Logo Rijksoverheid

Vloerisolatie

Je vloer isoleren zorgt voor een comfortabeler huis, een lagere energierekening en een beter milieu. Mensen die hun vloer hebben laten isoleren, zijn hier erg tevreden over.

Als je een kruipruimte heeft van minstens 35 centimeter hoog kun je het beste isolatie tegen de onderkant van de vloer plaatsen. Deze isolatie levert de meeste besparing en comfort op. Heb je geen kruipruimte in huis of is deze lager dan 35 centimeter, kies dan voor isolatie op de bodem van de kruipruimte.

Voordelen vloerisolatie

  • Warmere voeren
  • Minder vocht in huis
  • Waardevermeerdering van je woning

Isolatie tegen onderkant vloer

De meeste huizen hebben een kruipruimte van 35 centimeter of hoger, waardoor het makkellijk is om de onderkant van de vloer te isoleren. Dit gebeurt met thermokussens, EPS, platen van hout of vlas, glas- of steenwol. Het isolatiebedrijf heeft een halve dag tot dag nodig om het isolatiemateriaal te plaatsen en ruimt alles weer netjes op. Het werk vindt onder de vloer plaats.

Met vloerisolatie aan de onderkant behaal je het meeste rendement. Kies voor zeer goede isolatie (13 tot 20 cm), met ten minste een isolatiewaarde van Rc = 3,5 (bij vloerverwarming minstens Rc = 5).

Weinig rente op je spaarrekening? Je vloer isoleren, geeft je een rendement van 7 procent.

Bodemisolatie

Als het niet mogelijk is om jouw vloer aan de onderkant te isoleren, is bodemisolatie een optie. Hierbij worden via een slang bolletjes of stukjes piepschuim (EPS-of biofoamparels of EPS-chips) in de kruipruimte gespoten. Dat kan via het kruipluik of door een tijdelijk gat in de muur (als er geen kruipluik is). Met een opzetstuk op de slang kom je dieper in de kruipruimte en kan het materiaal goed over de bodem worden verdeeld. Het aanbrengen van bodemisolatie duurt meestal een dag.

Bodemisolatie is minder effectief dan isoleren aan de onderkant van de vloer. Met bodemisolatie haal je maximaal het niveau 'Goede vloerisolatie', ook al is isolatielaag op de bodem 20 cm dik. Bodemisolatie is niet geschikt om in de toekomst te combineren met vloerverwarming. Advies: kies alleen bodemisolatie als je geen kruipruimte hebt of als je kruipruimte lager is dan 35 centimeter.

Meer informatie voor een volgende stap

Meer informatie over vloerisolatie en bodemisolatie vind je op milieucentraal.nl.