Je spaargeld gebruiken voor energiebesparing

De spaarrente is nog altijd laag. Spaargeld op de bank levert dus nauwelijks iets op. Het kan dan slim zijn om het verduurzamen van je huis te betalen met spaargeld. Maar er zitten ook een paar nadelen aan.

Man in tuin, huis met zonnepanelen op de achtergrond.

De rente voor een lening of hypotheek is meestal hoger dan de rente die je krijgt op spaargeld. Dan lijkt het slim om spaargeld te gebruiken om je huis te isoleren of een warmtepomp te kopen. Toch kan het soms voordeliger zijn om te lenen. Je mag de rente die je betaalt namelijk aftrekken van de belasting. 'Netto' betaal je daardoor minder rente.

Verder komt het spaargeld dat je gebruikt om je huis te verbeteren, 'vast' te zitten in je huis. Je kunt dat spaargeld niet meer voor andere dingen gebruiken. Als je verhuist, krijg je bovendien te maken met de bijleenregeling. Die houdt in dat je de overwaarde van je oude huis moet gebruiken om je nieuwe huis te betalen. Als je dat niet doet, loop je een deel van de hypotheekrente-aftrek mis.

Kortom: reken goed uit wat voor jou het slimst is, spaargeld gebruiken of geld lenen. Je keuze hangt van allerlei dingen af: je inkomen, hoeveel spaargeld je hebt en de financiƫle buffer die je wilt aanhouden. En ook van de hoogte van de rente en de afsluitkosten van de lening. Lees meer op milieucentraal.nl, bij Aandachtspunten eigen huis.

Check subsidies voor verduurzaming

Er zijn aantrekkelijke subsidies en leningen voor woningisolatie en duurzame verwarming. Je vindt ze in de Energiesubsidiewijzer.