Verwarming en warm water
Zonder aardgas je huis verwarmen en warm water in je keuken en douche krijgen? Een volledige elektrische warmtepomp en een biomassaketel doen dat voor je. Er nu een aantrekkelijke subsidie voor warmtepompen, zonneboilers en biomassaketels.
Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen en zo te gebruiken voor verwarming en warm water. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waaruit je kunt kiezen.
Volledig of hybride
Volledige warmtepomp lucht en bodem
Een volledig elektrische warmtepomp vervangt je hr-ketel op gas en is geschikt voor huizen met goede tot zeer goede isolatie. Een volledige warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Een volledige warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water. Je combineert de warmtepomp met een lage temperatuur verwarming (LTV): daarvoor heb je vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren die op lage temperatuur werken. Een volledige warmtepomp is ongeveer zo groot als een koelkast. Een lucht warmtepomp haalt met een buiten-unit (een soort airco-unit) warmte uit de lucht. Een bodem warmtepomp haalt met slangen diep in de grond warmte uit de grond.
Met een volledige warmtepomp daalt je CO2-uitstoot met 40 tot 50%
Gezamenlijk een warmtepomp gebruiken kan ook. Bijvoorbeeld met een aantal buren in een blok huizen. Dan hoeft niet iedereen individueel een eigen warmtepomp te nemen.
Meer informatie over een volledige warmtepomp lees je op www.milieucentraal.nl/warmtepomp.
Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt nog steeds samen met een hr-ketel op gas. Deze warmtepomp is geschikt voor huizen met matige isolatie. Met een hybride warmtepomp kun je alvast wennen aan elektrisch verwarmen op een lage temperatuur. Ondertussen kun je aan de slag om de isolatie van je woning te verbeteren, zodat je uiteindelijk over kunt stappen op een volledige elektrische warmtepomp. Als je nu (in 2018) een hybride warmtepomp neemt, heb je er nog 12 jaar profijt van.
Wil je meer weten over de hybride warmtepomp? Lees verder op www.milieucentraal.nl/hybridewarmtepomp.
Hr-ketel met zonneboiler
Een hr-ketel kun je ook combineren met een zonneboiler. Zo ga je minder aardgas verbruiken. De zonneboiler zorgt dan voor het warme water in douche en keuken, terwijl de hr-ketel je huis verwarmt.
Met een zonneboiler bespaar je bijna 50% op je gasverbruik voor warm water.
In de zomer verwarmt de zonneboiler bijna al je water. In de winter springt de hr-ketel als het nodig is bij. Met een zonneboiler bespaar je CO2, maar ook energiekosten: ongeveer de helft op je jaarlijkse kosten voor warm water.
Op www.milieucentraal.nl/zonneboiler lees je meer over de zonneboiler.
Biomassaketel
Ook een biomassaketel vervangt je hr-ketel op gas en zorgt voor verwarming van je huis én warm water in je douche en keuken. Een biomassaketel werkt houtsnippers, houtblokken of houtpellets (geperste houtkorrels).
Biomassaketels zijn veel schoner dan gewone houtkachels, maar bij het stoken van hout komt wel plaatselijk fijnstof vrij. Deze fijnstof kan gezondheidsklachten geven voor bewoners en omwonenden.
Vind meer informatie over een biomassaketel en hoe deze te gebruiken op www.milieucentraal.nl/biomassaketel