Logo Rijksoverheid
Geisoleerd Huis Buiten Credit Chantal Bekker 04 1920Px

Stap voor stap naar aardgasvrij

Aardgasvrij en energiezuinig wonen begint met goede isolatie. Als de isolatie op orde is, heb je veel minder energie nodig om je huis te verwarmen. Je bent dan klaar voor de overstap naar duurzame verwarming. Isoleren kan op elk moment, maar kun je ook combineren met onderhoud of een verbouwing.

Het aardgasvrij maken van je huis lijkt misschien een hele klus. Maar je hoeft het niet allemaal in één keer te doen: het kan stap voor stap. Hieronder lees je waar je kunt beginnen en wat handige momenten zijn om een stap te maken.

Hoe pak je het aan

  1. Check eerst de isolatie van je woning. Veel mensen hebben het idee dat hun woning goed is geïsoleerd, terwijl dat in de praktijk tegenvalt.

  2. Ontbreekt er ergens isolatie, ga dan meteen aan de slag. Kies voor zeer goede isolatie: dat is duurzaam en je bespaart het meest op je energierekening.

  3. De vloer, spouwmuur en ramen kun je in de meeste huizen eenvoudig laten isoleren, zonder veel gedoe en rommel. Dit kun je dus op elk moment laten doen.

  4. Een verbouwing of onderhoud is hét moment om een flinke stap naar aardgasvrij te maken. Omdat je toch al bezig bent, kunnen de (extra) kosten meevallen. Laat je bijvoorbeeld een dakkapel plaatsen? Neem goede dakisolatie en zonnepanelen mee in je verbouwplan.

  5. Ga je de keuken verbouwen? Ga dan meteen op inductie koken. Of laat in elk geval alvast een extra stroomdraad leggen, voor als je later wilt overstappen op elektrisch koken.

  6. Een aanbouw of verbouwing van de woonkamer of keuken is hét moment om vloerverwarming aan te laten leggen.

  7. Neem bij het isoleren en verbouwen meteen ook de ventilatie mee. Met goede en slimme ventilatie heb je minder kou en tocht in huis, en verwarm je je huis met minder energie.

  8. Als de isolatie op orde is, ben je klaar voor duurzame verwarming, bijvoorbeeld een warmtepomp of warmtenet met lage temperatuur.

  9. Lees het uitgebreide Stappenplan aardgasvrij wonen op www.milieucentraal.nl.