Energie besparen als huurder

Wil jij als huurder je woning verduurzamen? Bijvoorbeeld met zonnepanelen of betere isolatie? Jouw verhuurder is verantwoordelijk voor grote verbeteringen aan je woning. Jij kunt je verhuurder wel aansporen. Ontdek op deze pagina hoe je dat aanpakt en lees wat je als huurder wel zelf kan doen: van kleine verbeteringen aan je huis tot vandaag al besparen op energie.

Een vrouw staat lachend bij de voordeur van haar huurhuis.

Je verhuurder vragen om je huis te verbeteren

Wil jij energie besparen in je huurwoning? Bijvoorbeeld omdat je huis nu niet goed geïsoleerd is, of omdat je gas wilt besparen met een (hybride) warmtepomp?

Jij kunt dat niet zelf regelen: jouw verhuurder is verantwoordelijk voor het energiezuiniger maken van je woning. Jij kunt je verhuurder wel aansporen.

Hoe energiezuinig is jouw woning nu?

Voordat je gaat kijken hoe je verhuurder je huurwoning kan verduurzamen, is het goed om te weten hoe energiezuinig woning nu is. Je verhuurder is verplicht om jou een (digitaal) afschrift (pdf) van het energielabel te geven. Een woning met energielabel A is erg energiezuinig, een woning met labelletter G juist heel onzuinig.

Heb je nog geen energielabel van jouw woning ontvangen, dan kun je je verhuurder daar om vragen. Sta je officieel ingeschreven op het adres van jouw huurwoning? Dan kun je het energielabel ook terugvinden in MijnOverheid onder het kopje ‘Wonen’ en dan de tegel ‘Energielabel’.

Als je hierna nog steeds geen energielabel hebt, dan kan je dit melden aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT kan dan een brief naar de verhuurder sturen. De ILT kan de verhuurder daarbij vragen om binnen 4 weken alsnog voor de woning een energielabel te laten registreren. Doet de verhuurder dat niet, dan moet deze een boete (dwangsom) betalen.

Voorbeelden grotere maatregelen om te verduurzamen

Hieronder vind je voorbeelden van grotere maatregelen die je verhuurder kan nemen om te verduurzamen. Klik op de maatregel om te zien hoeveel je hiermee kunt besparen.

Medewerkers glasbedrijf plaatsen HR++ glas in de kozijnen.

Isolatie verbeteren

Met isoleren krijgt je huis een 'warme jas'. Met (betere) isolatie heb je veel minder gas nodig om je huis comfortabel warm te krijgen. Verschillende onderdelen van je huis kunnen geïsoleerd worden. Vraag je verhuurder om dakisolatie, gevelisolatie, isolatieglas en/of vloerisolatie.

Hybride warmtepomp hangt naast cv-ketel.

Je verhuurder kan een warmtepomp (hybride of volledig elektrisch) nemen, om gas te besparen of zelfs volledig van het gas af te gaan.

Iemand wijst naar zonnepanelen op een dak.

Je verhuurder kan zonnepanelen op het dak plaatsen, zodat je je eigen zonnestroom kunt opwekken en daarmee minder elektriciteit hoeft te gebruiken.

Als je verhuurder wil verduurzamen

Steeds meer verhuurders willen hun huurwoningen verduurzamen. Als jouw verhuurder dat wil, zal die eerst een voorstel doen voor de renovatie van de woning. Soms staat er ook een huurverhoging in het voorstel. Je bent niet verplicht om akkoord te gaan met het voorstel (ook niet als er geen huurverhoging komt). Lees op de website van Milieu Centraal hoe je kunt bepalen of een huurverhoging eerlijk is.

Woningcorporatie of particuliere of commerciële verhuurder?

Bij particuliere verhuurders zijn andere regels dan bij woningcorporaties. Bijvoorbeeld over huurverhoging. Lees verder op de website van Milieu Centraal hoe het zit als je huurt bij een woningcorporatie of bij een particuliere of commerciële verhuurder.

Op de website van de Woonbond vind je tips over hoe in gesprek gaat met je verhuurder. Hier vind je ook een voorbeeldbrief om naar je verhuurder te sturen en lees je wat je moet doen als je verzoek afgewezen wordt.

Wat als je verhuurder niet wil verduurzamen?

Als je verhuurder niet wil verduurzamen (ook niet voor een redelijke huurverhoging), en je eerst nog een keer hebt geprobeerd om het in een gesprek op te lossen (het liefst met zoveel mogelijk medehuurders), dan kun je zeggen dat je gebruik gaat maken van je initiatiefrecht.

Het initiatiefrecht is het recht om een bepaalde verduurzamingsmaatregel voor de huurwoning van de verhuurder te vragen, in ruil voor een redelijke huurverhoging. Volgens het initiatiefrecht moet de verhuurder akkoord gaan als je voorstel aan de voorwaarden voldoet. Zo niet, dan kun je naar de rechter gaan. Lees op deze pagina van Milieu Centraal hoe je gebruik kunt maken van het initiatiefrecht.

Zo vraag je je verhuurder om te verduurzamen

Wil jij dat je woning verduurzaamd wordt? Vraag je verhuurder dan naar de plannen om je huis te verbeteren, zoals isolatie. Zijn er nog geen plannen? Je kunt je verhuurder wel aansporen.

  1. Bepaal eerst wat je graag zou willen verbeteren aan je woning.

    Tip: woon je in een complex of straat waar ook veel andere huurders bij jouw verhuurder zitten? Werk dan zoveel mogelijk samen. Bijvoorbeeld samen in een bewonerscommissie of huurdersorganisatie. Samen krijg je meer voor elkaar. Bovendien hebben bewonersgroepen het recht om hulp te krijgen van een adviseur, zoals iemand van de Woonbond.

  2. Vraag je verhuurder of er al plannen zijn om je woning te verduurzamen. Wie weet is je verhuurder al bezig.

  3. Is je verhuurder nog niet van plan om te verduurzamen? Ga dan (het liefst met zoveel mogelijk medehuurders) het gesprek aan. Vertel waarom jullie graag willen dat je verhuurder verduurzaamt. Bijvoorbeeld omdat je energierekening nu heel hoog is.

  4. Als je verhuurder echt niets wil doen, kun je gebruikmaken van het initiatiefrecht.

Een vrouw belt

Wie betaalt voor verduurzaming?

Als jouw verhuurder gaat verduurzamen, dan moet die de kosten van grotere verduurzamingsmaatregelen betalen. De woning is namelijk eigendom van de verhuurder.

Het kan dat je verhuurder dan de huurprijs wil verhogen om de gemaakte kosten terug te verdienen. Dit mag niet zomaar. Zo mogen woningcorporaties geen huurverhoging vragen na isolatiemaatregelen. Particuliere en commerciële verhuurders mogen dit wel, maar jij moet hier wel eerst toestemming voor geven. Let er bijvoorbeeld op dat de verhoging niet hoger is dan wat jij gaat besparen aan energiekosten.

Je kunt je verhuurder wijzen op subsidiemogelijkheden, zoals SVOH-subsidie, de ISDE-subsidie en de SAH-subsidie.

Huur jij bij een woningcorporatie? Stuur je verhuurder dan door naar de website van Aedes. Huur je bij een particuliere verhuurder? Wijs je verhuurder dan op de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH).

Hulp en meer informatie

Heb je alles geprobeerd, maar kom je er niet uit met je verhuurder? Neem dan contact op met een professional.

Heb je nog vragen? Bekijk ook eens de veelgestelde vragen op Milieu Centraal.

Zelf je huurhuis verduurzamen: mag dat?

Grotere maatregelen, zoals isoleren, mag je niet zomaar zelf doen. Deze verbeteringen vallen namelijk onder de zogenoemde ‘Zelf aangebrachte voorzieningen’. Dat zijn aanpassingen aan de woning die niet zomaar kunnen worden teruggedraaid. Als je toch graag zelf je huis wilt verduurzamen, dan heb je goedkeuring van je verhuurder nodig. Krijg je die? Dan moet je goede afspraken maken over aansprakelijkheid bij schade of ongelukken.

Kleine aanpassingen die weer teruggedraaid kunnen worden, mogen wél. Lees hieronder verder.

Kleine energiebesparende aanpassingen

Iemand dicht de kieren bij haar raam met tochtband.
Hand met waterbesparende douchekop

Je kunt ook zelf kleine aanpassingen aan je huis doen. Voor aanpassingen die je weer kunt terugdraaien als je gaat verhuizen, heb je geen toestemming van je verhuurder nodig.

Denk aan je naden en kieren dichten of je douchekop vervangen voor een waterbesparende douchekop. Op de website van Milieu Centraal vind je meer voorbeelden van kleine aanpassingen die je als huurder zelf kunt doen. Let erop dat je alles wat je vervangt bewaart, zodat je het later weer terug kunt zetten.

Deze kleine aanpassingen betaal je in principe zelf, maar soms kun je voor deze kleine maatregelen wel subsidie krijgen van je gemeente. Je kunt op de Energiesubsidiewijzer vinden of jouw gemeente dit aanbiedt.

Energiehulp

Kom je er niet uit? Wil je persoonlijk advies, of wil je dat iemand de aanpassingen voor je doet? Bij steeds meer gemeentes kun je gratis energiehulp krijgen. Zowel de hulp als het materiaal is meestal gratis. Kijk op de website van je gemeente of dit ook bij jou aangeboden wordt en wat de voorwaarden zijn. Of zoek een energiehulp via deze website.

Snel energie besparen in een huurhuis

Wil je vandaag al besparen op gas en stroom? In plaats van je huis te veranderen kun je ook besparen door je gedrag te veranderen. Deze vier dingen leveren je veel op in je dagelijks leven:

Een vrouw doet de deur van haar woonkamer dicht om ervoor te zorgen dat de warmte in de woonkamer blijft.

Verwarm alleen de ruimtes waar je bent en houd de deuren dicht. Kamers waar je niet (lang) bent, zoals de rommelzolder, slaapkamer, hal en badkamer, hoef je niet te verwarmen. Zet daarom hier de verwarming uit en hou de tussendeuren dicht, zodat de warmte uit de woonkamer niet ontsnapt.

Een thermostaat die op 19 graden staat ingesteld.

Zet de thermostaat op maximaal 19 graden en trek warmere kleding aan. Ben je al gewend aan 19 graden? Draai 'm dan nóg een graadje lager. Met elke graad lager bespaar je op je energierekening.

Een vrouw zet haar thermostaat lager om energie te besparen.

Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden. Doe dat al vanaf een uur voordat je gaat slapen, want je huis koelt niet direct af. Let op: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 of 18, anders duurt het de volgende dag te lang voor je huis is opgewarmd.

Iemand stelt de timer op de telefoon in op 5 minuten.

Douche maximaal 5 minuten en ga minder vaak in bad. Ongeveer 80 procent van je warmwatergebruik gaat naar de douche of het bad. Daar kun je dus flink op besparen! De tijd bijhouden kan met een douchetimer, de timer op je telefoon of door een liedje van 5 minuten op te zetten.

Meer snelle bespaartips

Wil je meer tips om snel te besparen? Bekijk de tips per ruimte op de website van Milieu Centraal en zie meteen hoeveel je hiermee kunt besparen!

Naar de tips
Een vrouw doet de handafwas in een teiltje.