Logo Rijksoverheid

Energie besparen in een huurwoning

Wil jij als huurder je woning verduurzamen? Bijvoorbeeld met zonnepanelen of betere isolatie? Jouw verhuurder is verantwoordelijk voor grote verbeteringen aan je woning. Jij kunt je verhuurder wel aansporen. Ontdek op deze pagina hoe je dat aanpakt en lees wat je als huurder wel zelf kan doen: van kleine verbeteringen aan je huis tot meteen besparen op energie.

Weten hoe energiezuinig je huurwoning nu is? Je verhuurder is verplicht om jou een (digitaal) afschrift (pdf) van het energielabel te geven. De informatie op het energielabel, zoals de labelletter, laat je zien hoe zuinig je woning nu is. Een woning met energielabel A is erg energiezuinig, een woning met labelletter G juist heel onzuinig. Lees wat je kunt doen als je het energielabel niet hebt.

Je verhuurder vragen om je huis te verbeteren

Jouw verhuurder is verantwoordelijk voor het verduurzamen van je woning. Jij kunt je verhuurder wel aansporen om je huis te verbeteren: vraag bijvoorbeeld om betere isolatie, een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen.

Op de website van de Woonbond vind je tips over hoe je dit vraagt aan je verhuurder. Hier staat ook een voorbeeldbrief om naar je verhuurder te sturen en lees je wat je moet doen als je verzoek afgewezen wordt. Heb je goed contact met je verhuurder? Dan kunnen jullie misschien samen de Verbetercheck of Isolatie-zelfscan invullen.

Wie betaalt de kosten?

Jouw verhuurder betaalt deze grotere verduurzamingsmaatregelen. Daar zijn goede redenen voor, want uiteindelijk levert verduurzaming jouw verhuurder wat op. Door de verbetering stijgt de verkoopwaarde van de woning. Ook verbetert de kwaliteit van de woning, zodat je verhuurder minder tijd kwijt is aan onderhoud. Daarnaast gaat de energierekening waarschijnlijk omlaag, waardoor de kans groter is dat jij je huur (op tijd) kan betalen. Tenslotte is dit voor de verhuurder een mooie kans om bij te dragen aan de energietransitie.

Het kan dat je verhuurder na de verduurzaming de huurprijs wil verhogen om de gemaakte kosten terug te verdienen. Als de nieuwe huurprijs hoger is dan wat je gaat besparen op je energiekosten, kun je deze huurverhoging weigeren.

Subsidies voor je verhuurder

Tip: wijs je verhuurder op subsidiemogelijkheden. Zo wordt verduurzamen meteen aantrekkelijker! Huur jij bij een woningcorporatie? Stuur je verhuurder dan door naar de website van Aedes. Huur je bij een particuliere verhuurder? Wijs je verhuurder dan op de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH).

Stel zit achter de laptop. Ontdek hoe je je huis kunt verduurzamen.

Als je verhuurder niet akkoord gaat

Weigert je verhuurder om je huis te verduurzamen? Dan kan je gebruik maken van het initiatiefrecht. Dat werkt zo:

  1. Je stelt een woningverbetering voor en een redelijke huurverhoging.

  2. Daarnaast vraag je twee of drie offertes op voor de verduurzamingsmaatregel(en).

  3. Dit leg je voor bij je verhuurder. Zonder goed tegenargument mag je verhuurder niet weigeren. Een goed tegenargument is bijvoorbeeld dat er al plannen liggen voor verduurzaming.

Hebben je buren dezelfde verhuurder? Kijk of je misschien samen gebruik kan maken van het initiatiefrecht.

Je huurhuis zelf isoleren

Je huurhuis mag je niet zelf isoleren. Deze verbeteringen vallen namelijk onder de zogenoemde ‘Zelf aangebrachte voorzieningen’. Dat zijn aanpassingen aan de woning die niet zomaar kunnen worden teruggedraaid.

Als je toch graag zelf je huis wilt isoleren, dan heb je goedkeuring van je verhuurder nodig. gaat je verhuurder akkoord? Dan moet je goede afspraken maken over aansprakelijkheid bij schade of ongelukken. Ook kan je verhuurder een huurverhoging doorvoeren nadat jij zelf isolatie hebt aangebracht.

Hulp van instanties

Kom je er met je verhuurder niet uit? Vraag een professional om hulp. Op Milieu Centraal lees je bij welke instanties je terecht kunt.

Kleine energiebesparende aanpassingen

Een vrouw plaatst tochtband.

Wist je dat je zelf ook kleine dingen aan je huis mag aanpassen? Hiervoor heb je geen toestemming van je verhuurder nodig. Denk aan je naden en kieren dichten of je douchekop vervangen voor een waterbesparende douchekop. Dit zijn namelijk dingen die je weer terug kunt draaien als je gaat verhuizen. Op de website van Milieu Centraal vind je meer voorbeelden van kleine aanpassingen die je als huurder zelf kunt doen.

Deze kleine aanpassingen betaal je in principe zelf, maar soms kun je voor deze kleine maatregelen wel subsidie krijgen van je gemeente. Je kunt op de Energiesubsidiewijzer vinden of jouw gemeente dit aanbiedt.

Direct energie besparen

Wil je vandaag al besparen op gas en stroom? Ook zonder je huis te veranderen, kun je besparen op je energierekening. Deze vier kleine veranderingen in je dagelijks leven leveren je veel op:

Verwarm alleen de ruimtes waar je bent en houd de deuren dicht. Kamers waar je niet (lang) bent, zoals de rommelzolder, slaapkamer, hal en badkamer, hoef je niet te verwarmen. Zet daarom hier de verwarming uit en hou de tussendeuren dicht, zodat de warmte uit de woonkamer niet ontsnapt.

Iemand zet de verwarming lager.

Zet de thermostaat op maximaal 19 graden en trek warmere kleding aan. Ben je al gewend aan 19 graden? Draai 'm dan nóg een graadje lager. Met elke graad lager bespaar je op je energierekening.

Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden. Doe dat al vanaf een uur voordat je gaat slapen, want je huis koelt niet direct af. Let op: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 of 18, anders duurt het de volgende dag te lang voor je huis is opgewarmd.

Man onder de douche met shampoo in haar.

Douche maximaal 5 minuten en ga minder vaak in bad. Ongeveer 80 procent van je warmwatergebruik gaat naar de douche of het bad. Daar kun je dus flink op besparen! De tijd bijhouden kan met een douchetimer, de timer op je telefoon of door een liedje van 5 minuten op te zetten.

Meer tips

Wil je meer ideeën van dingen die je kunt doen om energie te besparen in een huurhuis? Ga dan naar de website van Milieu Centraal!

Naar de tips

Wat als je geen energielabel hebt van jouw huurwoning?

Heb je nog geen energielabel van jouw woning ontvangen, dan kun je je verhuurder daarom vragen. Sta je officieel ingeschreven op het adres van jouw huurwoning? Dan kun je het energielabel ook terugvinden in MijnOverheid onder het kopje ‘Wonen’ en dan de tegel ‘Energielabel’.

Als je hierna nog steeds geen energielabel hebt, dan kan je dit melden aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT kan dan een brief naar de verhuurder sturen. De ILT kan de verhuurder daarbij vragen om binnen 4 weken alsnog voor de woning een energielabel te laten registreren. Doet de verhuurder dat niet, dan moet deze een boete (dwangsom) betalen.