Logo Rijksoverheid

Gevelisolatie: verbeter je wooncomfort

Gevelisolatie heeft vele voordelen. Je energierekening daalt en het voelt prettiger warm in huis. Een buitenmuur (gevel) mét isolatie voelt minder koud aan. Heeft jouw huis een spouwmuur? Dan kan er isolatiemateriaal gespoten worden in de spouw.

Meisje voelt met handen aan de muur, vader kijkt toe. Een huis met goede isolatie is energiezuinig en comfortabel.

Een van de manieren om je buitenmuren te isoleren is spouwmuurisolatie. Een spouw is de ruimte van zo’n 4 tot 6 centimeter tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. Andere manieren om je buitenmuren te isoleren zijn aan de buitenkant van de muur, of met een voorzetwand aan de binnenkant.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of spouwmuurisolatie bij jou mogelijk is.

 • Is je woning gebouwd in de periode 1920 tot en met 1974? Dan heeft je huis een spouw. Vaak is die nog niet geïsoleerd. Soms zit er wel isolatiemateriaal in, maar kan het nog beter. Hou hierbij rekening met beschermde dieren die in jouw spouw kunnen verblijven.

   

 • Is je woning vóór 1920 gebouwd? Dan heeft deze waarschijnlijk geen spouwmuur. Je kunt dan kiezen voor gevelisolatie aan de buitenkant of binnenkant van je muur

   

 • Is je woning in 1975 of later gebouwd? Dan heeft je gevel al isolatie. Bij huizen van 1975-1991 heeft het zin deze isolatie nog te verbeteren met isolatie aan de buitenkant of binnenkant.

   

Bij appartementen is spouwmuurisolatie een verantwoordelijkheid voor de VvE. Lees tips over hoe je dit als appartementseigenaar bij je VvE kunt aankaarten.

Kosten spouwmuurisolatie

Soort woning  Kosten (eenmalig) Subsidie (eenmalig)
Tussenwoning 1.100 euro 310 euro
Hoekwoning 2.350 euro 700 euro
2 onder 1 kap 2.450 euro 720 euro
Vrijstaande woning 3.500 euro 1.000 euro

Besparing spouwmuurisolatie

In de tabel zie je wat je bespaart als je van geen gevelisolatie naar spouwmuurisolatie (Rc = 1,6) gaat.

Soort woning  Besparing gas per jaar (m3) Besparing per jaar bij gasprijs 3 euro/m3 Besparing per jaar bij gasprijs 1,20 euro/m3
Tussenwoning 180 m3 550 euro 210 euro
Hoekwoning 400 m3 1.200 euro 480 euro
2 onder 1 kap 410 m3 1.250 euro 500 euro
Vrijstaande woning 600 m3 1.800 euro 700 euro

 

De kosten en de subsidie zijn een schatting. Ze hangen af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren. Het aantal vierkante meter gevel verschilt per soort woning: een tussenwoning heeft het minst aantal vierkante meters, een vrijstaande woning het meest. Per woningtype gaan we uit van een gemiddelde grootte. De schatting van de kosten gaat uit van een situatie zonder meerwerk en zonder ecologisch onderzoek. De kosten per vierkante meter zijn gebaseerd op een kostenoverzicht van RVO (een overheidsorganisatie) van maart 2022. Door actuele ontwikkelingen, zoals stijging van de prijs van grondstoffen, kunnen de kosten hoger uitvallen.

Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van 2 of meer maatregelen, bij 1 maatregel is de subsidie de helft.

De gasbesparing is berekend voor een huis met een hr-combiketel als verwarming. Hoeveel je bespaart, hangt ook af van hoe je je huis verwarmt. Als je bijna nooit thuis bent en de verwarming nauwelijks aan hebt, bespaar je minder dan wanneer je elke dag thuis bent en altijd de verwarming hoog zet. De berekening gaat uit van 20 graden overdag, 16 graden in de nacht en bij afwezigheid, en 60 procent van de ruimtes in huis onverwarmd.

De besparingen in euro zijn berekend met 2 gasprijzen: 1,20 euro en 3 euro. De gasprijs van 1,20 euro geldt voor de lange termijn, en is gebaseerd op een prognose voor 2030. Op dit moment is voor veel mensen de gasprijs ongeveer 1,50 euro. Verbeterjehuis laat zowel de hogere als de lagere gasprijs voorlopig nog zien, omdat het niet zeker is of de prijzen de komende winter niet weer gaan stijgen.

Een berekening voor jouw huis

Ga naar de Verbetercheck voor een berekening van de kosten en besparing van gevelisolatie voor jouw huis. En ontdek meteen andere verbeteropties.

Lagere kosten door subsidie

Je kunt subsidie krijgen als je de buitenmuren, vloer, dak of ramen laat isoleren. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Je hebt extra voordeel als je 2 maatregelen neemt: het vierkante-meter-bedrag is dan 2 keer zo hoog als voor 1 maatregel. Als tweede maatregel kun je een andere isolatiemaatregel kiezen, maar ook een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Je krijgt alleen subsidie als je de klus uitbesteedt aan een professioneel bedrijf, niet voor doe-het-zelven. Daarnaast zijn er in veel gemeentes en provincies ook lokale subsidies voor isolatie. Lees meer op de pagina Subsidies, of kijk in de Energiesubsidiewijzer.

Spouwmuurisolatie is géén doe-het-zelf klus, een isolerende voorzetwand kun je wel zelf maken. Je hebt dan alleen de kosten voor het materiaal. Lees meer over zelf je buitenmuur isoleren met een voorzetwand.

Hou rekening met beschermde dieren

In je spouwmuur kunnen beschermde dieren, zoals vleermuizen of gierzwaluwen verblijven. Dat is niet schadelijk voor je woning. Wel is het belangrijk om op te letten dat je de dieren niet verstoort of doodt. Dit komt voort uit de Wet Natuurbescherming. Dat betekent dat je, vóórdat je de spouw gaat isoleren, eerst onderzoek moet laten doen om te zien of er beschermde dieren zouden kunnen zitten. En dat je vervolgens maatregelen moet treffen als er dieren aangetroffen worden. Lees er meer over op de website van Milieu Centraal.

 

Ervaring van Sylvia

Je ziet er aan de buitenkant niets meer van! Sylvia

Sylvia heeft met een klein budget haar spouwmuur laten isoleren. Hoe? Ze vertelt er meer over in de video.

SYLVIA: Hoi, ik ben Sylvia. Ik wil graag m'n ervaring met spouwmuurisolatie delen (korte animatie duurzame woning). Toen ik dit huis kocht, heb ik erg veel last gehad van koude muren en tocht in de woning. Dat ben ik gaan googelen en toen kwam ik vanzelf op spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie uit. Ik ben voor de spouwmuurisolatie gegaan. M'n budget was niet zo heel hoog toen ik het huis heb gekocht. En dat was de goedkoopste investering. Normaal is het tussen de drie en de vijf jaar dat je de investering terugverdient. Voor mij was de schatting zo ongeveer vier jaar.

SYLVIA: Toen het isolatiebedrijf kwam, hebben ze per gevel twee gaten geboord in de muur (voorbeeld van een bedrijf dat onderzoekt wat de staat is van een spouwmuur). Met een endoscoop, dat is een soort cameraatje, kunnen ze kijken in de spouw of je spouw geschikt is en wat voor product daar het beste bij zou passen. Ik kon kiezen uit de parels, uit de wol en uit de pur (Sylvia laat aan de tuintafel de opties zien). Mijn spouw was gewoon normaal en een normale breedte en daar voldoet wol prima bij. En het was een goedkoper product dan de parels. Het isoleren van de spouwmuur gaf op zich weinig rotzooi. Het enige wat er kon gebeuren, was dat er een pluimpje wol uit het gaatje kwam, maar dat ruimen ze allemaal netjes op. Toen ik al die gaten in m'n muur zag schrok ik wel. Per vierkante meter wordt er ongeveer één gat geboord waardoor ze het isolatiemateriaal in de spouw spuiten (voorbeeld van het aanbrengen van de isolatie). Maar zoals je ziet, zijn ze weer netjes gedicht en zie je er helemaal niks meer van.

SYLVIA: Eerst dacht ik dat de spouwmuurisolatie een hele dag zou duren maar uiteindelijk viel het mee en hoefde ik maar een halve dag vrij te nemen want met een halve dag was het klaar. Ik heb weleens verhalen gehoord dat mensen vochtproblemen hebben als ze de spouwmuren hebben geïsoleerd, maar daar heb ik absoluut geen last van. Als ik een kruipruimte had, konden ze dat gewoon goed ventileren en zoals je ziet, heb ik een prima kruipruimte (Sylvia springt in de kruipruimte). Voor mijn woning was de spouwmuurisolatie maar 700 euro (Sylvia staat op het dak). Dit komt omdat ik een tussenwoning heb en maar twee gevels heb. Ik zou zorgen dat je meerdere adviseurs op locatie laat komen kijken naar je spouwmuur (terug in de woonkamer), zodat je meerdere offertes hebt die je kunt vergelijken. Ook zou ik goed kijken naar referenties op hun website of wat dan ook gewoon op Google en dan ook kijken of ze gecertificeerd zijn en dat ze gekeurd worden door een onafhankelijke partij.

Zo werkt spouwmuurisolatie

Het spuiten van isolatiemateriaal in de spouwmuur duurt vaak maar een halve dag, bij een vrijstaand huis een hele dag. Je hoeft zelf niets voor te bereiden.

Het isolatiebedrijf boort aan de buitenkant van de gevel kleine gaten in de voegen. Door deze gaten wordt het isolatiemateriaal in de spouw gespoten. De gaten liggen ongeveer een meter uit elkaar. Het bedrijf maakt ze aan het eind weer netjes dicht. Ook worden de gaten weer op kleur van de voeg gebracht. Het isolatiebedrijf hoeft niet binnen bij je aan de slag.

Bij spouwmuurisolatie komt alleen buiten wat stof los. Het kan zijn dat je na afloop de ramen moet wassen.

Spouwmuurisolatie. Met een slang wordt het isolatiemateriaal in de muur gespoten.

Via boorgaten in de voeg wordt het isolatiemateriaal in de muur gespoten.

Spouwmuurisolatie. Na het isoleren worden de gaten in de muur met cement opgevuld.

De gaten worden daarna weer gevuld zodat je er bijna niets meer van ziet.

Tips spouwmuurisolatie

 1. Spouwmuurisolatie moet goed worden aangebracht. Kies een vakkundig isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk kan isoleren. Zo'n bedrijf checkt vooraf of je spouw geschikt is om te isoleren en houdt rekening met beschermde dieren die mogelijk leven in jouw spouw. 

 2. Voor spouwmuurisolatie zijn er verschillende soorten materialen. Voor de mate van isolatie maakt het niet uit wat je kiest: de verschillen zijn klein. Alle materialen isoleren ongeveer even goed.

 3. Spouwmuurisolatie kun je (later) nog verbeteren met isolatie aan de binnenkant of buitenkant van je gevel. Dit gaat goed samen.

Lees meer over gevelisolatie

Je kunt ook je buitenmuren aan de binnenkant of buitenkant isoleren. 

Het isoleren van de buitenkant van de gevel met een isolatiewaarde van Rc = 4,5 levert zeer goede isolatie op. Het is wel een ingrijpende verbetering met de nodige kosten. Spouwmuurisolatie is een stuk voordeliger. Het heeft een matige isolatiewaarde, maar dat is wel veel beter dan geen isolatie. Spouwmuurisolatie kan je aanvullen met een voorzetwand, zo zou je tot een isolatiewaarde van Rc = 3 tot 4 kunnen komen (= goede isolatie).

Het isoleren van de buitenkant van de gevel is een goede optie: je kunt een dikke laag isolatie aanbrengen. Je bespaart meer energie dan met spouwmuurisolatie en je huis is geschikt voor een volledige warmtepomp. Ook leuk: het uiterlijk van je huis knapt er vaak van op. Het is wel duurder dan spouwmuurisolatie. Meer informatie lees je op www.milieucentraal.nl.

Het isoleren van de binnenkant van de gevel gebeurt met een geïsoleerde voorzetwand. Het is een oplossing als je geen spouw in je buitenmuur hebt. Meer informatie vind je op www.milieucentraal.nl.

Vind een isolatiebedrijf

Aan de slag met gevelisolatie? In het overzicht vind je bedrijven die de isolatie voor je kunnen aanbrengen. Ook handig: je kunt filteren op kwaliteit en reviews.

 

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen en voor onafhankelijk advies. Veel informatie vind je via de website, maar je kunt vaak ook bellen, chatten of een e-mail sturen.