Logo Rijksoverheid

Energie besparen met je VvE of verhuurder

Ben jij eigenaar van een appartement, of huur je een woning? En wil je die graag energiezuiniger maken? Lees hier wat je zelf kan doen en wat je samen met je VvE of verhuurder kan doen, en welke subsidies er voor VvE’s zijn.

Stel zit achter de laptop. Ontdek hoe je je huis kunt verduurzamen.

Als je huurder bent of in een koopappartement woont, dan kun je je woning niet zonder overleg gaan verduurzamen. Een huurwoning is immers het eigendom van de verhuurder. En bij een appartement heb je te maken met de Vereniging van Eigenaars (VvE) die moet beslissen over het onderhoud en verduurzaming.

Energie besparen met je VvE

Heb jij een appartement, dan zijn dak, buitenmuren, vloer op de begane grond en meestal ook de kozijnen gemeenschappelijk bezit. Wil je de isolatie van een appartement verbeteren, dan is een besluit nodig van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Je mag ook niet zo maar zonnepanelen, zonneboilers of buitenunits van warmtepompen op het dak zetten.

Lage flat uit 1960

Zelf doen

Als appartementseigenaar kun je zelfstandig een paar dingen doen voor een energiezuinige en duurzame woning. Je kunt een isolerende voorzetwand plaatsen voor de buitenmuur, en - afhankelijk van de afspraken binnen de VvE - HR++ glas in bestaande kozijnen. Misschien is een ventilatiewarmtepomp mogelijk, als de luchtafvoer daar geschikt voor is.

De situatie is anders als je een boven- of benedenwoning hebt. Lees verderop meer.

Op een ander vlak kun je natuurlijk wel veel zelf doen voor een lagere energierekening, bijvoorbeeld: zuinige apparaten en verlichting kopen, de verwarming slim gebruiken, en maximaal 5 minuten douchen met een spaardouchekop. Lees hierover op milieucentraal.nl.

Subsidies en leningen

Voor aanpassingen aan gemeenschappelijk bezit is een besluit van de Vereniging van Eigenaars nodig (VvE). Wat helpt is dat er aantrekkelijke subsidies zijn voor een energiezuinig en duurzaam appartementencomplex.

De VvE van jouw appartementencomplex kan subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen, warmtepompen, zonneboilers en een centrale aansluiting op een warmtenet. Deze subsidie moet vooraf aangevraagd worden. Er is ook subsidie mogelijk voor een energie-advies. De subsidie voor VvE's is vanaf 2023 geregeld in de SVVE (Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars). Lees meer op rvo.nl.

In 2023 kunnen VvE's ook nog subsidie aanvragen voor zonnepanelen en kleine windturbines. Lees hierover meer op rvo.nl.

Het Nationaal Warmtefonds heeft een gunstige energiebespaarlening voor VvE's die  energiebesparende maatregelen willen nemen. Het fonds is opgericht door de Rijksoverheid en banken, en heeft geen winstoogmerk. De lening kan onder voorwaarden boetevrij versneld worden afgelost. Lees meer op warmtefonds.nl/vve.

Subsidies en leningen voor VvE

Check in de Energiesubsidiewijzer welke subsidies en leningen er zijn voor VvE's. Verduurzamen wordt daarmee een stuk aantrekkelijker.

Appartementen uit 1934

Hulp zoeken

De eerste stap is het maken van een plan van aanpak. De helpdesk van Vereniging Eigen Huis en van VvE Belang kunnen je hierbij helpen. Ook heeft VvE Belang een handige Energiescan voor het berekenen van kosten en besparingen van isolatiemaatregelen en zonnepanelen voor een appartementencomplex. 

Met elkaar aan de slag

  • Maak het onderwerp energie besparen bespreekbaar met de eigenaren van andere appartementen binnen je complex. Samen kun je het bestuur van de VvE enthousiast maken en zorgen dat het een agendapunt op de Algemene Ledenvergadering wordt. Vervolgens kun je gezamenlijk de vervolgstappen, die genomen moeten worden, zetten. 

  • Een goede onderbouwing van de plannen is belangrijk. Vraag daarom samen een energieadvies aan. Dit energieadvies wordt, samen met het ondersteuningstraject voor de VvE, door de overheid gesubsidieerd. 

    Op de website van brancheorganisatie Fedec vind je energieadviseurs die speciaal voor VvE's werken.

  • Maak ook het financiële plaatje inzichtelijk: wat betekent energie besparen concreet voor jullie complex? Wat kost het en wat levert het op? Neem de energiezuinige maatregelen als verbeteringen op in het meerjarenonderhoudsplan. En check van tevoren welke subsidies je kunt aanvragen: er zijn verschillende subsidies waar je als VvE van kan profiteren. 

Tips voor VvE's

  1. Het proces om de gehele VvE mee te krijgen, kan soms best ingewikkeld zijn en lang duren. Wees je daar bewust van.

  2. Het kan slim zijn om de isolatieplannen op te nemen bij de plannen voor groot onderhoud aan het appartementencomplex.

  3. Een energieadvies (ook hiervoor kun je subsidie krijgen) kan helpen om anderen enthousiast te maken.

Boven- of benedenwoning

Een boven- en benedenwoning is formeel een appartement. Het hangt per situatie af hoe het eigendom is gesplitst. Maar vaak zijn alleen de buitenmuren gemeenschappelijk bezit. Het dak hoort bij de bovenwoning, de begane grond vloer bij de benedenwoning, en de ramen en kozijnen bij de woning (beneden, boven) waar ze zijn.

De eigenaar van de bovenwoning kan in kozijnen isolerend glas plaatsen, het dak isoleren, en op het dak zonnepanelen, een zonneboiler en een buitenunit van een warmtepomp op plaatsen. 

De eigenaar van de benedenwoning kan de vloer isoleren, in kozijnen isolerend glas plaatsen, en op eventuele buitenruimte een unit voor een warmtepomp.

Als de buitenmuren in gezamenlijk bezit zijn, is er voor het isoleren van buitenmuren een besluit van de VvE nodig.

Er zijn aantrekkelijke subsidies. Om in aanmerking te komen voor de isolatiesubsidie moet je samen met boven- of benedenburen een Vereniging van Eigenaren zijn.

Boven en benedenwoningen.

Energieadviseurs voor VvE's

Zoek je hulp bij het uitvoeren van je energiebesparingsplannen in je VvE? Schakel een gespecialiseerde energieadviseur in! 

Energie besparen in een huurhuis

Woon jij in een huurhuis? Dan is jouw verhuurder verantwoordelijk voor het isoleren, energiezuiniger maken en verduurzamen van de woning. Heb je het idee dat er aan jouw woning nog veel kan verbeteren? Ga daarover dan het gesprek aan met je verhuurder om te zien wat er kan.

Wil je niet wachten op de verhuurder en wil je zelf verbeteringen doen, bijvoorbeeld je glas laten vervangen of zelf je dak isoleren? Daarvoor heb je goedkeuring nodig van je verhuurder. Deze verbeteringen vallen namelijk onder de zogenoemde ‘Zelf aangebrachte voorzieningen’. Dat zijn aanpassingen aan de woning die niet zomaar kunnen worden teruggedraaid. Neem er contact over op met je verhuurder om te zien wat er mogelijk is. Kijk op de website van de Woonbond voor meer informatie.

Ook met gedrag en kleine verbeteringen kun je al veel energie besparen. Verwarm bijvoorbeeld alleen de kamer waar je bent en zet de verwarming 's nachts laag. Kleine verbeteringen die je zelf kunt aanbrengen zijn bijvoorbeeld radiatorfolie, radiator-boosters, tochtstrips, een brievenbusborstel, isolerende folie voor de ramen, een waterbesparende douchekop en zelfs een losse douche-wtw. Sommige gemeenten hebben subsidies waarmee je die kleine maatregelen kunt betalen. Kijk voor alle tips over gas besparen op de website van Milieu Centraal.