Logo Rijksoverheid

Een warmtepomp past in vrijwel elk huis

Je huis duurzaam verwarmen loont: je bespaart op je energierekening en spaart het klimaat. Een warmtepomp is een duurzaam en betrouwbaar alternatief voor je cv-ketel, en past in vrijwel elk huis. Ontdek op deze pagina hoe warmtepompen werken en welke warmtepomp het beste in jouw huis past.

Bekijk de video

(Een man komt naar een andere man toe.)

Goeiemorgen.
-Morgen.
Wat ben jij nou aan het doen?
-Ik ga een hybride warmtepomp plaatsen.
Deze bestaat uit twee delen, en dit deel komt buiten.
Hoi buur.

-Hé.

Je plaatst dus ook een deel binnen?
-Dat klopt.
En dan is deze hybride warmtepomp compleet.
Hybride warmtepomp.
-Wat?! Een hybride warmtepomp?
VROUW: Dus dit is een hybride? MAN: Exact.
Deze werkt samen met je cv-ketel.
Deze pomp zorgt voor de meeste warmte in huis
en de cv-ketel zorgt voor warm water in de keuken en in de badkamer.
Er is ook een elektrische beschikbaar, dan ben je helemaal aardgasvrij.
Vaak moet je dan nog wel wat extra isoleren als je huis wat ouder is.
En wat levert het me dan op?
DE BUREN: Goeie vraag.
Dat verschilt per type.
Met een hybride warmtepomp daalt je gasverbruik
voor het verwarmen van je hele huis met ongeveer zestig procent.
Met de volledig elektrische ben je helemaal van het gas af.
En dat is beter voor het klimaat.
EEN VAN DE BUREN: Zeker. Heel belangrijk.
En je investeert in je toekomst.
-En ze zijn er vanaf 6.000 euro, toch?
Een hybride wel, maar een volledig elektrische is er vanaf 12.000 euro.
De prijzen kunnen variëren, maar gelukkig is er voor beide warmtepompen
gemiddeld dertig procent subsidie te krijgen.
Dat klinkt goed. Tot morgen dan maar.
Nee, dan ben ik al weg, hoor. Het is altijd maar één of twee dagen werk.
Verder nog vragen?

(Alle buren steken hun wijsvinger op. Het Nederlandse wapenschild. Op een mintgroene achtergrond staat: Meer weten? Bekijk een van de andere video's.)

Huh...

LEVENDIGE MUZIEK

Meer weten? Bekijk de video's

Wat is een warmtepomp?
Wat is het verschil tussen een hybride en een volledig elektrische warmtepomp?
Maakt een warmtepomp geluid?
Wat kost een warmtepomp?
Wat levert een warmtepomp mij op?

Hybride of volledig elektrisch? Doe de sneltest

Wil je weten hoe goed je woning geïsoleerd is, en welk type warmtepomp daarbij past? Met de handige tool van Milieu Centraal ontdek je voor welke warmtepomp jij kan kiezen voor jouw woning. Ook krijg je een indicatie van wat je gaat besparen!

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp zorgt voor de warmte in huis. De warmtepomp haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht, en geeft deze warmte af aan je verwarming in huis. De warmtepomp werkt op stroom en bestaat vaak uit een binnen- en buitenunit.  

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Je bespaart gemiddeld 60% op je gasverbruik voor verwarming. Op de meeste momenten zorgt de warmtepomp voor de warmte in huis. Alleen als het kouder is, springt de cv-ketel bij. Je zit dus nooit in de kou. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water in de badkamer en keuken. Een hybride warmtepomp kan in vrijwel elk huis. En hoe beter de isolatie is, hoe beter de hybride warmtepomp werkt en hoe minder aardgas je verbruikt.

Een voorbeeld van een binnen-unit van een hybride warmtepomp. De warmtepomp staat links, de cv-ketel staat rechts.

Een ander voorbeeld van een binnen-unit van een hybride warmtepomp. Boven de cv-ketel, daaronder de warmtepomp. Bron: NVI.

Een voorbeeld van een buiten-unit van een hybride warmtepomp. Bron: NVI.

Een ander voorbeeld van een buiten-unit van een hybride warmtepomp. Bron: NVI.

Een hybride warmtepomp kan altijd, in ieder huis. Maar hoe beter je gaat isoleren, hoe minder je cv-ketel hoeft bij te schakelen, en hoe minder aardgas je verbruikt. Schaf je een warmtepomp aan, verbeter dan tegelijkertijd je isolatie.  Heb je al redelijke of goed isolatie? Dan kan je ook een volledig elektrische warmtepomp overwegen.

Subsidies hybride warmtepomp

Wil jij een hybride warmtepomp aanschaffen? Dan kun je gebruikmaken van subsidie. Zo wordt het kiezen voor een warmtepomp een stuk voordeliger. Je kunt ook subsidie krijgen voor isolatie. En wist je dat het ook mogelijk is om een lening aan te vragen voor het financieren van een warmtepomp?

Volledig elektrische warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp heb je helemaal geen cv-ketel op gas meer nodig: de warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis én voor het warme water in de badkamer en keuken. Je bespaart dus 100% op gas voor verwarmen en warm water. Deze warmtepomp heeft, naast een binnen -en buitenunit, ook een voorraadvat voor warm water. Hij is geschikt voor huizen die voldoende geïsoleerd zijn. De warmtepomp kan het huis dan altijd warm krijgen. Op echt hele koude dagen heeft de warmtepomp een elektrisch element dat de temperatuur tijdelijk kan verhogen.

Een voorbeeld van een binnen-unit van een volledig elektrische warmtepomp.

Een voorbeeld van een buiten-unit van een volledig elektrische warmtepomp.

Is je huis gebouwd na 1992 of al voldoende geïsoleerd? Overweeg dan zeker een volledig elektrische warmtepomp.

Subsidie volledig elektrische warmtepomp

Wil jij een volledig elektrische warmtepomp aanschaffen? Dan kun je gebruikmaken van subsidie. Zo wordt het kiezen voor een warmtepomp een stuk voordeliger. Je kunt ook subsidie krijgen voor isolatie. En wist je dat het ook mogelijk is om een lening aan te vragen voor het financieren van een warmtepomp?

Wist je dat... Een warmtepomp elk huis comfortabel en duurzaam warm krijgt?

Welke warmtepomp past bij jouw woning?

Om te weten welk type warmtepomp bij jouw woning past, is het belangrijk te weten hoe goed jouw woning nu geïsoleerd is. Daarnaast heb je voldoende ruimte nodig in huis. Bekijk de infographic hieronder of doe de test voor een advies gericht op het type van jouw woning.

Tip Vraag voordat je een keuze maakt ook altijd advies op maat bij een installateur

Veelgestelde vragen

Ook als je in een huurwoning woont of te maken hebt met een VvE, zijn er mogelijkheden om een warmtepomp te nemen. Lees op deze pagina wat je kunt doen.

Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Op deze pagina vind je het energieloket van jouw gemeente. Daar kunnen ze je verder helpen.

De vraag naar warmtepompen is in korte tijd enorm gestegen. Hierdoor zijn er wachttijden ontstaan van een paar maanden tot een jaar. De verwachting is dat in de loop van 2023 er voldoende warmtepompen en installateurs beschikbaar zijn om aan de vraag te voldoen. Zo worden er extra installatiemonteurs opgeleid en komen er op korte termijn extra fabrieken waar warmtepompen worden gemaakt. 

Laat je niet ontmoedigen en begin alvast met uitzoeken welke soort warmtepomp in jouw situatie de beste keus is en wat voor jou de beste stappen zijn om je woning te verduurzamen.

Heb je een keus gemaakt, maar kan je niet direct terecht bij een bedrijf? Vraag dan of je op een wachtlijst kan komen, zodat je aan de beurt komt wanneer de achterstand wordt ingelopen. 

Een warmtepomp kan ook een andere bron voor warmte hebben. Je hebt dan geen buitenunit nodig. Deze opties hebben allemaal zo hun eigen voor- en nadelen. Bekijk de verschillen en bepaal wat in jouw situatie het beste is:

  • Ventilatielucht. Woningen met mechanische ventilatie zijn geschikt voor een ventilatiewarmtepomp. Deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht die afgezogen wordt, en gebruikt die voor het verwarmingswater.  
  • PVT-panelen. Op het dak van woningen die nog geen zonnepanelen hebben, maar wel voldoende ruimte, kunnen pvt-panelen worden gelegd. Deze panelen wekken stroom op én halen warmte uit het zonlicht en de buitenlucht. Het aantal panelen dat je nodig hebt is afhankelijk van type pvt-paneel en vermogen van de warmtepomp. De aanschafkosten zijn flink hoger dan die voor een standaard warmtepomp met buitenunit. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de warmtepomp met pvt-panelen.
  • Warmte uit de bodem. Woningen met ruimte om het huis heen kunnen een bodembron aanleggen. Hiervoor wordt in de tuin een gat geboord tot 80 meter diep. Omdat het een ingrijpende actie is, en duurder dan een buitenunit, wordt het vaker toegepast in nieuwbouwwoningen en ligt het voor hybride warmtepompen niet voor de hand. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de warmtepomp met bodembron.

Je hebt ook warmtepompen die uit één apparaat bestaan:

  • Als je buiten geen ruimte hebt maar binnen wel, is een monoblock-warmtepomp voor binnen ook een optie. Hierin zijn de binnen en buitenunit samengevoegd in één apparaat dat in de woning wordt geplaatst. Er wordt een aan- en afvoer gemaakt in de gevel of in het dak om de buitenlucht aan te zuigen en afgekoeld weer uit te blazen. Met een monoblock-warmtepomp in de woning is er meer kans op geluidsoverlast in de woning. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de monoblock voor binnen.
  • Als je binnen weinig ruimte hebt maar buiten wel, is een monoblock-warmtepomp voor buiten een idee. Deze warmtepomp wordt in de tuin, garage of schuur geplaatst, het liefst zo dicht mogelijk bij de woning. Omdat alle onderdelen zijn geïntegreerd in een buitenunit is de monoblock-warmtepomp voor buiten een stuk groter dan een standaard warmtepomp-buitenunit: zo’n 1 tot 3 keer het formaat van een buitenunit van een airco. Lees op de website van Milieu Centraal meer over de monoblock voor buiten.

Ja, dat heeft zin. Als je cv-ketel het nog goed doet, en nog niet zo oud is (bijvoorbeeld zo’n 5 jaar) kan je een hybride warmtepomp combineren met je huidige cv-ketel. Je hoeft je cv-ketel niet voortijdig te vervangen of te wachten tot je cv-ketel aan vervanging toe is.

Is je cv-ketel al wat ouder, kun je ook meteen een hybride warmtepomp aanschaffen. Maar in dat geval kun je er ook voor kiezen om te investeren in betere isolatie om gas te besparen. Zo kun je straks in één keer overstappen op een volledig elektrische warmtepomp zodra je cv-ketel aan vervanging toe is. 

Een hybride warmtepomp werkt met de bestaande verwarming (radiatoren, convectoren, vloerverwarming enzovoort) in huis. Hoe groter de capaciteit van je verwarming, hoe efficiënter de warmtepomp werkt, hoe minder vaak de cv-ketel hoeft bij te schakelen, en hoe meer aardgas je bespaart.

Het kan dus lonen om de capaciteit van je radiatoren te vergroten. Bovendien heb je voldoende capaciteit nodig wanneer je de stap neemt om helemaal van het aardgas af te gaan (met een volledig elektrische warmtepomp, warmtenet, of groen gas in combinatie met een hybride warmtepomp).

Hoe kun je de capaciteit van je verwarming vergroten? 

  • Met radiatorventilatoren. Deze ventilatoren zijn los te koop en verspreiden de warmte lucht sneller door de ruimte.  
  • Met vloerverwarming of wandverwarming. Bijvoorbeeld als de vloer vervangen wordt of bij verbouwen. 
  • Met grotere radiatoren of convectoren die gemaakt zijn voor verwarmen op lage temperatuur. 
  • Met extra radiatoren.

Meer weten hierover? Je vindt het op de pagina Lage temperatuur verwarming op de website van Milieu Centraal.

Doe de verwarmingstest

Met de Verwarmingstest ontdek je of jouw verwarming voldoende warmte afgeeft voor verwarmen met een warmtepomp. In deze test zet je de cv-ketel op 50 graden en kijk je of het warm genoeg blijft in huis. Op basis hiervan krijg je inzicht in hoe je verwarmingssysteem werkt. Meld je hier aan voor de verwarmingstest.

Nee, op dit moment ben je niet verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen. In de toekomst gaat dit veranderen.

De overheid is van plan om vanaf 2026 te verplichten dat nieuwe verwarmingsinstallaties efficiënter zijn dan de huidige cv-ketels. Dat betekent dat als je vanaf 2026 je cv-ketel gaat vervangen, je verplicht bent om minimaal een hybride warmtepomp te installeren. Ook een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een warmtenet is mogelijk. Op deze verplichting komen waarschijnlijk uitzonderingen, zoals voor woningen die (nog) niet geschikt zijn. De plannen worden binnenkort verder uitgewerkt.

Vanaf 1 januari 2023 stelt het kabinet voor energieprijzen een tijdelijk prijsplafond van een jaar in: maximaal 1,45 euro voor gas tot een verbruik van 1200 m3 gas, en 0,40 euro voor stroom tot een verbruik van 2900 kWh stroom. 

In 2023 zal door het prijsplafond je besparing met een hybride warmtepomp iets lager zijn. Je verbruikt met een hybride warmtepomp minder gas en meer stroom dan met een hr-ketel. Toch ga je in 2023 met een hybride warmtepomp alsnog besparen op je energierekening.  

Met een volledig elektrische warmtepomp ga je veel extra stroom verbruiken, dat valt voor een groot deel boven het prijsplafond voor stroomverbruik. Heb je zonnepanelen, of een vast contract met lagere tarieven, dan ga je ook met een volledige elektrische warmtepomp in 2023 besparen op je energierekening.

Op de lange termijn ga je met een warmtepomp altijd besparen op je energierekening.

Groen gas en waterstof zijn beperkt beschikbaar, daarom is het nodig deze stoffen alleen te gebruiken waar dat echt nodig is. Voor de meeste woningen zijn voldoende alternatieve oplossingen beschikbaar om de vraag naar aardgas te beperken. Een klein deel van de huizen kan niet verwarmd worden met een warmtenet of volledig elektrische warmtepompen. Dan is groen gas een optie als aanvulling op de hybride warmtepomp. Als bewoner kan je hier niet zelf voor kiezen.

In de transitievisie warmte geeft jouw gemeente aan hoe jouw wijk van het aardgas af gaat, en wanneer. Kijk voor meer informatie op de site van jouw gemeente.

Komt er een warmtenet, maar duurt dat nog 10-20 jaar, dan kan je ervoor kiezen om in de tussentijd een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. Een warmtepomp gaat namelijk zo’n 15 jaar mee.