Logo Rijksoverheid

Dakisolatie

Door je dak zeer goed te isoleren, profiteer je direct van vele voordelen. Er verdwijnt minder warmte door je dak naar buiten, waardoor je energierekening daalt en je een stuk comfortabeler woont.

Meer dan 80 procent van de huizen in Nederland hebben een matig geïsoleerd dak. Om de stap naar aardgasvrij te maken, loont het de moeite om deze isolatie te verbeteren naar een hogere isolatiewaarde (Rc = 4 of meer). In Verbeterjehuis is dat ‘Zeer goed: 13 tot 20 cm’. Er zijn isolatiematerialen die extra goed isoleren, je hebt dan minder centimeter nodig. Dat is handig als de ruimte beperkt is.

Voordelen dakisolatie

  • Een warmer huis in de winter
  • Een koeler huis in de zomer
  • Minder geluidsoverlast van buiten

Om je dakisolatie te verbeteren naar Zeer goed (13 tot 20 cm) kun je kiezen voor de volgende soorten dakisolatie.

Verschillende soorten dakisolatie

Isolatie aan de binnenkant

Hierbij wordt isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak geplaatst, wat daarna netjes wordt afgewerkt. Voor een handige doe-het-zelver is dit een klus om zelf te doen.

Het rendement van investeren in dakisolatie is vergelijkbaar met een rente van 7 procent op een spaarrekening.

Isolatie aan de buitenkant

Bij deze vorm van dakisolatie moeten de dakpannen eraf en wordt er isolatiemateriaal van buitenaf op het dak geplaatst. Dit is een klus voor een professional: het dak wordt hoger en de aansluiting met de dakgoot moet opnieuw worden gemaakt. Dakisolatie aan de buitenkant kun je het beste doen als je je dak gaat renoveren.

Zoldervloer of plafond isoleren

Het isoleren van je zoldervloer geeft dezelfde besparingsvoordelen als isolatie aan de buitenkant van je dak. Voorwaarde is wel dat je de zolder niet als woon-, werk- of slaapruimte gebruikt én je hem wel met een luik of deur kunt afsluiten. Deze klus kun je als je handig bent ook prima zelf uitvoeren.

Meer informatie voor een volgende stap

Meer over Dakisolatie lees je op milieucentraal.nl.