Logo Rijksoverheid

Gevelisolatie

Spouwmuurisolatie is één van de bekendste en meest voordelige manieren van het isoleren van je gevel. Het is eenvoudig aan te brengen en je verdient het snel terug. Bovendien profiteer je direct van een comfortabel en behaaglijk huis, met minder kou van de muren.

Naast spouwmuurisolatie kan je ook je gevel aan de binnenkant (met voorzetwanden) of aan de buitenkant isoleren. Dit gebeurt meestal als je huis geen spouw heeft en deze niet geïsoleerd kan worden. Steeds vaker worden deze vormen van gevelisolatie ook gebruikt om de spouwmuurisolatie te verbeteren.

Voordelen gevelisolatie

  • Meer comfort in huis

  • Geen kou meer van de muren

  • Een koel huis in de zomer

  • Een flinke besparing

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kan bij woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd: de spouw (ruimte van 4 tot 6 centimeter tussen de binnen- en buitenmuur) bij deze woningen is nog niet geïsoleerd. Woningen van vóór 1920 hebben meestal geen spouwmuur.

Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw opgevuld met isolatiemateriaal. Aan de buitenkant van de gevel worden kleine gaten geboord. Via deze gaten wordt het isolatiemateriaal in de spouwmuur gespoten. De gaten worden ongeveer een meter uit elkaar geplaatst. De gaten worden weer netjes dichtgemaakt en op kleur van de voeg gebracht. Het isoleren van je spouwmuur duurt meestal een halve dag.

Spouwmuurisolatie heb je binnen 4 jaar terugverdiend. Het rendement ten opzichte van een spaarrekening is 10 procent.

Gevelisolatie met voorzetwanden (binnenkant)

Gevelisolatie aan de binnenkant van je huis doe je door een voorzetwand te plaatsen. Deze voorzetwanden worden afgewerkt met stuc, verf of behang. Houd er rekening mee dat de voorzetwand zo’n 10 centimeter naar binnenkomt, waardoor je wel wat woonoppervlakte mist.

Een voorzetwand plaatsen is een prima klus om zelf te doen. Zo bespaar je aanzienlijk op je kosten. Laat wel een deskundige checken of er geen vochtproblemen zijn, voordat je zelf aan de slag gaat.

Gevelisolatie aan de binnenkant kan afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal ‘Goed: 8 tot 10 cm’ of 'Zeer goed: 13 tot 20 cm' zijn.

Gevelisolatie aan de buitenkant

Bij gevelisolatie aan de buitenkant wordt je buitenmuur met extra isolatiemateriaal dikker gemaakt. De gevel wordt afgewerkt zoals jij dat wilt, bijvoorbeeld met steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten. Isolatie aan de buitenkant van de gevel is niet altijd toegestaan, je moet ook een vergunning van de gemeente hebben om dit te mogen uitvoeren.

Buitengevelisolatie is een duurdere optie om je gevel te laten isoleren. Maar het biedt veel andere voordelen: je kunt een dikkere isolatielaag aanbrengen, wat meer comfort en besparing geeft. En je buitengevel is weer als nieuw.

Gevelisolatie aan de binnenkant kan afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal ‘Goed: 8 tot 10 cm’ of 'Zeer goed: 13 tot 20 cm' zijn.

Meer informatie voor een volgende stap

Meer informatie over Spouwmuurisolatie, Gevelisolatie binnenkant en Gevelisolatie buitenkant vind je op milieucentraal.nl.