Ventilatie
Voldoende frisse lucht in huis is van belang voor je gezondheid. Een goed geïsoleerde woning heeft geen kieren waar onbedoeld buitenlucht naar binnen komt (en warmte naar buiten gaat). Het is daarom nodig om bewust om te gaan met ventileren.
Een ventilatiesysteem kost energie, maar dat is zeker geen verspilde energie. Ventileren gebeurt vaak onvoldoende, terwijl het tot versterking van allergieën en luchtwegklachten kan leiden. Je hebt verschillende ventilatiesystemen die je in je huis kunt (laten) plaatsen. Een goed ventilatiesysteem is comfortabel, omdat het koude tocht uit roosters en raampjes vermindert.
Voordelen ventilatie
- Frisse lucht in huis
- Geen schimmel- en vochtproblemen
- Gezond binnenklimaat
Ventilatie met mechanische afvoer
Ventilatie met mechanische afvoer is een systeem dat door het hele huis continu lucht afvoert. Het geeft een beter resultaat dan natuurlijke ventilatie (aanvoer van lucht door roosters en ramen, en afvoer met luchtkanalen door het dak (bijvoorbeeld vanaf de wc). De stap van natuurlijke naar mechanische afvoer zorgt voor een iets hoger energieverbruik (maar dat is geen verspilling).
Vraaggestuurde ventilatie
Ventilatie mechanische afvoer is met technieken voor vraagsturing energiezuiniger te maken. Je krijgt automatisch ventilatie op maat, voldoende maar niet meer dan nodig. Hiervoor worden CO2-sensoren in de woonkamer en slaapkamers en/of vochtsensoren in de badkamer en keuken geplaatst. Deze sensoren bepalen hoeveel lucht er afgevoerd moet worden. Een stuk efficiënter; er gaat minder warmte verloren.
Lees meer over de voor- en nadelen van mechanische ventilatie op www.milieucentraal.nl/mechanischeventilatie
Ventileren is goed voor de gezondheid!
Ventilatie met warmteterugwinning
Bij warmteterugwinning (WTW) wordt de warmte van de lucht die naar buiten gaat gerecycled. Daarmee bespaar je energie ten opzichte van mechanische ventilatie zonder WTW. Er zijn systemen voor de hele woning, en systemen per kamer.
Balansventilatie met WTW hele woning
Balansventilatie voor de gehele woning, ook wel centrale balansventilatie, werkt met één ventilatie-unit die de aan- en afvoer voor de gehele woning regelt. Er ventilatie wordt evenveel lucht aan- als afgevoerd (vandaar: balans). Je kunt balansventilatie ook vraaggestuurd maken met CO2- of vochtsensoren. Daarmee wordt automatisch bepaald hoeveel lucht er aan- en afgevoerd moet worden. Het systeem wordt dan nog energiezuiniger.
Ventilatie-unit per kamer met WTW
Er zijn ook ventilatie-units met warmteterugwinning (WTW) voor één ruimte. Deze variant is uitstekend bruikbaar in een bestaande woning. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken in de woonruimtes, en in de slaapkamers de natuurlijke ventilatie in stand houden.
Meer informatie over balansventilatie vind je op www.milieucentraal.nl/balansventilatie
Meer informatie voor een volgende stap
Lees meer over Mechanische ventilatie en Balansventilatie op milieucentraal.nl.