Logo Rijksoverheid

Lenen voor energiebesparing

Voor energiebesparende maatregelen kun je je spaargeld inzetten. Heb je dat niet of wil je het bewaren als appeltje voor de dorst?

Voor energiebesparende maatregelen kun je je spaargeld inzetten. Heb je dat niet of wil je het bewaren als appeltje voor de dorst? Met een Energiebespaarlening kun je toch direct profiteren van een lagere energierekening. Deze lening heeft geen afsluitkosten en mag boetevrij vervroegd worden afgelost.

Voordeel: lagere energierekening

Lenen kost uiteraard geld. Maar lenen voor energie besparen is anders dan lenen voor het kopen van spullen. Tegenover de kosten van de lening staan lagere energielasten. Afhankelijk van de energiemaatregel en jouw huidige energieverbruik kan de besparing op je energiekosten genoeg zijn om de maandelijkse betaling van je lening te dekken. En is je lening afgelost, dan blijf je profiteren van de besparing.

Het Nationaal Warmtefonds biedt aan huiseigenaren en VvE’s gunstige leningen voor energiebesparende maatregelen. Het fonds is opgericht door de Rijksoverheid en banken, en heeft geen winstoogmerk. De lening kan boetevrij versneld worden afgelost, als je dat zou willen.

Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de 2.500 en 25.000 euro (voor Nul op de Meter renovaties 50.000 euro). De rente verandert niet tijdens de looptijd van de lening en is vaak fiscaal aftrekbaar. Je betaalt voor rente en aflossing een vast bedrag per maand en aan het einde van de looptijd heb je de volledige lening terugbetaald.

Doe de leencheck op de website van het Nationaal Warmtefonds en zie hoeveel jij kunt lenen.

Er is een speciale regeling voor Verenigingen van Eigenaren.

Tip: je kunt de lening ook combineren met de subsidie op een warmtepomp of zonneboiler. Gebruik je een deel van de lening om zonnepanelen te plaatsen? Weet dan dat je je btw op zonnepanelen kunt terugvragen. Lees meer over de btw op milieucentraal.nl.

Subsidies en leningen in jouw gemeente

Ben je benieuwd welke subsidies en leningen er allemaal zijn? In de Energiesubsidiewijzer vind je een compleet overzicht.