Logo Rijksoverheid

Hoe aantrekkelijk is verduurzamen?

Een duurzamer huis is winst voor het klimaat. En er is meer: je hebt een prettiger huis door minder tocht en betere isolatie, gezondere lucht in huis door goede ventilatie en een bijdrage aan de waarde van de woning. Maar hoe aantrekkelijk is het financieel gezien? En wat als je het geld gaat lenen?

Twee jongens zitten op de vloer en spelen een kaartspelletje. Een goed geïsoleerd huis is comfortabel en energiezuinig.

Bekijk 3 voorbeelden en krijg een indruk van de:

  • eenmalige kosten
  • subsidie
  • besparing op de energierekening
  • maandlasten van een lening

1. Woning uit 1960: isoleren vloer en spouwmuur

Twee onder een kap woning uit de jaren 60.

Jamila en Ahmed wonen met hun kind in een 2-onder-1-kapwoning uit 1960. Hun huis heeft wel iets van isolatie, maar is al met al slecht geïsoleerd. Deze woning heeft:

  • Matige dakisolatie
  • Dubbel glas (geen HR++) in slaap- en woonkamers
  • Geen isolatie van de buitenmuren
  • Geen vloerisolatie
  • Ventilatie met roosters en klepraampjes
  • HR-combiketel
  • Hun huidige gasverbruik is 2000 kuub (m3) per jaar

Ze willen de buitenmuren na-isoleren (spouwmuurisolatie) en vanuit de kruipruimte goede isolatie aanbrengen aan de onderkant van de vloer. HR++ glas en een ventilatie-unit met terugwinning van warmte doen ze later, als de kozijnen geschilderd moet worden. Ze doen de Verbetercheck om een indruk te krijgen van wat de kosten zijn, hoeveel subsidie ze krijgen en wat de besparing op de energierekening is.

Eenmalige kosten en jaarlijkse besparing (indicatie)

Kosten spouwmuurisolatie 2.200 euro
Kosten vloerisolatie 3.000 euro
Af: Subsidie - 1.400 euro
Eenmalige kosten (na aftrek subsidie) 3.800 euro
Ze besparen ieder jaar 680 euro

Na 6 jaar hebben Jamila en Ahmed de eenmalige kosten terugverdiend. Daarna profiteren ze nog jarenlang van een lagere energierekening. En ze hebben direct voordeel van een fijner huis.

Maandelijkse kosten bij een lening (indicatie)

Besparing energiekosten per maand 57 euro
Maandelijkse kosten Energiebespaarlening, 3.600 euro, looptijd 7 jaar, rente 3,45% 51 euro

Als ze een Energiebespaarlening afsluiten kunnen Jamila en Ahmed de maandelijkse aflossing betalen uit de besparing op de energiekosten. Na 7 jaar is de lening afgelost. De maandelijkse besparing op de energiekosten gaat daarna nog jarenlang door.

Lees meer over de Energiebespaarlening.

Berekend met de Verbetercheck (versie oktober 2022), gasprijs 1,20 euro per m3, met de kenmerken volgens dit voorbeeld en een gasverbruik van 2000 m3 per jaar. De gasprijs van 1,20 euro/m3 geldt voor de lange termijn. Als de gasprijs voor jou nu (veel) hoger is, is de besparing op korte termijn ook hoger.

Alle bedragen zijn afgerond.

2. Woning uit 1935: isoleren vloer en spouwmuur, overal HR++ glas

Tussenwoning uit 1930

Inge en Bart wonen in een tussenwoning uit 1935. Hun huis heeft wel iets van isolatie, maar is al met al slecht geïsoleerd. Deze woning heeft:

  • Matige dakisolatie
  • Dubbel glas (geen HR++) in slaap- en woonkamers
  • Geen isolatie van de buitenmuren
  • Matige vloerisolatie
  • Ventilatie met roosters en klepraampjes
  • HR-combiketel
  • Hun huidige gasverbruik is 1400 kuub (m3) per jaar

Ze willen de buitenmuren na-isoleren (spouwmuurisolatie) en vanuit de kruipruimte de matige vloerisolatie verbeteren naar goed. Ook willen ze overal goed isolerend HR++ glas. Het verbeteren van de dakisolatie doen ze later, als ze de zolder gaan verbouwen. Ze doen de Verbetercheck om een indruk te krijgen van wat de kosten zijn, hoeveel subsidie ze krijgen en wat de besparing op de energierekening is.

Eenmalige kosten en jaarlijkse besparing (indicatie)

Kosten spouwmuurisolatie 1.000 euro
Kosten vloerisolatie 2.200 euro
Kosten HR++ glas in het hele huis 3.400 euro
Af: Subsidie -1.900 euro
Eenmalige kosten (na aftrek subsidie) 4.700 euro
Ze besparen ieder jaar 360 euro

Na 13 jaar hebben Inge en Bart de eenmalige kosten terugverdiend, terwijl de levensduur van HR++ glas 25 jaar is en voor de andere isolatie zolang de woning staat. Ze kunnen dus nog jarenlang profiteren van een lagere energiekosten. En ze hebben direct voordeel van een fijner huis.

Maandelijkse kosten bij een lening (indicatie)

Besparing energiekosten per maand 30 euro
Maandelijkse kosten Energiebespaarlening, 4.700 euro, looptijd 10 jaar, rente 3,55% 46 euro

Als ze een Energiebespaarlening afsluiten kunnen Inge en Bart de maandelijkse aflossing voor een deel betalen uit de besparing op de energiekosten. Per maand moeten ze 16 euro bijbetalen. Na 10 jaar is de lening afgelost. De maandelijkse besparing op de energiekosten gaat daarna nog jarenlang door.

Lees meer over de Energiebespaarlening.

Berekend met de Verbetercheck (versie oktober 2022), gasprijs 1,20 cent per m3, met de kenmerken volgens dit voorbeeld en een gasverbruik van 1400 m3 per jaar. De gasprijs van 1,20 euro/m3 geldt voor de lange termijn. De gasprijs kan voor jou veel hoger zijn. Op korte termijn bespaar je dan ook meer. 

3. Woning uit 1990: hybride warmtepomp en HR++ glas in de woonruimtes

Hoekwoning uit 1990.

Joost en Marthe wonen in een hoekwoning uit 1990. Hun huis heeft overal iets van isolatie, en is daarmee geschikt voor een hybride warmtepomp. De isolatie kan op onderdelen wel beter. Deze woning heeft:

  • Redelijke dakisolatie
  • Dubbel glas (geen HR++) in slaap- en woonkamers
  • Matige isolatie van de buitenmuren
  • Matige vloerisolatie
  • Ventilatie met mechanische afvoer
  • HR-combiketel
  • Hun huidige gasverbruik is 1360 kuub (m3) per jaar

Ze willen een hybride warmtepomp naast hun bestaande HR-ketel plaatsen en goed isolerend HR++ glas in de woonruimtes. Andere verbeteringen doen ze later, in combinatie met onderhoud, en de vloerisolatie doen ze zelf. Ze doen de Verbetercheck om een indruk te krijgen van wat de kosten zijn, hoeveel subsidie ze krijgen en wat de besparing op de energierekening is.

Eenmalige kosten en jaarlijkse besparing (indicatie)

Kosten HR++ glas in woonruimten 1.600 euro
Kosten hybride warmtepomp 5.000 euro
Af: Subsidie -3.000 euro
Eenmalige kosten (met aftrek subsidie) 3.600 euro
Ze besparen ieder jaar 500 euro

Na 7 jaar hebben Joost en Marthe de eenmalige kosten terugverdiend, terwijl de levensduur 25 jaar voor HR++ glas is en voor een hybride warmtepomp 15 jaar. Ze profiteren dus nog jaren van een lagere energierekening. En ze hebben direct meer wooncomfort door hun nieuwe HR++ glas.

Maandelijkse kosten bij een lening (indicatie)

Besparing energiekosten per maand 42 euro
Maandelijkse kosten Energiebespaarlening, 3.600 euro, looptijd 10 jaar, rente 3,55% 36 euro

Als ze een Energiebespaarlening afsluiten kunnen Joost en Marthe de maandelijkse aflossing helemaal betalen uit de besparing op de energiekosten. Na 10 jaar is de lening afgelost. De maandelijkse besparing op de energiekosten gaat daarna nog tot het vervangingsmoment door.

Lees meer over de Energiebespaarlening.

Berekend met de Verbetercheck (versie oktober 2022), gasprijs 1,20 cent per m3, met de kenmerken volgens dit voorbeeld en een gasverbruik van 1360 m3 per jaar. De gasprijs van 1,20 euro/m3 geldt voor de lange termijn. De gasprijs kan voor jou veel hoger zijn. Op korte termijn bespaar je dan ook meer. 

Een berekening voor jouw huis

Zelf een berekening maken van de kosten, subsidie en besparing voor jouw huis? Ga naar de Verbetercheck, vul de kenmerken van je huis in en maak een verbeterplan op maat.