Logo Rijksoverheid

Hoe aantrekkelijk is verduurzamen?

Een duurzamer huis is winst voor het klimaat. En er is meer: je hebt een prettiger huis door minder tocht en betere isolatie, gezondere lucht in huis door goede ventilatie en een bijdrage aan de waarde van de woning. Maar hoe aantrekkelijk is het financieel gezien? En wat als je het geld gaat lenen?

Bekijk 3 voorbeelden en krijg een indruk van de:

 • eenmalige kosten
 • subsidie
 • besparing op de energierekening
 • maandlasten van een lening

1. Woning uit 1960: isoleren vloer en spouwmuur

Jamila en Ahmed wonen met hun kind in een 2-onder-1-kapwoning uit 1960. Hun huis heeft wel iets van isolatie, maar is al met al slecht geïsoleerd. Deze woning heeft:

 • Matige dakisolatie
 • Dubbel glas (geen HR++) in slaap- en woonkamers
 • Geen isolatie van de buitenmuren
 • Geen vloerisolatie
 • Ventilatie met roosters en klepraampjes
 • HR-combiketel
 • Hun huidige gasverbruik is 2000 kuub (m3) per jaar

Ze willen de buitenmuren na-isoleren (spouwmuurisolatie) en vanuit de kruipruimte goede isolatie aanbrengen aan de onderkant van de vloer. HR++ glas en een ventilatie-unit met terugwinning van warmte doen ze later, als de kozijnen geschilderd moet worden. Ze doen de Verbetercheck om een indruk te krijgen van wat de kosten zijn, hoeveel subsidie ze krijgen en wat de besparing op de energierekening is.

Eenmalige kosten en jaarlijkse besparing (indicatie)

Kosten spouwmuurisolatie 2.427 euro
Kosten vloerisolatie 2.197 euro
Af: Subsidie - 1.508 euro
Eenmalige kosten (na aftrek subsidie) 3.116 euro
Ze besparen ieder jaar 598 euro

Na 6 jaar hebben Jamila en Ahmed de eenmalige kosten terugverdiend. Daarna profiteren ze nog jarenlang van een lagere energierekening. En ze hebben direct voordeel van een fijner huis.

Maandelijkse kosten bij een lening (indicatie)

Besparing energiekosten per maand 50 euro
Maandelijkse kosten Energiebespaarlening, 3.116 euro, looptijd 7 jaar, rente 1,51% 39 euro

Als ze een Energiebespaarlening afsluiten kunnen Jamila en Ahmed de maandelijkse aflossing betalen uit de besparing op de energiekosten. Na 7 jaar is de lening afgelost. De maandelijkse besparing op de energiekosten gaat daarna nog jarenlang door.

Lees meer over de Energiebespaarlening.

Berekend met de Verbetercheck (versie september 2021), gasprijs 78 cent per m3, met de kenmerken volgens dit voorbeeld en een gasverbruik van 2000 m3 per jaar. De gasprijs kan stijgen of dalen, dat heeft effect op de gerealiseerde besparing. Bij een hogere gasprijs bespaar je meer, bij een lagere minder.

Een Energiebespaarlening voor het bedrag van 3.673 euro met een looptijd van 7 jaar, 1,51%, geen afsluitkosten.

2. Woning uit 1935: isoleren vloer en spouwmuur, overal HR++ glas

Inge en Bart wonen in een tussenwoning uit 1935. Hun huis heeft wel iets van isolatie, maar is al met al slecht geïsoleerd. Deze woning heeft:

 • Matige dakisolatie
 • Dubbel glas (geen HR++) in slaap- en woonkamers
 • Geen isolatie van de buitenmuren
 • Matige vloerisolatie
 • Ventilatie met roosters en klepraampjes
 • HR-combiketel
 • Hun huidige gasverbruik is 1400 kuub (m3) per jaar

Ze willen de buitenmuren na-isoleren (spouwmuurisolatie) en vanuit de kruipruimte de matige vloerisolatie verbeteren naar goed. Ook willen ze overal goed isolerend HR++ glas. Het verbeteren van de dakisolatie doen ze later, als ze de zolder gaan verbouwen. Ze doen de Verbetercheck om een indruk te krijgen van wat de kosten zijn, hoeveel subsidie ze krijgen en wat de besparing op de energierekening is.

Eenmalige kosten en jaarlijkse besparing (indicatie)

Kosten spouwmuurisolatie 1.216 euro
Kosten vloerisolatie 1.831 euro
Kosten HR++ glas in woonruimten 1.925 euro
Kosten HR++ glas in slaapkamers 1.560 euro
Af: Subsidie -1.612 euro
Eenmalige kosten (na aftrek subsidie) 4.920 euro
Ze besparen ieder jaar 380 euro

Na 13 jaar hebben Inge en Bart de eenmalige kosten terugverdiend, terwijl de levensduur van HR++ glas 25 jaar is en voor de andere isolatie zolang de woning staat. Ze kunnen dus nog jarenlang profiteren van een lagere energiekosten. En ze hebben direct voordeel van een fijner huis.

Maandelijkse kosten bij een lening (indicatie)

Besparing energiekosten per maand 32 euro
Maandelijkse kosten Energiebespaarlening, 4.920 euro, looptijd 7 jaar, rente 1,51% 62 euro

Als ze een Energiebespaarlening afsluiten kunnen Inge en Bart de maandelijkse aflossing voor een deel betalen uit de besparing op de energiekosten. Per maand moeten ze 30 euro bijbetalen. Na 7 jaar is de lening afgelost. De maandelijkse besparing op de energiekosten gaat daarna nog jarenlang door.

Lees meer over de Energiebespaarlening.

Berekend met de Verbetercheck (versie september 2021), gasprijs 78 cent per m3, met de kenmerken volgens dit voorbeeld en een gasverbruik van 1400 m3 per jaar. De gasprijs kan stijgen of dalen, dat heeft effect op de gerealiseerde besparing. Bij een hogere gasprijs bespaar je meer, bij een lagere minder.

Een Energiebespaarlening voor het bedrag van 5.496 euro met een looptijd van 10 jaar, 1,61%, geen afsluitkosten.

3. Woning uit 1990: hybride warmtepomp en HR++ glas in de woonruimtes

Joost en Marthe wonen in een hoekwoning uit 1990. Hun huis heeft overal iets van isolatie, en is daarmee geschikt voor een hybride warmtepomp. De isolatie kan op onderdelen wel beter. Deze woning heeft:

 • Redelijke dakisolatie
 • Dubbel glas (geen HR++) in slaap- en woonkamers
 • Redelijke isolatie van de buitenmuren
 • Matige vloerisolatie
 • Ventilatie met mechanische afvoer
 • HR-combiketel
 • Hun huidige gasverbruik is 1060 kuub (m3) per jaar

Ze willen een hybride warmtepomp naast hun bestaande HR-ketel plaatsen en goed isolerend HR++ glas in de woonruimtes. Andere verbeteringen doen ze later, in combinatie met onderhoud, en de vloerisolatie doen ze zelf. Ze doen de Verbetercheck om een indruk te krijgen van wat de kosten zijn, hoeveel subsidie ze krijgen en wat de besparing op de energierekening is.

Eenmalige kosten en jaarlijkse besparing (indicatie)

Kosten HR++ glas in woonruimten 1.925 euro
Kosten hybride warmtepomp 4.314 euro
Af: Subsidie -3.165 euro
Eenmalige kosten (met aftrek subsidie) 3.074 euro
Ze besparen ieder jaar 225 euro

Na 14 jaar hebben Joost en Marthe de eenmalige kosten terugverdiend, terwijl de levensduur 25 jaar voor HR++ glas is en voor een hybride warmtepomp 15 jaar. Ze zijn voor ongeveer hetzelfde geld duurzamer bezig. En ze hebben direct meer wooncomfort door hun nieuwe HR++ glas.

Maandelijkse kosten bij een lening (indicatie)

Besparing energiekosten per maand 19 euro
Maandelijkse kosten Energiebespaarlening, 3.074 euro, looptijd 7 jaar, rente 1,51% 39 euro

Als ze een Energiebespaarlening afsluiten kunnen Joost en Marthe de maandelijkse aflossing gedeeltelijk betalen uit de besparing op de energiekosten. Per maand moeten ze 20 euro bijbetalen. Na 7 jaar is de lening afgelost. De maandelijkse besparing op de energiekosten gaat daarna nog tot het vervangingsmoment door.

Lees meer over de Energiebespaarlening.

Berekend met de Verbetercheck (versie september 2021), gasprijs 78 cent per m3 en stroomprijs 21 cent per kWh, met de kenmerken volgens dit voorbeeld en een gasverbruik van 1160 m3 per jaar. De prijzen voor gas en stroom kunnen stijgen of dalen; dat heeft effect op de gerealiseerde besparing. Bij een hogere gasprijs bespaar je meer, bij een lagere minder.

Een Energiebespaarlening voor het bedrag van 4.133 euro met een looptijd van 7 jaar, 1,51%, geen afsluitkosten.

Een berekening voor jouw huis

Zelf een berekening maken van de kosten, subsidie en besparing voor jouw huis? Ga naar de Verbetercheck, vul de kenmerken van je huis in en maak een verbeterplan op maat.