Logo Rijksoverheid

Zelf je huis isoleren

Met goede isolatie wordt je huis makkelijker warm in de winter, en in de zomer blijft het juist koeler. Dat betekent meer wooncomfort en een lagere energierekening. Is jouw huis nog niet helemaal geïsoleerd? Je kunt een isolatiebedrijf inschakelen, maar als je een beetje handig bent, kun je het ook zelf doen. Ontdek wat de voordelen zijn van doe-het-zelf isoleren, waar je moet beginnen, en waar je op moet letten.

De voordelen van zelf isoleren

Zelf isoleren lijkt misschien spannend, maar er is steeds meer informatie om je op weg te helpen. Online vind je bijvoorbeeld handige kluswijzers en instructievideo’s. Ook bij de bouwmarkt kun je advies krijgen. Naast een lagere energierekening en een comfortabeler huis heeft zelf aan de slag nog drie belangrijke voordelen:

  1. Doe-het-zelf isoleren is zo’n 60% goedkoper dan het laten doen. Je betaalt namelijk alleen voor de materiaalkosten. Je kunt bij je gemeente of energieloket navragen of je subsidie kunt krijgen. Voor doe-het-zelf isoleren is geen landelijke subsidie, maar ook zonder deze subsidie is zelf doen goedkoper

  2. Je kunt direct aan de slag. Je hoeft niet te wachten tot een isolatiebedrijf tijd heeft om bij jou over de vloer te komen. Hierdoor heb je sneller een geïsoleerd huis!

  3. Het zelf doen geeft je een goed gevoel: je hebt toch maar mooi zelf je woning geïsoleerd!

Welke delen van je huis kun je zelf isoleren?

Je begane grondvloer kun je vanuit de kruipruimte isoleren.

Man met helm en handschoenen brengt dakisolatie aan.

Je schuine dak kun je van binnenuit isoleren. (Als je de zolder niet als leefruimte gebruikt, kun je ook de zoldervloer isoleren).

Je buitenmuur kun je isoleren met een voorzetwand.

Je huis kan je tochtvrij maken door naden en kieren af te dichten.

Waar begin je?

Om te bepalen welk gedeelte van je huis je als eerste gaat isoleren, kun je jezelf het volgende afvragen:

  1. Ben je een klusser? De ene isolatieklus is iets makkelijker dan de andere. Je dak kun je isoleren als je een beetje handig bent. Inmiddels heeft al 60% van de mensen die regelmatig klussen al zelf hun dak geïsoleerd! Je vloer en buitenmuur isoleren is vooral aan te raden als je wat meer kluservaring hebt. Naden en kieren afdichten is de makkelijkste klus.

  2. Hoeveel wil je investeren, en wat vind je belangrijk? Je naden en kieren dichtmaken is meestal de goedkoopste klus, daarna vloerisolatie, daarna buitenmuur met voorzetwand en dakisolatie. Maar over het algemeen bespaar je het meest op je gasrekening met dakisolatie. Daarna met isolatie van de buitenmuur met voorzetwand, daarna met vloerisolatie. Vloerisolatie levert wel veel comfort op.

  3. Welke delen van je huis moeten nog geïsoleerd worden? De delen van je huis niet niet geïsoleerd zijn, maken het meeste verschil. Maar misschien heb je ook ergens matige isolatie die je nog kan verbeteren. Weet je niet of je huis al (goed) geïsoleerd is? Met de Isolatie-zelfscan van Milieu Centraal kom je erachter.

  4. Is mijn dak, vloer of buitenmuur geschikt voor zelf isoleren? Lees verder om te zien welke voorwaarden er zijn.

Stel met rekenmachine op de bank.

Bereken van tevoren hoeveel materiaal je nodig hebt, zodat je niet te veel of te weinig koopt.

Neem altijd goed de tijd om de klus zorgvuldig uit te voeren, zodat je isolatie goed werkt.

Voordat je begint

Een schuin dak met dakpannen kun je vaak zelf aan de binnenkant isoleren. Een plak dak of dakkapel kan je beter laten isoleren door een professional. Als je dat verkeerd doet, heb je namelijk grote kans op vocht in je dak en rottend hout of schimmel.

Als je de zolder niet verwarmt en af kan sluiten met een zolderluik of deur, kun je beter je zoldervloer isoleren. Dat kun je ook goed zelf doen. Dat gaat vaak sneller en kost minder dan het isoleren van het schuine dak. Let op: als je de zolder later wel als leefruimte wilt gebruiken, dan kun je beter meteen alvast het dak isoleren in plaats van de zoldervloer.

Weten of je je dak kan isoleren of de isolatie kan verbeteren? Doe de test!

Heb je een kruipruimte van minimaal 35 centimeter hoog, waar je zelf bij kunt? Dan kun je je vloer zelf isoleren. Controleer wel eerst of dit de moeite waard is. Op de website van Milieu Centraal lees je hoe je dit doet en waar je nog meer op moet letten. 

Als isoleren vanuit de kruipruimte niet mogelijk is, dan zijn er ook mogelijkheden om hem op een andere manier te laten isoleren door een professional.

Weten of je je vloer kan isoleren of de isolatie kan verbeteren? Doe de test!

Heb je nu nog een niet-geïsoleerde spouw? Dan raden we aan om die eerst door een bedrijf te laten isoleren. Dat kan van buitenaf en is eenvoudiger dan isoleren met een voorzetwand. Heb je geen spouw die geschikt is om te isoleren, of is die al geïsoleerd en wil je je isolatie verder verbeteren? Dan is je buitenmuur isoleren met een voorzetwand een goed idee. Houd er wel rekening mee dat hier meer bij komt kijken dan alleen een muur plaatsen. Je wand komt zo’n 10 cm naar voren, dus je woning wordt iets kleiner. Je moet kijken hoe de muur dan aansluit bij je kozijnen en deurposten. Ook moeten je stopcontacten en vaak ook de cv-radiatoren iets naar voren geplaatst worden. Ook dit kun je zelf doen, maar zoek eerst uit of dit voor jou haalbaar is.

Als je gaat isoleren, maak je veel naden en kieren dicht. Hierdoor is het extra belangrijk om te blijven ventileren om het vochtgehalte en vieze lucht in huis te verminderen. Kijk daarom goed of dit in jouw huis al geregeld is met bijvoorbeeld ventilatieroosters of een ventilatiesysteem. Als je de vloer gaat isoleren vanuit de kruipruimte, moet je ook ventilatiegaten in de buitenmuur aanbrengen.

Neem je tijd

Zelf isoleren is goed te doen, maar je moet het wel zorgvuldig doen. Neem dus de tijd en doe de klus goed en netjes. Als je twijfelt hoe je iets moet doen, zoek het dan op en vraag advies. Zo zorg je ervoor dat je isolatie ook echt werkt en voorkom je problemen als vocht en schimmel.

Kies de juiste materialen

Bij het isoleren heb je keuze uit verschillende materialen: van glaswol tot piepschuim. Per isolatieklus verschilt het welk materiaal je het best kunt kiezen. Over het algemeen geldt dat je van goedkoper materiaal vaak een dikkere laag nodig hebt dan van duurder materiaal. Wat je kiest, is dus deels afhankelijk van je budget en van hoeveel ruimte je in huis hebt. Het ene materiaal heeft ook meer milieu-impact dan het andere, al is het voor het milieu het belangrijkste dát je isoleert.

Wil je weten welke isolatiematerialen er bij jouw klus horen, en wat de aan- en afraders zijn? Je ontdekt het op de pagina Isolatiemateriaal kiezen van Milieu Centraal.

Voorkom schimmelproblemen

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om te controleren of je geen schimmel of vocht hebt in je dak, wand of vloer. Per isolatieklus verschilt het waar je op moet letten. Lees hier meer over in de stappenplannen.

Werk veilig

Het is altijd belangrijk dat je de isolatieklus veilig uitvoert. Als je gaat werken met materiaal dat uit vezels bestaat, draag je bijvoorbeeld een overall met lange mouwen en andere bescherming. Controleer altijd bij je materiaal welke bescherming er nodig is. Tijdens het klussen is het ook belangrijk dat je de ruimte goed ventileert. En bij vloerisolatie is het bijvoorbeeld ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat je het kruipluik goed uit kan komen, dat er iemand in de buurt is die kan helpen en dat niemand per ongeluk in het kruipluik kan vallen.

Kosten van zelf isoleren

Als je je dak gaat isoleren, ben je in een gemiddelde hoekwoning ongeveer € 1.800 kwijt aan materialen. Met goede dakisolatie bespaar je zo'n 420 m3 gas per jaar: dat komt neer op zo'n € 500 tot 1.250 per jaar, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt.

Ter vergelijking: als je het isoleren uitbesteedt, betaal je ongeveer € 5.400 (daar gaat wel nog subsidie van af).

In een gemiddelde hoekwoning kost het voor de woonkamer (30 m2 buitenmuur) ongeveer € 900 als je de voorzetwanden zelf plaatst. Je bespaart per jaar ongeveer 160 m3 gas, dat is jaarlijks zo'n € 190 tot 500, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt.

Ter vergelijking: als je het isoleren uitbesteedt, betaal je ongeveer € 2.900 (daar gaat wel nog subsidie van af).

Bij het isoleren van de vloer van een gemiddelde hoekwoning betaal je ongeveer € 1.200 aan materiaalkosten. Je bespaart door de isolatie zo’n 130 m3 gas per jaar. Dat is € 160 tot 390 per jaar aan energiekosten, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt.

Ter vergelijking: als je het isoleren uitbesteedt, betaal je ongeveer € 2.350 (daar gaat wel nog subsidie van af).

Bij het afdichten van naden en kieren betaal je ongeveer € 300 aan materiaalkosten. Je bespaart zo’n 70 m3 gas per jaar. Dat is € 90 tot 210 per jaar aan energiekosten, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt.

Ter vergelijking: als je het afdichten uitbesteedt, betaal je ongeveer € 1.800.

Je energielabel

Wist je dat je doe-het-zelf isolatie mee kunt laten tellen voor het energielabel van je huis? Ontdek wat je moet doen.

Stappenplannen

Wil jij aan de slag met je dak, buitenmuur of vloer isoleren of naden en kieren dichten? Op de website van Milieu Centraal vind je handige stappenplannen waar omschreven staat hoe je het aanpakt. Zo krijg je een beter beeld van de klus en kun je bepalen of het wat voor jou is.

Onderaan de stappenplannen staan ook links naar kluswijzers waarin meer in detail wordt uitgelegd wat je nodig hebt en wat je moet doen:

Doe-het-zelf-isolatie mee laten tellen voor je energielabel

Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe beter de score op je energielabel. Ook isolatie die je zelf aanbrengt, telt mee. Als je je energielabel wilt aanpassen, moet een energieadviseur het nieuwe label vaststellen. Die komt dan bij je thuis en bekijkt onder andere hoe goed jouw woning is geïsoleerd. Meer over dit proces lees je op Energielabel.nl.

Let op: als de isolatie niet meer zichtbaar is, omdat het verwerkt is achter bijvoorbeeld gipsplaten en stucwerk, dan is het handig als je op een andere manier kunt aantonen dat je de isolatie hebt verwerkt. Hierbij helpt het als je een factuur voor het isolatiemateriaal kunt laten zien met je naam en het adres van je woning erop. Dat krijg je automatisch als je het materiaal online bestelt. Wil je het materiaal in de bouwmarkt kopen? Bespreek daar dan of ze kunnen regelen dat je naam en je woonadres op de bon komen. De hoeveelheid materiaal moet overeenkomen met de oppervlakte die je hebt geïsoleerd.