Logo Rijksoverheid

Lenen voor energiebesparing

Voor energiebesparende maatregelen kun je spaargeld inzetten. Heb je dat niet, of wil je het geld bewaren voor onverwachte uitgaven? Met een Energiebespaarlening kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor bijvoorbeeld isolatie of een warmtepomp. Zo profiteer je toch direct van een lagere energierekening.

Een Energiebespaarlening heeft een aantal voordelen:

 • Een lage rente
 • Je betaalt geen afsluitkosten
 • Je mag boetevrij vervroegd aflossen

Voordeel: lagere energierekening

Lenen kost altijd geld. Maar lenen voor energie besparen is anders dan lenen voor het kopen van spullen. Tegenover de kosten van de lening staan lagere energielasten. Afhankelijk van de energiemaatregel en jouw huidige energieverbruik kan de besparing op je energiekosten genoeg zijn om de maandelijkse betaling van je lening te dekken. En nadat je de lening hebt afgelost, blijf je profiteren van de besparing.

Het Nationaal Warmtefonds biedt aan huiseigenaren en VvE’s gunstige leningen voor energiebesparende maatregelen, bijvoorbeeld voor isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Het fonds is opgericht door de Rijksoverheid en banken, en heeft geen winstoogmerk. 

 • Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de 1.000 en 25.000 euro.
 • Maak je je huis zeer energiezuinig of 'nul-op-de-meter'? Dan kun je een hoger bedrag lenen.
 • Je kunt kiezen voor een looptijd van 7, 10 of 15 jaar. Leen je 15.000 euro of meer, dan is 20 jaar ook mogelijk.
 • De rente verandert niet tijdens de looptijd van de lening en is vaak aftrekbaar van de belasting.
 • Je betaalt voor rente en aflossing een vast bedrag per maand. Aan het einde van de looptijd heb je de volledige lening terugbetaald.
 • Je mag de lening boetevrij versneld aflossen.

Doe de leencheck op de website van het Nationaal Warmtefonds en zie hoeveel jij kunt lenen.

Najaar 2022: speciale leningen voor lage inkomens

Vanaf het najaar van 2022 komen er waarschijnlijk speciale leningen voor huiseigenaren met een laag inkomen. Bijvoorbeeld een lening met 0 procent rente, en een lening voor mensen met een te laag inkomen of schulden waardoor ze normaal gesproken geen geld kunnen lenen. 

Maandlasten

Stel: je sluit een energiebespaarlening af om de kosten van isolatie of een warmtepomp te betalen. Hoe pakt dat per maand uit?

Bekijk 3 voorbeelden

Goed om te weten

 1. Er is een speciale regeling voor Verenigingen van Eigenaren.

 2. Je mag de lening combineren met de subsidie voor woningisolatie, warmtepomp of zonneboiler. 

 3. Gebruik je een deel van de lening om zonnepanelen te plaatsen? Je kan ook de btw op zonnepanelen terugvragen. Dat scheelt 21 procent van de kosten. Lees hierover meer op milieucentraal.nl.

Subsidies en leningen in jouw gemeente

Ben je benieuwd welke subsidies en leningen er allemaal zijn? In de Energiesubsidiewijzer vind je een compleet overzicht.