. Je hebt nauwelijks rommel of overlast. Je isolatiebedrijf ruimt alles weer netjes voor je op. Als je dak aan de binnenkant wordt geïsoleerd, moet je je zolder opruimen. Bij dakisolatie aan de buitenkant hoef je geen extra voorbereidingen te treffen.

Man met helm en handschoenen brengt dakisolatie aan.

Hier zie je hoe het isolatiemateriaal aan de binnenkant van het schuine dak wordt aangebracht.

Isolatiemateriaal op een plat dak. De dakdekker laat het materiaal zien.

De isolatie van het platte dak komt op het dak. Daar bovenop komt de dakbedekking.

Tips dakisolatie

  1. Ook bij onverwarmde zolders is het de moeite waard om je dak te isoleren. Veel warmte van het huis gaat via een koude zolder of vliering verloren.

     

  2. Kies meteen voor een hoge isolatiewaarde (Rd-waarde van 4 of meer). Dit levert het meeste comfort en energiebesparing op. 

     

  3. Laat de isolatie van een plat dak altijd over aan een professioneel bedrijf . Zelf je plat dak aan de binnenkant isoleren geeft een groot risico op rottend hout in je plat dak. 

    Een schuin dak kun je wel zelf isoleren. Milieu Centraal heeft tips voor de handige doe-het-zelver

     

Lees meer over dakisolatie

Goede dakisolatie is zo’n 17 cm dik (isolatiewaarde Rd = 4), is naadloos (strak tegen elkaar) aangebracht, blijft goed zitten, en de kier tussen dak en gevel is ook goed dicht. Zeer goede dakisolatie heeft een isolatiewaarde van Rd = 6.

Een plat dak isoleer je het beste door isolatieplaten bovenop het dak te leggen, onder de dakbedekking. Vervanging van je dakbedekking is een goed moment om dit te doen. Een andere mogelijkheid is dat het isolatiebedrijf drukvaste, waterbestendige isolatieplaten bovenop de dakbedekking legt. Meer informatie lees je op www.milieucentraal.nl.

Vind een isolatiebedrijf

Aan de slag met dakisolatie? In het overzicht vind je bedrijven die de isolatie voor je kunnen aanbrengen. Ook handig: je kunt filteren op kwaliteit en reviews.

 

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen en voor onafhankelijk advies. Veel informatie vind je via de website, maar je kunt vaak ook bellen, chatten of een e-mail sturen.